Parenting By: tex_admin April 11, 2018 @ 1:52pm

Malu Nak Menyusu Anak Di Tempat Awam? 8 Tips Ini Boleh Bantu Anda

Ibu yang baru sahaja melahirkan anak pasti akan berpantang selama 44 hari. Dalam tempoh pantang tersebut mereka tidak digalakkan untuk keluar rumah sama ada untuk beriadah mahupun pergi ke pasaraya!

Mesti bosan! Habis sahaja berpantang para ibu akan mengambil peluang untuk berjalan-jalan atau bershopping. Ibaratkan seperti melepaskan rindu! 

Tetapi, walaupun pergi ke tempat-tempat awam tersebut, para ibu juga perlu breastfeed anak mereka. Bagi ibu-ibu yang sudah berpengalaman, pastinya perkara ini bukan sesuatu yang sukar. Ini kerana ia adalah perkara yang normal dan akan dilalui oleh semua wanita. 

Sebenarnya susah ke nak breastfeed anak bila di tempat awam ini? Adakah masyarakat akan perhatikan kita yang sedang menyusukan anak? Mesti akan berasa malu, kan?

Jangan risau, kami ingin kongsikan tips yang praktikal untuk anda yang bakal dan bercadang menyusu badan di tempat awam. 

1. Cari pakaian yang sesuai

Foto: AliExpress

Percaya atau tidak, apabila anda mula menyusu badan, hampir kebanyakan daripada pakaian yang anda biasa pakai mula menjadi tidak selesa. Baju yang tidak mempunyai butang ataupun t-shirt menjadikan anda sukar untuk menyusukan anak. Betul tak?

Bagi memudahkan proses menyusu badan, anda perlu memakai pakaian khas untuk menyusu yang boleh anda dapatkan di pasaran. Harganya sedikit mahal, namun tidak salah untuk anda memilikinya. Pilih baju dengan warna yang mudah dipadan dengan bermacam-macam warna lain kerana anda akan menggunakannya berkali-kali.

Selain itu, anda juga boleh memakai baju yang berbutang atau berzip di bahagian depan. Ia lagi memudahkan anda! Ingat, jangan pakai pakaian yang terlalu ketat kerana ia akan menyukarkan anda!

2. Jangan tunggu bayi terlalu lapar

Foto: ABC

Anda janganlah terlalu syok bershopping sampaikan tak perasan yang anda sudah melewati waktu menyusu bayi. Sebaiknya, bila bayi anda mula menunjukkan rasa resah, cepat-cepat cari tempat yang sesuai untuk menyusu. Kalau anda menunggu sehingga bayi baru lapar, mood anak anda akan berubah, mungkin mereka akan menangis sehingga satu pasaraya dengar!

3. Gunakan penggendong bayi

Foto: thenaturalbabyco.com

Anda boleh menggunakan penggendong bayi ini kerana ia amat mudah untuk anda kendalikan. Jika anak anda masih kecil, anda boleh menggunakan penggendong jenis ring sling kerana mudah untuk anda menyusukan bayi di tempat awam. Ianya tidak perlu dibalut, tiada tali, atau apa saja yang boleh menyusahkan pergerakan anda. 

Sekiranya bayi anda semakin membesar, anda boleh menukar dengan penggendong jenis beg seperti Boba atau Ergo. Untuk jenis ini, anda perlukan sedikit praktis dan lama-kelamaan anda akan selesa.

4. Hadang dengan stroller atau suami

Foto: Odditymal

Kegunaan stroller bukan sahaja sebagai ‘kenderaan’ untuk anak anda duduk dan baring, tetapi ia juga boleh digunakan sebagai penghadang ketika anda menyusu badan. Anda perlu memilih tempat menyusu yang sesuai dan boleh gunakan ‘penghadang bergerak’ ini bersama. 

Jika anda tidak membawa stroller, anda boleh manfaatkan suami masing-masing sebagai ‘penghadang’ sementara anda menyusukan bayi.

5. Nursing room

Foto: Moms Pump Here

Sebenarnya, ada sesetengah pasaraya yang menyediakan nursing room sebagai kemudahan ibu-ibu untuk menyusukan anak, menukarkan lampin dan sebagainya. Jika anda pergi ke sesebuah pasaraya, carilah nursing room yang disediakan untuk menyusukan anak. Bilik khas ini akan memberi anda lebih keselesaan!

6. Nursing cover

Foto: Mom Tricks

Anda juga boleh membeli nursing cover supaya dapat menyusu di tempat awam dengan lebih yakin. Nursing cover ini akan membantu anda menutup keseluruhan bahagian dada anda. Terdapat banyak variasi nursing cover yang dijual di pasaran seperti nursing scarves tapi fungsinya tetap sama! Terpulang kepada anda untuk memilih yang mana.

7. Jangan ambil peduli dengan pandangan orang

Foto: In Wild Hearts

Jika bayi sudah mula menangis, pasti anda akan mula berasa tidak selesa untuk menyusu di tempat awam. Tetapi, kalau ia sudah terjadi, anda harus bertenang. Tenung bayi anda sebagai salah satu cara melupakan sebarang kesangsian. Tidak perlu terlalu risau tentang pandangan orang ramai. 

8. Boleh bawa bekal

Foto: Meg’s Meal Planning

Jika bayi anda sudah mencapai usia 6 bulan ke atas, anda boleh mula membawa finger food untuk diberikan kepadanya sementara dapat menjumpai tempat menyusu yang sesuai. Ia salah satu cara untuk menukar perhatian bayi tersebut. Anda boleh membawa buah-buahan yang telah dipotong ataupun biskut jejari yang tidak bergula. 

Kesimpulannya, anda perlu yakin untuk menyusu badan di tempat awam kerana ia sememangnya hak setiap wanita. Jadikan ia aktiviti yang seronok bersama bayi anda. Kalau anda berasa malu, ikutilah tips yang telah kami kongsikan ini. Semoga ia memberi manfaat kepada anda.

Sumber: SirapLimau

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Thu, 24 May 2018

Kalau Tak Nak 5 Risiko Ini Berlaku, Fikir Dahulu Sebelum Beri Anak Anda Puting Tiruan

Ketahuilah memberi bayi puting tiruan akan mengundang risiko pada mereka!

Parenting Sat, 14 Apr 2018

6 Cara Untuk Elak Anak Jadi Pemarah Yang Wajib Para Ibu Bapa Ketahui

Anak kecil yang mudah marah atau merengek adakalanya boleh menguji tahap kesabaran ibu bapa.

Parenting Fri, 1 Feb 2019

Amalkan membaca tujuh doa ini untuk kejayaan masa depan dan keperibadian mulia anak-anak

Sejauh mana ibu bapa mengamalkan tujuh doa ini atau tidak pernah langsung? 

Parenting Mon, 11 Jun 2018

5 Cara Semulajadi Untuk Sembuhkan Gigitan Nyamuk Pada Anak Anda

Tidak perlu beli ubat untuk rawat gigitan nyamuk, gunakan sahaja bahan semulajadi ini. Berkesan!

Parenting Wed, 18 Apr 2018

Tak Nak Anak Lemas Ketika Tidur? Ikuti Tip Posisi Tidur Yang Betul Oleh Doktor Ini

Jangan ambil mudah tentang posisi tidur anak anda. Ikuti tips ini.

Acara Tue, 2 Apr 2019
Parenting Mon, 7 May 2018

Elak Perut Bayi Kembung, Ini Tip Efektif Untuk Sendawakan Bayi Anda

Kadangkala anak anda merengek sebab perutnya rasa kembung dan tak selesa.

Parenting Wed, 6 Feb 2019
Parenting Mon, 4 Jun 2018

6 Cara Penting Untuk Mengajar Anak Anda Menabung Dari Kecil

Bila dia faham tentang kepentingan wang ketika dia masih kecil, senanglah nanti bila dia dah besar.

Parenting Mon, 9 Apr 2018

Tengok Anak-Anak Angelina Jolie Dan Brad Pitt Membesar Dalam 16 Gambar Sweet Ini

Ketika mereka masih lagi bersama, Angelina Jolie dan Brad Pitt telah membina sebuah keluarga yang nampaknya bahagia bersama anak-anak mereka.

| Live TV