Sihat By: Yanie Baharom October 16, 2018 @ 1:00pm

Ini 10 Nasihat Yang Dibenci Penghidap Kemurungan. Hati-Hati Ya!

Gangguan mental seperti kemurungan sehingga hari ini masih sukar diterima oleh masyarakat sebagai salah satu daripada jenis penyakit meskipun mereka yang menghidapnya adalah lebih ramai berbanding penyakit yang dapat dilihat secara fizikal.

Apa yang menyedihkan ialah mereka yang menghadapi masalah gangguan mental seperti kemurungan ini menderita dalam diam.

Adakah anda peka jika insan tersayang atau kawan rapat mengalami kemurungan? Sehubungan itu, JANGAN GUNAKAN 10 nasihat ini jika anda berhadapan dengan penghidap kemurungan.

Foto: Human Resources Online

1. “Anda perlu bebaskan diri daripada kemurungan”

Nasihat ini hanya akan menjadikan penghidap kemurungan menjadi lebih murung. Antara perubahan yang boleh dilihat ialah mengasingkan diri, putus harapan, tiada selera makan dan masalah tidur. Jika anda perhatikan gejala-gejala ini, pastikan mereka mendapat rawatan terutamanya jika keadaan ini berlarutan lebih daripada dua minggu.

2. “Orang lain jauh lebih teruk”

Nasihat ini tidak akan membantu individu menyelesaikan masalah mereka. Individu yang murung hanya memerlukan seseorang untuk berada di sisi dan memberi sokongan. Anda tidak perlu berkata apa-apa jika itu tidak membantu mereka. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memberitahu mereka yang mereka boleh menjadi lebih baik dan anda akan berada di sisi untuk menyokong mereka.

3. “Kehidupan adalah sukar”

Nasihat ini mungkin akan mengeruhkan lagi perasaan penghidap kemurungan, bukannya membantu mereka. Sebaliknya, anda boleh membantu mereka dengan menunjukkan perasaan empati dan bersedia untuk membantu mereka menghadapinya.

4. “Anda perlu membiasakan diri dengannya”

Nasihat ini menunjukkan mesej yang salah. Ia menguatkan lagi rasa pengasingan yang dialami oleh penghidap kemurungan. Cara terbaik untuk membantu mereka adalah dengan menghantar teks atau menghubungi mereka agar mereka tahu ada orang yang ambil berat tentang mereka.

5. “Anda terlalu sensitif”

Nasihat ini akan memperkecil penghidap kemurungan kerana mereka akan merasakan mereka tidak berguna. Pendekatan yang terbaik adalah dengan mengalihkan fikiran negatif kepada sesuatu yang bermanfaat.

6. “Hidup perlu diteruskan”

Memberitahu penghidap kemurungan yang kehidupan perlu diteruskan adalah seperti mencurah air di daun keladi. Ia akan menunjukkan yang anda tidak prihatin terhadap masalah penghidap kemurungan.

7. “Keluar dan berseronoklah”

Nasihat mencadangkan aktiviti yang menyeronokkan tidak langsung membantu, melainkan jika anda bersedia untuk menemani mereka yang kemurungan dan menggalakkan mereka untuk mencubanya dengan perlahan-lahan. Membantu dengan sokongan bermaksud berada di samping mereka atau sekurang-kurangnya menghubungi mereka bagi mengingatkan yang mereka perlu lakukan “X” hari ni dan “Y” esok.

8. “Anda seorang yang kuat dan semua akan menjadi baik-baik saja”

Ya, terdapat individu yang kuat dan dapat mengatasi kesedihan atau putus asa. Sebaliknya, penghidap kemurungan mungkin berasa bahawa hidup tidak bermakna apa-apa. Jadilah pendengar yang baik dan tenangkan individu yang mengalami kemurungan.

9. “Anda perlu mengambil ubat untuk atasi kemurungan anda”

Jangan tawarkan atau cadangkan ubat-ubatan yang dibeli di farmasi tanpa berjumpa dengan doktor. Sebaik-baiknya, galak dan temani penghidap kemurungan untuk mendapatkan rawatan pakar.

10. “Anda tahu yang setiap orang mempunyai masalah tersendiri”

Implikasi apabila anda menyatakan nasihat ini ialah seolah-olah penghidap kemurungan sebenarnya telah membuat pilihan untuk menjadi sengsara dan tidak gembira. Sebaliknya, lebih baik anda cuba untuk memahami masalah mereka dan galakkan mereka untuk mendapatkan bantuan.

Bagaimanakah tips untuk membantu individu yang mengalami kemurungan? Kebanyakan pakar bersetuju bahawa dengan berada di samping penghidap kemurungan dan memberi sokongan kepada mereka akan sangat membantu. Jom jadi masyarakat yang prihatin!

Sumber: MyHealth

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 18 Oct 2018

Tanda-Tanda Kanser Ovari Yang Ramai Wanita Tidak Sedar

Jangan ambil mudah tentang ‘pembunuh senyap’ ini!

Featured Wed, 5 Dec 2018
Featured Thu, 21 Jun 2018

Jangan Panas Nasi Berulang Kali Kalau Tak Nak Kesan Sampingan Pada Kesihatan

Nasi yang dipanaskan berulang kali mungkin boleh mendatangkan mudarat pada tubuh badan.

Featured Tue, 23 Jun 2020

Terlelap 1 saat boleh jadi punca kemalangan di jalan raya

Ketahui langkah pencegahan bagi elak tertidur

Sihat Mon, 16 Jul 2018

Suka Berselfie, Anda Mungkin Pengidap Sakit Mental. Hah Betul Ke?

Pakar psikiatri dari seluruh dunia mengklasifikasikan swafoto sebagai satu ‘mental disorder’ terutamanya yang mendatangkan kemudaratan.

Sihat Tue, 11 Jun 2019

Berat badan naik mendadak ketika raya, ketahui tip pemakanan sihat sepanjang Aidilfitri

Jangan dah gemuk dan sakit, baru nak menyesal tak sudah

Sihat Thu, 5 Jul 2018

Lindungi Anak Daripada Virus Merbahaya Dengan Mengambil Suntikan Vaksin Pneumococcal

Vaksin pneumococcal ini sangat bagus untuk lindungi anak anda.

Sihat Tue, 15 Jan 2019

Endometriosis, antara punca wanita sukar untuk hamil 

Senggugut atau sakit ketika haid antara gejala endometriosis

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Sihat Thu, 23 Jan 2020

Ibu yang ‘mentekedarah’, anak yang terima akibatnya

Bukan tak boleh, tapi minumlah secara berpada-pada

| Live TV