Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Sihat By: Nani Ramlee September 5, 2018 @ 11:00am

Anti Vaksin? Jangan Menyesal Di Kemudian Hari

Bukan kemerdekaan sahaja mempunyai sejarah, perubatan juga punya sejarah yang panjang. Sebahagian golongan di dalam masyarakat pada hari ini gagal memahami dan belajar daripada sejarah dahulu sehingga mereka mengambil tindakan di luar konteks yang betul.

Anti vaksin adalah antara isu yang masih lagi segar dibincangkan di dalam masyarakat. Mereka ini sebenarnya tidak sedar dengan apa yang dilakukan. Niatnya adalah baik dan suci untuk memastikan keturunan mereka bebas daripada ‘bendasing’. Mereka inginkan kehidupan yang organik dan semula jadi.

Katanya, “Kenapa ingin disuntik sedangkan anak saya sihat?”

Masyarakat terlalu selesa

Antara punca sebahagian orang tidak mahu mengambil vaksin adalah kerana terlalu selesa dengan keadaan mereka. Semasa vaksin mula diperkenalkan, orang ramai berpusu-pusu dan berusaha memastikan diri serta ahli keluarganya menerima vaksin. Ketika itu, kes yang dicatatkan adalah tinggi dan mungkin berlaku dalam kalangan ahli keluarga atau kenalan terdekat.

Semakin lama, bilangan kes semakin berkurang. Orang pun semakin selesa dan merasakan bahawa keluarga mereka sudah selamat. Tapi apabila terkena, doktor juga yang dicari.

Foto: Liberation.fr

Kalau mereka tahu bagaimana penyakit polio melanda masyarakat suatu ketika dahulu, pastinya mereka akan ubah fikiran. Pada awal abad ke-20, wabak polio menyerang masyarakat di Eropah dan Amerika Syarikat. Ratusan ribu orang dijangkiti dengan angka kematian mencecah ribuan orang. Belum lagi dikira mereka yang mengalami kecacatan seumur hidup.

Semua yang mengalami selesema akan sentiasa berharap agar ia bukan polio. Selepas penemuan vaksin pertama pada tahun 1955, dan seterusnya vaksin kedua pada tahun 1960, mimpi ngeri tersebut berakhir.

Lihat sahaja dua tahun lepas (2016), semasa virus Zika yang berasal daripada Afrika mula masuk ke Malaysia, semua orang, khususnya ibu mengandung, risau dan takut jika terkena jangkitan yang boleh membuatkan bayi cacat. Begitulah mungkin perasaan yang dialami dahulu semasa wabak polio, atau mungkin lebih.

Masyarakat dan profesional harus berinteraksi

Walaupun vaksin telah terbukti secara saintifik di atas kertas dan realiti bahawa ia sangat berkesan dalam mencegah penyakit yang berkaitan serta selamat digunakan, mungkin ada sebahagian dalam kalangan masyarakat tidak mampu memahaminya.

Foto: Iluminasi.com

Golongan profesional kesihatan, khususnya, perlu mencari titik temu dengan golongan ini. Ia bukan masalah saintifik, sebaliknya isu sosial. Di sinilah interaksi antara dua pihak mula berperanan. Segala kebimbangan dan salah faham harus dijelaskan. Dalam masa yang sama, penjelasan tersebut harus sampai kepada mereka yang berkaitan.

Persepsi dan keyakinan kepada sains pun mungkin sedikit sebanyak terjejas dengan kemunculan golongan pseudosains yang jelas tidak saintifik. Keraguan terhadap syarikat-syarikat farmaseutikal besar daripada Eropah dan Amerika Syarikat juga mungkin membuatkan orang takut dan berwaspada.

Melihat kepada pengurangan pada liputan vaksin serta kemunculan semula kes-kes seperti campak, batuk kokol dan difteria, tindakan perlu diambil. Jika tidak dibendung, tidak mustahil wabak akan berlaku semula.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Tue, 26 Nov 2019

Cabut sehelai uban, lebih banyak akan tumbuh – Fakta atau mitos? 

Ketahui kebenaran di sebalik kepercayaan ini.

Featured Fri, 20 Mar 2020

Ubat selesema yang dibangunkan Jepun berkesan merawat koronavirus

Kajian klinikal di China tunjuk kesan positif

Featured Tue, 31 Mar 2020
Featured Wed, 31 Oct 2018

Roti Canai & Teh Tarik Penyumbang Terbesar Kepada Kes Obesiti Di Malaysia

Adakah anda peminat sajian ini dan selalu makan dan minum?

familuv Sat, 19 Oct 2019

Anak tidak cukup tidur? Ini cara untuk tahu

Jangan ambil mudah dengan waktu tidur anak anda

Sihat Fri, 1 Feb 2019

Cara terbaik untuk mengelakkan parut terbentuk pada kulit anda

Sebelum terbentuk, amalkan teknik penjagaan kulit yang betul.

Sihat Wed, 24 Jul 2019

Darah nifas tidak normal, apakah simptomnya?

Jika kritikal, wanita mungkin terpaksa membuang rahim!

Sihat Tue, 9 Jul 2019

5 cara tangani migrain ketika di tempat kerja

Jika teruk sangat, kerja anda tidak boleh diteruskan!

Sihat Sun, 1 Dec 2019

6 jenis ramuan kosmetik yang boleh menyebabkan alahan pada kulit

Ketahui juga simptom apabila seseorang itu mengalami alahan

Featured Tue, 19 May 2020

| Live TV