Oh Lawa By: Bibi Ramli February 14, 2018 @ 4:55pm

Teringin Nak Pakai High Heels Tapi Takut Sakit Dan Tak Selesa? Cuba 6 Tips Ini

Wanita-wanita yang pakai kasut bertumit tinggi dengan yakin dan jayanya mesti dicemburui ramai. Bukan apa, ingat senang ke nak pakai kasut tumit tinggi ini? Lebih-lebih lagi kalau mereka memakai kasut jenis stiletto, kita yang tengok ini pun rasa terseksa! 

Cabaran utama bukan sekadar nak cari keseimbangan apabila berjalan tapi nak berdiri pun susah. High heels ini nampak je stylo, tapi tak semua jenis kasut selesa untuk dipakai.

Bila anda memakainya, berat badan akan beralih ke depan tapak kaki dan kalau pakai lama-lama bukan setakat melecet tapi kaki anda ada juga potensi untuk cramp dan bengkak.

Tapi jangan risau! Ikuti 6 tips ini untuk pastikan anda rasa selesa apabila memakai high heels.

1. Beli kasut yang berkualiti tinggi

www.marieclaire.co.uk

Jenis material kasut yang tak berkualiti atau yang macam plastik selalunya menyekatkan fleksibiliti dan pernafasan kaki anda. Lama-lama nanti gerenti melecet. Material yang disyorkan ialah leather yang berkualiti tinggi. Tapi kena ingat! Kasut yang mahal atau berjenama tak semestinya berkualiti. Jadi sebelum beli itu, pastikan dulu material ataupun design yang mana yang sesuai dengan kaki anda.

2. Pastikan lengkungan tapak kasut anda sesuai

commons.wikimedia.org

Kalau kasut tumit anda mempunyai “arch” yang terlalu tinggi, gerenti anda akan rasa tidak selesa. Ini sebabnya ramai wanita memilih high heel yang bertapak tebal. Walaupun heelnya panjang, arch kasut tersebut tidak terlalu melengkung. Jadi sebelum beli sesuatu kasut bertumit tinggi tu, cuba berjalan sambil memakainya dan pastikan selesa. 

3. Periksa ketebalan tapak kasut anda

disqus.com

Menurut pakar, semakin tebal tapak kasut maka semakin selesa kaki anda nanti. Kaki anda akan terasa lebih tekanan jika tapak kasut anda tidak berkusyen. Extra padding di kasut anda itu penting jika anda ingin memakainya untuk jangka masa panjang.

4. Tampalkan tape pada jari kaki ketiga dan keempat

www.today.com

Bila lagi nak feeling macam ballerina? Teknik ini memang sudah lama diguna pakai oleh penari-penari ballet. Dengan mengikat jari kaki ketiga dan keempat sekali dengan tape, anda akan sekaligus mengurangkan tekanan di tapak depan kaki anda. Ia mungkin akan mengambil masa untuk biasakan, tapi kalau teknik ini berkesan, susah-susah sikit pun tak apa, kan?

5. Pertimbangkan di mana anda akan pergi

www.marieclaire.co.uk

Adakah anda akan berjalan di atas permukaan konkrit atau rumput? Kalau di atas konkrit, kasut bertumit tebal lebih sesuai untuk dipakai bagi jangka masa panjang. Kasut yang bertumit tirus (stilettos) memanglah cantik tapi nanti sukar untuk kita seimbangkan diri kalau permukaan yang kita pijak itu tak sekata. Selain dari stability, heel yang tebal juga akan berikan lebih banyak sokongan kepada kaki.

6. Pakai produk yang melindungi kaki anda dari melecet

dailymail.co.uk

Secara lazimnya, memakai kasut bertumit tinggi ini sebenarnya tidaklah selesa sangat, malah anda akan rasa 100 kali lebih tak seronok jika kaki anda melecet. Untuk mengurangkan kemungkinan ia berlaku, anda boleh cuba pakai krim atau alat khas yang boleh didapati di kedai-kedai keperluan peribadi seperti Watsons ataupun mana-mana kedai kasut. Setakat letakkan plaster je tak cukup! Produk ini berfungsi untuk mengurangkan geseran kulit pada kasut anda dan terus menyekat blisters dari muncul.

Jom cuba!

Sumber: www.thisisinsider.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 30 Jul 2018

7 Faktor Kenapa Terjadinya Kedutan Di Bahagian Mata. Jangan Stres!

Kedutan di bahagian mata boleh menjejaskan penampilan wajah seseorang.

Oh Lawa Fri, 26 Apr 2019
Oh Lawa Wed, 11 Apr 2018

Ini Rahsia Air Kelapa Yang Anda Tidak Tahu, Baik Untuk Kesihatan Dan Kecantikan!

Kalau anda nak tahu, air kelapa boleh dijadikan penawar bagi tubuh yang beracun kerana ia mampu melarutkan racun dalam perut buat sementara waktu.

Oh Lawa Fri, 10 Aug 2018

Wajah-Wajah Popular Hiasi Pentas Peragaan The Melium Group Dan Farah Khan

Barisan selebriti yang terlibat, sebahagian besarnya merupakan trendsetter antaranya Fyza Kadir, Scha Alyahya, Awal Ashaari, Kavita Sidhu, Whulandary Herman, Ameera Khan (Little Miss Khan), Idris Khan, Siti Saleha, Syafiq Kyle, Anzalna Nasir dan Neelofa.

Oh Lawa Tue, 22 Jan 2019

Pelajari teknik menggosok kain linen tanpa perlu menghantarnya ke dobi

Memelihara kulit di sebalik sifatnya yang mudah renyuk!

Oh Lawa Mon, 27 May 2019

Rancangan kecantikan Get It Beauty On The Road kembali dengan Edisi Raya!

Saksikannya di Astro Ria untuk mendapatkan panduan kecantikan ala Korea!

Featured Wed, 18 Jul 2018

Tukar Imej Tudung, YB Nurul Izzah Dipuji Netizen!

Memang comel imej terbaharu YB Nurul Izzah ini!

Oh Lawa Wed, 7 Mar 2018

Ketahui Teknik Lukisan Eyeliner Mana Yang Paling Sesuai Untuk Bentuk Mata Anda

Pemakaian eyeliner memang menjimatkan masa dan senang, tapi lagi cantik kalau dipakai dengan betul.

| Live TV