Sihat By: tex_admin October 21, 2019 @ 1:06pm

Yap Chan Kor, pusat perubatan tradisional untuk sakit kronik

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Sakit kronik sering disalah anggap sebagai sakit yang mungkin tidak mempunyai penawar, tiada jalan penyelesaian untuk sembuh dan penghidap sakit kronik hanya terbaring tanpa dapat dirawat.

Kenyataannya, sakit kronik mempunyai beberapa tahap dan ia masih boleh diatasi sekiranya kita mengetahui cara dan kaedah yang ada kerana setiap penyakit pasti ada ubatnya.

Satu perbincangan yang berlangsung di Worq KL Gateaway Kuala Lumpur, baru-baru ini memperkatakan mengenai sakit kronik yang membawa maksud sakit yang berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu dengan kesakitan tersebut berasa tajam dan membuatkan muka anda kelihatan lemah, menyerang dalam masa yang tidak menentu dan tanpa sebab-sebab yang jelas. 

Kesakitan kronik ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda. Ia boleh mengurangkan kekuatan dan ketahanan fleksibiliti. Beberapa jenis sakit kronik yang paling biasa terjadi adalah sakit kepala, sakit belakang, sakit arthritis dan sakit psikogenik. 

Kesakitan kronik biasanya disebabkan oleh kecederaan awal seperti lengan belakang atau otot yang ditarik. Sakit kronik berkembang apabila urat saraf anda menjadi rosak, namun ia tidak dapat difahami dengan baik kerana orang mengambil mudah mengenai sakit kronik ini. 

Perbincangan meja bulat anjurkan Pusat Rawatan Yap Chan Kor (PRYCK) itu mengetengahkan beberapa panel antaranya Naib Presiden Pertubuhan Perubatan Sukan dan Senaman Malaysia, Dr C H Tan; fisioterapis, Dr Chua Siew Kuan; Ketua Pegawai Eksekutif PRYCK, Yap Yen Tse dan pesakit osteoarthritis lutut, Lo Meow Yoong.

 

 

Sesi bual bicara rawatan mengurangkan sakitan kronik di Pusat  Rawatan Yap Chan Kor. Foto: NSTP/Rohanis shukri

Dr Tan berkata, sekiranya seseorang mengalami sakit kronik, ada pelbagai cara boleh dilakukan bagi mengatasi kesakitan yang dialami, bagaimanapun langkah terbaik ialah berjumpa doktor yang tentunya tahu mengenai kesakitan yang dialami.

“Anda boleh mengambil paracetamol untuk mengurangkan rasa sakit akan tetapi selepas tiga bulan sekiranya sakit masih tidak berkurangan, pesakit perlu berjumpa pakar.

“Selain itu, ada rawatan alternatif lain yang boleh diamalkan untuk mengatasi sakit kronik ini. Cuba lakukan beberapa teknik senaman yang boleh membantu mengurangkan kesakitan ini,” katanya pada sesi perbincangan berkenaan.

 

Dr Chua menunjukkan senaman ringkas untuk mengurangkan kesakitan pada bahagian leher ketika sesi bual bicara berlangsung. Foto: NSTP/Rohanis  Shukri

Sementara itu, Dr Chua pula menyarankan pesakit kronik membuat pemeriksaan di pusat rawatan yang sepatutnya selain melakukan fisioterapi.

“Jika pesakit ingin melakukan fisioterapi, ia hendaklah dilakukan dengan betul supaya otot akan berasa lega dan berkesan. Akan tetapi senaman amat disarankan sebagai rawatan yang pertama bergantung pada tahap kesakitan,” katanya.

PRYCK menawarkan perubatan menggunakan bahan-bahan traditional herba cina. Antara kesakitan yang boleh dirawat di situ ialah sakit yang berkaitan dengan sakit belakang, lutut dan leher. 

Bekas pesakit, Lo Meow Yoong pada sesi bual bicara rawatan kurangkan kesakitan di Pusat Rawatan Yap Chan Kor. Foto: NSTP/Rohanis Shukri

Lo Meow Yoong yang pernah menjalani rawatan di situ berkata bahawa beliau berasa lega selepas rawatan yang kelima walaupun pada mulanya berasa sakit akan tetapi lama-kelamaan rasa sakit kian pudar. 

Pada mulanya, beliau memerlukan tongkat untuk berjalan namun selepas membuat rawatan di pusat rawatan berkenaan, beliau boleh berjalan seperti sedia kala. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Sat, 11 Jan 2020
Sihat Fri, 20 Jul 2018

11 Tanggapan Salah Tentang Kutu Kepala & Info Tepat Yang Anda Perlu Tahu

“Kutu boleh melompat dari kepala ke kepala” Hmm… Betul ke?

Featured Wed, 6 May 2020

KKM pantau 3 kumpulan sasar termasuk warga asing

Pemantauan elak penularan baharu

Sihat Wed, 8 Aug 2018

Tak Suka Minum Susu Dan Makan Ikan Punca Utama Penyakit Riket

Riket adalah gangguan tulang yang selalu berlaku pada kanak-kanak.

Sihat Thu, 20 Sep 2018

Hati-Hati Para Ibu Hamil, Sakit Gigi Boleh Menyebabkan Keguguran Janin!

Ibu hamil yang mengalami sakit gigi juga boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang.

Featured Thu, 20 Feb 2020

Bahaya serangan jantung, ketahui tanda-tanda sakit jantung sebelum terlambat

Ambil tahu kerana ia boleh menyebabkan kematian!

Sihat Thu, 17 May 2018

Ini Langkah Bijak Yang Perlu Anda Lakukan Untuk Kurangkan Pengambilan Gula

Saat ini anda perlu kurangkan pengambilan gula kerana ia sangat berisiko untuk kesihatan!

Featured Thu, 7 Jun 2018

5 Manfaat Buah Nangka Untuk Kesihatan Dan Kecantikan Anda

Selain isinya yang manis, buah nangka juga mempunyai khasiat yang berguna untuk anda.

Sihat Fri, 1 Jun 2018

Anda Komited Berpuasa Tapi Berat Badan Naik Juga, Di Mana Silapnya?

Patutnya makin berpuasa, makin kurus. Ini tidak, makin naik badan dibuatnya.

Featured Sun, 3 May 2020

Pematuhan pada SOP mampu bendung penularan COVID-19

Masyarakat dituntut beri kerjasama

| Live TV