Sihat By: Yanie Baharom November 20, 2018 @ 1:00pm

Menghindari Diabetes, Satu Daripada 6 Manfaat Berjalan Kaki 15 Minit Selepas Makan!

Berjalan kaki selama 15 minit selepas makan, dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit diabetes selain masalah kegemukan.

Ada lebih banyak manfaat berjalan yang tidak kurang hebatnya, terutama bagi mereka yang ingin mencegah diabetes atau orang yang menghidap kencing manis.

Kencing manis berlaku apabila di dalam badan terdapat lonjakan gula dalam darah yang ketara kerana insulin hormon tidak dapat mencerna gula dengan betul.

Diabetes boleh menyebabkan komplikasi penyakit berbahaya seperti penyakit jantung, strok, dan tekanan darah tinggi. Kesedaran awal penyakit ini sangatlah diperlukan.

Memetik laman Boldsky.com, ada cara mudah yang boleh kita lakukan untuk mencegah kencing manis, iaitu berjalan kaki sebentar selepas makan, terutamanya jika anda mengambil makanan yang tinggi karbohidrat.

“Penyelidikan menunjukkan, berjalan selepas makan cukup hanya 15 minit, akan membuat paras gula darah menurun sebanyak 12 hingga 22 peratus.

“Aktiviti mudah ini adalah manfaat yang besar untuk mencegah serangan kencing manis di dalam badan,” ujar Andrew Reynolds, seorang penyelidik dari University of Otago di New Zealand.”

Kandungan glukosa dalam makanan berkarbohidrat tinggi memainkan peranan utama dalam menyumbang kencing manis. Untuk mengelakkannya, kita memerlukan latihan kardio yang tinggi,” tambah Reynolds.

Peningkatan tahap gula yang tinggi dalam badan pula dikaitkan dengan kenaikan berat badan atau obesiti. Sebelum menjadi penyakit yang sangat berbahaya, atau merebak menjadi komplikasi (bagi orang yang menghidap diabetes), ubah sedikit gaya hidup anda dengan melakukan inisiatif berjalan selama 15 minit.

Berjalan 15 minit ya, bukan lepas makan terus tidur atau berbaring di atas katil!

Foto: HealthifyMe

6 kebaikan lain berjalan kaki 15 minit selepas makan

1. Berjalan selama 15 minit boleh merangsang penghasilan serotonin di dalam otak, iaitu hormon yang bertindak menghantar signal positif dan mood baik apabila anda melakukan sesuatu aktiviti yang sihat.

2. Berjalan kaki selama 15 minit mempunyai keupayaan untuk meningkatkan aliran darah ke otak anda dan mengekalkan keaktifan lubang frontal otak anda sehingga menjadikan anda lebih kreatif.

3. Satu kajian penyelidikan mendapati aktiviti berjalan kaki selama 15 minit setiap hari boleh mengurangkan alahan pada tahap yang besar, kerana berjalan membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh.

4. Berjalan kaki selama 15 minit mempunyai keupayaan untuk meningkatkan jumlah metabolisme anda, dengan itu membantu mengurangkan berat badan dan mencegah penyakit seperti diabetes.

5. Kajian telah mendapati bahawa orang yang berjalan setiap hari, sekurang-kurangnya 15 minit, cenderung hidup lebih lama, kerana kurang berisiko mengembangkan penyakit.

6. Hanya 15 minit berjalan kaki secara berkala, berupaya untuk mengurangkan kesakitan kecil di dalam tubuh kita, kerana aktiviti ini membantu dalam pengeluaran endorfin di dalam badan.

Sumber: Boldsky

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Fri, 8 Jun 2018

Alamak! Tertelan Gula-Gula Getah, Adakah Ia Membahayakan Kesihatan?

Adakah ia akan tersangkut di dalam perut sampai bila-bila?

Featured Tue, 13 Aug 2019
Featured Thu, 17 May 2018

12 Cadangan Hidangan Sahur Yang Sihat, Mudah Dan Bekalkan Tenaga

Tak ada idea nak bersahur dengan apa? Di sini ada beberapa cadangan mudah dan ringkas.

Sihat Wed, 8 Jan 2020

Rawatan estetik penuhi impian ‘cantik’ wanita

Xeoul Global bantu wanita tampil sempurna

Sihat Tue, 11 Sep 2018

Doktor Ini Jelaskan Cara Yang Betul Kalau Nak Putihkan Gigi Guna Arang

Arang bersifat kasar yang boleh mengikis permukaan gigi, sebab itulah ia berfungsi untuk memutihkan gigi.

Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Tue, 7 Aug 2018
Featured Fri, 20 Mar 2020

| Live TV