Sihat By: Yanie Baharom April 25, 2019 @ 10:00am

5 jenis sayur yang boleh menjejaskan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Kalau mahukan kulit cantik serta memiliki tubuh badan yang sihat, haruslah rajin makan sayur-sayuran serta buah-buahan.

Sebagaimana diketahui umum, kekurangan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan segar dalam diet harian menjadi antara faktor risiko kepada peningkatan kadar kematian selain mudah dijangkiti pelbagai penyakit.

Kajian dilakukan Kementerian Kesihatan menunjukkan pengambilan serat yang mencukupi melalui sayur-sayuran dan buah-buahan boleh menyelamatkan sehingga 2.7 juta nyawa atau mengurangkan beban penyakit di seluruh dunia sebanyak 1.8 peratus setahun.

Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa WHO menganggarkan, pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi boleh mengurangkan lima hingga 12 peratus kanser dan 20 hingga 30 peratus kanser usus.

Untuk penyakit kardiovaskular (jantung) pula, banyak bukti menunjukkan sayur-sayuran dan buah-buahan boleh mengurangkan risiko kerana kepelbagaian kandungan khasiat, kalium dan serat yang mempunyai manfaat tersendiri.

Mengkhusus pada sayur-sayuran,  tahukah anda setiap jenis sayuran hendaklah dikawal pengambilannya agar sesuai dengan keperluan.

Ini kerana kajian yang dibuat oleh pakar nutrisi mendapati, pengambilan beberapa jenis sayur secara berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan.

 

 5 Jenis sayur yang perlu dihadkan pengambilannya

 1. Kimchi

Foto: Maangchi

Kimchi atau sayur jeruk ialah makanan berasal dari Korea dan kini mudah didapati di Malaysia. Ia juga termasuk dalam kategori makanan yang berfungsi seperti acar.

Terdapat pelbagai khasiat dalam kimchi seperti vitamin A, vitamin C dan serat prebiotik yang baik untuk usus, namun anda perlu tahu yang kimchi juga kaya dengan sodium.

Makan makanan bergaram dan banyak sodium boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, jika diambil dalam jumlah yang banyak.

2. Bayam

Foto: Hello Sehat

Bayam dikenali kaya dengan antioksidan serta zat besi yang boleh mencegah anemia, namun kandungan oksalat dalam bayam menyebabkan ia tidak boleh diambil secara berlebihan.

Ini kerana kandungan oksalat boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal dalam tubuh, walaupun bayam tersebut sudah dimasak selama berjam-jam! Selain itu, sayur ini tinggi kandungan lutein, sejenis karatenoid yang boleh menyebabkan pelemahan otot yang berkait dengan usia.

3. Kacang Soya

Foto: topsimages.com

Terdapat pelbagai jenis produk daripada kacang soya dan kesemuanya tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini kerana pengambilan kacang soya boleh mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menyerap zat besi dengan baik.

Ini juga salah satu sebab seseorang mengalami keadaan anemia dan kekurangan zat besi. Kacang soya mengandungi isoflavon yang mirip estrogen yang sekiranya diambil tanpa kawalan, boleh menyebabkan hiperplasia endometrium, proliferasi lapisan uterus dan dapat menyebabkan kanser rahim.

4. Brokoli

Foto: Baking Mischief

Brokoli juga disebut sebagai makanan untuk otak dan sangat disarankan untuk kanak-kanak. Brokoli boleh mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.

Bagaimanapun, jangan lupa perhatikan jumlah pengambilannya ya ibu ayah, kerana pengambilan berlebihan boleh membahayakan kesihatan. Ia boleh menyebabkan hipotiroidisme atau tiroid yang rendah.

Ini kerana jenis sayur ini mengandungi tiosianat yang boleh membuatkan tubuh sukar menyerap yodium. Paling penting untuk anda memastikan anda tidak mempunyai sejarah gangguan tiroid.

5. Sawi

Foto: MasakApaYa

Beberapa jenis sayur seperti sawi hijau dan kubis memiliki banyak manfaat kesihatan dan terbukti mengurangi risiko kanser dan penyakit jantung, namun makan terlalu banyak sayur jenis ini dikatakan akan menyebabkan timbul masalah kesihatan lainnya. Ada kandungan dalam sayuran ini yang disebut tiosianat yang dapat mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menyerap yodium.

Seperti brokoli, sayuran ini dapat menyebabkan keadaan yang disebut hipotiroidisme, ini ialah situasi di mana keadaan kelenjar tiroid kurang aktif. Gejala yang terjadi termasuk  kenaikan berat badan, sembelit, kulit kering, tidak bertenaga dan kelenjar tiroid yang membesar. 

Pendek kata, dalam apa juga pengambilan makanan kita harus berpada-pada dan bersederhana. Semoga bermanfaat!

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 25 Jul 2018

Awas! Troli, Alat Permainan & Tempat Duduk Antara Punca Virus HFMD

Salah satu punca jangkitan adalah dari pemegang troli dan alat permainan yang terdapat di pasaraya.

Featured Wed, 29 Apr 2020

KKM kenal pasti strain baharu COVID-19 bersifat lebih ganas

Virus didapati bermutasi dengan cepat

Sihat Wed, 16 Jan 2019
Featured Fri, 21 Dec 2018

Rahsia Kebaikan Herba-Herba Yang Mungkin Anda Tak Tahu!

Bukan saja membangkitkan aroma yang menyelerakan dan membuatkan hidangan lebih enak tetapi herba jugak baik untuk kesihatan.

Sihat Wed, 5 Sep 2018

5 Tanda Tubuh Badan Anda Kekurangan Asid Folik

Asid folik dikenali sebagai vitamin B9 sangat penting untuk membaiki DNA serta menghasilkan sel darah merah.

Sihat Thu, 10 May 2018

Jangan Lokek Ketawa Kerana Ia Boleh Upgrade Sistem Imunisasi Anda

Tahukah anda bahawa wujudnya sambutan Hari Ketawa Sedunia dan ianya disambut pada Ahad di minggu pertama bulan Mei.

Sihat Wed, 25 Sep 2019

Awasi glaukoma, penyebab buta secara tiba-tiba!

Dapatkan rawatan segera untuk elak masalah lebih serius

Sihat Fri, 1 Feb 2019

Cara terbaik untuk mengelakkan parut terbentuk pada kulit anda

Sebelum terbentuk, amalkan teknik penjagaan kulit yang betul.

Featured Tue, 8 Oct 2019
Featured Sun, 5 Apr 2020

Berhati-hati beli produk kesihatan dalam talian

Perhatikan label pada kotak pembungkusan

| Live TV