Oh Lawa By: Yanie Baharom March 30, 2018 @ 12:59pm

Tak Perlu Susah-Susah Buat Pembedahan, 4 Cara Ini Confirm Buat Hidung Jadi Mancung

Memiliki hidung yang mancung menjadi idaman setiap orang baik wanita mahupun lelaki. Ini kerana dengan mempunyai bentuk hidung yang sempurna, pastinya menambahkan lagi kecantikan dan ketrampilan wajah seseorang.

Namun begitu, penduduk di Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapura dan Thailand bukanlah kaum yang dilahirkan dengan genetik semula jadi berhidung mancung. Melainkan mereka itu mempunyai darah kacukan Inggeris, India, Pakistan mahupun Arab.

Bagaimanapun tak usah khuatir kerana anda sebenarnya masih mempunyai harapan untuk memiliki hidung mancung dan cara ini tidak perlu melalui proses pembedahan. Akan tetapi terapi secara semulajadi.

Nak tahu cara-caranya, amalkan empat tip dan petua ini.

1. Gunakan Nose Up Clipper

Lambakan Nose Up Clipper di pasaran juga secara talian sehingga ianya boleh didapati di farmasi termasuklah Watson dan Guardian. Amalkan pemakaian Nose Up Clipper ini setiap pagi, petang dan malam sebelum tidur kira-kira 10 hingga 15 minit. Amalkan setiap hari, InsyaAllah saiz hidung anda akan lebih mengecil dan mancung. 

Foto Kredit : amazon.in

2. Mencubit Secara Rutin

Cara seterusnya untuk memancungkan hidung adalah dengan mencubit hidung secara lembut dan dilakukan berterusan setiap hari. Caranya adalah dengan memegang hidung dengan ibu jari dan jari telunjuk. Kemudian tahan dalam masa 4 hingga 5 minit agar hidung menjadi mancung. Hindari mencubit hidung secara berlebihan kerana ia boleh menyebabkan kulit hidung melecet di samping menjaga tulang rawan hidung. 

Foto Kredit : tips-cara.info

3. Urutan Hidung

Anda juga boleh cuba mengurut bahagian hidung mancung. Caranya adalah dengan mengurut menggunakan jari anda dan menolak posisi hidung ke bahagian atas.

Foto Kredit : Azhan.co

 

4. Smiling Fish Frenzy

Smilling Fish Frenzy adalah salah satu senaman atau gerakan dalam yoga. Caranya, kamu hanya perlu senyum sambil menutup mulut dan tahan selama 15 – 20 minit. Setelah itu, kembali ke posisi normal dan ulangi beberapa kali. Senaman muka ini dapat mengecilkan otot pipi dan hidung.

Foto Kredit : azhan.co

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 8 Jan 2018

Nak Nampak Comel Dan ‘Cute’ Macam Artis Korea? Rupanya Ini 10 Rahsia Mereka

“Alamak..alamak, mamat opis sebelah yang aku minat ada kat majlis ni. Aduh, apa aku nak buat ni. Okay, ‘appearance’ dah tiptop dan cun. Ah, aku tau, kena buat-buat ‘cute’ sikit bagi mamat tu perasan aku […]

Oh Lawa Fri, 13 Jul 2018
Featured Mon, 26 Nov 2018

Betulkah Perbuatan Menanggalkan Makeup Mata Boleh Menyebabkan Kedutan? Ini Jawapannya

Selama ini kita gosok-gosok bahagian mata kita tanpa terfikir tentang akibatnya.

Oh Lawa Fri, 20 Apr 2018

Dambakan Kulit Wajah Flawless? Ketahuilah 5 Jenis Vitamin Ini!

Mahu kulit wajah cantik berseri, ketahui jenis vitamin ini.

Oh Lawa Thu, 13 Sep 2018
Oh Lawa Sat, 9 Mar 2019

Ingin melaram dengan skirt? Tiru gaya ‘instafamous’ ini!

Siapa kata anda tidak boleh bergaya walaupun bertudung?

Featured Wed, 17 Jul 2019

ANAS Cosmetics kini boleh didapati di Sasa

Setiap koleksinya sesuai untuk kulit wanita Asia!

Oh Lawa Wed, 22 Aug 2018

Rawat Mata Panda Anda Dengan Minyak Kelapa Dara & Serbuk Kopi. Mujarab!

Anda juga boleh jadikan ramuan ini untuk skrub muka dan badan.

Gaya Hidup Tue, 12 Nov 2019

Elemen inovasi, ‘sporty’ dan sejarah warnai koleksi terbaharu Onitsuka Tiger

Koleksi pakaian musim bunga dan musim sejuk tahun 2020

| Live TV