Oh Lawa By: Ad Ops July 15, 2019 @ 5:00pm

Trend kasut untuk 2019 yang patut anda tahu

Aliran fesyen yang sentiasa berubah mengikut peredaran masa bukan sahaja terhad kepada rekaan busana, tetapi juga kasut yang tampil dalam pelbagai bentuk dan gaya. 

Setiap tahun, jenama fesyen terkemuka tampil dengan rekaan baharu di pentas peragaan yang akan dijadikan sebagai inspirasi oleh pereka fesyen dan jenama pengeluar pakaian di seluruh dunia dalam menghasilkan rekaan bagi butik mereka.

Bagi peminat fesyen yang gemar mengikut aliran terkini, masih belum terlambat untuk mengikut gaya yang sudah dipopularkan pada tahun 2019.

Tahukah anda jenis-jenis kasut yang menjadi rebutan ramai? Jom ikuti perkongsian majalah Marie Claire.

Sandal bertali nipis

Stail minimalis ini bukan sahaja tampak elegan dan ranggi untuk dipakai ke pejabat, tetapi juga tampak anggun untuk digayakan ketika menghadiri majlis perkahwinan.

Gaya ini didatangkan dalam dua pilihan, iaitu kasut yang bertumit tinggi dan yang tidak bertumit. Pastikan anda cari sepasang kasut yang cukup selesa untuk dipakai.

Kasut berbulu shearling

 

Cuaca di Malaysia sememangnya sentiasa panas dan lembap, tetapi tidak salah untuk bergaya dengan kasut yang diperbuat daripada bulu kambing! 

Rekaannya ringkas, tetapi tampak bergaya apabial dipakai dengan seluar jeans atau khakis. Sesuai juga digayakan untuk majlis koktel atau parti yang memerlukan anda bergaya santai.

Kasut berbulu pelepah

​​​Rekaan kasut begini mendominasi pentas peragaan musim bunga, baru-baru ini. Antara jenama yang tampil dengan rekaan menarik ini termasuk jenama Valentino ke Prabal Gurung dan Simone Rocha. 

Bulu-bulu ini bukan sahaja menghiasi bahagian depan kasut, malah bahagian tumit dan tali yang menjadikan kasut berkenaan tampak lebih bergaya.

Kasut berinspirasikan jenama Teva

 

Jika anda ingin beralih kepada rupa yang sedikit sporty, kasut sandal berjenama Teva adalah pilihan yang sesuai. 

Pereka fesyen ternama menggunakan idea tali velkro bersilang ini untuk menghasilkan versi yang lebih anggun. Ada yang menggunakan tapak platform, dan ada juga yang tampil dengan tali berkilat. 

Kasut berkancing

Kancing menambahkan elemen edgy kepada kasut tumit rendah dan kasut tumit tinggi (stilettos) yang lebih feminin. Antaranya, Alexander McQueen yang menampilkan kasut dengan tiga kancing untuk pertunjukan fesyen jenamanya, manakala Sies Marjan pula menghasilkan rekaan kasut empat tali kancing yang tampak ranggi. 

Jika anda belum bersedia, gunakan kasut dengan satu kancing sahaja. Tetapi jika anda menggunakan banyak kancing, sediakan sedikit masa untuk memakainya setiap kali. 

Kasut bercorak sulaman

Kasut dengan motif sulaman bunga yang rumit memberi ilusi rupa kotak barang kemas vintaj ataupun gaun mewah seperti yang dipakai oleh Blake Lively di acara Met Gala untuk tahun lepas. 

Bagi koleksi musim bunganya, Michael Kors memasukkan elemen sulaman pada kasut sandal platform keluaran jenamanya. 

Elemen ini juga dapat dilihat pada kasut but dan kasut sarung (mules). 

Kasut tumit berstruktur

Memang tampak pelik tetapi inilah reka bentuk yang kian popular dalam kalangan peminat fesyen antarabangsa. Pelbagai rekaan dengan motif geometri ada!

Mereka menambahkan elemen ‘drama’ kepada penampilan keseluruhan anda, justeru tidak perlu memakai pakaian yang berlebihan. Jeans dengan kemeja T sudah mencukupi. Biarkan kasut anda memukau sesiapa yang memandang.

Kasut bertali kapal

Kasut gaya ini memang seperti tenunan tali kapal! Ia sesuai dipadankan dengan skirt atau gaun panjang dan dipakai ketika bercuti di tepi pantai.

Rekaan yang menarik ini sesuai digayakan apabila anda ingin kelihatan santai dan kasual.

Kasut sniker tebal dan terang

Model yang dipilih untuk pertunjukan fesyen tidak semestinya memakai kasut yang feminin atau elegan ketika berada di pentas peragaan. Sejak beberapa musim lalu, pemakaian kasut sniker di pentas sudahpun menjadi kebiasaan bagi acara-acara fesyen terbesar dunia.

Fesyen terkini yang mendapat sambutan ialah kasut sniker yang pelbagai warna. Jangan sangka tiada orang yang meminati gaya ini! Sekurang-kurangnya si pemakai akan berasa lebih selesa daripada memakai kasut bertumit tinggi.

Jadi, kasut jenis apa yang anda akan cuba?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 31 Aug 2018
Featured Thu, 3 May 2018

Tapak Kasut Anda Licin? Ikuti Tip Ini Untuk Perbetulkannya Serta 5 Masalah Pakaian Lain

Baju terkoyak, kasut licin sampai boleh terjatuh, butang baju tercabut… Ngerinya kalau terjadi.

Featured Mon, 16 Mar 2020
Oh Lawa Wed, 31 Oct 2018
Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Anda mesti praktikkannya supaya anda rasa selesa ketika memakai high heels anda.

Featured Tue, 12 May 2020
Featured Fri, 27 Sep 2019

Kasut sniker ‘nasi lemak’ lambang perpaduan negara

Edisi terhad Asics Malaysia ilham tempatan

Featured Mon, 20 Apr 2020
Oh Lawa Tue, 8 May 2018

28 Foto Gaya Fesyen Selebriti Barat Yang Pelik-Pelik Di Acara Met Gala 2018

Met Gala dianggap sebagai upacara fesyen terbesar di Amerika kerana tetamunya memperagakan fesyen yang luar biasa dan avant-garde.

Oh Lawa Thu, 1 Nov 2018

10 Bintang Ternama Hollywood Dengan Pakaian Terbaik Halloween!

Pesta Halloween disambut setiap 31 Oktober.

| Live TV