Sihat By: Yanie Baharom June 1, 2018 @ 9:00am

Anda Komited Berpuasa Tapi Berat Badan Naik Juga, Di Mana Silapnya?

Bulan Ramadan Al Mubarak bukan saja mengajar kita menahan lapar dan dahaga. Malah “berpuasa” dalam banyak perkara, misalnya perbuatan, percakapan dan penglihatan.

Bagi ramai orang, mereka turut menjadikan bulan puasa sebagai masa untuk ‘kickstart’ semula rejim mengurangkan berat badan. Tapi bagi sesetengah orang cara mereka berbuka puasa amat menakutkan dengan aneka jenis hidangan diatas meja.

Jadi tidak hairanlah, patutnya makin berpuasa, makin kurus. Ini tidak, makin naik badan dibuatnya. Siapa agaknya yang berdepan dengan masalah seperti disebutkan?

Jika anda salah seorang dari ribuan mangsa gejala ini, anda perlu meluangkan waktu untuk sejenak membaca coretan ini dan menilai kembali perbuatan anda yang menjadi punca kenapa makin berpuasa makin berat badan anda bertambah.

1. Makan berlebihan di saat berbuka

Sesudah melewati belasan jam berpuasa, biasanya seseorang berasa tersangat lapar dan tidak berpada-pada ketika berbuka. Segala jenis hidangan di atas meja, semua ingin dimakan tanpa memikirkan jumlah kalori yang terdapat dalam satu-satu hidangan.

2. Makan terburu-buru

Setelah meminum air dan menjamah sebiji kurma, kita biasanya akan berhenti sekitika bagi menunaikan solat Maghrib, kemudian mempersiapkan diri pula untuk ke masjid.

Tempoh yang terbatas ini membuatkan kita makan secara terburu-buru sehingga mengunyah makanan pun tidak sempurna. Pendek kata makanan yang masuk dalam perut tidak lumat betul.

Untuk pengetahuan umum, mengunyah makanan dengan lambat dapat membantu mengawal berat badan. Makan dengan tertib dan secara perlahan akan memberi laluan kepada hormon tertentu untuk mengirim signal kenyang ke otak.

Jika kamu makan dengan cepat dan terburu-buru, otot perut akan dipaksa untuk meregang lebih besar. Kebiasaan buruk ini boleh menyebabkan kegemukan.

3. Malas bergerak

Tidak dapat dinafikan apabila berpuasa anda menjadi kurang aktif dan sering rasa mengantuk. Walhal aktiviti fizikal jika dilakukan ketika berpuasa lebih mempercepatkan proses membakar kalori. Disebabkan itu anda disyorkan melakukan senaman atau aktiviti olahraga dan sebaiknya satu atau dua jam sebelum berbuka.

Foto: Lifehack

4. Makan terus-menerus

Makan secara terus-menerus setelah berbuka, setelah Tarawih dan ketika sahur, menyebabkan tubuh berasa lemah gara-gara kekenyangan melampau. Sebaiknya batasi waktu makan anda untuk ketika berbuka dan bersahur saja.

5. Minum 8 gelas air kosong

Semasa bulan puasa ini, kita mempunyai masa yang terhad untuk mencukupkan keperluan air kosong. Seeloknya, lebihkan pengambilan air kosong pada waktu malam dan terhadkan 2-3 gelas saja pada waktu sahur kerana cara ini lebih berkesan untuk mengekalkan hidrasi tubuh.

Kalau ikut nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia, cadangan mencukupkan 8 gelas air sehari adalah seperti ini:

1 gelas selepas bangun sahur
1 gelas selepas bersahur
1 gelas selepas azan Maghrib
1 gelas selepas solat Maghrib
1 gelas selepas berbuka
1 gelas selepas solat Isyak
1 gelas selepas solat Terawih
1 gelas sebelum tidur

Bersederhana

Motivasikan diri untuk kuruskan badan di bulan puasa dengan mengingatkan bahawa tindakan mengawal pemakanan adalah sunnah. Sememangnya, umat Islam dituntut untuk berpada-pada dalam pengambilan makanan. Seperti disebutkan dalam sebuah hadis:

“Tidaklah yang paling buruk bagi anak Adam dalam memenuhi sesuatu daripada memenuhi perutnya. Cukuplah bagi anak Adam beberapa suap makanan yang membuat tulang rusuknya berdiri. Apabila tidak sanggup, maka 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk dirinya.” (HR. Tirmidzi dan Ibn Hibban)

Mudah-mudahan, matlamat kita untuk kuruskan badan semasa bulan puasa bukan sekadar dicapai untuk cantik. Tetapi turut meninggalkan kesan positif dalam mengelakkan pembaziran wang dan makanan di samping berusaha meningkatkan kesihatan diri.

Foto: Gaya Hidup

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 15 Mar 2020

Topeng muka DIY tidak kalis virus?

Risiko jangkitan lebih tinggi

Sihat Thu, 27 Sep 2018

Doktor Ini Jelaskan Esen Vanila Bukan Penawar Sakit Gigi! Hati-Hati Dengan Petua Di Internet

Esen vanila hanya kebaskan saraf saja, tapi ia tetap memudaratkan!

Sihat Tue, 9 Jul 2019

5 cara tangani migrain ketika di tempat kerja

Jika teruk sangat, kerja anda tidak boleh diteruskan!

Sihat Mon, 14 Oct 2019

Deria pendengaran rosak akibat penggunaan fon telinga?

Ketahui cara mencegah daripada berlaku!

Featured Sun, 16 Sep 2018

Penggemar Sukan Berbasikal, Ini Tip Pemakanan Sihat Untuk Anda

Amalkan pemakanan ini untuk pecutan yang luar biasa!

Sihat Thu, 22 Nov 2018

Anda Kerap Berdengkur Ketika Tidur? Awas! Anda Mungkin Mengalami Obstructive Sleep Apnea

OSA berlaku apabila anda kerap berhenti bernafas (apnea > 10 saat) ketika sedang tidur.

Featured Wed, 28 Aug 2019
Featured Sun, 29 Mar 2020
Featured Mon, 23 Mar 2020

| Live TV