Oh Lawa By: Yanie Baharom October 3, 2018 @ 4:30pm

Wanita Bertubuh Gempal Juga Berhak Untuk Cantik. Ini 10 Tips Untuk Anda Tampil Meletop!

Adakah anda tergolong dalam kategori montok, montel, gebu, berisi atau bootylicious? Apa sahaja gelaran dan type fizikal diberikan kepada anda, usah berasa rendah diri sehingga langsung tidak mempedulikan diri anda kerana adakalanya anda lebih istimewa daripada yang biasa-biasa.

Apatah lagi pada zaman sekarang ini, ramai yang tidak lagi menggemari tubuh skinny sebaliknya mengimpikan tubuh thick. Apakah itu thick?

Thick adalah istilah potongan bentuk badan merujuk kepada beberapa contoh selebriti antaranya Beyonce Knowles, Nikki Minaj, Jeniffer Nicole Lee dan Jennifer Lopez.

Foto: Billboard

10 Tip Cantik Untuk Wanita Berisi

1. Kebanyakan wanita berisi mempunyai kulit wajah yang cantik. Syukur. Selain daripada mengamalkan rutin penjagaan kulit asas, carilah serum yang berfungsi menganjalkan wajah untuk mengelakkan kulit mengendur.

2. Setiap kali mengaplikasi serum ke wajah, jangan lupa urut-urut lembut wajah dengan cara menghala ke atas. Lakukan ulangan beberapa kali terutamanya di bawah dagu untuk mengurangkan masalah dagu berlapis.

3. Masalah dagu berlapis juga boleh dielakkan dengan mempraktikkan cara tidur yang betul. Elakkan tidur dalam posisi dagu mencecah leher. Tinggikan sedikit bantal agar wajah dalam keadaan tegak.

4. Sesekali buatlah senaman wajah dengan mengunyah gula-gula getah atau menggerakkan struktur mulut. Nganga mulut besar-besar dan tegangkan mulut atau sebut huruf A, E, I ,O dan U secara berulang- ulang sebaik bangun pagi.

Foto: Greatist

5. Untuk penjagaan kulit wajah, amalkan melakukan skrub atau lulur badan dua ke tiga kali seminggu. Sental bahagian berlipat seperti ketiak, celahan paha dan leher untuk menyingkirkan daki dan sel kulit mati agar kulit badan lebih mulus.

6. Amalkan senaman ringan empat ke lima kali seminggu. Jika tidak punya masa untuk ke gimnasium, cukuplah dengan berjalan laju atau naik turun tangga. Senaman bukan hanya untuk mendapatkan tubuh langsing tetapi bagi yang bertubuh besar, ia penting untuk memberikan kamu stamina dan melancarkan peredaran darah dan pernafasan.

7. Banyakkan minum air masak dan elakkan yang bergula. Jika teringin, gantikan dengan stevia. Sehari sekali, amalkan minum teh hijau panas. Teh hijau mengandungi 10 kali jumlah antioksidan yang boleh didapati pada buah dan sayur. Ia mampu mengawal berat badan, mengurangkan kolesterol dan menyegarkan pernafasan.

8. Kamu juga boleh membuat minuman halia yang dicampurkan madu yang diminum suam. Minuman ini bagus untuk membuang angin dalam badan.

Bazla Exclusive

9. Sesekali manjakan diri di spa dengan melakukan rawatan mandi lulur dan mengurut badan. Ulang rawatan dua minggu sekali sudah memadai. Selain untuk mengembalikan kecantikan diri, rawatan di spa dan mengurut badan juga dapat menenangkan jiwa lantas menerbitkan aura positif dan memberi keyakinan diri.

10. Walaupun berbadan besar, kemaskan bahagian perut dengan memakai bengkung. Korset sudah mula dipakai oleh orang dahulu sejak era 1500 lagi. Ia diperkenalkan oleh wanita Perancis bernama Catherine de Medici untuk mendapatkan bentuk pinggang ramping dan korset menjadi pakaian dalam wajib bagi wanita Perancis ketika itu.

Foto: Carousell

Sumber: InTrend

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Etika Fesyen Yang Perlu Anda Tahu

Pakaian mencerminkan diri seseorang. Secantik mana busana yang digayakan, namun jika tidak mengikut etika fesyen yang digariskan, ia pasti mencacatkan penampilan si pemakai.

Oh Lawa Tue, 8 Oct 2019

Bibir anda gelap? Ketahui puncanya

Dapatkan kembali bibir yang cerah!

Featured Mon, 9 Mar 2020

Beg rotan, aksesori klasik moden serlahkan si pemakai

Gaya kontemporari pikat mata memandang

Oh Lawa Tue, 20 Nov 2018

4 Jenis Barang Harian Ini Yang Boleh Buat Wajah Anda Berjerawat

Barang harian ini tempat bakteria berkumpul!

Featured Tue, 20 Aug 2019

4 cara gayakan skirt, anda pasti melangkah dengan bergaya!

Anda pun boleh tampil yakin dengan skirt!

Featured Wed, 20 Nov 2019

Gaya individu mengikut zodiak. Agak-agak betul tak?

Gaya dikatakan bersesuaian dengan personaliti

Oh Lawa Thu, 28 Jun 2018
Oh Lawa Sun, 22 Jul 2018

5 Kesilapan Penggunaan Foundation Yang Boleh Buat Jerawat Anda Jadi Lebih Teruk

Foundation memang boleh cover kecelaan tapi ada caranya.

Oh Lawa Tue, 15 Oct 2019

Kecantikan pipi bergantung pada kesihatan perut, betul ke?

Kepercayaan tidak disokong pakar dermatologi

Oh Lawa Tue, 16 Oct 2018

| Live TV