Advertisement
Celeb Buzz By: Salma Syahbuddin Wed, 12 Feb 2020 @ 1:11 pm

[VIDEO] “Persembahan Aina Tak Ada Unsur Insinuation”- Peguam Ini Buka Mulut

Kontroversi yang melanda persembahan penyanyi Aina Abdul tidak hanya habis setakat berakhirnya #AJL34, malah isu ini semakin mendapat perhatian apabila seorang peguam bernama Alan Razak tampil mendedahkan maksud disebalik persembahan Aina menerusi lagu Sumpah beliau.

Beliau memberikan komen atas kapasiti seorang peguam dan turut mengupas Kod Kandungan yang dikatakan telah melanggar etika ‘Communication and Multimedia Content Forum Of Malaysia’ (CMCF).
 
” Aku tak sempat nak tengok AJL34 minggu lepas sebab kena prepare untuk berperang dengan Penolong Kanan Pendaftar yang pandai-pandai reject Perintah Bersih untuk kes anakguam sampai Hakim kena masuk campur. Meninggi jugalah vocal aku ni macam Aina Abdul atas pentas AJL tu cuma tak berdarah je bib time tu. Eh.
 
” Lepas dah tengok aku cuba faham apa yang berlaku. Dia nyanyi lagu. Dia cuba appresiasi dan terjemah lagu tu dengan cara yang orang anggap menggalakkan bunuh diri.
 
” Pasal appresiasi seni ni bukan bidang aku. Yang aku tau kalau Dayang Nurfaizah nyanyi aku memang emo kalau sapa-sapa kacau line.
 
” Tapi kes Aina ni menarik sebab PHM kaitkan dengan salah laku berdasarkan kepada “Communication and Multimedia Content Forum of Malaysia”(“CMCF”) CMCF ni apa?
 
” CMCF ni adalah Kod Kandungan mengandungi piawai-piawai dan amalan-amalan dalam industri komunikasi dan multimedia. Kod Kandungan ini dibuat yang disediakan selaras dengan peruntukkan di bawah Seksyen 95 AKta Komunikasi dan Media 1998 (“Akta 588”)
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

 
” Dalam Kod Kandungan tu ada pecahan-pecahan dalam bentuk ‘Bahagian’ yang memberi garis panduan pada amalan dalam industri. Dalam kes Aina ni Bahagian 2 Poin
4.0 berkaitan dengan ‘Violence’ adalah releven.
 
” Poin 4.3(i)(a) dalam tu diterangkan apa adegan atau perbuatan dalam amalan industri yang terjumlah kepada maksud ‘Violence’ dan apa garis panduan dalam gambaran keganasan dalam amalan seni
 
” Menurut Poin 4.3(i)(a) tersebut dinyatakan kesan gambaran keganasan sama ada fizikal, secara lisan ataupun berbentuk psikologi, boleh mengganggu, mencemaskan dan juga menyinggung perasaan penonton. la juga boleh menyebabkan ketakutan yang tidak berasas dikalangan penonton dan juga menggalakkan peniruan
 
” Point 4.3(i)(c) disebut berkenaan dengan pemaparan amalan kejam dan penderaan, imejan kecederaan dan serangan dan pemaparan darah yang eksplisit dan keterlaluan hendaklah dielakkan
 
” Mungkin ini la yang PHM cuba kaitkan dengan persembahan Aina. Sampai lah dia kena kecam teruk. Sampai kawan-kawan kat Mahkamah pagi tadi pun ada cerita tapi time tu aku tak berkesempatan telaah Kod Kandungan ni, dan lepas tengok aku berpendapat kecaman dari PHM tu banyak khilafnya, dan salah letak (misplaced)
 
” Pada aku PHM khilaf sebab walaupun disebut pasal pemaparan darah patut dielakkan, Point 4.3(i)(d) walaubagaimanapun membenarkan pemaparan semua adegan yang disenaraikan secara umum dalam ‘heading’ Poin 4.3.
 
“Cuma terma yang digunapakai adalah ‘due consideration’, ‘use of appropriate editorial judgment’ dan ‘exercise of caution”
 
” Kepada PHM, nasihat aku, cukup-cukup la tu. Jangan salibkan Aina yang pada aku hanya sekadar berkarya dengan ikhlas.
 
Dan menerusi perkongsian ini, rata-rata peminat dan followers beliau bersetuju dengan pandangannya terhadap persembahan Aina Abdul yang dianggap sebagai simbolik semata-mata.
 
Apapun, diharap penerangan ini mampu menjelaskan kemelut yang melanda persembahan Aina Abdul pada #AJL34 lalu.
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 12 Nov 2018

Sarawak’s Newly Remodelled McDonald’s Branch Gives a Restaurant-Styled Service

You can choose to have your food served to your table just like in restaurants!

Celeb Buzz Wed, 2 Jan 2019

Comelnya! Gaya Anak-Anak Selebriti Malaysia Ke Sekolah

Belajar rajin-rajin yer anak-anak semua…ops, make sure balik nanti kasut sekolah awak masih putih ok?

Celeb Buzz Thu, 2 Aug 2018

Jual Produk Kecantikan, Kenapa Zoey Rahman Dikecam Netizen?

Tidak sangka kan selebriti lelaki menjual produk kosmetik? Tanpa segan silu, Zoey Rahman menghasilkan produk penjagaan wajah khusus untuk lelaki walaupun dikecam oleh netizen

Celeb Buzz Fri, 7 Dec 2018

TV3影片登「2018 YouTube Malaysia热门视频」冠军宝座!

如同往常,随着今年渐渐地进入尾声,现在是时候回顾定义了今年YouTube流行趋势的热门歌曲,爆红视频以及极具创意的创作者了!

Celeb Buzz Mon, 17 Dec 2018

陈洁灵、叶丽仪、玛利亚与您欢度2019新年除夕夜

香港三位天后级歌手,叶丽仪、陈洁灵和肥妈玛俐亚再次重登云顶云星剧场的大舞台并与大家一起共度农历新年。

Celeb Buzz Thu, 28 Feb 2019

Yuna, Suga BTS Dan Epic High Disatukan Dalam Sleepless In

Yeay, Tak sabar nak dengar lagu Yuna X Epic High. Saranghae Unnie!

Celeb Buzz Tue, 3 Dec 2019

《SINCE 5566》马来西亚演唱会延期至2020年

原定于2019年12月28日举行的《 Since 5566 2019 马来西亚演唱会》由于后勤技术不可预见的因素,将延期至2020年6月13日。

Hiburan Sat, 10 Aug 2019

重拾童年的单纯!重温成长背后的灿烂

童年是隐藏在回忆深处的惊喜,成长让人记住了这简单的快乐。

Celeb Buzz Mon, 22 Jul 2019

Korang Jangan Lupa Dapatkan Klu Seterusnya Dalam #ICSYVMY Musim Kedua!

Dapatkan klu seterusnya dalam #ICSYVMY #SuaraSiapaTu Ahad ini!

Hiburan Sat, 22 Sep 2018

新加坡搞笑惊悚片《23:59猛鬼兵营》回来啦!

喜欢看恐怖又搞笑电影的爱好者请注意,新加坡票房冠军的搞笑恐怖片《23:59猛鬼兵营》回来啦!

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL