Sihat By: Ad Ops September 29, 2018 @ 3:00pm

Kasut Tumit Tinggi, Gaya VS Kesihatan

‘Beauty is pain’ adalah pepatah yang sering kali diucapkan oleh kebanyakan penggemar fesyen. Namun, apabila membabitkan mengenai penggunaan kasut, sudah pasti ia sangat sinonim dengan gaya penampilan setiap perempuan. Jadi, tidak dinafikan setiap wanita mempunyai pelbagai koleksi jenis kasut untuk penggunaan rutin yang berbeza.

Malah, bagi kebanyakan wanita masa bekerjaya kini sudah menjadikan penggunaan kasut tumit tinggi adalah salah satu aksesori penting bagi menyerlahkan keanggunan diri dan membuatkan mereka berasa bergaya seiring dengan peredaran fesyen.

Fakta penggunaan kasut tumit tinggi

Statistik menunjukkan bahawa kasut tumit tinggi adalah salah satu faktor terbesar yang menyebabkan masalah kaki dalam kalangan wanita, sehingga mengalami masalah kekal sebagai akibat daripada penggunaan yang berpanjangan.

Walaupun kasut tumit tinggi ini mempunyai nilai (harga) yang lebih tinggi, namun ia boleh menyebabkan perubahan postur badan dan menjejaskan kesihatan anda.

Foto: Hello Doktor

Bagaimana kasut tumit tinggi menjejaskan kesihatan?

Tubuh seorang wanita akan cuba untuk mengimbangi tumit yang disebabkan oleh lenturan pinggul dan tulang belakang ke hadapan. Untuk mengekalkan keseimbangan, betis, pinggul dan otot belakang menjadi tegang.

Akhirnya, ini menjadikan keletihan otot yang berlebihan dan ketegangan. Lama kelamaan, penggunaan kasut tumit tinggi juga boleh menyebabkan otot betis menjadi kejang dan bonjol (bulge).

1. Belakang

Bentuk lengkung normal belakang berfungsi sebagai penyerap kejutan, mengurangkan tekanan pada vertebra. Memakai kasut tumit tinggi menyebabkan tulang belakang lumbar (berkaitan dengan bahagian bawah belakang tubuh) mengembang dan anjakan posterior (terletak berhampiran dengan bahagian belakang) kepala dan tulang belakang toraks.

Kasut tumit yang tinggi menyebabkan anda bersandar ke hadapan dan tubuh tindak balas terhadapnya untuk mengurangkan lengkung ke hadapan di belakang anda bagi membantu mengekalkan kedudukan belakang anda. Penyelarasan yang tidak baik mungkin menyebabkan terlalu banyak penggunaan otot dan sakit belakang.

Foto: Hello Doktor

2. Postur

Kasut tumit tinggi meletakkan peningkatan tekanan pada bahagian hadapan kaki menyebabkan anda menyesuaikan seluruh tubuh untuk mengekalkan keseimbangan. Bahagian bawah badan anda bersandar ke hadapan, dan untuk mengimbanginya, bahagian atas badan anda harus bersandar untuk memastikan anda seimbang.

3. Perubahan anatomi

Penggunaan tumit tinggi setiap hari selama beberapa tahun sebenarnya boleh menyebabkan perubahan dalam anatomi anda. Kasut tumit tinggi meletakkan tekanan yang tidak wajar pada bahagian belakang dan lutut kerana berat badan beralih ke hadapan.

Tambahan pula, otot betis boleh memendek dan tendon boleh menebal. Gelinciran satu vertebra ke hadapan kerap berlaku akibat memakai kasut tumit tinggi, terutamanya di kawasan lumbar di tulang belakang di mana berat badan tertumpu.

4. Stenosis foraminal

Stenosis foraminal adalah keadaan saraf tulang belakang yang berlaku apabila keabnormalan anatomi menghalang atau mengurangkan ruang dalam satu atau lebih foramina. Stenosis foraminal di bahagian bawah boleh menyebabkan simptom kesakitan, kebas, kesemutan, kelemahan otot dan kekejangan melalui punggung dan bawah kaki. Sciatica, yang disebabkan oleh mampatan saraf sciatic, adalah istilah yang sering dikaitkan dengan set tertentu simptom bawah badan.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 25 Mar 2020
Featured Fri, 13 Sep 2019
Semarak Tue, 5 Jun 2018

Buah Kurma Kaya Dengan Khasiat, Selalulah Makan Bukan Ketika Ramadan Saja

Buah kurma ini mempunyai banyak kebaikan dan ia sesuai dimakan tidak kira masa dan ketika bukan pada bulan Ramadan saja

Sihat Fri, 20 Jul 2018

11 Tanggapan Salah Tentang Kutu Kepala & Info Tepat Yang Anda Perlu Tahu

“Kutu boleh melompat dari kepala ke kepala” Hmm… Betul ke?

Sihat Mon, 23 Jul 2018

Liat Lakukan Senaman Pagi, Anda Mungkin Ubah Fikiran Selepas Ketahui Manfaatnya

Senaman pada waktu pagi adalah waktu yang terbaik untuk dilakukan.

Sihat Fri, 8 Feb 2019
Featured Sun, 19 Apr 2020

65 rakyat pulang dari luar negara dikesan positif COVID-19

Kluster baharu kes import dikesan di pintu masuk antarabangsa

Featured Sun, 18 Aug 2019

Risiko hamil kembar berbilang

Rawatan kesuburan IVF perlu pemantauan pakar

Sihat Tue, 11 Sep 2018

Doktor Ini Jelaskan Cara Yang Betul Kalau Nak Putihkan Gigi Guna Arang

Arang bersifat kasar yang boleh mengikis permukaan gigi, sebab itulah ia berfungsi untuk memutihkan gigi.

Sihat Tue, 23 Jul 2019

Badan melengkung, tetanus kekejangan yang boleh membawa maut!

Kalau terpijak paku berkarat, segelah dapatkan rawatan!

| Live TV