Parenting By: Nani Ramlee January 24, 2018 @ 9:00pm

Tipu Dalam Perkahwinan

Perkahwinan yang terbina dengan cinta, kasih sayang dan rasa percaya sudah tentu akan goyah apabila satu pihak berlaku tidak jujur kepada pasangan. Tidak semestinya terpalit dengan episod curang, penipuan lain dalam rumah tangga juga boleh menjadi isu serius yang mengganggu gugat masjid terbina.

Peguam Syarie Faisalluddin Mohammat Yusuff menjelaskan, dalam hubungan suami isteri, kedua-dua pihak tidak hanya perlu mengenali hati budi ketika bercinta, malahan selepas melangkah ke gerbang perkahwinan, perlu bersedia menghadapi segala kemungkinan, termasuklah hakikat ditipu pasangan masing-masing.

Terdapat kes lelaki yang membuat perakuan bujang walaupun telah berkahwin dan mempunyai anak, atau masih tunangan orang, sebenarnya boleh dikenakan tindakan mengikut undang-undang kerana kesalahan dilakukan.

Pembatalan perkahwinan disebabkan ketidakjujuran juga boleh dibuat dengan adanya bukti-bukti yang kukuh seperti resit perbelanjaan dan  ganti rugi lain. Bagaimanapun, jika penipuan berlaku melibatkan status perkahwinan pasangan, mangsa mestilah tidak mengetahui di awal perhubungan lagi dan tidak menjadikan alasan itu untuk sewenangnya membatalkan majlis.

Begitu juga halnya dengan tuntutan hutang mas kahwin atau hantaran, walaupun sudah bertahun-tahun, mangsa masih boleh meminta haknya seandainya berjaya mengemukakan saksi ke mahkamah dan mendapat persetujuan hakim yang membuat keputusan.

Tambah Faisalluddin lagi, bagaimanapun, apabila berhadapan pasangan yang tidak jujur atau misalnya suami berpoligami tanpa pengetahuan isteri pertama, si isteri perlulah berhemah dan berhikmah berhadapan suami.

Suami perlulah diberi peluang untuk membuktikan kemampuannya berlaku adil dan setelah terbukti, barulah kes boleh dibawa ke mahkamah untuk menuntut keadilan.  Contohnya nafkah zahir dan batin tidak diberikan dalam jangka masa 3 bulan berturut-turut tanpa sebab munasabah.

Tidak hanya isu poligami, isu tiada lagi dara setelah diketahui suami juga boleh dibawa ke muka pengadilan jika taklik dibuat setelah nikah. Bagaimanapun, suami diingatkan dara seorang isteri tidak semestinya hilang dengan hubungan kelamin semata, malahan boleh terkesan dengan gaya hidup aktif.

Konklusinya, setiap orang terlindung dengan undang-undang yang akan menjamin keadilan kepada semua. Apa yang penting, mangsa perlulah mempunyai hujah dan bukti yang kukuh untuk membuktikan kesalahan pihak lawan sekaligus keadilan ditegakkan.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Parenting Wed, 4 Apr 2018

Anak Kerap Demam Malam, Ini Yang Perlu Anda Lakukan

Ibu antara orang yang paling risau apabila anak demam, lagi-lagi demam secara tiba-tiba pada waktu malam. Mesti tak tidur malam dibuatnya!

Acara Thu, 13 Jun 2019
Parenting Tue, 27 Feb 2018

Kuku Bukan Kudap-Kudap, Bagaimana Cara Mengatasi Tabiat Gigit Kuku?

Tabiat ini bukan saja boleh menyebabkan kulit jari terkelupas dan berdarah, malah boleh memberi implikasi kepada kesihatan.

Parenting Fri, 1 Feb 2019

Amalkan membaca tujuh doa ini untuk kejayaan masa depan dan keperibadian mulia anak-anak

Sejauh mana ibu bapa mengamalkan tujuh doa ini atau tidak pernah langsung? 

Parenting Thu, 24 Jan 2019

Bentuk sikap berdikari dalam diri anak-anak melalui aktiviti praktikal

Semoga anak-anak kita semua lebih berdikari!

Parenting Fri, 30 Mar 2018

7 Tips Untuk Pastikan Anak Selamat Ketika Di Rumah

Kemalangan ketika di rumah boleh disebabkan oleh pelbagai faktor sama ada di luar mahupun dalam rumah.

Parenting Thu, 14 Jun 2018

Doa Achey Dan Isteri Beraya Sebagai Ibu Bapa Dimakbulkan Tuhan

Penantian lapan tahun pelawak Achey dan isteri untuk menimang cahaya mata akhirnya dimakbulkan apabila mereka memaklumkan mengambil seorang anak angkat.

Featured Thu, 14 Jun 2018
Parenting Thu, 18 Jan 2018

Perlu Atau Tidak Pendidikan Seks Untuk Kanak-Kanak?

Golongan remaja dan kanak-kanak kini terdedah kepada gejala tidak bermoral. Terkini di kalangan remaja ialah melayari laman-laman sesawang pornografi di mana mereka berkongsi gambar-gambar ‘terlampau’ untuk ditonton oleh kumpulan-kumpulan tertentu. Malah ada yang lebih berani […]

familuv Tue, 29 May 2018

Tingkatkan Kecerdasan Anak Anda Dengan 5 Senaman Mudah Dan Menyeronokkan Ini

Kalau orang dulu, keseronokan mereka bermain bertemankan hujan, lumpur dan pasir, generasi digital pula kehidupan mereka tertumpu pada televisyen, telefon pintar dan tablet.

| Live TV