Sihat By: tex_admin October 30, 2019 @ 1:29pm

Kenapa perlu mandi air sejuk setiap pagi?

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Kebanyakan orang akan mandi menggunakan air panas pada waktu pagi dengan alasan tidak tahan sejuk. Air panas diibaratkan sebagai penawar terbaik bagi melegakan badan lesu atau mampu membunuh bakteria.

Ramai juga beranggapan bahawa air panas boleh membantu menguruskan badan dan membakar lemak. Air panas sebenarnya memudaratkan tubuh dan mempercepatkan pembiakan bakteria. 

Mungkin kerana itu, ramai orang tidak tahu bahawa mandi pagi menggunakan air sejuk mempunyai banyak kelebihan dan boleh menjadi terapi untuk badan.

Antara manfaat mandi menggunakan air sejuk pada waktu pagi adalah: 

1. Membakar lemak  

Foto: lifestyle.okezone.com

Badan manusia mempunyai dua jenis tisu lemak iaitu lemak coklat dan lemak putih. Lemak putih adalah lemak yang susah untuk dibuang, lazimnya ada pada paha, perut, pinggang dan leher. Ia terkumpul apabila anda makan lebih banyak kalori daripada yang sepatutnya. 

Lemak coklat pula ialah lemak baik yang menghasilkan haba bagi memanaskan tubuh badan. Apabila seseorang itu mandi air sejuk,  lemak coklat tersebut akan aktif lalu membakar kalori dan juga meningkatkan kadar metabolisme badan.

2. Melancarkan aliran darah 

Aliran darah yang baik penting untuk kesihatan jantung kerana ia mampu mengelakkan hipertensi dan pengerasan dinding arteri. Oleh itu, apabila mandi menggunakan air sejuk, arteri darah mengecut yang membolehkan darah mengalir pada tekanan yang lebih tinggi dan lancar. Selain itu, darah akan lebih cepat mengalir ke organ-organ utama dalam badan. 

3. Kulit dan rambut lebih sihat

Foto: profhariz.com

Air panas  mampu mengeringkan kulit dan rambut. Sebaliknya, air sejuk boleh membuatkan rambut kelihatan lebih berkilat dan menutup kutikel pada rambut. Selain itu, kulit tampak lebih sihat kerana ia mengecilkan kutikel kulit dan pori-pori. Bukan itu sahaja, ia akan mengurangkan potensi tersumbat dan adanya jerawat. 

4. Meningkatkan imunisasi badan 

Mandi air sejuk pada waktu pagi dapat menjadi penawar untuk demam dan jangkitan kuman pada badan. Ia akan melancarkan peredaran darah putih yang melawan virus lalu anda akan kurang jatuh sakit! Kadar metabolisme yang tinggi hasil daripada mandi air sejuk akan mengaktifkan sel sistem imunisasi dan menghasilkan lebih banyak sel darah putih. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 3 Sep 2018

Jangan Tidur Dengan Gaya Ini Jika Tak Nak Nampak Lebih Tua

Gaya tidur pun boleh buatkan kulit muka anda berkedut!

Featured Sat, 28 Mar 2020

3 punca kematian akibat COVID-19

Jumlah kematian 26 kes

Featured Wed, 5 Dec 2018
Sihat Thu, 6 Dec 2018
Sihat Thu, 19 Jul 2018
Sihat Wed, 25 Sep 2019

3 senaman yang boleh dilakukan di dalam rumah ketika jerebu

Senaman ringkas, tapi impak luar biasa

Featured Fri, 20 Mar 2020
Featured Mon, 4 May 2020

Belum sempat menyarung sut perkahwinan, Doktor muda ini gugur kerana COVID-19

Menundakan perkahwinannya demi berkhidmat untuk negara

Sihat Thu, 11 Apr 2019

Kenali komplikasi dialami si manja melalui warna najis ini!

Nombor 8, petanda bayi anda mengalami masalah pundi hempedu atau hati.

Featured Sat, 14 Dec 2019

| Live TV