Sihat By: Yanie Baharom December 10, 2019 @ 4:06pm

Punca 900 kanak-kanak Pakistan menderita HIV, namun doktor durjana ini bebas?

Dunia dikejutkan dengan berita menyayat hati mengenai kira-kira 900 kanak-kanak di Pakistan disahkan dijangkiti  Human Immunodeficiency Virus (HIV), bukan kerana aktiviti seksual secara bebas, perkongsian jarum mahupun pemindahan darah yang mungkin pernah dijalani ibu bapa mereka, sebaliknya angkara seorang doktor durjana, DrMuzaffar Ghanghro.

Menerusi laporan The New York Times, kanak-kanak Pakistan yang sedang berdepan maut itu kebanyakan berusia dalam lingkungan 12 tahun ke bawah. Jumlah 900 itu adalah mereka yang telah melakukan ujian, justeru kemungkinan angkanya jauh lebih tinggi daripada apa yang dicatatkan.

Penggunaan jarum yang terdedah kepada jangkitan HIV antara punca kanak-kanak itu dijangkiti HIV. Gambar hiasan/Foto: Washington Post

Kejadian itu berlaku di Kota Ratodero, bandar yang memiliki 200,000 penduduk dan merupakan rakyat termiskin di Pakistan dengan masalah penduduk yang tinggi berbanding daerah lain.

Memandangkan jumlah kanak-kanak yang dijangkiti HIV amat tinggi, kajian dilakukan sekumpulan paramedik untuk mengenal pasti punca jangkitan dan hasilnya mereka mendapati kanak-kanak yang dijangkiti itu mendapatkan rawatan daripada doktor yang sama, iaitu Dr Muzaffar.

Dy Muzaffar yang menerima gaji rendah dengan pendapatan sebulan hanya RM250 sahaja dikatakan menyuntik kanak-kanak yang mendapatkan rawatan daripadanya menggunakan jarum yang sama,.

Berdasarkan pengakuan seorang bapa, Imtiaz Jalbani, ketika membawa anaknya mendapatkan rawatan, Dr Muzaffar mengambil jarum suntikan daripada bakul sampah dan digunakan untuk menyuntik anaknya yang kini disahkan positif HIV.

ARTIKEL BERKAITAN: Stay Healthy Meskipun Anda Hiv Positif, Ini Informasi Pemakanan Sihat Perlu Anda Tahu

Dr Muzaffar menafikan beliau bersalah. Foto: The New York Times

Bukan itu saja, empat daripada enam anaknya disahkan positif HIV selepas mendapatkan daripada Dr Muzaffar dan dua daripadanya iaitu Rida, 14 bulan, dan Sameena yang berusia tiga tahun meninggal dunia, baru-baru ini.

Kebimbangan Imtiaz tidak berakhir di situ kerana menurutnya beliau pernah melihat doktor berkenaan menggeledah tempat pembuangan sampah untuk mencari jarum suntikan yang turut digunakan pada anaknya, Ali, enam tahun.

Menurut Imtiaz, beliau pernah mempersoalkan tindakan doktor terbabit menggunakan jarum yang telah dibuang,  namun Dr Muzaffar menyatakan Imtiaz terlalu miskin untuk membayar jarum suntikan baharu.

Foto: Telegraph

Apa yang membangkitkan kemarahan masyarakat dunia ialah apabila Dr Muzaffar dibebaskan dan masih bertugas seperti biasa walaupun didapati bersalah melakukan pembunuhan ‘senyap’ terhadap mangsa.

Berdasarkan laporan Pejabat Kesihatan di daerah itu, Dr Muzaffar bukan satu-satunya penyebab jangkitan HIV berlaku di Kota Ratodera kerana terdapat ramai doktor melakukan kaedah yang sama menggunakan jarum suntikan berulang kali, malah doktor gigi mencabut gigi pesakit dengan alat yang tidak disterilkan.

Kota Ratodero mempunyai penduduk termiskin sehingga terpaksa mengulang penggunaan peralatan kesihatan yang sama.

Kisah ini mendapat perhatian petugas kesihatan antarabangsa apabila ramai yang datang untuk membantu masyarakat di situ, selain Pertubuhan Kesihatan Sedunia turut menyumbang ratusan peralatan kesihatan kepada mereka.

Kemiskinan menyebabkan kebanyakan masyarakat di Pakistan tidak mempunyai pilihan melainkan mendapatkan apa sahaja perkhidmatan yang ditawarkan. Gambar hiasan/Foto: wsj

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 28 Jun 2018
Semarak Sat, 2 Jun 2018

Bersenam Ketika Di Bulan Ramadan, Perlu Atau Tak Payah? Ini Jawapannya

Hmm, kalau bersenam, takut penat sangat sampai pengsan pula. Macam mana ni?

Featured Tue, 26 Nov 2019

Rawatan baharu bagi pesakit kanser payudara

Kajian Novartis bantu pesakit nikmati kehidupan bermutu

Featured Thu, 12 Mar 2020

Pipi bulat dan tembam macam pau? Jom buat senaman kuruskan muka ini

Tak perlu habiskan duit untuk buat pembedahan plastik

Sihat Thu, 10 May 2018

Jangan Lokek Ketawa Kerana Ia Boleh Upgrade Sistem Imunisasi Anda

Tahukah anda bahawa wujudnya sambutan Hari Ketawa Sedunia dan ianya disambut pada Ahad di minggu pertama bulan Mei.

Sihat Mon, 25 Jun 2018

Anda Ketagih Minuman Kafein? Ini Cara Untuk Hentikannya

Minum kopi ada kebaikannya tapi kalau terlalu banyak, ia boleh memudaratkan kesihatan.

Sihat Tue, 17 Sep 2019

Bagaimana nafas kita boleh berbau? Ini puncanya

Jangan memandang remeh hanya kerana mulut berbau!

Sihat Wed, 8 Aug 2018

Tak Suka Minum Susu Dan Makan Ikan Punca Utama Penyakit Riket

Riket adalah gangguan tulang yang selalu berlaku pada kanak-kanak.

Sihat Thu, 12 Jul 2018

Anda Lambat Hamil? 4 Faktor Ini Adalah Penyebabnya

Perlu tahu faktor ini yang menyebabkan anda lambat hamil!

Featured Wed, 16 Oct 2019

Tidur sebentar pada waktu siang bagus untuk jantung, menurut kajian

Jika anda tidur siang, tidak semestinya anda malas!

| Live TV