TECH By: SGMS Enal December 8, 2019 @ 2:36pm

10 Tips iOS 13 Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda tahu, Apple memperkenalkan iOS 13 di WWDC 2019 dan terdapat banyak ciri baharu yang telah diperkenalkan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa tips dan ciri baharu yang mungkin anda belum tahu mengenai iOS 13.

Tangkap layar halaman penuh di Safari dan simpan sebagai PDF

Fungsi yang hanya boleh digunakan di Safari ini boleh dilakukan dengan tangkap layar seperti biasa, kemudian anda boleh memilih untuk menyimpan skrin sebagai imej atau halaman penuh sebagai dokumen PDF.

Undo dan Redo

Anda hanya perlu menggunakan tiga jari dan sapu ke kiri bagi fungsi undo teks, manakala untuk redo anda boleh lakukannya dengan sapuan ke kanan.

Potong, Salin dan Tampal

Cara mudah untuk salin adalah dengan pinch atau cubit pada skrin menggunakan tiga jari. Untuk potong, anda boleh pinch dengan tiga jari sebanyak dua kali. Bagi fungsi tampal pula, hanya perlu pilih tempat yang anda ingin tampal dan unpinch dengan tiga jari.

Gerakkan kursor di sekitar skrin

Bagi memudahkan anda untuk menyunting teks, hanya perlu tap hold space bar pada papan kekunci dan kemudian gerakkan jari anda di sekitar skrin untuk menggerakkan kursor dan letakkannya pada tempat yang diingini.

Paparkan Formatting Bar

iOS 13 juga merangkumi Formatting Bar yang menyediakan akses untuk potong, salin dan tampal serta undo dan redo. Fungsi ini boleh dilakukan dengan hanya tap & hold di skrin dengan tiga jari dan anda akan melihat Formatting Bar ini muncul di bahagian atas skrin.

Anda boleh menggunakan ikon ini selain dari gerakan-gerakan di atas.

Suntingan Video

Dengan iOS 13, suntingan video kini boleh dibuat dengan cara yang sama anda menyunting foto. Anda boleh memotong, memusing, menambah filter dan menyesuaikan warna. Selain itu, anda boleh menyimpan video versi suntingan dan menyuntingnya kembali tanpa perlu membuat banyak salinan video setiap kali anda trim video tersebut. Paling penting, tidak perlu lagi menggunakan iMovie atau aplikasi luar untuk menggunakan fungsi di atas.

Imbas dokumen di aplikasi File

Imbasan dokumen boleh dilakukan di aplikasi File dengan menekan pada tiga titik di bahagian atas kanan skrin dan memilih scan documents. Kemudian, anda boleh mencipta folder baru untuk menyimpan dokumen yang telah diimbas.

Muat turun menggunakan Safari

Kini anda boleh memuat turun fail dari Safari dengan hanya menekan pautan muat turun bagi muzik, video, dokumen, serta lain-lain.  Seterusnya, Download Manager akan muncul dengan perkembangan muat turun.

Simpan Live Photo sebagai Video

Live Photo kini boleh disimpan sebagai video dan mempunyai pilihan effect seperti Live, Loop, Bounce dan Long Exposure.

Slide Typing di papan kekunci

Seperti SwiftKey, Gboard dan lain-lain, papan kekunci Apple iaitu Quicktype kini sudah mempunyai “gelongsor untuk menaip” yang dipanggil QuickPath.

Selamat mencuba.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 25 May 2018
TECH Fri, 8 Nov 2019

Cara Alternatif Untuk Menyekat Iklan Pada Chrome

Pelbagai cara yang boleh digunakan untuk menyekat paparan iklan yang bertalu – talu ketika melayari laman sesawang menggunakan Chrome. Berikut kami kongsikan salah satu kaedahnya. Pertama sekali buat carian AdBlock Plus pada carian Google dan buka pautan […]

Automobile Mon, 4 Nov 2019

SIC Terima E-Mel Kes Curi Di Litar Sepang

Memalukan nama Malaysia bila ada kecurian sebegini

TECH Mon, 19 Nov 2018

Pengguna Telefon 16GB, Jangan Risau Jika Anda Lihat Ini

Semua telefon pintar di dunia mempunyai storan dalaman yang menempatkan kandungan seperti aplikasi, sistem, gambar, video dan sebagainya dalam satu lokasi.

Automobile Mon, 19 Mar 2018

休旅车比法拉利还快「天门山99弯」10分钟内完走

休旅车天生重心高,纵使马力再大,操控也难与趴低低的跑车相提并论,不过近期Land Rover打破这项「物理定律」,以Range Rover Sport SVR挑战有99个弯道的中国天门山,结果不到10分钟就顺利完走,打破法拉利458 Italia在2016年创下的纪录。

TECH Wed, 6 Dec 2017

HIGHLIGHT YOUR BEST MOMENTS ON INSTA STORY THANKS TO THIS NEW FEATURE

Now, we all have those moments on our Insta stories that we wish we could highlight forever.

TECH Mon, 8 Jul 2019

Cara Menukar Tanda “Bluetick” Kepada simbol Lain Pada Whatsapp

kepada anda yang berasa bosan dengan penampilan yang sedia ada pada Whatsapp, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah tanda Bluetick kepada ikon yang lebih menarik.

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019
TECH Sat, 8 Sep 2018

Lazada Launches LazMall and 9.9 Online Sale is Soon Approaching!

It’s gonna be a crazy shopping weekend!

TECH Fri, 14 Dec 2018

| Live TV