Parenting By: tex_admin March 30, 2018 @ 12:52pm

7 Tips Untuk Pastikan Anak Selamat Ketika Di Rumah

Baru-baru ini kita digemparkan dengan berita tentang seorang kanak-kanak berusia dua tahun yang meninggal dunia akibat terjerut tali langsir ketika di rumah keluarganya. Sudah pasti berita ini akan menimbulkan kebimbangan kepada semua ibu bapa. Sebenarnya, kejadian sebegini sukar untuk kita jangkakan kerana tidak semua pergerakan anak-anak dapat kita awasi.

Kita akan menganggap rumah adalah tempat yang paling selamat untuk kita dan anak-anak, tetapi tanpa kita sedari kediaman juga boleh bertukar menjadi tempat paling bahaya untuk kanak-kanak sekiranya tidak ada langkah untuk melindungi keselamatan mereka.

Kemalangan ketika di rumah boleh disebabkan oleh pelbagai faktor sama ada di luar mahupun dalam rumah. Ingat ya, rumah yang kita rasa selamat untuk didiami oleh orang dewasa tidak semestinya selamat kepada bayi dan kanak-kanak juga!

Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips bagi melindungi keselamatan anak di rumah dan mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini.

1. Peralatan Elektrik

Foto: Shutterstock

Sebenarnya, peralatan elektrik boleh mengundang bahaya kepada penghuni rumah terutamanya bayi dan kanak-kanak. Anda perlulah meletakkan peralatan elektrik seperti periuk nasi, pemanas air, cerek, seterika dan yang berkaitan di tempat yang tinggi yang tidak boleh dicapai oleh bayi dan kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, wayar elektrik yang terjuntai juga perlu dikemaskan dan suis atau soket perlu dipastikan selamat. Jangan biarkan anak-anak anda bermain dengan suis atau soket!

2. Perabot

Foto: Parentinghow

Biasanya perabot melengkapkan kediaman agar tampak lebih cantik. Tetapi ia juga boleh mendatang bahaya untuk anak-anak. Anda perlu memastikan bucu-bucu meja, kerusi dan almari ditutup agar tidak mencederakan anak-anak di rumah.

Anda boleh menggunakan penutup bucu (edge protector) yang dijual di pasaran. Ingat, bayi dan kanak-kanak yang bermain masih belum faham apa itu bahaya.

3. Bilik Air

Foto: WifeOnTheGo

Bilik air merupakan tempat yang paling digemari oleh kanak-kanak. Anda perlu memastikan pintu bilik air sentiasa ditutup rapat. Kebanyakan bayi suka meneroka, mereka akan masuk dan bermain air di dalam bilik air tanpa kita sedari.

Selain itu, keadaan lantai yang licin juga boleh membahayakan kanak-kanak yang sudah pandai mandi sendiri. Mereka akan mudah terjatuh dan akan menyebabkan kecederaan.

4. Makanan Tumpah

Foto: Mother Working

Biasanya kalau anak-anak kita makan pasti akan ada makanan yang berselerak atau tumpah. Jangan dibiarkan tau, anda perlu segera membersihkan sisa makanan dan minuman yang tumpah agar anak-anak tidak mengutip semula makanan tersebut.

Hal ini kerana, makanan yang telah jatuh di atas lantai akan terkena kuman. Ini boleh mengundang penyakit jika terkena jangkitan kuman. Anda perlu mengajar anak-anak supaya tidak mengutip makanan yang telah jatuh sama ada di lantai ataupun di atas meja.

5. Bahan Beracun

Foto: Decoist.com

Sabun, minyak angin, penyembur serangga, pembasmi kuman, racun tikus dan lain-lain antara bahan beracun yang biasa anda gunakan di rumah. Simpan kesemua bahan merbahaya ini di tempat yang tinggi atau tersorok seperti di dalam laci dan labelkan. Ingat ya, bahan-bahan ini jika terminum boleh menyebabkan kematian.

6. Pintu dan Laci

Foto: Raising Arizona Kids

Mungkin perkara ini anda rasa tidak penting dan bahaya, tetapi anak-anak kecil masih belum pandai membuka dan menutup pintu dengan sendiri. Apa yang perlu anda lakukan adalah perlu memastikan tombol setiap pintu tidak terkunci daripada dalam.

Gunakan juga penyendal bawah pintu untuk mengelakkan pintu tertutup dengan sendirinya dan membahayakan anak-anak. Anda juga boleh menggunakan penahan pintu (door stopper) sebab pintu boleh menyebabkan jari atau tangan anak-anak tersepit.

7. Alat Permainan

Foto: Fatherly

Anda perlu sentiasa memeriksa permainan anak-anak sama ada telah pecah, tercabut skru, patah dan koyak supaya anak-anak tidak mengalami kecederaan ketika bermain alat permainan yang telah rosak. Ingatlah bahawa, bahagian yang tajam setelah patah atau pecah akan melukakan tubuh anak-anak; skru yang tercabut dan span yang terkeluar akibat koyak boleh menyebabkan bayi tercekik. Jaga-jaga!

Kesimpulannya, anda perlu menitik beratkan tentang semua perkara yang boleh membahayakan keselamatan anak-anak di rumah. Maklumkan juga kepada pengasuh yang menjaga anak anda tentang perkara ini. Ingat, nyawa tidak boleh ditukar ganti, cegah awal sebelum terlambat!

Sumber: SirapLimau

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Tue, 5 Jun 2018

Anak Kecil Anda Buat Hal Di Pusat Membeli-Belah? Hindarinya Dengan 7 Tip Ini

Membeli-belah dengan anak kecil sedikit menduga iman lebih-lebih lagi ketika mereka meragam.

familuv Sat, 19 Oct 2019

6 cara ajar anak jadi orang yang baik hati

Jangan biar anak jadi pembuli!

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Perhatian Untuk Si Ibu, Jangan Biarkan Anak Kecil Bermain Alat Solek Kepunyaan Anda

Bermain alat solek tidak salah tetapi hindarkan anak anda daripada menggunakan alat solek orang dewasa dan sebaiknya membeli set makeup khas untuk kanak-kanak. Ini kerana golongan itu mudah dijangkiti penyakit kulit kerana keadaan kulit mereka yang lebih lembut dan sensitif menyebabkan kulit mereka lebih mudah dijangkiti pelbagai kuman.

Parenting Mon, 4 Jun 2018

6 Cara Penting Untuk Mengajar Anak Anda Menabung Dari Kecil

Bila dia faham tentang kepentingan wang ketika dia masih kecil, senanglah nanti bila dia dah besar.

Acara Thu, 13 Jun 2019
Featured Tue, 8 Oct 2019

Pertolongan cemas bayi? Anda mesti ambil tahu!

Hadapi situasi cemas bersama bayi anda dengan yakin

Parenting Mon, 2 Apr 2018

Nak Bawa Baby Pergi Swimming? Ini Perkara Yang Perlu Anda Ambil Tahu

Berenang antara aktiviti yang menjadi pilihan para ibu bapa untuk diperkenalkan kepada bayi mereka.

Featured Tue, 6 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi Tip Pikat Hati Anak

Proses membesarkan anak di zaman moden bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Kebanyakan ibu bapa sekarang perlu bekerja bagi memenuhi keperluan keluarga dan kos sara hidup yang kian meningkat.

Parenting Tue, 27 Feb 2018

Anak Mudah Jatuh Sakit Gara-Gara Alat Permainan Penuh Bakteria? Cuba 8 Tips Ini

Pernah tak korang terfikir alat permainan yang anak-anak korang suka itu sebenarnya ada bakteria? Hmm, perkara ini jangan ambil mudah tau! Jika alat permainan atau permukaan tempat si kecil tidak bersih, bakteria dan virus akan mudah berpindah dengan jayanya kepada mereka sekaligus meningkatkan risiko jangkitan. JAGA-JAGA!

Acara Tue, 2 Apr 2019

| Live TV