Sihat By: tex_admin November 22, 2018 @ 4:00pm

4 Masalah Kesihatan Yang Kebanyakan Wanita Malu Untuk Berjumpa Doktor

Masalah kesihatan berkaitan wanita sebenarnya meluas. Tapi, pernah tak anda alami masalah kesihatan yang buat anda rasa malu untuk berjumpa dengan doktor? 

Jika pernah alami, anda tidaklah bersendirian kerana ramai lagi kaum wanita yang lain mengalami masalah yang sama dan mereka juga berasa malu untuk merujuk doktor. 

Tapi, masalah-masalah kesihatan ini perlu mendapatkan rawatan supaya ianya tidak melarat sekaligus membahayakan kesihatan anda. Jadi, penulis senaraikan beberapa masalah kesihatan wanita yang dikatakan boleh membuatkan tuan punya badan berasa malu untuk berjumpa doktor. Jom semak!

1. Sentiasa berpeluh sepanjang hari

Mungkin ada dalam kalangan anda yang sentiasa berpeluh setiap hari sehingga menyebabkan rasa tidak selesa melakukan aktiviti seharian. Keadaan ini adalah disebabkan kelenjar peluh anda menghasilkan tindak balas yang berlebihan terhadap rangsangan (panas, hormon, emosi) dan menyebabkan sentiasa mengeluarkan peluh. 

Perkara ini berlaku adalah disebabkan oleh kesan sampingan daripada pengambilan ubat-ubatan yang diambil atau gejala daripada keadaan lain seperti diabetis.

2. Susu terkeluar

Masalah kesihatan wanita jenis ini pula adalah disebabkan oleh kelenjar pituitary yang mengeluarkan lebihan prolaktin atau hormon yang akan merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan susu.

Dalam pada keadaan anda yang tidak hamil atau menyusukan bayi, anda mungkin memiliki keadaan yang disebut hiperprolaktinemia yang boleh menyebabkan menstruasi yang tidak teratur, infertility dan risiko yang lebih tinggi daripada osteoporosis.

3. Miss V mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan

Pastinya, ramai dalam kalangan wanita yang mengalami masalah ini dan malu untuk berjumpa doktor! Masalah ini berlaku kerana pH vagina anda terlalu tinggi yang menyebabkan bakteria jahat semakin membiak. Vaginitis bakteria ini boleh sahaja berpunca daripada darah menstuasi, melepuh, gatal dan sebagainya.

4. Tidak tertarik pada seks

Keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah kesihatan wanita yang rumit kerana masalah fizikal dan psikologi. Ramai wanita mengalami tahap kesuburan yang rendah selama pra menopause. Sungguhpun begitu, depresi adalah penyebab utama masalah ini berlaku.

Kesimpulannya, janganlah malu untuk berjumpa doktor untuk menyatakan masalah kesihatan ‘sulit’ yang anda alami. Jika malu, jumpalah doktor wanita supaya masalah kesihatan anda dapat dirawat supaya tidak menjadi lebih teruk.

Sumber: WOM

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 10 Apr 2019

Mengembara dengan menaiki pesawat bagi ibu hamil. Selamat atau tidak?

Risiko keguguran berkurangan apabila kandungan mencecah usia 28 hingga 30 minggu.

Featured Thu, 12 Mar 2020

Pipi bulat dan tembam macam pau? Jom buat senaman kuruskan muka ini

Tak perlu habiskan duit untuk buat pembedahan plastik

Featured Mon, 12 Nov 2018
Sihat Wed, 18 Sep 2019
Sihat Wed, 26 Dec 2018
Featured Fri, 13 Sep 2019
Sihat Mon, 20 Aug 2018

Solekan Mineral Lindungi Kulit Daripada Sinar Matahari Serta Elak Kanser Kulit

Sinaran matahari boleh mengakibatkan kulit keradangan atau melepuh.

Featured Wed, 6 May 2020

KKM pantau 3 kumpulan sasar termasuk warga asing

Pemantauan elak penularan baharu

Sihat Mon, 25 Jun 2018

Anda Ketagih Minuman Kafein? Ini Cara Untuk Hentikannya

Minum kopi ada kebaikannya tapi kalau terlalu banyak, ia boleh memudaratkan kesihatan.

Sihat Fri, 14 Dec 2018

Hati-Hati Jika Anda Mengalami 5 Tanda Ini, Anda Mungkin Mempunyai Cyst!

Terasa sakit ketika melakukan hubungan kelamin, antara petanda kewujudan cyst ovari.

| Live TV