Parenting By: tex_admin March 16, 2018 @ 3:16pm

Harga Lampin Pakai Buang Mahal. Ini Cara Mudah & Cepat Ajar Anak Untuk Bebas Lampin.

Setiap ibu yang ingin melahirkan anak pasti akan membuat persiapan dengan membeli pelbagai barangan bayi termasuklah diapers atau lamping pakai buang. Diapers antara barangan keperluan bayi yang sangat penting dan perlu ada bagi memudahkan urusan bayi ke bilik air. 

Walaupun diapers ini memudahkan para ibu, anda juga perlu bijak melatih anak untuk tidak memakai diapers lagi apabila telah mencapai usia 3 tahun. Hal ini kerana, anak pada usia ini sudah boleh bercakap dan sebaiknya anda melatih mereka supaya tidak memakai diapers. Berbicara dengan anak anda sebab-sebab munasabah mengapa mereka perlu tidak memakai diapers lagi, anak anda mesti akan paham!

Foto : Vitadamamma

Anda mesti terfikir untuk mengajar anak tidak memakai diapers merupakan perkara yang sukar kan? Untuk pengetahuan anda, proses ini merupakan salah satu proses dalam perkembangan kanak-kanak untuk membersar, ada yang anak hampir lima tahun masih memakai diapers dan ada juga yang seawal usia dua tahun sudah bersedia untuk ke tandas sendiri. Sebenarnya untuk melatih anak untuk proses ini memerlukan kesabaran yang tinggi ya khususnya daripada ibu bapa! Jom, kita baca tips yang diberikan oleh ‘Baby Buddies’ dengan tiga tips dan satu praktikal khas untuk anda.

Training Selama 3 Hari

Mulakan fasa training selama 3 hari, dan digalakkan pada waktu 3 hari ini anda tidak keluar ke mana-mana atau travel. Cara ini adalah sepenuhnya tak pakai diapers langsung sepanjang masa, waktu siang, malam dan waktu tidur. Ini kerana bagi memudahkan anak lebih memahami yang dia dah tak pakai diapers dan tak nak anak confuse! Anda juga dinasihatkan untuk menggulung semua karpet dan tikar yang ada dekat rumah, kemudian sediakan plastik vinyl (macam alas meja makan) untuk alas tempat tidurnya. Boleh juga beli cadar yang waterproof.

1. Training Hari Pertama

Bawa anak ke tandas setiap 15 minit. Minta mereka duduk mencangkung atau duduk di potty mereka jika menggunakan potty. Minta mereka kencing dan tunggu 4-5 minit. Anak kebiasaannya belum faham isyarat badan mereka bila mahu buang air kecil atau besar. Proses ini akan bantu mereka untuk faham.

Jika anak ada buang air kecil atau besar jelaskan kepada mereka tentang perkara tersebut. Puji mereka bila mereka berjaya buang air kecil atau besar. Jika anak anda tidak buang air kecil atau besar, maklumkan seperti “Ok. Adik tak dapat nak buang air lagi ya, takpe, next time kita buang air ya.”

Kemudian, basuh kemaluan mereka, basuh tangan mereka dan basuh kaki mereka. Ulang semua steps ini setiap kali bawa mereka ke tandas.

Pada waktu malam, sebelum tidur bawa mereka ke tandas dan minta mereka membuang air kecil. Ulang steps selepas membuang air kecil.

Kejutkan mereka maksimum 2 kali untuk buang air kecil di tengah malam atau awal pagi. Lama-lama anda akan perasan anak akan pandai untuk buang air kecil waktu malam sama seperti orang dewasa.

Pastikan anda tidak memarahi anak sekiranya mereka terbuang air kecil dengan tidak sengaja. Ingat ya, mereka dalam proses training! Anda juga tidak perlu mengurangkan air minuman mereka pada setiap hari. Biarkan keadaan seperti normal kerana mereka perlu belajar dalam real situation.

2. Training Hari Kedua

Bawa anak ke tandas untuk buang air kecil atau besar setiap 30 minit. Ulang seperti hari pertama.

3. Training Hari Ketiga

Pada hari ketiga biasanya anak sudah mula tunjuk hint yang mereka sudah sedikit demi sedikit memahami bahasa badan mereka. Kadar bagi mereka untuk terbuang air kecil dengan tidak sengaja akan semakin berkurangan dan mereka akan mula memaklumkan atau memberi isyarat yang mereka nak buang air kecil atau besar.

Praktikal 1 Hingga 2 Minggu

Proses praktikal ini lebih santai apabila anda sudah tidak perlu membawa anak ke tandas secara rutin, anda boleh bawa mereka ke tandas apabila merasakan sudah lama mereka tidak membuang air kecil atau besar. Tetapi lebih baik bagi mereka masa untuk belajar untuk memaklumkan kepada anda apabila mereka nak buang air kecil atau besar.

Please bear in mind ya, anak lebih mudah untuk belajar memahami tentang buang air kecil kerana prosesnya lebih banyak kali mereka tempuhi dalam sehari berbanding buang air besar.

Please bear in mind juga, anak lebih mudah untuk free diapers pada waktu siang berbanding malam, kerana sewaktu tidur mereka terkadang tak perasan isyarat badan mereka bila mahu membuang air kecil.

Kepada para ibu bapa, jom try tips ini! Pasti akan menjimatkan anda, tak perlu lagi nak beli diapers anak sebab mereka dah pandai pergi tandas sendiri untuk membuang air kecil atau besar. Selamat mencuba!

Sumber: Baby Buddies

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Tue, 17 Apr 2018

4 Cara Untuk Kekalkan Sistem Penghadaman Yang Sihat Untuk Anak Kesayangan Anda

Anak perlu memiliki sistem penghadaman yang sihat bagi memastikan badan mereka bebas daripada toksik yang boleh membahayakan tubuh dan membekalkan tubuh anak dengan nutrien yang diperlukan.

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Tawar Produk Makanan Berkhasiat Untuk Bayi. SquEEEze Me Baby Mudahkan Tugas Ibu

SquEEEze Me Baby ada menyediakan produk makanan bayi yang berkhasiat untuk anak anda daripada umur 6 hingga 12 bulan!

Parenting Thu, 14 Jun 2018

Doa Achey Dan Isteri Beraya Sebagai Ibu Bapa Dimakbulkan Tuhan

Penantian lapan tahun pelawak Achey dan isteri untuk menimang cahaya mata akhirnya dimakbulkan apabila mereka memaklumkan mengambil seorang anak angkat.

Featured Sun, 7 Jul 2019

Selain ‘gangguan halus’ punca bayi susah tidur, ini mungkin sebabnya!

Peluk erat si kecil supaya dia berasa selamat.

Parenting Thu, 28 Jun 2018
Parenting Wed, 6 Feb 2019
Parenting Thu, 19 Apr 2018

Ajar Anak Anda Mengira Dengan Alat Ini, Buat Sendiri Dengan Cawan Polisterin Saja!

Belajar mengira di atas kertas lama-lama boleh membosankan, jadi anda perlu cari idea lain supaya anak terus minat belajar.

Parenting Wed, 11 Apr 2018

Malu Nak Menyusu Anak Di Tempat Awam? 8 Tips Ini Boleh Bantu Anda

Sebenarnya susah ke nak breastfeed anak bila di tempat awam ini? Adakah masyarakat akan perhatikan kita yang sedang menyusukan anak? Mesti akan berasa malu kan?

Featured Thu, 10 May 2018

Serangga Masuk Ke Dalam Telinga Anak Anda? Ini Apa Yang Anda Perlu Buat

Ini boleh menyebabkan anak anda berasa takut, tak selesa atau sakit jika dibiarkan.

familuv Sat, 19 Oct 2019

6 cara ajar anak jadi orang yang baik hati

Jangan biar anak jadi pembuli!

| Live TV