Sihat By: Yanie Baharom September 28, 2019 @ 5:03pm

Dilahirkan tanpa rahim, mampukah wanita ‘istimewa’ ini bahagia?

Tertarik dengan laporan Harian Metro baru-baru ini, yang telah mendiskusikan isu mengenai wanita tanpa rahim, menjadi mangsa lelaki miang untuk melampiaskan nafsu.

Wanita tanpa rahim atau terma di dalam perubatan Sindrom Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH), menjadi mangsa lelaki gila seks yang tanpa segan silu mendekati kumpulan sokongan pesakit MRKH Malaysia bagi mencari ‘isteri’ untuk bermalam.

Pesakit MRKH ini menjadi sasaran kerana mereka dilahirkan tanpa rahim, sekali gus dianggap sebagai pilihan terbaik untuk aktiviti seks tanpa perlindungan kerana lelaki gila dan tidak bermoral itu tahu golongan ini tidak berisiko untuk hamil.

Hijab & Heels ingin mengupas bagaimana sindrom MRKH ini boleh terjadi, siapa yang berisiko dan bagaimana masa depan mereka yang mengalaminya.

Apa itu sindrom MRKH?

Sindrom Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) ini dinamakan bersempena nama empat doktor yang pertama kali menjumpai keadaan ini.

MRKH adalah sindrom yang jarang terjadi, ditemui pada wanita yang dilahirkan tanpa rahim (uterus), tidak seperti kebanyakan wanita lain dan mereka ini juga dianggap istimewa.

Sindrom ini terjadi pada sistem peranakan wanita. Ianya adalah kongenital – bermakna ianya sudah berlaku sebelum lahir lagi. Keadaan ini menyebabkan faraj dan rahim tidak berkembang atau pun tiada, walaupun luarannya nampak seperti wanita normal.

Akibat daripada ketiadaan rahim, wanita yang mengalami sindrom MRKH ini biasanya tidak mengalami menstruasi atau datang haid.

Pegawai Perubatan Obstetrik & Ginekologi, Kementerian Kesihatan Malaysia, Dr Muhammad Izzat Abdul Razak, melalui perkongsian di laman sosialnya menulis wanita yang dilanda masalah ini selalunya akan berjumpa doktor selepas menyedari tidak datang haid yang pertama walaupun sudah berusia 16 tahun.

Berdasarkan kajian perubatan yang dilakukan, satu daripada 5000 wanita mengalami sindrom MRKH. Oleh kerana itu,  ia dianggap sebagai sindrom atau masalah terpencil ekoran jarang berlaku.

Foto: Association MRKH

 

Sindrom MRKH terbahagi kepada 2 jenis

Apabila sistem peranakan sahaja terganggu, ia dipanggil sebagai Sindrom MRKH jenis 1. Kadang-kala perempuan yang mempunyai sindrom MRKH akan ada ketidaknormalan pada sistem badan yang lain, masalah ini dirujuk sebagai sindrom MRKH jenis 2.

Dalam keadaan ini, buah pinggang mungkin terbentuk secara tidak normal atau tempatnya luar dari yang sepatutnya atau salah satu buah pinggang tidak terbentuk. Wanita ini juga mungkin mengalami masalah pada rangka, tulang belakang dan ada yang mempunyai masalah pendengaran dan juga masalah jantung.

Sebarang gejala untuk mengesan sindrom MRKH ini?

Wanita dengan sindrom MRKH ini mempunyai genetik seperti wanita biasa iaitu kromosom (46, XX) dan sepasang ovari yang berfungsi secara normal.

Biasanya sindrom ini hanya dapat dikesan apabila usia seorang gadis menginjak 15 atau 16 tahun. Pastinya anak gadis tertanya-tanya mengapa mereka belum datang haid seperti teman-teman yang lainnya.

Kemusykilan seperti inilah yang membuatkan ibu bapa terpanggil untuk membawa anak mereka mendapatkan rawatan lanjut.

Menyukarkan sindrom ini untuk dikesan, ia tidak menunjukkan ciri-ciri yang mencurigakan. Seorang anak gadis tidak akan merasakan gejala seperti rasa sakit atau perdarahan.

Malah, mereka akan menunjukkan perkembangan payu dara dan bulu pubis yang normal.

Kedah rawatan yang dijalankan doktor?

Terdapat beberapa fasa rawatan antaranya ujian darah untuk memeriksa kondisi kromosom tubuh, apakah normal atau sebaliknya. Diikuti rawatan seterusnya iaitu pemeriksaan ultrasound (USG) atau MRI.

Pemeriksaan itu dilakukan untuk mengesan kewujudan vagina, rahim dan pangkal rahim di dalam tubuh seorang wanita.

Adakah wanita dengan sindrom MRKH berpeluang mempunyai zuriat?

Lazimnya, perempuan yang ada sindrom ini tidak berupaya untuk hamil. Tetapi kajian berjaya membuktikan sebilangan kecil daripadanya berjaya mendapatkan anak melalui kaedah assisted reproduction.

Kaedah ini, biasanya dibuat di luar negara memandangkan Malaysia belum mempunyai kepakaran teknologi atau menemukan kaedah sesuai untuk pemindahan rahim.

Ada juga yang mendapatkan khidmat ibu tumpang untuk memiliki zuriat mahupun mengambil anak angkat.

Nur Syazwani Abdul Rahim atau Wani Ardy, 34, penghidap sindrom MRKH bersama anaknya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 19 Mar 2020

China berjaya kekang COVID-19, tiada kes domestik baharu

Perintah berkurung dillaksanakan berkesan!

Featured Sat, 5 Oct 2019
Sihat Thu, 19 Dec 2019

Menongkah arus strategi promosi klise, TKO Nutrition lantik duta pelangsingan lelaki!

TKO Nutrition produk lengkap dengan pakej coaching rutin kecergasan dan khidmat nasihat pemakanan.

Featured Sun, 7 Oct 2018

Walaupun Sakit Menyerang Bertubi-Tubi, Pesakit-Pesakit Kanser Ini Tekad Teruskan Hidup

Ketahui dugaan yang menimpa dan apa tindakan mereka untuk bangkit.

Sihat Tue, 10 Jul 2018

Garu Kepala & Gelak Mampu Buat Anda Kurus? Biar Betul?

Lagi tinggi metabolisme, lagi bagus. Tak perlu bersenam pun!

Sihat Thu, 30 Jan 2020
Featured Wed, 28 Nov 2018

3 Sebab Anda Patut Tambahkan Serangga Ke dalam Diet Anda

Cuba tahan rasa geli-geleman apabila membaca artikel ini ya!

Sihat Wed, 25 Sep 2019

Awasi glaukoma, penyebab buta secara tiba-tiba!

Dapatkan rawatan segera untuk elak masalah lebih serius

Featured Wed, 3 Jun 2020

Betty Rahmad kesal tidak beri vaksin Influenza kepada bayinya

Bayinya berumur 11 bulan dimasukkan ke hospital

Semarak Sat, 2 Jun 2018

Bersenam Ketika Di Bulan Ramadan, Perlu Atau Tak Payah? Ini Jawapannya

Hmm, kalau bersenam, takut penat sangat sampai pengsan pula. Macam mana ni?

| Live TV