Parenting By: Yanie Baharom April 24, 2018 @ 3:00pm

Lindungi Anak Daripada Pemangsa Seksual Dalam Talian, Ini 7 Cara Untuk Protect Mereka

Tidak dinafikan telefon pintar atau gajet canggih suatu kepentingan buat semua kerana ia memudahkan urusan mencari maklumat, mengikuti perkembangan isu semasa dan juga mengeratkan hubungan silaturahim dengan rakan dan juga keluarga.

Tidak salah jika anda ingin memberikan anak anda telefon pintar, namun penggunaannya perlukan pemantauan kerana penggunaan gajet tanpa pengawasan boleh mengundang bahaya kepada anak anda kerana mereka adalah sasaran yang mudah buat pemangsa seksual dalam talian yang sentiasa mencari mangsanya dalam dunia chatting.

Sebelum anda memberikan anak menggunakan gajet, pastikan anda sudah melakukan persediaan untuk melindungi anak anda daripada menjadi mangsa kepada syaitan yang bertopengkan manusia ini. Justeru, lindungi anak anda daripada pemangsa seksual dalam talian dengan 7 cara ini.

1. Telefon Cuma Dipinjamkan, Bukan Milik Mereka

Sebelum anda memberikan anak anda telefon pintar, tetapkan beberapa peraturan dulu. Jelaskan kepada mereka walaupun mereka diberi kebebasan untuk menggunakan telefon pintar, telefon tersebut masih lagi milik anda (ibu bapa). Anda berhak untuk memeriksa sejarah panggilan, mesej, Messenger, Whatsapp, gambar atau apa saja. Anda boleh gunakan kuasa untuk menarik semula kemudahan itu jika mereka membantah.

Foto : Jelita

2. Tidak Dibenarkan Menggunakan Aplikasi

Foto : computer village

Sebaiknya melarang anak anda daripada menggunakan aplikasi chat seperti We Chat atau Bee Talk. Ini kerana aplikasi sebegini mendedahkan anak anda kepada individu asing yang mungkin mempunyai niat tidak baik ke atas anak-anak.

3.Tetapkan masa penggunaan telefon pintar

Foto : istock photo

Jangan biarkan anak anda terlalu leka dengan dunia maya. Tetapkan masa berapa lama yang mereka boleh menggunakan telefon mereka dan anda juga harus menetapkan laman sesawang apa yang dibenarkan untuk mereka. Jelaskan kepada mereka kenapa anda melakukan demikian.

4. Minta mereka untuk menggunakan telefon pintar di hadapan anda

Foto : home bt

Sebaiknya anda meminta anak anda untuk menggunakan telefon pintar mereka di depan anda. Ini adalah untuk memudahkan anda memantau aktiviti anak anda ketika mereka sedang menggunakan gajet tersebut dan mengelakkan mereka daripada menjadi sasaran pemangsa yang sedang menanti mereka di alam maya.

5. Ibu bapa perlu fahami media sosial dengan lebih mendalam

Foto : Goltune

Memang kebanyakan ibu-bapa kurang mengerti dengan penggunaan media sosial, aplikasi chat dan sebagainya. Namun anda belum terlambat mempelajari dan memahami bagaimana ia berfungsi dan sebagainya. Ini boleh membantu anda untuk memantau penggunaan media sosial anak anda dan mereka juga tidak akan berani membohongi anda mengenai aktiviti mereka di laman sosial.

6. Bantu anak untuk buat keputusan sendiri

Foto : Home Bt

Anda mungkin tidak dapat mengawasi anak anda setiap masa, namun anda boleh membantu mereka untuk membuat keputusan yang betul. Didik mereka tentang apa yang mereka boleh lakukan dan tidak boleh lakukan. Ini akan memudahkan mereka mengambil tindakan sekiranya mereka diganggu oleh individu yang tidak dikenali.

7. Luangkan masa dengan anak

Foto : Utah Valley 360

Pemangsa seksual di dalam talian ini amat bijak dalam mencari mangsanya. Individu ini biasanya akan mencari kanak-kanak atau remaja yang kesunyian untuk dijadikan mangsa mereka. Oleh itu, sebagai ibu-bapa anda perlu luangkan masa anda dengan berkomunikasi bersama mereka. Anda perlukan bersikap terbuka apabila mendengar masalah atau cerita mereka. Anda juga boleh menggunakan keakraban anda bersama anak anda untuk mendidik mereka tentang bahaya penggunaan media sosial dan aplikasi chat jika mereka tidak berhati-hati.

Sumber : Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 10 May 2018

Serangga Masuk Ke Dalam Telinga Anak Anda? Ini Apa Yang Anda Perlu Buat

Ini boleh menyebabkan anak anda berasa takut, tak selesa atau sakit jika dibiarkan.

familuv Sat, 19 Oct 2019

6 cara ajar anak jadi orang yang baik hati

Jangan biar anak jadi pembuli!

Parenting Fri, 1 Feb 2019

Amalkan membaca tujuh doa ini untuk kejayaan masa depan dan keperibadian mulia anak-anak

Sejauh mana ibu bapa mengamalkan tujuh doa ini atau tidak pernah langsung? 

Parenting Fri, 16 Mar 2018

Harga Lampin Pakai Buang Mahal. Ini Cara Mudah & Cepat Ajar Anak Untuk Bebas Lampin.

Diapers antara barangan keperluan bayi yang sangat penting dan perlu ada bagi memudahkan urusan bayi ke bilik air.

Parenting Mon, 7 May 2018

Elak Perut Bayi Kembung, Ini Tip Efektif Untuk Sendawakan Bayi Anda

Kadangkala anak anda merengek sebab perutnya rasa kembung dan tak selesa.

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Perhatian Untuk Si Ibu, Jangan Biarkan Anak Kecil Bermain Alat Solek Kepunyaan Anda

Bermain alat solek tidak salah tetapi hindarkan anak anda daripada menggunakan alat solek orang dewasa dan sebaiknya membeli set makeup khas untuk kanak-kanak. Ini kerana golongan itu mudah dijangkiti penyakit kulit kerana keadaan kulit mereka yang lebih lembut dan sensitif menyebabkan kulit mereka lebih mudah dijangkiti pelbagai kuman.

Parenting Sat, 14 Apr 2018

6 Cara Untuk Elak Anak Jadi Pemarah Yang Wajib Para Ibu Bapa Ketahui

Anak kecil yang mudah marah atau merengek adakalanya boleh menguji tahap kesabaran ibu bapa.

Featured Sun, 7 Jul 2019

Selain ‘gangguan halus’ punca bayi susah tidur, ini mungkin sebabnya!

Peluk erat si kecil supaya dia berasa selamat.

Featured Tue, 10 Jul 2018

Makanan Yang Perlu Dielakkan Selepas Bersalin Caesarean

Kalau nak luka caesarean cepat sembuh, elakkan jenis makanan ini!

Acara Thu, 13 Jun 2019

| Live TV