Oh Lawa By: Bibi Ramli July 15, 2019 @ 5:00pm

Trend kasut untuk 2019 yang patut anda tahu

Aliran fesyen yang sentiasa berubah mengikut peredaran masa bukan sahaja terhad kepada rekaan busana, tetapi juga kasut yang tampil dalam pelbagai bentuk dan gaya. 

Setiap tahun, jenama fesyen terkemuka tampil dengan rekaan baharu di pentas peragaan yang akan dijadikan sebagai inspirasi oleh pereka fesyen dan jenama pengeluar pakaian di seluruh dunia dalam menghasilkan rekaan bagi butik mereka.

Bagi peminat fesyen yang gemar mengikut aliran terkini, masih belum terlambat untuk mengikut gaya yang sudah dipopularkan pada tahun 2019.

Tahukah anda jenis-jenis kasut yang menjadi rebutan ramai? Jom ikuti perkongsian majalah Marie Claire.

Sandal bertali nipis

Stail minimalis ini bukan sahaja tampak elegan dan ranggi untuk dipakai ke pejabat, tetapi juga tampak anggun untuk digayakan ketika menghadiri majlis perkahwinan.

Gaya ini didatangkan dalam dua pilihan, iaitu kasut yang bertumit tinggi dan yang tidak bertumit. Pastikan anda cari sepasang kasut yang cukup selesa untuk dipakai.

Kasut berbulu shearling

 

Cuaca di Malaysia sememangnya sentiasa panas dan lembap, tetapi tidak salah untuk bergaya dengan kasut yang diperbuat daripada bulu kambing! 

Rekaannya ringkas, tetapi tampak bergaya apabial dipakai dengan seluar jeans atau khakis. Sesuai juga digayakan untuk majlis koktel atau parti yang memerlukan anda bergaya santai.

Kasut berbulu pelepah

​​​Rekaan kasut begini mendominasi pentas peragaan musim bunga, baru-baru ini. Antara jenama yang tampil dengan rekaan menarik ini termasuk jenama Valentino ke Prabal Gurung dan Simone Rocha. 

Bulu-bulu ini bukan sahaja menghiasi bahagian depan kasut, malah bahagian tumit dan tali yang menjadikan kasut berkenaan tampak lebih bergaya.

Kasut berinspirasikan jenama Teva

 

Jika anda ingin beralih kepada rupa yang sedikit sporty, kasut sandal berjenama Teva adalah pilihan yang sesuai. 

Pereka fesyen ternama menggunakan idea tali velkro bersilang ini untuk menghasilkan versi yang lebih anggun. Ada yang menggunakan tapak platform, dan ada juga yang tampil dengan tali berkilat. 

Kasut berkancing

Kancing menambahkan elemen edgy kepada kasut tumit rendah dan kasut tumit tinggi (stilettos) yang lebih feminin. Antaranya, Alexander McQueen yang menampilkan kasut dengan tiga kancing untuk pertunjukan fesyen jenamanya, manakala Sies Marjan pula menghasilkan rekaan kasut empat tali kancing yang tampak ranggi. 

Jika anda belum bersedia, gunakan kasut dengan satu kancing sahaja. Tetapi jika anda menggunakan banyak kancing, sediakan sedikit masa untuk memakainya setiap kali. 

Kasut bercorak sulaman

Kasut dengan motif sulaman bunga yang rumit memberi ilusi rupa kotak barang kemas vintaj ataupun gaun mewah seperti yang dipakai oleh Blake Lively di acara Met Gala untuk tahun lepas. 

Bagi koleksi musim bunganya, Michael Kors memasukkan elemen sulaman pada kasut sandal platform keluaran jenamanya. 

Elemen ini juga dapat dilihat pada kasut but dan kasut sarung (mules). 

Kasut tumit berstruktur

Memang tampak pelik tetapi inilah reka bentuk yang kian popular dalam kalangan peminat fesyen antarabangsa. Pelbagai rekaan dengan motif geometri ada!

Mereka menambahkan elemen ‘drama’ kepada penampilan keseluruhan anda, justeru tidak perlu memakai pakaian yang berlebihan. Jeans dengan kemeja T sudah mencukupi. Biarkan kasut anda memukau sesiapa yang memandang.

Kasut bertali kapal

Kasut gaya ini memang seperti tenunan tali kapal! Ia sesuai dipadankan dengan skirt atau gaun panjang dan dipakai ketika bercuti di tepi pantai.

Rekaan yang menarik ini sesuai digayakan apabila anda ingin kelihatan santai dan kasual.

Kasut sniker tebal dan terang

Model yang dipilih untuk pertunjukan fesyen tidak semestinya memakai kasut yang feminin atau elegan ketika berada di pentas peragaan. Sejak beberapa musim lalu, pemakaian kasut sniker di pentas sudahpun menjadi kebiasaan bagi acara-acara fesyen terbesar dunia.

Fesyen terkini yang mendapat sambutan ialah kasut sniker yang pelbagai warna. Jangan sangka tiada orang yang meminati gaya ini! Sekurang-kurangnya si pemakai akan berasa lebih selesa daripada memakai kasut bertumit tinggi.

Jadi, kasut jenis apa yang anda akan cuba?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 3 Feb 2019
Oh Lawa Thu, 25 Oct 2018

5 Kesilapan Lazim Ketika Menggunakan Beauty Blender, No. 4 Paling Penting!

Jika anda selalu gunakan alat ini, jom check cara anda betul atau tak.

Oh Lawa Wed, 25 Apr 2018

Anda Bosan Dengan Stail Hijab Yang Sama Setiap Hari? Jom Tiru Stail Selebriti Ini

Bosan denan stail hijab setiap hari? Jom tiru stail hijab artis-artis ini.

Oh Lawa Tue, 31 Jul 2018

Ini Perkara Penting Anda Perlu Buat Sebelum Makeup

Persediaan sebelum bersolek juga amat penting untuk dilakukan bagi memastikan impak solekan tampak gorgeous dan menawan.

Featured Mon, 20 Apr 2020

Pashmina Bunga Citra Lestari serlahkan keayuan si pemakai

Cantik digayakan untuk pelbagai majlis

Oh Lawa Thu, 15 Feb 2018

Dambakan Mata Sihat Dan Cantik, Jom Baca Tips Ini!

Mata merupakan antara pancaindera yang penting pada tubuh kita.

Oh Lawa Mon, 9 Jul 2018
Oh Lawa Wed, 28 Nov 2018

| Live TV