Parenting By: Shaidah Shafie July 10, 2019 @ 2:15pm

Ibu perlu bijak pikat selera anak

Kanak-kanak yang tidak mendapat zat mecukupi lazimnya akan mengalami masalah dalam proses tumbesaran, antaranya berat badan tidak bertambah dan terdedah kepada pelbagai penyakit.

Situasi begini terjadi disebabkan anak kurang makan dan ‘memilih’ makanan yang disediakan oleh ibu walaupun sudah pelbagai menu disediakan dalam usaha memikat selera si anak. 

Foto: iStock

Ketua Jabatan Dietetik dan Sajian Institut Jantung Negara, Mastari Mohamad, yang dipetik daripada Kata Pengantar buku Simply Nutritious For Kiddos berkata masalah memilih makanan dan berat badan tidak bertambah sering terjadai dalam kalangan kanak-kanak.

Sehubungan itu, katanya, ibu bapa perlu peka cara untuk mengatasinya supaya si kecil mahu menikmati makanan sewajarnya dan seterusnya dapat membesar dengan sempurna  tanpa sebarang masalah.

“Sebahagian kanak-kanak agak memilih dan makan dalam kuantiti yang sedikit, ini menyebabkan mereka menghadapi masalah kurang berat badan.

“Isu ini sering dirujuk kepada pakar pemakanan untuk membantu meningkatkan berat badan melalui perancangan pemakanan lengkap secara individu,” katanya.

Dalam buku berkenaan, beliau turut berkongsi beberapa panduan mudah untuk dilakukan ibu bagi mengatasi masalah anak memilih makanan atau tidak mahu makan.

Buku Simply Nutritious For Kiddos yang memuatkan panduan pemakanan kanak-kanak terbitan Institut Jantung Negara (IJN).

Antara panduan yang dikongsi Mastari ialah:

# Masa makan yang tetap dan memastikan anak bersedia adalah sangat penting, supaya mereka tidak merasa dipaksa untuk makan.

# Keluar membeli barang makanan bersama anak dan benarkan mereka untuk menyentuh serta memilih bagi menggalakkan mereka minat  mencuba makanan tersebut.

# Ibu bapa jadi contoh – anak-anak akan lebih tertarik untuk merasa makanan baru apabila melihat orang lain mencuba makanan tersebut. Kanak-kanak juga mudah mempraktikkan gaya makan sihat apabila mendapat perhatian yang positif daripada ibu bapa.

Katanya, ketika usia membesar antara empat hinga 12 tahun, banyak perkara yang ingin diketahui menyebabkan mereka akan mencari jalan bagi memperoleh jawapan yang diingini.

“Kanak-kanak berumur antara empat hingga 12 tahun berada di peringkat aktif di mana mereka belajar dan meneroka. Menyediakan pemakanan seimbang kepada kanak-kanak dapat membantu mencapai pertumbuhan yang ideal dan mencegah penyakit.

“Nutrien yang berbeza harus diperkenalkan dalam kuantiti yang mencukupi untuk memberi manfaat kepada perkembangan intelektual dan fizikal kanak-kanak,“ katanya,

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya ibu bapa menyediakan pemakanan untuk anak-anak berasaskan lima kumpulan makanan ini iaitu:

Panduan pelan penyediaan makanan untuk kanak-kanak yang boleh dijadikan panduan oleh ibu-ibu. Foto: IJN.

Kanji dan bijirin: Nasi, mi, roti, barli, bijirin sarapan pagi, biskut – mempunyai sumber protein dan kalsium yang sangat baik, amat penting untuk menguatkan tulang / gigi.

Produk tenusu dan susu: Dadih, keju, susu – membekalkan sumber utama tenaga, serat makanan, vitamin dan mineral.

Protin: Ikan, ayam, daging, telur, tauhu, fu-chok, dhal, kacang hijau – kaya dengan protein, zat besi dan zink yang penting untuk membina otot dan tisu badan

Sayur-sayuran dan buah-buahan: Bayam, kacang buncis, terung, lobak merah, tomato, kubis, brokoli, betik, pisang, epal, oren, anggur, tembikai – mengandungi vitamin, ‘phytochemical’, mineral untuk kesihatan dan imuniti keseluruhan. Serat membantu mencegah sembelit. Mengambil buah-buahan & sayur-sayuran pelbagai warna akan memberi vitamin dan antioksidan yang berbeza.

Selain memenuhi keperluan diet daripada aspek pemakanan, katanya ibu bapa juga patut membabitkan anak dalam pelbagai aktiviti yang mudah untuk dilakukan anak seperti memasak bersama-sama dan mengajak mereka ke pasar memilih barang yang akan dimasak.

Ini kerana sesi sebegini akan menarik minat kanak-kanak menunjukkan kebolehan mereka secara tidak langsung apabila diajak bersama. Keadaan ini juga berupaya mendidik anak-anak menjadi lebih berani  dan berdikari untuk untuk menyuarakan pendapat atau apa yang mereka fikirk ketika itu.

“Sesi memasak bersama kanak-kanak seperti melibatkan mereka dalam penyediaan makanan adalah strategi untuk menarik minat mereka mencuba makanan baru.”

“Proses memasak sendiri bukan sahaja memupuk amalan pemakanan yang sihat sejak kecil tetapi juga meningkatkan keyakinan diri mereka dan mengeratkan hubungan ahli keluarga,” katanya.

Perkara yang ibu boleh lakukan untuk menarik minat anak makan masakan mereka sendiri ialah:

# Merancang resipi lebih awal, bahagikan tugas penyediaan/memasak mengikut usia dan keupayaan mereka. Memperkenalkan makanan baru dan menjelaskan manfaat kesihatan nutrisi mereka.

# Sediakan mereka dengan pakaian yang sesuai. Cuba hidupkan sesi memasak seperti meminta bantuan anak untuk menghiaskan makanan dan biarkan mereka menjadi kreatif.

# Terangkan mengenai penggunaan peralatan dapur dan keselamatan makanan. Galakkan anak-anak untuk membersihkan dapur selepas memasak.

# Galakkan kanak-kanak untuk menyentuh dan merasa makanan. Menyediakan makanan bersama anak adalah strategi untuk menarik minat mereka untuk mencuba makanan baru. Proses memasak sendiri ini memupuk amalan pemakanan yang sihat sejak kecil tetapi juga meningkatkan keyakinan diri mereka dan mengeratkan hubungan ahli keluarga.

Jadi ibu-ibu apa kata rancang program memasak dengan anak hujung minggu nanti. Pasti anak suka!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Fri, 1 Feb 2019

Amalkan membaca tujuh doa ini untuk kejayaan masa depan dan keperibadian mulia anak-anak

Sejauh mana ibu bapa mengamalkan tujuh doa ini atau tidak pernah langsung? 

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Perhatian Untuk Si Ibu, Jangan Biarkan Anak Kecil Bermain Alat Solek Kepunyaan Anda

Bermain alat solek tidak salah tetapi hindarkan anak anda daripada menggunakan alat solek orang dewasa dan sebaiknya membeli set makeup khas untuk kanak-kanak. Ini kerana golongan itu mudah dijangkiti penyakit kulit kerana keadaan kulit mereka yang lebih lembut dan sensitif menyebabkan kulit mereka lebih mudah dijangkiti pelbagai kuman.

Featured Sun, 7 Jul 2019

Selain ‘gangguan halus’ punca bayi susah tidur, ini mungkin sebabnya!

Peluk erat si kecil supaya dia berasa selamat.

Parenting Wed, 28 Mar 2018

Jangan Beli Mainan Crystal Slime Clay Untuk Anak Anda. Boleh Bawa Maut!

Jika kita lihat, terdapat pelbagai lambakan barang mainan yang dijual pada hari ini. Kebanyakkan barang mainan tersebut diimport daripada negara China yang kita sendiri tidak ketahui tahap keselamatan dan kandungannya.

Parenting Wed, 24 Jan 2018

Tipu Dalam Perkahwinan

Perkahwinan yang terbina dengan cinta, kasih sayang dan rasa percaya sudah tentu akan goyah apabila satu pihak berlaku tidak jujur kepada pasangan. Tidak semestinya terpalit dengan episod curang, penipuan lain dalam rumah tangga juga boleh […]

Parenting Mon, 11 Feb 2019

Jangan panik bila si kecil jatuh terlentang, bertindak bijak seperti dilakukan Datin Dr Halina 

Jika anak anda terjatuh dan tidak menangis atau termuntah, itu tandanya keadaan mereka dalam bahaya! 

Parenting Tue, 24 Apr 2018

Lindungi Anak Daripada Pemangsa Seksual Dalam Talian, Ini 7 Cara Untuk Protect Mereka

Penggunaan gajet tanpa pengawasan boleh mengundang bahaya kepada anak kerana mereka adalah sasaran yang mudah buat pemangsa seksual dalam talian.

Featured Thu, 24 Jan 2019

‘Tolonglah periksa beg sekolah anak-anak’ – saran seorang guru

6 perkara wajib diajukan kepada anak-anak turut dikongsikan guru ini. 

Parenting Tue, 27 Feb 2018

Anak Mudah Jatuh Sakit Gara-Gara Alat Permainan Penuh Bakteria? Cuba 8 Tips Ini

Pernah tak korang terfikir alat permainan yang anak-anak korang suka itu sebenarnya ada bakteria? Hmm, perkara ini jangan ambil mudah tau! Jika alat permainan atau permukaan tempat si kecil tidak bersih, bakteria dan virus akan mudah berpindah dengan jayanya kepada mereka sekaligus meningkatkan risiko jangkitan. JAGA-JAGA!

Featured Sat, 28 Sep 2019

Empat penyakit mata yang boleh menggelapkan masa depan anak anda!

Ambil tahu dan bantu anak atasi masalah mata mereka

| Live TV