Oh Lawa By: Yanie Baharom July 23, 2018 @ 5:00pm

Tak Semestinya Si Natural Beauty, Sesiapapun Boleh Tampak Cantik Berseri Sebaik Bangun Tidur

Kata orang nak tahu seseorang wanita itu cantik atau tidak, lihat wajahnya sebaik bangun tidur sama ada ngeri ataupun tidak? Haha!

Kalau bangkit dari tidur pun masih lagi cantik, itu bermakna anda wanita yang cukup bertuah kerana dikurniakan kecantikan semula jadi atau ‘natural beauty’.

Bagi yang merasa diri mereka tak berapa nak cantik bila bangun pagi tu, usah gusar kerana untuk memiliki mata yang segar, kulit yang sihat dan rambut yang cantik walaupun anda belum sempat mandi, semua ini memerlukan rutin penjagaan diri secara konsisten.

Lakukan beberapa petua di bawah untuk kelihatan lebih menarik apabila bangun dari tidur. Ada beberapa petua yang mungkin anda biasa lakukan dan ada juga yang boleh anda cuba!

1. Bersihkan muka sebelum tidur

Foto: Joya Life

Amalkan tabiat mencuci muka sebelum anda pergi ke tidur. Jika anda pergi ke katil dengan muka berminyak atau kotoran yang melekat pada liang pori wajah anda, anda mungkin bangun dengan jerawat di muka. Gunakan pembersih yang baik untuk menghilangkan kotoran pada kulit anda. Jika anda memakai alat solek, gunakan pembersih wajah khas untuk membuang solekan pada wajah anda.

2. Pelembap wajah

Foto: allegro.pl

Pembersihan wajah tidak mencukupi. Pelembap adalah satu kemestian. Kajian mengatakan bahawa kulit anda adalah lebih aktif apabila anda tidur pada waktu malam. Ini adalah masa yang tepat untuk menggunakan pelembap yang baik dan biarkan ia pada kulit anda apabila anda tidur. Pagi yang indah adalah apabila anda bangun pada waktu pagi dan lihat wajah anda di cermin, anda akan menyedari yang anda mempunyai kulit yang semakin cantik dan lembut.

3. Sapukan pelembap bibir

Foto: TheHealthSite

Menghidratkan kulit sahaja tidak mencukupi. Jika anda mahu bibir munggil dan lembut pada waktu pagi, adalah penting untuk anda melembapkan bibir anda juga. Gunakan pelembap bibir yang baik sebelum anda masuk tidur. Anda juga boleh cuba produk yang mudah, murah dan semula jadi seperti minyak Bio Oil dan bukannya salap bibir (lip primer).

4. Berus dan flos gigi 

Foto: studybreaks

Kuman lebih aktif pada waktu malam, maka ia adalah sangat penting untuk memberus gigi anda sebelum anda pergi ke tidur. Juga pastikan bahawa anda flos gigi anda supaya anda dapat senyuman yang menawan apabila anda bangun pada waktu pagi.

5. Sikat rambut sebelum tidur

Foto: Healthmania

Jika anda pergi tidur dengan rambut yang mengerbang dan tidak disikat, anda akan bangun di waktu pagi dengan rambut yang lebih kusut dari biasa. Ini akan membawa kepada kerosakan rambut apabila anda cuba untuk menghilangkan simpulan rambut yang kusut pada waktu pagi. Sebaiknya gunakan berus yang besar untuk menguraikan kusut masai rambut anda.

6. Ikat rambut pada waktu malam

Foto: Healthmania

Anda boleh ikat rambut anda dengan ikatan ponytail dan ikat ala bun ballerina menggunakan scrunchies. Apabila anda bangun pada waktu pagi, anda akan mendapati rambut anda dengan berombak lembut dan tidak kusut masai.

7. Elak tidur telungkup

Foto: Spine-Health

Kajian mendedahkan bahawa muka yang tersembam ke bantal menyebabkan kedutan dalam masa yang singkat. Apabila anda tidur di atas perut anda, berat keseluruhan kepala anda cenderung jatuh pada kulit anda, menyebabkan garis-garis halus di atas kulit anda. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda tidur di belakang anda (terlentang).

8. Tidur yang cukup

Foto: kidzdentalhaven

Adakah anda tahu makna ‘beauty sleep’ yang sebenar? Apabila anda tidur, ia akan melegakan setiap otot dalam badan anda. Hasilnya anda mendapati diri anda berjalan dengan kulit segar dan lebih segar. Jumlah yang baik akan membuat mata anda bersinar cerah.

Sumber: Suria FM 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 23 Oct 2018

Jika Mahu Jadi Model Kerana Mengejar Populariti, Lupakan Saja – Supermodel Tinie

Tinie masih lagi menyengat di pentas peragaan walaupun di usia 40-an!

Oh Lawa Tue, 25 Sep 2018

Nak Tahu Kenapa Anda Mudah Tertarik Pada Satu-Satu Bentuk Cincin Perkahwinan? Ini Jawapannya

Wahai bakal suami, pastikan cincin buat bakal isteri kamu menepati personalitinya. Pasti si dia suka!

Oh Lawa Fri, 12 Oct 2018
Acara Thu, 28 Nov 2019
Featured Mon, 18 Jun 2018

ALDO Pelengkap Gaya Seisi Keluarga Di Pagi Raya

Lengkapkan gaya raya anda dengan koleksi jenama ALDO yang super elegant dan classy!

Featured Thu, 9 Apr 2020
Featured Thu, 14 Feb 2019
Featured Thu, 19 Mar 2020
Oh Lawa Wed, 4 Jul 2018

Raut Wajah Unik, Berkulit Sawo Matang. Ini 5 Model Tempatan Paling Terlajak Laris

Lima senarai model ini telah membuktikan, dengan wajah yang unik beserta kulit sawo matang mereka mampu menjadi tarikan sekaligus menepis kulit putih gebu kepunyaan peragawati Ukraine dan Uzbekistan.

Oh Lawa Thu, 18 Jul 2019

| Live TV