Parenting By: Yanie Baharom April 24, 2018 @ 3:00pm

Lindungi Anak Daripada Pemangsa Seksual Dalam Talian, Ini 7 Cara Untuk Protect Mereka

Tidak dinafikan telefon pintar atau gajet canggih suatu kepentingan buat semua kerana ia memudahkan urusan mencari maklumat, mengikuti perkembangan isu semasa dan juga mengeratkan hubungan silaturahim dengan rakan dan juga keluarga.

Tidak salah jika anda ingin memberikan anak anda telefon pintar, namun penggunaannya perlukan pemantauan kerana penggunaan gajet tanpa pengawasan boleh mengundang bahaya kepada anak anda kerana mereka adalah sasaran yang mudah buat pemangsa seksual dalam talian yang sentiasa mencari mangsanya dalam dunia chatting.

Sebelum anda memberikan anak menggunakan gajet, pastikan anda sudah melakukan persediaan untuk melindungi anak anda daripada menjadi mangsa kepada syaitan yang bertopengkan manusia ini. Justeru, lindungi anak anda daripada pemangsa seksual dalam talian dengan 7 cara ini.

1. Telefon Cuma Dipinjamkan, Bukan Milik Mereka

Sebelum anda memberikan anak anda telefon pintar, tetapkan beberapa peraturan dulu. Jelaskan kepada mereka walaupun mereka diberi kebebasan untuk menggunakan telefon pintar, telefon tersebut masih lagi milik anda (ibu bapa). Anda berhak untuk memeriksa sejarah panggilan, mesej, Messenger, Whatsapp, gambar atau apa saja. Anda boleh gunakan kuasa untuk menarik semula kemudahan itu jika mereka membantah.

Foto : Jelita

2. Tidak Dibenarkan Menggunakan Aplikasi

Foto : computer village

Sebaiknya melarang anak anda daripada menggunakan aplikasi chat seperti We Chat atau Bee Talk. Ini kerana aplikasi sebegini mendedahkan anak anda kepada individu asing yang mungkin mempunyai niat tidak baik ke atas anak-anak.

3.Tetapkan masa penggunaan telefon pintar

Foto : istock photo

Jangan biarkan anak anda terlalu leka dengan dunia maya. Tetapkan masa berapa lama yang mereka boleh menggunakan telefon mereka dan anda juga harus menetapkan laman sesawang apa yang dibenarkan untuk mereka. Jelaskan kepada mereka kenapa anda melakukan demikian.

4. Minta mereka untuk menggunakan telefon pintar di hadapan anda

Foto : home bt

Sebaiknya anda meminta anak anda untuk menggunakan telefon pintar mereka di depan anda. Ini adalah untuk memudahkan anda memantau aktiviti anak anda ketika mereka sedang menggunakan gajet tersebut dan mengelakkan mereka daripada menjadi sasaran pemangsa yang sedang menanti mereka di alam maya.

5. Ibu bapa perlu fahami media sosial dengan lebih mendalam

Foto : Goltune

Memang kebanyakan ibu-bapa kurang mengerti dengan penggunaan media sosial, aplikasi chat dan sebagainya. Namun anda belum terlambat mempelajari dan memahami bagaimana ia berfungsi dan sebagainya. Ini boleh membantu anda untuk memantau penggunaan media sosial anak anda dan mereka juga tidak akan berani membohongi anda mengenai aktiviti mereka di laman sosial.

6. Bantu anak untuk buat keputusan sendiri

Foto : Home Bt

Anda mungkin tidak dapat mengawasi anak anda setiap masa, namun anda boleh membantu mereka untuk membuat keputusan yang betul. Didik mereka tentang apa yang mereka boleh lakukan dan tidak boleh lakukan. Ini akan memudahkan mereka mengambil tindakan sekiranya mereka diganggu oleh individu yang tidak dikenali.

7. Luangkan masa dengan anak

Foto : Utah Valley 360

Pemangsa seksual di dalam talian ini amat bijak dalam mencari mangsanya. Individu ini biasanya akan mencari kanak-kanak atau remaja yang kesunyian untuk dijadikan mangsa mereka. Oleh itu, sebagai ibu-bapa anda perlu luangkan masa anda dengan berkomunikasi bersama mereka. Anda perlukan bersikap terbuka apabila mendengar masalah atau cerita mereka. Anda juga boleh menggunakan keakraban anda bersama anak anda untuk mendidik mereka tentang bahaya penggunaan media sosial dan aplikasi chat jika mereka tidak berhati-hati.

Sumber : Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Thu, 18 Jan 2018

Perlu Atau Tidak Pendidikan Seks Untuk Kanak-Kanak?

Golongan remaja dan kanak-kanak kini terdedah kepada gejala tidak bermoral. Terkini di kalangan remaja ialah melayari laman-laman sesawang pornografi di mana mereka berkongsi gambar-gambar ‘terlampau’ untuk ditonton oleh kumpulan-kumpulan tertentu. Malah ada yang lebih berani […]

Featured Thu, 31 May 2018

Boleh Cuba Menu Pasta Ini Kalau Anak Anda Dah Bosan Makan Bubur Nasi

Menu pasta ini pasti menjadi kegemaran si manja anda!

Parenting Mon, 30 Apr 2018

Perlukan Babysitter Yang Bertauliah? Tempah Saja Menerusi Khidmat KiddoCare

Macam perkhidmatan e-hailing Grab! Request saja!

Parenting Mon, 4 Jun 2018

6 Cara Penting Untuk Mengajar Anak Anda Menabung Dari Kecil

Bila dia faham tentang kepentingan wang ketika dia masih kecil, senanglah nanti bila dia dah besar.

Parenting Wed, 4 Apr 2018

Apabila Anak Tidak Mahu Makan, Ini Perkara Wajib Yang Perlu Anda Tahu

Sebagai ibu, anda mesti mahukan mereka mendapatkan nutrisi yang cukup melalui pemakanannya setiap hari, tetapi kalau mereka tak nak makan macam mana pula nak dapatkan nutrisi itu. 

Featured Thu, 3 May 2018

3 Bahasa Asing Ini Boleh Menjanjikan Peluang Pekerjaan Yang Luas Untuk Anak Anda Kelak

Nanti senanglah nak berkomunikasi atau mencari kerja di syarikat-syarikat antarabangsa.

Parenting Tue, 27 Feb 2018

Kuku Bukan Kudap-Kudap, Bagaimana Cara Mengatasi Tabiat Gigit Kuku?

Tabiat ini bukan saja boleh menyebabkan kulit jari terkelupas dan berdarah, malah boleh memberi implikasi kepada kesihatan.

Parenting Fri, 16 Mar 2018

Harga Lampin Pakai Buang Mahal. Ini Cara Mudah & Cepat Ajar Anak Untuk Bebas Lampin.

Diapers antara barangan keperluan bayi yang sangat penting dan perlu ada bagi memudahkan urusan bayi ke bilik air.

Featured Tue, 8 Oct 2019

Pertolongan cemas bayi? Anda mesti ambil tahu!

Hadapi situasi cemas bersama bayi anda dengan yakin

Parenting Sat, 7 Apr 2018

9 Foto Anak-Anak Putera William Dan Kate Middleton, Comel Sangat Sampai Nak Gigit!

Sebelum George dan Charlotte dapat adik baru, jom kita tengok dulu gambar-gambar mereka yang kiut-miut itu.

| Live TV