Parenting By: Bibi Ramli April 30, 2018 @ 4:00pm

Perlukan Babysitter Yang Bertauliah? Tempah Saja Menerusi Khidmat KiddoCare

Kini ada program Internet yang menyediakan perkhidmatan babysitter di mana anda hanya perlu tempah bila mahu.

Sama macam perkhidmatan e-hailing Grab! Request saja!

Program ini dipanggil KiddoCare, dan ia adalah hasil kolaborasi dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Untuk menggunakannya, register di www.kiddocare.my. Anda boleh pilih berapa lama anda perlu menggunakan servis ini (paling minimum 2 jam satu syif), dan tetapkan berapa orang anak untuk dijaga (maksimum 3 orang anak untuk satu syif).

Sistem program ini akan mencari babysitter yang ada berdekatan dengan rumah anda, berdasarkan preference anda; nak yang English-speaking ke, nak yang mahir dalam sesuatu bidang ke, ataupun nak yang mempunyai rating tinggi (gred diberi oleh KiddoCare).

Sebaik saja tempahan dan bayaran telah dibuat, KiddoCare akan menghantar babysitter yang dipilih ke rumah pelanggan.

Selain itu, KiddoCare juga menawarkan pakej penjagaan basic ataupun premium. Jenis yang basic hanya menawarkan penjagaan asas. Jenis premium pula menawarkan servis babysitter yang lebih menyeluruh termasuklah aktiviti-aktiviti yang merangsang perkembangan otak kanak-kanak tanpa menggunakan gajet.

Peluang pekerjaan

Salah satu sebab mengapa KiddoCare ini disyorkan ialah servis ini memastikan para babysitter di bawah syarikatnya mempunyai qualification yang betul dalam penjagaan kanak-kanak. Bukan sesiapa saja yang boleh bekerja di bawah KiddoCare!

Wanita-wanita yang berminat untuk menjadi babysitter pun boleh apply dengan KiddoCare. Jika mereka belum ada sebarang kelayakan yang sah, mereka perlulah melalui Program Pendidikan Kanak-Kanak Awal Permata yang diiktiraf oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat terlebih dahulu.

Setelah menerima qualification, penjaga ini perlu melalui kursus ringkas yang disediakan oleh KiddoCare. Lepas itu baru mereka diiktiraf dan boleh mula menjadi babysitter yang sah di bawah KiddoCare.

Bukan sekadar training saja, para babysitter ini juga akan diperiksa dari segi kesihatan serta rekod jenayah. Wah!

Jadi ibu bapa tak perlu risau jika babysitter mereka tak pandai menjaga kanak-kanak atau mereka adalah jenis yang mendera budak kecil.

Foto: kr8tifexpress.com

Berminat? Ketahui lebih lanjut tentang KiddoCare dengan melayari laman web rasminya di http://www.kiddocare.my/.

Sumber: New Straits Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Wed, 17 Jan 2018

Adab Anak Di Rumah Orang

Entri Chef Selebriti Chef Wan di laman Instagram mengenai anak-anak tetamu di rumah terbuka yang nakal, membazir makanan dan menyerakkan rumah, tular sehingga mendapat perhatian netizen tidak berapa lama dahulu. Ketika menjadi tetamu ‘Wanita Hari […]

Parenting Wed, 28 Mar 2018

Jangan Beli Mainan Crystal Slime Clay Untuk Anak Anda. Boleh Bawa Maut!

Jika kita lihat, terdapat pelbagai lambakan barang mainan yang dijual pada hari ini. Kebanyakkan barang mainan tersebut diimport daripada negara China yang kita sendiri tidak ketahui tahap keselamatan dan kandungannya.

Parenting Sat, 14 Apr 2018

6 Cara Untuk Elak Anak Jadi Pemarah Yang Wajib Para Ibu Bapa Ketahui

Anak kecil yang mudah marah atau merengek adakalanya boleh menguji tahap kesabaran ibu bapa.

Parenting Wed, 10 Jul 2019

Ibu perlu bijak pikat selera anak

Fahami kerenah anak mudahkan tugas ibu!

familuv Tue, 29 May 2018

Tingkatkan Kecerdasan Anak Anda Dengan 5 Senaman Mudah Dan Menyeronokkan Ini

Kalau orang dulu, keseronokan mereka bermain bertemankan hujan, lumpur dan pasir, generasi digital pula kehidupan mereka tertumpu pada televisyen, telefon pintar dan tablet.

Parenting Tue, 27 Feb 2018

Kuku Bukan Kudap-Kudap, Bagaimana Cara Mengatasi Tabiat Gigit Kuku?

Tabiat ini bukan saja boleh menyebabkan kulit jari terkelupas dan berdarah, malah boleh memberi implikasi kepada kesihatan.

Parenting Thu, 18 Jan 2018

Perlu Atau Tidak Pendidikan Seks Untuk Kanak-Kanak?

Golongan remaja dan kanak-kanak kini terdedah kepada gejala tidak bermoral. Terkini di kalangan remaja ialah melayari laman-laman sesawang pornografi di mana mereka berkongsi gambar-gambar ‘terlampau’ untuk ditonton oleh kumpulan-kumpulan tertentu. Malah ada yang lebih berani […]

Parenting Mon, 9 Apr 2018

Tengok Anak-Anak Angelina Jolie Dan Brad Pitt Membesar Dalam 16 Gambar Sweet Ini

Ketika mereka masih lagi bersama, Angelina Jolie dan Brad Pitt telah membina sebuah keluarga yang nampaknya bahagia bersama anak-anak mereka.

Parenting Mon, 4 Jun 2018

6 Cara Penting Untuk Mengajar Anak Anda Menabung Dari Kecil

Bila dia faham tentang kepentingan wang ketika dia masih kecil, senanglah nanti bila dia dah besar.

Parenting Wed, 4 Apr 2018

Anak Kerap Demam Malam, Ini Yang Perlu Anda Lakukan

Ibu antara orang yang paling risau apabila anak demam, lagi-lagi demam secara tiba-tiba pada waktu malam. Mesti tak tidur malam dibuatnya!

| Live TV