Replicated Draft By: Nabihah June 10, 2023 @ 1:36pm

Rang Undang-Undang (RUU) Generasi Penamat Rokok ‘WAJIB’ Dilaksanakan Dengan Segera! Cegah Sebelum Terlambat!

Kita semua tahu yang masalah merokok di Malaysia memang sangat membimbangkan semua pihak.

Menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019, peratus perokok dalam kalangan dewasa ialah 21.3% dan ianya terdiri daripada kaum lelaki sebanyak 40.3%. Min boleh katakan yang Malaysia merupakan antara negara yang paling ramai lelaki menghisap rokok!

Ini juga merupakan masalah utama dalam kalangan generasi muda yang berumur antara 13 hingga 17 tahun. Tidak dapat dinafikan, terdapat penurunan yang agak ketara dalam peratusan remaja yang merokok menggunakan rokok konvensional iaitu 13.8% pada tahun 2017 kepada 6.2% pada tahun 2022.

Akan tetapi, apa yang lebih membimbangkan pihak kerajaan ialah peningkatan yang drastik daripada 9.8% pada tahun 2017 kepada 14.9% pada tahun 2022, bagi penggunaan rokok elektronik atau vape dalam kalangan generasi muda masa kini.

Rokok Konvensional vs Rokok Elektronik!

Ketagihan rokok konvensional atau rokok elektronik memang merupakan masalah yang amat serius  dan mengancam kehidupan masyarakat kita pada masa kini.

Ia secara tidak langsung memberikan kesan yang buruk kepada orang sekeliling kerana asap atau wap yang dihembuskan oleh perokok aktif juga boleh mengancam kesihatan orang lain.

Min rasa pihak yang bertanggungjawab harus melaksanakan kempen advokasi tentang pencegahan merokok, kawalan terhadap produk merokok dan mewujudkan undang-undang berkaitan rokok bagi memberi kesedaran kepada orang ramai tentang bahaya merokok.

Korang tahu tak di Malaysia, kawalan terhadap produk-produk tembakau ini dikawal di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) sejak tahun 2004 lagi. Hebat kan!

Bukan setakat teknologi jer boleh berevolusi, produk merokok juga tidak ketinggalan untuk berevolusi dengan reka bentuk yang lebih canggih dan cara penggunaan yang mampu menarik minat si pengguna.

Malangnya, produk merokok alaf  baru yang lebih dikenali sebagai rokok elektronik atau vape tidak dapat dikawal di bawah undang-undang sedia ada. Hemmm!

‘WUJUDKAN’ RUU Kawalan Produk Merokok SEKARANG!

Demi melindungi seluruh rakyat Malaysia terutama generasi muda, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah merangka Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok yang lebih komprehensif untuk mengawal semua jenis produk merokok.

RUU ini merupakan langkah yang penting dalam mempromosikan gaya hidup yang lebih sihat dan bebas daripada sebarang bentuk amalan merokok.

Bukan setakat itu jer, RUU ini juga amat penting kerana ia merangkumi satu peruntukan yang dikenali sebagai peruntukan Generasi Penamat Rokok.

Haaaa…Mesti korang tertanya-tanya apa itu Generasi Penamat Rokok kan?

Pelaksanaan Generasi Penamat Rokok ini merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh semua lapisan masyarakat dalam membendung masalah ketagihan merokok di Malaysia ini.

Cara ini akan memastikan semua generasi muda di Malaysia tidak lagi merokok sepanjang hayat mereka. Ia juga merupakan satu langkah yang efektif dan mampu mengurangkan kos rawatan yang terpaksa ditanggung untuk merawat penyakit-penyakit yang berbahaya akibat tabiat merokok.

Jom berganding bahu untuk selamatkan generasi muda!

Bagi min kan, penggunaan rokok elektronik atau vape ni harus dicegah sebelum terlambat bak pepatah ‘mencegah lebih baik daripada merawat’.

Produk-produk merokok ini mampu memberikan kesan yang buruk kepada kesihatan seseorang itu dan ianya sudah dibuktikan dengan pelbagai penyelidikan yang dilakukan baik di Malaysia atau pun luar negara.

Min nak tanya, adakah korang nak tunggu sehingga sesuatu yang tidak diingini berlaku di kalangan pengguna rokok elektronik baru nak bertindak? Ketika itu nasi sudah menjadi bubur!

Percaya atau tidak, jika kita tak cegah sekarang, budaya ini pasti akan menjadi trend yang susah dibendung.

Jadi tunggu apa lagi, mari berganding bahu untuk menjaga generasi muda yang akan datang supaya menjadi generasi yang lebih baik dari sekarang. Jika RUU Kawalan Produk Merokok dan peruntukan GEG diluluskan dengan kadar segera, min yakin kita mampu bebas dari masalah ini selamanya.

Utamakan kesihatan, ingat orang yang tersayang!

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari laman web rasmi KKM atau ke laman Facebook mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Anugerah Mon, 20 Mar 2023

Alha Alfa Dimensikan Anugerah Gilang Gemilang AJL 37!

Anugerah Juara Lagu 37 (AJL 37) yang didimensikan oleh Alha Alfa Cosmetics pada malam 12 Februari lalu berlangsung penuh meriah dengan 5.4 juta capaian tontonan di TV3 dan 1.75 juta capaian di platform digital. Sementara […]

Replicated Draft Fri, 28 Jul 2023

Rangkul 12 Anugerah Opensignal, CelcomDigi Buktikan Rangkaian Internet Mendahului Pengalaman Mudah Alih & Ultra Pantas!

Kadang-kadang rasa fed up bila main game je asyik lag? Buffering plak tu bila nak buat live strim dan tonton drama online. Stress!!! Korang dah boleh bertukar kepada servis rangkaian CelcomDigi rasanya. Susulan daripada penggabungan […]

Replicated Draft Wed, 23 Aug 2023

Wabak Influenza Makin Meningkat, Vaksinasi Ini Mampu Kurangkan Kadar Pesakit Di Hospital!

Macam yang korang semua tahu, kes wabak virus influenza semakin berleluasa dan meningkat di Malaysia. Bukan dalam kalangan kanak-kanak sahaja, malah orang dewasa dan warga emas yang berisiko tinggi juga turut dijangkiti. Gejalanya sama seperti […]

Replicated Draft Fri, 7 Apr 2023

Book Awal Tak Kalut! Raya Tahun Ni Confirm Lagi Seronok Dengan Promosi Dari Klook!

Hari Raya merupakan masa yang paling seronok dan berharga tak kira bagi yang tua maupun yang muda.  Sebabkan semua balik kampung serentak, selalu sangat ada masalah tak cukup bilik dan tak muat rumah. Lagi-lagi untuk […]

Replicated Draft Fri, 24 Mar 2023

Dapatkan Pakej Bufet Ramadan Dengan Potongan Harga Menarik Bersama Klook

Berkumpul dan berbuka puasa bersama ahli keluarga sememangnya menjadi aktiviti yang wajib dilakukan setiap kali menjelangnya Ramadan. Selain dari membeli makanan di bazar, pakej bufet Ramadan yang ditawarkan di pelbagai hotel dan restoran turut menjadi […]

Replicated Draft Wed, 30 Aug 2023

Terbukti Efektif Untuk Detoks Kulit, #CTheDifference Rasakan Perbezaan Apabila Korang Menggunakan Pembersih Wajah Ini!

Masih tercari-cari pencuci muka yang mampu membersihkan wajah secara mendalam tetapi lembut pada kulit? Jangan bimbang… kini, korang tak perlu rasa ragu-ragu lagi apabila membersihkan wajah menggunakan pencuci muka Extra Bright C&HYA Vitamin Whip Foam daripada […]

Replicated Draft Wed, 19 Apr 2023

Raya Sakan, Banyak Rebat, Pulangan Tunai Dan Jimat Tak Sudah Dengan Boost!

Sebelum kita nak sakan beraya, jangan lupa selesaikan bil-bil dan tanggungjawab yang ada. Bukan apa, takut bila raya nanti ada pula yang menghantui. Macam Ayda Jebat, sampai tertidur dalam stor sebab ketakutan. Nak tahu apa […]

Replicated Draft Mon, 17 Apr 2023

Terserempak Dengan Cik Pon Masa Nak Balik Raya? Lain Macam Betul Iklan Raya Takaful Malaysia Kali ni!

Korang dah tengok ke iklan raya Takaful Malaysia ni? Dengar cerita iklan tu dah trending. Wow! Kisah kali ini memaparkan sepasang suami isteri yang nak pulang ke kampung dengan cepat sebab isteri dia dah canang […]

Replicated Draft Wed, 29 Mar 2023

[VIDEO] “Mari Bantu Rakyat Untuk Maju Ke Hadapan, Jangan Buat Tak Nampak Mereka Yang Tercicir”

Datuk Munirah Abdul Hamid, Pengasas PERTIWI (Pertubuhan Tindakan Wanita Islam Malaysia) menggesa kita semua untuk bertindak dengan bijak dengan membantu rakyat yang tercicir untuk maju ke hadapan bersama-sama. OHBULAN! duduk bersama Datuk Munirah, berbincang tentang […]

Replicated Draft Thu, 23 Mar 2023

Nikmati Air Yang Bersih & Segar Sepanjang Hari Dengan Penulen Air Tanpa Tangki Layan Diri

PASANGAN yang baharu menimang cahaya mata pastinya teruja menerima penambahan ahli dalam keluarga, tambahan kelahiran anak pertama. Pastinya, pelbagai persiapan dilakukan sempena menjadi ibu bapa baharu, selain bakal meraikan perayaan Aidilfitri tidak lama lagi. Namun, […]

error: Content is protected !!