Sihat By: Yanie Baharom December 23, 2018 @ 9:00am

Telinga Berdesing? Mungkin Anda Mengalami Salah Satu Daripada Masalah Ini

Mesti ada di antara anda yang pernah mengalami masalah telinga berdesing secara tiba-tiba kan? Selalunya kalau orang tua-tua kata telinga berdesing ni petanda ada daun dari pohon Luh Mahfuz gugur dan terkena daun yang tertera nama kita.

Itu orang tua-tua katalah tetapi kalau difikirkan dari segi kesihatan pula, telinga berdesing ini adalah petanda beberapa faktor kesihatan yang anda tidak boleh mengambil secara lewa.

Foto: kenalitinnitus.id

Antara faktor-faktornya adalah:

1. Korek Telinga!

Setiap hari, akan terhasil sejenis cecair lekit di dalam telinga dan semakin hari kalau tidak dibersihkan ia akan semakin bertambah membuatkan telinga tersumbat sehingga menggangu pendengaran normal seseorang.

2. Kecederaan Pada Kepala

Sebab ke-2 pula, kemungkinan kepala anda terhantuk sehingga mencederakan fungsi dalaman kepala (gegaran). Antara simptom gegaran otak atau kepala adalah seperti pening, sakit kepala dan loya. Jadi, sila pakai peranti keselamatan seperti topi keledar mahupun pelindung kepala ketika bermain sukan ekstrem atau ketika melakukan aktiviti di tempat-tempat berisiko contohnya di tapak pembinaan.

3. Kerosakan Saraf Rahang

TMJ atau temperomandibular joint adalah sejenis masalah saraf yang berlaku pada bahagian rahang yang bersambung kepada tengkorak seseorang manusia. Ianya bukanlah di dalam telinga tetapi pesakit kebiasaannya akan mendengar secara tidak normal.

4. Pengambilan Pil Ubat-Ubatan

Adakalanya pengambilan sesetengah pil ubat-ubatan akan menyebabkan telinga berdesing atau nama saintifiknya digelar tinnitus. Antara ubat yang sering dikaitkan dengan punca telinga berdesing adalah antibiotik, pil anti-kemurungan serta ubat tahan sakit yang diambil secara berlebihan.

5. Terlampau Stres

Terlalu stres juga boleh menyebabkan telinga berdesing ya! Kalau emosi anda terganggu, malah masalah itu terus berlarutan, kemungkinan ia akan menyebabkan “tinnitus”.

6. Pertumbuhan Tulang Dalam Telinga

Terdapat bahagian tulang di dalam telinga akan tumbuh yang dikenali sebagai otosclerosis. Selalunya ia berlaku pada individu yang berusia pertengahan 30-an. Pertumbuhan tulang abnormal itulah yang menyebabkan telinga berdesing malah dalam kes-kes lain, telinga juga boleh menjadi pekak.

7. Berhubung Kait Dengan Penyakit Lain

Lekas berjumpa doktor jika telinga anda berdesing, ia mungkin petanda kepada kewujudan penyakit-penyakit lain yang anda tidak tahu. Antara penyakit yang berhubung kait dengan masalah telinga berdesing adalah tekanan darah tinggi, ketumbuhan bukan kanser, alergik serta kencing manis.

8. Sering Mendengar Sesuatu Dengan Kuat

Ia biasanya akan berlaku kepada individu yang suka mendengar secara kuat seperti mendengar radio dengan volume yang tinggi. Elak mendengar muzik secara kuat, beringat untuk perlahankan suara earphone atau headphone anda tu okay?

Sumber: Wanista

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Sun, 24 Jun 2018

Tak Selesanya Ada Ketuat, Ini Dia 3 Petua Menghapuskannya

Ketuat sekiranya dibiarkan berlarutan boleh merebak ke lain-lain bahagian badan serta menjangkiti orang yang dekat dengan kita.

Featured Tue, 27 Nov 2018

Boleh Licinkan Kulit Wajah, Ramai Yang Tak Tahu Apa Itu ‘Acne Diet’

Pemakanan anda sangat berkait rapat dengan pertumbuhan jerawat pada wajah.

Sihat Thu, 18 Oct 2018

Tanda-Tanda Kanser Ovari Yang Ramai Wanita Tidak Sedar

Jangan ambil mudah tentang ‘pembunuh senyap’ ini!

Featured Tue, 17 Sep 2019

Kumpulan makanan yang membantu kesuburan wanita

Suami isteri yang masih mencuba harus tahu!

Sihat Mon, 20 Aug 2018

5 Tip Untuk Anda Berdepan Dengan Jerebu Yang Kini Melanda Negara

Penurunan kualiti udara di seluruh negara dikenal pasti akibat jerebu rentas sempadan dari wilayah Kalimantan Barat, Indonesia.

Sihat Mon, 13 Aug 2018
Sihat Wed, 20 Jun 2018

Regim Penurunan Berat Badan Anda Tiba-Tiba Tak Menunjukkan Sebarang Progres? Ikuti 5 Tip Ini

Tengah syok enjoy penurunan berat badan, tiba-tiba tak bergerak pula. Memang tension!

Sihat Sun, 17 Jun 2018

Ketahui 6 Khasiat Barli Yang Bagus Untuk Kesihatan Anda

Ketahuilah bahawa barli sangat berguna untuk kesihatan anda!

Sihat Wed, 18 Sep 2019
Featured Mon, 31 Dec 2018

5 Kebaikan Fish Oil Kepada Kesihatan Manusia

Kajian telah menunjukkan bahawa fish oil dan suplemen omega-3 dapat memperbaiki gejala kemurungan. 

| Live TV