Sihat By: Ad Ops March 4, 2019 @ 11:00am

Katakan tidak pada lemak. Nanti dulu, badan kita perlukan lemak!

Ramai yang beranggapan pengambilan lemak tidak bagus untuk kesihatan. Ternyata anda silap kerana lemak merupakan satu keperluan dalam pengambilan makanan harian seseorang.

Lemak adalah sumber tenaga dan mempunyai fungsi penting dalam tubuh kita antaranya menyumbangkan nutrien seperti vitamin A, D, E dan K serta membekalkan asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan.

makanan sihat

Foto: Mr Tengku Asmadi

Selain itu, lemak ialah bahan asas yang digunakan untuk membaiki kualiti makanan supaya tahan lebih lama dan digunakan untuk memberi rasa serta perisa kepada makanan. Pengambilan lemak memang tidak dapat dielakkan, lebih-lebih lagi dengan persekitaran pemakanan di negara kita yang terlalu banyak produk makanan segera, makanan proses dan makanan bergoreng.

Bagaimanapun, kita perlu bijak mengawal pengambilan lemak bagi mengelak risiko masalah kesihatan seperti obesiti, strok dan penyakit jantung. Kesimpulannya, kita masih memerlukan lemak, tetapi dalam kuantiti yang bersesuaian dengan keperluan harian dan tidak berlebihan.

Berikut ialah panduan mengenai jenis-jenis lemak yang perlu anda tahu dan kesannya terhadap kesihatan.

1. Asid lemak tak tepu

Pengambilan asid lemak tak tepu perlu dilebihkan dalam pengambilan makanan harian anda. Jenis lemak yang cair pada suhu bilik itu dapat membantu meningkatkan tahap kolesterol baik, merendahkan tahap kolesterol jahat, merendahkan tekanan darah tinggi dan merendahkan risiko penyakit kardiovaskular.

Terdapat dua jenis asid lemak tak tepu iaitu asid lemak monotaktepu dan asid lemak politaktepu. Contoh sumber makanan yang mengandungi asid lemak monotaktepu ialah minyak sawit, minyak kanola, minyak zaitun, gajus dan kacang tanah. Sementara itu, minyak jagung, minyak kacang soya, minyak biji bunga matahari dan ikan laut dalam adalah antara sumber makanan yang mengandungi asid lemak politaktepu.

lemak tak tepu

Foto: Portal MyHEALTH

2. Asid lemak tepu

Pengambilan asid lemak tepu perlu dihadkan kerana ia menjadi pepejal pada suhu bilik dan akan meningkatkan tahap kolesterol jahat dalam darah serta mengakibatkan berat badan berlebihan. Antara sumber makanan yang mengandungi banyak asid lemak tepu ialah kulit ayam, lemak ayam, daging, minyak kelapa, santan, minyak isirung sawit, minyak sapi, mentega dan produk tenusu tinggi lemak.

meat

Foto: Sains Kompas

3. Asid lemak trans

Asid lemak jenis ini terhasil apabila minyak dalam bentuk cecair ditukar kepada bentuk pepejal. Asid lemak trans biasanya terdapat dalam makanan segera atau makanan yang diproses untuk mengekalkan kesegaran produk makanan itu supaya berada di pasaran bagi tempoh yang lebih lama.

Pengambilannya harus dihadkan kerana ia mampu meningkatan tahap kolesterol jahat, risiko penyakit jantung dan peningkatan risiko sesetengah kanser. Contoh sumber makanan yang mengandungi asid lemak trans ialah marjerin, lemak sayur-sayuran yang diperbuat daripada lemak yang dihidrogenkan atau dipejalkan serta makanan yang disediakan dalam minyak monotaktepu dan minyak politaktepu seperti makanan yang digoreng menggunakan minyak jagung.

nugget fast food

Foto: Classic Pizza

Selain itu, makanan proses seperti kentang goreng, makanan segera yang mengandungi pewarna dan perasa tiruan, makanan sejuk beku seperti nugget ayam, produk bakeri seperti donat, kek, roti dan pastri juga antara sumber makanan yang mengandungi asid lemak trans.

Antara panduan yang boleh anda amalkan:

1. Kurangkan penggunaan lemak ketika menyediakan makanan. Sebagai contoh, ganti mentega dan minyak sapi dengan minyak lain seperti minyak kacang soya atau minyak jagung.

2. Elak makanan yang diproses seperti daging kisar, burger dan sosej.

burger fat

Foto: Reader’s Digest

3. Pastikan pengambilan lemak adalah antara 20 peratus hingga 30 peratus (45 hingga 67 gram, kira-kira tiga ke lima sudu besar minyak) daripada jumlah pengambilan tenaga (berdasarkan 2,000 kcal sehari).
Sebagai contoh, hadkan kepada satu sumber makanan yang mengandungi minyak dalam satu hidangan.

4. Tingkatkan pengambilan sumber makanan yang mengandungi asid lemak tak tepu dan hadkan pengambilan lemak tepu dalam hidangan.

5. Pilih makanan atau produk yang rendah atau tiada lemak.

6. Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi asid lemak trans. Sebagai contoh, pilih ayam segar berbanding ayam bersalut tepung segera.

7. Pilih untuk menyediakan makanan sendiri di rumah.

8. Elakkan makanan bergoreng dan pilih kaedah memasak seperti rebus, panggang, bakar dan kukus.

Sumber: MyHealth

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 12 Sep 2018

8 Jenis Makanan Yang Bisa Bikin Anak Anda Memiliki Ketinggian Persis Supermodel!

Makanan kaya protein memberi kebaikan tubuh badan yang sihat, tinggi dan kuat buat si kecil.

Featured Sat, 25 Apr 2020

Awas jangkitan malaria, cegah sebelum menjadi wabak

KKM sasar sifar malaria sempena Hari Malaria Sedunia

Sihat Wed, 12 Dec 2018

This Is How Kris Jenner Keeps In Shape – It Includes Working Out At 4AM

As the female head of Kardashian-Jenner clan, she needs to look good too!

Featured Sun, 2 Dec 2018

Kembalikan Semangat Bersenam Dengan Empat Cara Penuh Motivasi Ini

Bersenam secara berkumpulan dapat mengembalikan keghairahan kamu untuk menjalani hidup sihat.

Sihat Fri, 8 Jun 2018

Alamak! Tertelan Gula-Gula Getah, Adakah Ia Membahayakan Kesihatan?

Adakah ia akan tersangkut di dalam perut sampai bila-bila?

Featured Sun, 26 Aug 2018

4 Jenis Teh Yang Boleh Bunuh Lemak-Lemak Degil Dalam Badan

Lagi bagus anda minum teh ini tanpa gula!

Sihat Fri, 20 Jul 2018

11 Tanggapan Salah Tentang Kutu Kepala & Info Tepat Yang Anda Perlu Tahu

“Kutu boleh melompat dari kepala ke kepala” Hmm… Betul ke?

Featured Mon, 4 Nov 2019

Bukan orang gemuk sahaja, orang kurus pun boleh kena diabetes

Ketahui sebab apa orang kurus terdedah kepada risiko diabetes

Featured Tue, 11 Feb 2020
Sihat Wed, 15 Aug 2018

Nak Kekal Sihat? Ini Nombor-Nombor Yang Perlu Anda Titikberatkan

Ada nombor-nombor yang perlu anda titiberatkan dalam kehidupan seharian anda untuk kekal sihat.

| Live TV