Sihat By: Yanie Baharom June 27, 2019 @ 10:00am

Banyaknya kalori terbakar dengan kerja rumah, kagum tak?

Sudah menjadi kebiasaan anda ada masa untuk makan tetapi tidak untuk bersenam, situasi ini mencerminkan budaya masyarakat negara ini. Justeru tidak hairanlah mengapa Malaysia diumumkan sebagai negara obes.

Statistik yang diperoleh melalui Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) menunjukkan seorang daripada dua orang dewasa mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Sekali gus menjadikan Malaysia sebagai salah sebuah negara paling gemuk di Asia, dengan jangkaan populasi yang berlebihan berat badan sebanyak 33 peratus dan obesiti sebanyak 18 peratus.

Mengkhusus topik ini kepada golongan wanita, mereka yang bertubuh gempal biasanya berdepan dengan masalah rendah diri, dilihat sebagai kurang menarik, sukar mendapat peluang pekerjaan, sering menjadi bahan sindiran dan sukar mendapat jodoh.

Jika anda terus berasa selesa dan enggan mengubah keadaan ini anda akan secara berterusan hilang keyakinan diri dan tanpa anda sedari perasaan cemburu mula menguasai diri anda tiap kali melihat wanita lain yang cantik dan mempunyai pasangan.

Kesimpulannyaa, jika anda malas untuk bersenam di gimnasium, anda masih boleh melakukan keiatan kecergasan dengan melakukan tugas atau rutin harian seperti kebiasaan. Anda pasti tidak akan percaya, jumlah kalori yang dapat dibakar amatlah mengejutkan!

Foto: cikguendang

Jenis Aktiviti di Rumah dan Kalori Yang Terbakar 

1. Membersihkan Pakaian (178 kalori)

Sama ada menggunakan mesin basuh atau basuhan tangan, percaya atau tidak bahawa ia mampu membakar kalori sebanyak 144. Melakukan senaman squad apabila anda sedang mengutip pakaian diikuti dengan mencangkung dan bangun semula selama 30 saat, diulangi sehingga selesai membasuh pakaian boleh meningkatkan pembakaran kalori kepada 178. Bahkan aktiviti membasuh baju ini juga memberi latihan dan merangsang otot di bahagian lengan setiap kali menyental kekotoran pada baju.

2. Mop Lantai (112 kalori)

Jangan biarkan orang lain mop lantai anda kerana hanya mengemop lantai mampu membantu membakar kalori sebanyak 112 setiap setengah jam. Membersihkan permaidani, mengemop lantai tiga kali seminggu membantu bahu dan tangan anda bersenam dengan cara mudah. Namun jika mahukan jumlah pembakaran secara berkesan lakukan kerja membersihkan lantai secara konvensional kerana pergerakan agresif ini berupaya membakar 187 kalori dalam masa 30 minit.

3. Melakukan Aktiviti Bercucuk Tanam (265 kalori)

Melakukan aktiviti berkebun mampu membakar sebanyak 265 kalori setiap jam. Melakukan senaman squad ketika bercucuk tanam boleh menghasilkan otot dan jika diteruskan, pembakaran kalori boleh meningkat kepada 306 setiap kali anda berkebun. Ketika anda mencangkul tanah, anda menggunakan banyak tenaga. Banyak pergerakan tangan di gunakan. Apabila anda mengangkat air untuk menyiram, anda seperti sedang membuat senaman dumbbell di gym!

4. Menggosok Baju (140 Kalori)

Aktiviti ini mungkin dianggap paling membosankan dan paling malas untuk dilakukan.Tapi sebenarnya, ia sangat bagus untuk tujuan membakar kalori. Suhu panas pada seterika memberi tindak balas pada badan dan mempercepatkan lagi proses membakar lemak. Dalam tempoh satu jam menggosok baju, mampu membakar sehingga 140 Kalori.

Foto: moritzembroidery

5. Memasak di Dapur (150 Kalori)

Terkejut tak apabila anda mampu membakar kalori sebanyak 150 dalam tempoh satu jam hanya kerana berada di dapur. Meskipun tidak banyak kalori dibakar tetapi ia lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa. Berdiri, berulang-alik ke pantri mengambil barang dan memotong daging juga boleh menyebabkan anda berpeluh!

6. Membersihkan Habuk Dengan Vakum (119 Kalori) dan Menyapu Rumah (136 Kalori)

Membersihkan habuk di lantai memerlukan anda berada dalam posisi membongkok. Banyak pergerakan membabitkan pinggang dilakukan. Kedua-dua aktiviti ini membantu anda menjadi lebih aktif sekali gus menguatkan jantung.

Jika anda membersihkan lantai dengan menggunakan penyedut habuk ia mampu membakar 119 kalori dalam tempoh setengah jam manakala jika menggunakan penyapu ia membakar 136 kalori pada tempoh sama.

 

Sumber: Mingguan Wanita

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 1 Aug 2018

Jangan Terlalu Asyik Menghayati Suasana Rimba Sampai Terbawa Pulang 3 Penyakit Ini

Antara penyakit yang mungkin dijangkiti semasa beriadah di dalam hutan adalah Leptospirosis, Malaria dan Melioidosis.

Sihat Fri, 18 Jan 2019
Featured Sun, 19 Apr 2020

65 rakyat pulang dari luar negara dikesan positif COVID-19

Kluster baharu kes import dikesan di pintu masuk antarabangsa

Featured Thu, 2 Aug 2018

Jangan Tahan Bersin Jika Tidak Mahu Saluran Dalam Otak Pecah

Menahan bersin berkemungkinan menyebabkan tekak, gegendang telinga atau saluran darah dalam otak pecah.

Sihat Mon, 22 Apr 2019

Jangan menyusu bayi pramatang anda dengan sesuka hati! Ini kaedah menyusu dengan betul

Bayi yang lahir secara pramatang memerlukan penjagaan yang rapi.

Featured Mon, 7 May 2018

4 Khasiat Epal Hijau Yang Anda Tidak Tahu Selama Ini

Anda mungkin tidak tahu buah epal hijau banyak khasiat yang sangat bagus untuk tubuh badan.

Sihat Wed, 19 Sep 2018

Wanita Mudah Naik Hantu Bila Nak Period, Kenapa Ya?

Ketidakseimbangan hormon-hormon estrogen dan progesteron punca utama perubahan emosi wanita.

Sihat Tue, 15 Jan 2019

Bukan saja kedutan wajah semakin jelas, rupa bentuk vagina juga berubah!

Perubahan vagina adalah sesuatu yang normal berlaku kepada wanita

Featured Sun, 14 Jun 2020
Featured Mon, 4 Mar 2019

| Live TV