Sihat By: Yanie Baharom December 10, 2019 @ 4:06pm

Punca 900 kanak-kanak Pakistan menderita HIV, namun doktor durjana ini bebas?

Dunia dikejutkan dengan berita menyayat hati mengenai kira-kira 900 kanak-kanak di Pakistan disahkan dijangkiti  Human Immunodeficiency Virus (HIV), bukan kerana aktiviti seksual secara bebas, perkongsian jarum mahupun pemindahan darah yang mungkin pernah dijalani ibu bapa mereka, sebaliknya angkara seorang doktor durjana, DrMuzaffar Ghanghro.

Menerusi laporan The New York Times, kanak-kanak Pakistan yang sedang berdepan maut itu kebanyakan berusia dalam lingkungan 12 tahun ke bawah. Jumlah 900 itu adalah mereka yang telah melakukan ujian, justeru kemungkinan angkanya jauh lebih tinggi daripada apa yang dicatatkan.

Penggunaan jarum yang terdedah kepada jangkitan HIV antara punca kanak-kanak itu dijangkiti HIV. Gambar hiasan/Foto: Washington Post

Kejadian itu berlaku di Kota Ratodero, bandar yang memiliki 200,000 penduduk dan merupakan rakyat termiskin di Pakistan dengan masalah penduduk yang tinggi berbanding daerah lain.

Memandangkan jumlah kanak-kanak yang dijangkiti HIV amat tinggi, kajian dilakukan sekumpulan paramedik untuk mengenal pasti punca jangkitan dan hasilnya mereka mendapati kanak-kanak yang dijangkiti itu mendapatkan rawatan daripada doktor yang sama, iaitu Dr Muzaffar.

Dy Muzaffar yang menerima gaji rendah dengan pendapatan sebulan hanya RM250 sahaja dikatakan menyuntik kanak-kanak yang mendapatkan rawatan daripadanya menggunakan jarum yang sama,.

Berdasarkan pengakuan seorang bapa, Imtiaz Jalbani, ketika membawa anaknya mendapatkan rawatan, Dr Muzaffar mengambil jarum suntikan daripada bakul sampah dan digunakan untuk menyuntik anaknya yang kini disahkan positif HIV.

ARTIKEL BERKAITAN: Stay Healthy Meskipun Anda Hiv Positif, Ini Informasi Pemakanan Sihat Perlu Anda Tahu

Dr Muzaffar menafikan beliau bersalah. Foto: The New York Times

Bukan itu saja, empat daripada enam anaknya disahkan positif HIV selepas mendapatkan daripada Dr Muzaffar dan dua daripadanya iaitu Rida, 14 bulan, dan Sameena yang berusia tiga tahun meninggal dunia, baru-baru ini.

Kebimbangan Imtiaz tidak berakhir di situ kerana menurutnya beliau pernah melihat doktor berkenaan menggeledah tempat pembuangan sampah untuk mencari jarum suntikan yang turut digunakan pada anaknya, Ali, enam tahun.

Menurut Imtiaz, beliau pernah mempersoalkan tindakan doktor terbabit menggunakan jarum yang telah dibuang,  namun Dr Muzaffar menyatakan Imtiaz terlalu miskin untuk membayar jarum suntikan baharu.

Foto: Telegraph

Apa yang membangkitkan kemarahan masyarakat dunia ialah apabila Dr Muzaffar dibebaskan dan masih bertugas seperti biasa walaupun didapati bersalah melakukan pembunuhan ‘senyap’ terhadap mangsa.

Berdasarkan laporan Pejabat Kesihatan di daerah itu, Dr Muzaffar bukan satu-satunya penyebab jangkitan HIV berlaku di Kota Ratodera kerana terdapat ramai doktor melakukan kaedah yang sama menggunakan jarum suntikan berulang kali, malah doktor gigi mencabut gigi pesakit dengan alat yang tidak disterilkan.

Kota Ratodero mempunyai penduduk termiskin sehingga terpaksa mengulang penggunaan peralatan kesihatan yang sama.

Kisah ini mendapat perhatian petugas kesihatan antarabangsa apabila ramai yang datang untuk membantu masyarakat di situ, selain Pertubuhan Kesihatan Sedunia turut menyumbang ratusan peralatan kesihatan kepada mereka.

Kemiskinan menyebabkan kebanyakan masyarakat di Pakistan tidak mempunyai pilihan melainkan mendapatkan apa sahaja perkhidmatan yang ditawarkan. Gambar hiasan/Foto: wsj

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 14 Jan 2020
Semarak Wed, 23 May 2018

Resepi Menu Sahur Yang Berkhasiat Oleh Kevin Zahri. Yang Penting Kenyang Lebih Lama!

Menu sahur Oatmeal akan membuatkan anda kenyang dengan lebih lama pada bulan puasa ini.

Sihat Mon, 4 Mar 2019

6 perkara yang anda perlu tahu sebelum membeli suplemen pilihan anda

Wanita dan suplemen tidak boleh dipisahkan.

Sihat Mon, 30 Apr 2018

Jangan Tahu Makan Sahaja, Anda Perlu Ketahui Baik Buruk Pil Perancang Kehamilan

Adakah anda mengamalkan pil perancang? Ketahui baik buruk pil ini.

Featured Wed, 20 May 2020

Kes baharu COVID-19 kembali dikesan di Kelantan, Terengganu dan Kedah

Negeri Zon Hijau terkesan akibat rentas negeri

Sihat Fri, 20 Mar 2020
Sihat Mon, 26 Nov 2018
Sihat Mon, 29 Oct 2018

Jangan Ambil Mudah Tentang Penyakit Beguk, Ia Mudah Berjangkit!

Penyakit berjangkit melalui titisan daripada mulut, hidung dan tekak.

Sihat Thu, 23 Aug 2018

10 Langkah Ke Arah Penyusuan Susu Ibu yang Berjaya

10 langkah ini dapat meningkatkan kadar penyusuan susu ibu dengan signifikan.

| Live TV