Parenting By: Nani Ramlee February 20, 2018 @ 1:00pm

Sudah-sudahlah Bagi Muka Pada Anak Lelaki, Takut Nanti Jadi Kuli

Mendidik anak memang bukan perkara mudah. It’s a learning process. Sebagai ibu bapa kena bijak untuk melahirkan generasi yang boleh dibanggakan di kemudian hari.

Satu kesilapan yang banyak dilakukan oleh ibu bapa sejak dari dulu ialah, anak lelaki tak perlu buat kerja-kerja rumah kerana itu kerja orang perempuan. Sebab ada stigma macam inilah ramai ibu-ibu yang menjadi ‘kuli’ anak sendiri.

Sudah-sudahlah memperjuangan pendirian yang tidak munasabah itu. Lakukan perubahan. Untuk mengubah sesuatu, mulakan dengan diri sendiri, pasangan, anak-anak dan keluarga. Tip berikut boleh dijadikan panduan mengajar anak lelaki lebih bertanggungjawab.

1) Tak kira anak lelaki atau perempuan, latih anak sedari kecil. Iaitu semenjak berumur 2 ke 3 tahun. Jangan pandang rendah pada anak-anak kecil ini. Kalau tunggu mereka sudah besar baru mahu meminta tolong, memang prosesnya agak susah.

2) Mulakan dengan perkara-perkara mudah dahulu seperti kemaskan barang-barang permainan sendiri, pakai baju sendiri, lap air yang ditumpahkan, letak baju kotor dalam bakul, ambil lampin sendiri dan buang sampah di tempat yang betul.

3) Ajar anak-anak lelaki menyediakan meja sebelum waktu makan. Jangan pandai tunggu semua makanan terhidang.  Suami main peranan di sini. Tunjukkan pada anak-anak yang ayah juga membantu. Boleh tolong ambilkan pingan – mangkuk, ambil cawan, hidangkan lauk, bancuh air serta tolong sendukkan lauk dan nasi untuk mak dan ayah serta adik-beradik lain.

4) Sesudah makan, ajar anak lelaki angkat pinggan ke sinki dan basuh sekali pinggan yang digunakan. Bukannya susah. Sambil basuh tangan, basuh pinggan. Tak sampai 5 minit pun. Selesai basuh pinggan sendiri, minta tolong dia sama-sama bersihkan meja makan. Lebih bagus jika tetapkan  giliran anak-anak untuk membasuh semua pinggan kotor selepas waktu makan. Jangan hanya arahkan anak perempuan.

5) Ajar anak lelaki untuk sama-sama melakukan kerja rumah. Antaranya menyapu lantai, mop lantai, susun selipar dan kasut di rak, membuang sampah, angkat baju di ampaian dan lipat baju bersama-sama ketika menonton televisyen.

6) Pastikan anak-anak lelaki bertanggungjawab dengan pakaian sendiri. Bukan hanya pandai campak ke lantai bilik atau bilik air. Suruh dia kumpul baju kotor setempat (dalam bakul) atau terus masukkan ke dalam mesin basuh.

7) Jika di rumah ada pokok-pokok bunga, sesekali minta anak-anak lelaki membantu menyiram pokok-pokok berkenaan.

8) Jika anak lelaki sudah menginjak ke umur 7 ke 12 tahun, ajar dia  mengemas tempat tidur sendiri, membasuh bilik air dan tandas apabila cuti sekolah. Ingatkan dia, kebersihan rumah adalah tanggungjawab bersama.

Selamat mencuba! Perlu diingatkan ibu dan bapa adalah contoh terbaik untuk anak-anak. Jika mahukan anak-anak yang berkualiti, pastikan anda dan pasangan tunjukkan taudalan terbaik. Jika di kemudian hari anak-anak menjadikan anda ‘hamba’, jangan salahkan orang lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 29 May 2018

Tingkatkan Kecerdasan Anak Anda Dengan 5 Senaman Mudah Dan Menyeronokkan Ini

Kalau orang dulu, keseronokan mereka bermain bertemankan hujan, lumpur dan pasir, generasi digital pula kehidupan mereka tertumpu pada televisyen, telefon pintar dan tablet.

Parenting Tue, 5 Jun 2018

Anak Kecil Anda Buat Hal Di Pusat Membeli-Belah? Hindarinya Dengan 7 Tip Ini

Membeli-belah dengan anak kecil sedikit menduga iman lebih-lebih lagi ketika mereka meragam.

Featured Thu, 14 Jun 2018
Parenting Mon, 30 Apr 2018

Perlukan Babysitter Yang Bertauliah? Tempah Saja Menerusi Khidmat KiddoCare

Macam perkhidmatan e-hailing Grab! Request saja!

Parenting Wed, 10 Jul 2019

Ibu perlu bijak pikat selera anak

Fahami kerenah anak mudahkan tugas ibu!

Parenting Wed, 28 Mar 2018

Jangan Beli Mainan Crystal Slime Clay Untuk Anak Anda. Boleh Bawa Maut!

Jika kita lihat, terdapat pelbagai lambakan barang mainan yang dijual pada hari ini. Kebanyakkan barang mainan tersebut diimport daripada negara China yang kita sendiri tidak ketahui tahap keselamatan dan kandungannya.

Featured Tue, 6 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi Tip Pikat Hati Anak

Proses membesarkan anak di zaman moden bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Kebanyakan ibu bapa sekarang perlu bekerja bagi memenuhi keperluan keluarga dan kos sara hidup yang kian meningkat.

Featured Thu, 19 Sep 2019
Featured Fri, 6 Dec 2019

Ini cara banyakkan bekalan susu badan selepas bersalin

Anda tidak perlu bergantung kepada susu formula.

Parenting Mon, 9 Apr 2018

Tengok Anak-Anak Angelina Jolie Dan Brad Pitt Membesar Dalam 16 Gambar Sweet Ini

Ketika mereka masih lagi bersama, Angelina Jolie dan Brad Pitt telah membina sebuah keluarga yang nampaknya bahagia bersama anak-anak mereka.

| Live TV