Oh Lawa By: Ad Ops July 19, 2018 @ 7:00pm

Tip-Tip Memilih Pakaian Yang Sesuai Untuk Janji Temu Pertama Anda Dengan Teman Istimewa

Bunyi macam tak serious tapi bila anda lalui situasi ini, anda mesti akan panik. Kalau tak banyak pun, at least panik sikit.

Mestilah anda nak impress teman istimewa anda itu, kan? Takkan nak tampil biasa-biasa saja untuk date pertama? First impression itu teramatlah penting!

Walaupun anda dah pernah menemui teman anda sebelum ini, di acara janji temu inilah masanya anda boleh tunjukkan sisi romantik anda yang dia belum pernah lihat.

Jadi, pilihan outfit anda mesti tepat. Manalah tahu, rupa anda yang elok boleh tolong anda dapatkan second date!

Chemistry di antara anda berdua, fikir kemudian.

Jika anda perlukan bantuan untuk pakaian yang mana yang sesuai, di sini ada beberapa tip yang anda boleh ikut.

1. Sediakan masa yang banyak untuk betul-betul bersiap sedia dan memilih pakaian anda (ini termasuklah masa untuk gosok baju atau tudung jika perlu). Jangan tampil selekeh atau dalam keadaan stres!

2. Check dulu tempat yang anda nak pergi untuk dapatkan idea tentang pakaian apa yang paling sesuai. Rupa anda sepatutnya mencerminkan persekitaran anda.

3. Perkara yang anda paling perlu utamakan ialah keselesaan. Jangan sesekali pakai pakaian yang menyusahkan anda untuk bergerak, makan ataupun bernafas! Tak menarik pula jika anda sikit-sikit nak betulkan pakaian.

Foto: Sincerely Jules

4. Pilih warna atau jenis pakaian yang sesuai dengan anda. Kalau anda selalu dipuji cantik apabila memakai baju blouse berwarna pink, pilihlah pakaian yang sama seperti itu untuk date anda.

5. Pilih pakaian yang muat dan sesuai dengan bentuk badan anda. Jangan pilih yang terlalu longgar atau besar, ataupun terlalu ketat. Nota: Kalau anda perlu jahit atau alter pakaian anda, buat di rumah, dan bukannya ketika dalam perjalanan ke tempat date anda!

6. Seelok-eloknya biarkan outfit itu cerminkan personaliti anda. Kalau anda seorang yang feminin, janganlah bergaya macam tomboy pula.

Foto: Hello Fashion

7. Kalau temanya casual, pakai jeans, T-shirt dengan kasut Converse atau flats pun boleh. Asalkan anda nampak bersahaja.

8. Kalau temanya lebih formal, anda perlu berikan usaha lebih sikit. Pilih dress atau blouse dan kasut tumit tinggi yang boleh menyerlahkan keayuan anda.

Foto: Pinterest

9. Jangan keterlaluan dalam memilih outfit ataupun apabila anda mengenakan makeup. Rupa yang nampak lebih semulajadi dan minima adalah paling baik untuk janji temu pertama. Kalau terlebih ekstra pula, nampak macam anda sedang try too hard untuk menarik perhatian teman anda. Rilek-rilek sudah.

10. Akhir sekali, pastikan outfit pilihan anda membuatkan anda rasa confident. Lagi banyak keyakinan yang anda ada, lagi kerap anda akan tersenyum. Bila anda berada dalam mood yang baik, lagi senang untuk anda mewujudkan chemistry dengan teman anda.

Selamat maju jaya!

Sumber: The Everygirl

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 13 May 2020
Featured Mon, 9 Mar 2020

Beg rotan, aksesori klasik moden serlahkan si pemakai

Gaya kontemporari pikat mata memandang

Oh Lawa Fri, 20 Apr 2018

Dambakan Kulit Wajah Flawless? Ketahuilah 5 Jenis Vitamin Ini!

Mahu kulit wajah cantik berseri, ketahui jenis vitamin ini.

Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Selena Gomez Memakai Loket Batu Kerikil Ke Majlis Keramaian, Cuba Teka Berapa Harganya

Batu kerikil yang kita boleh jumpa di tepi jalan pun boleh dijadikan loket?

Featured Tue, 1 Oct 2019

Sniker botol plastik, inisiatif Aldo selamatkan bumi

Dua penyelesaian masalah alam sekitar dalam satu kasut RPPL

Featured Thu, 6 Sep 2018

Lady Gaga Nampak Macam Gula-Gula Kapas Gergasi Apabila Menghadiri Venice Film Festival

Tekstur busananya yang nampak lembut itu buat kita rasa nak curi makan.

Oh Lawa Thu, 21 Jun 2018

Raya Sakan Dengan Beg Jenama ALDO

Jom bergaya sakan dengan koleksi tas tangan daripada jenama ALDO!

Featured Mon, 14 May 2018

8 Orang Yang Terlalu Obses Dengan Pembedahan Plastik Sampai Rupa Mereka Nampak Pelik

Kalau cantik, tak apalah. Ini ada yang macam rupa makhluk asing!

Featured Wed, 31 Jul 2019
Oh Lawa Fri, 16 Mar 2018

6 Model Cilik Yang Berpotensi Untuk Menakluki Dunia Fesyen. Kecil-Kecil Dah Stailo!

Ada ramai model kanak-kanak yang dah pun berjaya melakar nama di persada dunia. Dan mereka ni memang tak dinafikan berbakat!

| Live TV