Parenting By: Nani Ramlee February 20, 2018 @ 1:00pm

Sudah-sudahlah Bagi Muka Pada Anak Lelaki, Takut Nanti Jadi Kuli

Mendidik anak memang bukan perkara mudah. It’s a learning process. Sebagai ibu bapa kena bijak untuk melahirkan generasi yang boleh dibanggakan di kemudian hari.

Satu kesilapan yang banyak dilakukan oleh ibu bapa sejak dari dulu ialah, anak lelaki tak perlu buat kerja-kerja rumah kerana itu kerja orang perempuan. Sebab ada stigma macam inilah ramai ibu-ibu yang menjadi ‘kuli’ anak sendiri.

Sudah-sudahlah memperjuangan pendirian yang tidak munasabah itu. Lakukan perubahan. Untuk mengubah sesuatu, mulakan dengan diri sendiri, pasangan, anak-anak dan keluarga. Tip berikut boleh dijadikan panduan mengajar anak lelaki lebih bertanggungjawab.

1) Tak kira anak lelaki atau perempuan, latih anak sedari kecil. Iaitu semenjak berumur 2 ke 3 tahun. Jangan pandang rendah pada anak-anak kecil ini. Kalau tunggu mereka sudah besar baru mahu meminta tolong, memang prosesnya agak susah.

2) Mulakan dengan perkara-perkara mudah dahulu seperti kemaskan barang-barang permainan sendiri, pakai baju sendiri, lap air yang ditumpahkan, letak baju kotor dalam bakul, ambil lampin sendiri dan buang sampah di tempat yang betul.

3) Ajar anak-anak lelaki menyediakan meja sebelum waktu makan. Jangan pandai tunggu semua makanan terhidang.  Suami main peranan di sini. Tunjukkan pada anak-anak yang ayah juga membantu. Boleh tolong ambilkan pingan – mangkuk, ambil cawan, hidangkan lauk, bancuh air serta tolong sendukkan lauk dan nasi untuk mak dan ayah serta adik-beradik lain.

4) Sesudah makan, ajar anak lelaki angkat pinggan ke sinki dan basuh sekali pinggan yang digunakan. Bukannya susah. Sambil basuh tangan, basuh pinggan. Tak sampai 5 minit pun. Selesai basuh pinggan sendiri, minta tolong dia sama-sama bersihkan meja makan. Lebih bagus jika tetapkan  giliran anak-anak untuk membasuh semua pinggan kotor selepas waktu makan. Jangan hanya arahkan anak perempuan.

5) Ajar anak lelaki untuk sama-sama melakukan kerja rumah. Antaranya menyapu lantai, mop lantai, susun selipar dan kasut di rak, membuang sampah, angkat baju di ampaian dan lipat baju bersama-sama ketika menonton televisyen.

6) Pastikan anak-anak lelaki bertanggungjawab dengan pakaian sendiri. Bukan hanya pandai campak ke lantai bilik atau bilik air. Suruh dia kumpul baju kotor setempat (dalam bakul) atau terus masukkan ke dalam mesin basuh.

7) Jika di rumah ada pokok-pokok bunga, sesekali minta anak-anak lelaki membantu menyiram pokok-pokok berkenaan.

8) Jika anak lelaki sudah menginjak ke umur 7 ke 12 tahun, ajar dia  mengemas tempat tidur sendiri, membasuh bilik air dan tandas apabila cuti sekolah. Ingatkan dia, kebersihan rumah adalah tanggungjawab bersama.

Selamat mencuba! Perlu diingatkan ibu dan bapa adalah contoh terbaik untuk anak-anak. Jika mahukan anak-anak yang berkualiti, pastikan anda dan pasangan tunjukkan taudalan terbaik. Jika di kemudian hari anak-anak menjadikan anda ‘hamba’, jangan salahkan orang lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Mon, 4 Jun 2018

6 Cara Penting Untuk Mengajar Anak Anda Menabung Dari Kecil

Bila dia faham tentang kepentingan wang ketika dia masih kecil, senanglah nanti bila dia dah besar.

Featured Wed, 17 Jan 2018

8 Kesan Negatif Gajet Terhadap Kanak-kanak

Kuasa gajet terhadap kanak-kanak yang melanda ketika ini bukan sahaja menjadi fenomena di Malaysia, malah sudah menjadi isu global. Rata-rata ibu bapa berasa bimbang terhadap isu ini, namun dek kesibukan terhadap rutin seharian, ada juga […]

Parenting Fri, 30 Mar 2018

7 Tips Untuk Pastikan Anak Selamat Ketika Di Rumah

Kemalangan ketika di rumah boleh disebabkan oleh pelbagai faktor sama ada di luar mahupun dalam rumah.

familuv Sat, 19 Oct 2019

6 cara ajar anak jadi orang yang baik hati

Jangan biar anak jadi pembuli!

Parenting Wed, 4 Apr 2018

Apabila Anak Tidak Mahu Makan, Ini Perkara Wajib Yang Perlu Anda Tahu

Sebagai ibu, anda mesti mahukan mereka mendapatkan nutrisi yang cukup melalui pemakanannya setiap hari, tetapi kalau mereka tak nak makan macam mana pula nak dapatkan nutrisi itu. 

Parenting Wed, 17 Jan 2018

Adab Anak Di Rumah Orang

Entri Chef Selebriti Chef Wan di laman Instagram mengenai anak-anak tetamu di rumah terbuka yang nakal, membazir makanan dan menyerakkan rumah, tular sehingga mendapat perhatian netizen tidak berapa lama dahulu. Ketika menjadi tetamu ‘Wanita Hari […]

Parenting Wed, 11 Apr 2018

Tak Tahu Bagaimana Nak Hentikan Bayi Menangis? Jom Belajar Dari Video Ini

Cara ini memang efektif! Dalam 5 saat saja, bayi itu dah berhenti menangis.

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Tawar Produk Makanan Berkhasiat Untuk Bayi. SquEEEze Me Baby Mudahkan Tugas Ibu

SquEEEze Me Baby ada menyediakan produk makanan bayi yang berkhasiat untuk anak anda daripada umur 6 hingga 12 bulan!

Parenting Thu, 14 Jun 2018

Doa Achey Dan Isteri Beraya Sebagai Ibu Bapa Dimakbulkan Tuhan

Penantian lapan tahun pelawak Achey dan isteri untuk menimang cahaya mata akhirnya dimakbulkan apabila mereka memaklumkan mengambil seorang anak angkat.

Parenting Mon, 16 Apr 2018

Perhatian Untuk Si Ibu, Jangan Biarkan Anak Kecil Bermain Alat Solek Kepunyaan Anda

Bermain alat solek tidak salah tetapi hindarkan anak anda daripada menggunakan alat solek orang dewasa dan sebaiknya membeli set makeup khas untuk kanak-kanak. Ini kerana golongan itu mudah dijangkiti penyakit kulit kerana keadaan kulit mereka yang lebih lembut dan sensitif menyebabkan kulit mereka lebih mudah dijangkiti pelbagai kuman.

| Live TV