Advertisement
LIFESTYLE By: SGMS Enal Tue, 28 Jan 2020 @ 11:07 am

Tahan Kencing Boleh Bawa Maut

Dalam kehidupan yang sibuk kita lazim mengutamakan pekerjaan daripada keperluan diri sendiri. Seperti tabiat membuang air umpamanya, ramai boleh dikatakan sanggup menahan kencing semata-mata mahu menyelesaikan kerja dan dalam keadaan lain, mungkin malas untuk berjalan ke tandas. Nah, padahnya ia mungkin membawa maut tahu?
Kita sering dengar cakap-cakap orang yang mengatakan penyakit batu karang adalah disebabkan tabiat yang gemar menahan kencing. Apakah ia benar?
 
PUNCA PENYAKIT BATU KARANG?
 
Untuk pengetahuan umum, Batu Karang berpunca daripada kekurangan air dalam tubuhdan bukanlah kerana selalu menahan kencing. Ia akan menyebabkan batu-batu halus terbentuk dalam saluran air kencing (dari sekitar buah pinggang hingga ke bahagian pundi) dan amat menyakitkan. Dalam keadaan lain, sejarah keluarga serta pengambilan makananseperti daging, organ dalaman haiwan, garam, kacang, bayam, coklat, keledek, supplemen kalsium dan supplemen vitamin C berlebihan juga boleh menjadi faktor Batu Karang.
 
TABIAT MENAHAN KENCING
 
Menahan kecing sekali-sekala tidak mengapa, tetapi jika boleh sila elakan. Ini kerana, ia mampu memberi efek jangka masa panjang termasuklah jangkitan kuman pada pundi dan buah pinggang. Menahan kencing juga akan membuatkan urinary retention) lalu menjadikan perut tidak selesa.
 
RISIKO SUKAR MENGAWAL KENCING BILA SEMAKIN BERUMUR
 
Dalam keadaan jika semasa muda seseorang itu suka menahan kecing, apabila tua kelak individu itu akan mudah terkencing ketika batuk, bersin, melompat dan ketika melakukan pelbagai aktiviti harian yang lain.

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 30 Jan 2020

Anda Penghidap Astraphobia?

Terlalu Takut Pada Petir Dan Guruh?

LIFESTYLE Sat, 20 Jan 2018

Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,” Lelaki Ini Beri Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:鸡

鸡(1945 / 1957 / 1969 / 1981 / 1993) 肖鸡的朋友今年流年虽然没有与“太岁” 刑冲破害,但是今年的流年运程并无多大改善,主要是因为命宫中依然有众多凶星汇集,而又毫无吉星化解之故,因此今年凡事都必须步步为营。 【事业运】 今年应该把时间放在工作上,多劳多得,不要作太多的变化和更动,也就是说如果有新的职业等待您,也应该慎重考虑,不要这么仓促作出决定。肖鸡朋友今年在工作上颇多挫折,而且会遇到许多小人阻扰,必须忍辱负重,冷静地在逆境中求变,以免一败涂地。但是在人际关系方面则要多加注意「多做事,少说话」以免因为工作是非而影响升职加薪!今年凡事都必须奉公守法,循规蹈矩,否则便难免会有牢狱之灾! 【财运】 财运方面,今年可说是乏善可陈,正财及横财均不宜憧憬,以免因贪变贫。此外,今年也不宜向人借贷,否则便会泥足深陷。 【感情运】 今年感情方面虽然没有什么桃花出现,不过感情进展却时好时坏,必须好好控制情绪,以免误己误人。 【健康运】 今年健康未如理想,故此必须多休息保养,以免积劳成疾。今年也比较容易有血光之灾,出入要小心,同时也必须多注意家中长辈的健康! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0926 、 1529 【开运颜色】 白色、银色、金色 【开运贴士】 不妨多出国旅游,春夏出生的您可以考虑出生地以北的国家,而秋冬出生的您则不妨到出生地以南的国家旅游!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Celeb Buzz Thu, 19 Sep 2019

Pharell Williams Supports Women Empowerment With Adidas Originals Campaign “Now Is Her Time”

Dear Pharell, we love you, sincerely, women from all over the world.

LIFESTYLE Wed, 27 Mar 2019

人心很难测!这对象说的话能相信吗?

面对现实社会,面对目前这对象,说出的话能听吗?

Fab Foodies! Thu, 26 Jul 2018

Khasiat Buah Ciku

Khasiat buah ciku ada yang kata ubat untuk sembelit mahupun cirit birit. Ada lagi khasiat yang lain ya

LIFESTYLE Thu, 10 Jan 2019

Petua Kenalpasti Minyak Masak Kitar Semula

Jika pengguna terdedah dalam tempoh jangka masa panjang dengan minyak masak yang sudah tercemar itu, risiko untuk mereka diserang penyakit kanser adalah amat tinggi.

LIFESTYLE Sat, 16 Nov 2019

Cara Mencegah Untuk Pneumonia!

Mencegah lagi baik daripada merawat

Fab Foodies! Wed, 8 May 2019

Serius Ke? Sajian Buffet Ramadhan Serendah RM 88 Di Dorsett Kuala Lumpur!

Wah, buffet Ramadhan RM 88 per person di Dorsett Kuala Lumpur! Jom try!

Fab Foodies! Fri, 25 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jangan sampai bawang putih hangus).

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL