Sihat By: tex_admin November 22, 2018 @ 4:00pm

4 Masalah Kesihatan Yang Kebanyakan Wanita Malu Untuk Berjumpa Doktor

Masalah kesihatan berkaitan wanita sebenarnya meluas. Tapi, pernah tak anda alami masalah kesihatan yang buat anda rasa malu untuk berjumpa dengan doktor? 

Jika pernah alami, anda tidaklah bersendirian kerana ramai lagi kaum wanita yang lain mengalami masalah yang sama dan mereka juga berasa malu untuk merujuk doktor. 

Tapi, masalah-masalah kesihatan ini perlu mendapatkan rawatan supaya ianya tidak melarat sekaligus membahayakan kesihatan anda. Jadi, penulis senaraikan beberapa masalah kesihatan wanita yang dikatakan boleh membuatkan tuan punya badan berasa malu untuk berjumpa doktor. Jom semak!

1. Sentiasa berpeluh sepanjang hari

Mungkin ada dalam kalangan anda yang sentiasa berpeluh setiap hari sehingga menyebabkan rasa tidak selesa melakukan aktiviti seharian. Keadaan ini adalah disebabkan kelenjar peluh anda menghasilkan tindak balas yang berlebihan terhadap rangsangan (panas, hormon, emosi) dan menyebabkan sentiasa mengeluarkan peluh. 

Perkara ini berlaku adalah disebabkan oleh kesan sampingan daripada pengambilan ubat-ubatan yang diambil atau gejala daripada keadaan lain seperti diabetis.

2. Susu terkeluar

Masalah kesihatan wanita jenis ini pula adalah disebabkan oleh kelenjar pituitary yang mengeluarkan lebihan prolaktin atau hormon yang akan merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan susu.

Dalam pada keadaan anda yang tidak hamil atau menyusukan bayi, anda mungkin memiliki keadaan yang disebut hiperprolaktinemia yang boleh menyebabkan menstruasi yang tidak teratur, infertility dan risiko yang lebih tinggi daripada osteoporosis.

3. Miss V mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan

Pastinya, ramai dalam kalangan wanita yang mengalami masalah ini dan malu untuk berjumpa doktor! Masalah ini berlaku kerana pH vagina anda terlalu tinggi yang menyebabkan bakteria jahat semakin membiak. Vaginitis bakteria ini boleh sahaja berpunca daripada darah menstuasi, melepuh, gatal dan sebagainya.

4. Tidak tertarik pada seks

Keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah kesihatan wanita yang rumit kerana masalah fizikal dan psikologi. Ramai wanita mengalami tahap kesuburan yang rendah selama pra menopause. Sungguhpun begitu, depresi adalah penyebab utama masalah ini berlaku.

Kesimpulannya, janganlah malu untuk berjumpa doktor untuk menyatakan masalah kesihatan ‘sulit’ yang anda alami. Jika malu, jumpalah doktor wanita supaya masalah kesihatan anda dapat dirawat supaya tidak menjadi lebih teruk.

Sumber: WOM

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 19 Apr 2020

Kaji Selidik Solidariti fokus empat regimen rawatan COVID-19

Pesakit turut dikenal pasti sertai kajian

Sihat Thu, 18 Oct 2018

Tanda-Tanda Kanser Ovari Yang Ramai Wanita Tidak Sedar

Jangan ambil mudah tentang ‘pembunuh senyap’ ini!

Sihat Sat, 29 Sep 2018

Kasut Tumit Tinggi, Gaya VS Kesihatan

Penggunaan tumit tinggi setiap hari selama beberapa tahun boleh menyebabkan perubahan dalam anatomi anda.

Featured Mon, 13 Apr 2020

Cara rawat demam anak tanpa perlu ke klinik. Nombor 3 terbukti berkesan!

Kaedah alternatif diamalkan sejak zaman-berzaman

Sihat Wed, 5 Sep 2018

5 Tanda Tubuh Badan Anda Kekurangan Asid Folik

Asid folik dikenali sebagai vitamin B9 sangat penting untuk membaiki DNA serta menghasilkan sel darah merah.

Featured Thu, 22 Mar 2018

Jangan Ambil Mudah Batuk Berpanjangan, Mungkin Virus Tibi Sedang Menyerang!

Pernahkan anda mengalami batuk yang berpanjangan? Keadaan ini mesti mengganggu kehidupan seharian anda kan?

Sihat Thu, 5 Mar 2020

Nak gigi anak cantik, ini rutin penjagaannya

Rajin-rajin gosok gigi anak

Featured Sat, 28 Mar 2020

Rumah juga perlu dinyah kuman

Ikuti panduan mudah ini

Sihat Mon, 21 May 2018

| Live TV