Sihat By: tex_admin April 26, 2018 @ 2:00pm

Sakit Tumit Ketika Hamil? Ini Cara Atasinya

Pernahkah anda mengalami sakit tumit yang kerap? Sebenarnya, wanita lebih mudah mengalami sakit tumit berbanding lelaki, lebih-lebih lagi kalau wanita itu sedang hamil.

Wanita yang sedang hamil akan mengalami banyak perubahan, mungkin ada dalam kalangan anda yang sedang hamil akan baik-baik sahaja, tapi ada juga wanita yang akan rasa sakit atau kurang selesa. Salah satu sakit yang biasa dialami oleh wanita hamil adalah sakit tumit atau Plantar Fasciitis.

Rasa sakit tumit ini adalah disebabkan gelung tisu penghubung dari tumit ke jari kaki sedang membengkak. Kalau tumit anda berasa sakit yang menusuk apabila naik tangga atau berdiri untuk tempoh masa yang lama, anda mungkin mengalami Plantar Fasciitis.

Mesti anda tertanya-tanya punca sakit tumit ini menyerang wanita yang sedang hamil kan? Ini antara punca dan cara untuk mengatasinya:

1. Ligamen yang lebih kendur dan lembut akibat hormon relaxin

Foto: Footcarefact.com

Tahukah anda, semasa anda hamil, plasenta, lapisan uterus dan membran yang mengelilingi janin akan mengeluarkan hormon relaxin. Tahap hormon relaxin paling tinggi semasa 3 bulan pertama akan membantu proses penanaman telur ke dalam dinding rahim dan meningkatkan plasenta.

Relaxin juga membantu mengawal perubahan sistem kardiovaskular, sistem ginjal dan fungsi arteri dalam tubuh wanita yang hamil. Tetapi, apabila sampai ke trimester ketiga, hormon relaxin ini akan mengendur dan melembutkan ligamen pada bahagian punggung bagi persediaan untuk proses bersalin. Ia juga akan menyebabkan ligamen yang lain dalam badan kita akan berubah seperti ligamen di lutut dan kaki sehingga boleh menjejaskan kestabilan tubuh anda.

2. Berat badan yang bertambah

Ketika hamil, penambahan berat badan adalah penting untuk ibu dan perkembangan bayi. Tapi penambahan tersebut juga adalah punca mengapa wanita hamil kerap sakit tumit kaki. Hal ini juga, akan menyebabkan penambahan tekanan pada tapak kaki dalam pada masa yang sama ligamen juga akan kendur dan keadaan ini akan menyebabkan fascia plantar membengkak dan koyak.

Ini pula cara untuk atasi sakit tumit:

1. Rawatan di rumah

Anda perlu banyakkan berehat dan elakkan daripada melakukan sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan kesakitan tumit bertambah teruk contohnya senaman berlari. Sebaiknya ketika anda sedang baring, naikkan kaki sekurang-kurangnya 6 inci lebih tinggi dari paras jantung selama 15 minit bertujuan untuk memperbaiki aliran darah. 

Selain itu, anda juga boleh lakukan senaman stretching yang paling mudah untuk bahagian betis dan plantar fascia selama 3 hingga 5 kali sehari untuk memanjangkan tali tumit agar tidak terus kendur. Anda juga boleh membeli kasut yang mempunyai sokongan lengkungan dan kusyen yang baik. Ataupun ketika anda ingin tidur, gunakan night splint untuk menghalang plantar fascia dari memendek atau kendur semasa anda tidur.

Foto: J-Brace

2. Rawatan tanpa pembedahan

Anda juga boleh mendapatkan ubat penahan sakit dan ubat anti-inflamasi yang bukan daripada steroid. Contohnya anda boleh makan jenis ubat seperti Ibuprofen dan Paracetamol akan melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak.

Foto: Radio NZ

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan suntikan steroid terutamanya kortison yang merupakan ubat anti-radang yang dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Rawatan gelombang extracorporeal juga boleh anda lakukan untuk merangsang proses penyembuhan tisu-tisu yang rosak. Rawatan jenis ini tidak melibatkan pembedahan.

3. Pembedahan

Pembedahan adalah langkah terakhir jika anda mengalami sakit tumit yang berpanjangan (6 bulan atau lebih). Antara pembedahan yang boleh dilakukan adalah pembedahan gastroknemius dan pembedahan plantar fascia. 

Pembedahan gastroknemius – untuk memanjangkan otot betis dan meningkatkan gerakan pergelangan kaki.

Pembedahan Plantar Fascia – ligamen akan dipotong bagi melegakan ketegangan.

Untuk pengetahuan anda juga, sakit tumit ini tidak akan hilang dengan sendirinya selepas anda melahirkan anak. Sebaiknya, anda perlu atasi sakit tersebut dengan melakukan pencegahan awal seperti yang telah penulis kongsikan tadi. Semoga info ini bermanfaat dan memberi anda pengetahuan yang baharu.

Sumber: Healthline , Physioworks , TheAsianparent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 15 Jun 2018
Featured Wed, 25 Sep 2019

Pakai kosrset memudaratkan kesihatan? Ini jawapan Kevin Zahri!

Pakai korset beriya, makan tak dijaga macam nak kurus tu sis?

Featured Tue, 11 Jun 2019
Sihat Sat, 4 Aug 2018

Bosan Dengan Treadmill Atau Jogging? Tingkatkan Lagi Aktiviti Senaman Anda Dengan Teknik-Teknik Ini

Semuanya straightforward, tapi gerenti akan membakar banyak lemak.

Sihat Fri, 12 Oct 2018
Featured Mon, 9 Dec 2019

Virus Polio kembali menyerang Malaysia, ketahui petanda & cara mencegahnya

Penyakit ini boleh menyebabkan kelumpuhan dan juga maut!

Sihat Sun, 17 Nov 2019

Penjagaan kawasan intim perlu demi kesihatan dalaman

TWO L(I)PS pelihara kebersihan kawasan sulit

Featured Tue, 19 Jun 2018

Awas Pencinta Kucing, Bulu Kucing Boleh Menjejaskan Kesihatan Anda!

Jaga-jaga dengan bulu kucing, ia bahaya untuk kesihatan anda!

Gaya Hidup Sat, 19 Oct 2019

Belajar minum air pada waktu yang betul, barulah cantik dan sihat!

Bukan susah untuk kekal cantik dan sihat!

Featured Wed, 11 Sep 2019

Tak selesa kembung perut? Legakannya dengan tujuh makanan lazat ini!

Kalau tiada ubat, inilah makanan alternatifnya!

| Live TV