TECH By: SGMS Enal December 8, 2019 @ 2:36pm

10 Tips iOS 13 Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda tahu, Apple memperkenalkan iOS 13 di WWDC 2019 dan terdapat banyak ciri baharu yang telah diperkenalkan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa tips dan ciri baharu yang mungkin anda belum tahu mengenai iOS 13.

Tangkap layar halaman penuh di Safari dan simpan sebagai PDF

Fungsi yang hanya boleh digunakan di Safari ini boleh dilakukan dengan tangkap layar seperti biasa, kemudian anda boleh memilih untuk menyimpan skrin sebagai imej atau halaman penuh sebagai dokumen PDF.

Undo dan Redo

Anda hanya perlu menggunakan tiga jari dan sapu ke kiri bagi fungsi undo teks, manakala untuk redo anda boleh lakukannya dengan sapuan ke kanan.

Potong, Salin dan Tampal

Cara mudah untuk salin adalah dengan pinch atau cubit pada skrin menggunakan tiga jari. Untuk potong, anda boleh pinch dengan tiga jari sebanyak dua kali. Bagi fungsi tampal pula, hanya perlu pilih tempat yang anda ingin tampal dan unpinch dengan tiga jari.

Gerakkan kursor di sekitar skrin

Bagi memudahkan anda untuk menyunting teks, hanya perlu tap hold space bar pada papan kekunci dan kemudian gerakkan jari anda di sekitar skrin untuk menggerakkan kursor dan letakkannya pada tempat yang diingini.

Paparkan Formatting Bar

iOS 13 juga merangkumi Formatting Bar yang menyediakan akses untuk potong, salin dan tampal serta undo dan redo. Fungsi ini boleh dilakukan dengan hanya tap & hold di skrin dengan tiga jari dan anda akan melihat Formatting Bar ini muncul di bahagian atas skrin.

Anda boleh menggunakan ikon ini selain dari gerakan-gerakan di atas.

Suntingan Video

Dengan iOS 13, suntingan video kini boleh dibuat dengan cara yang sama anda menyunting foto. Anda boleh memotong, memusing, menambah filter dan menyesuaikan warna. Selain itu, anda boleh menyimpan video versi suntingan dan menyuntingnya kembali tanpa perlu membuat banyak salinan video setiap kali anda trim video tersebut. Paling penting, tidak perlu lagi menggunakan iMovie atau aplikasi luar untuk menggunakan fungsi di atas.

Imbas dokumen di aplikasi File

Imbasan dokumen boleh dilakukan di aplikasi File dengan menekan pada tiga titik di bahagian atas kanan skrin dan memilih scan documents. Kemudian, anda boleh mencipta folder baru untuk menyimpan dokumen yang telah diimbas.

Muat turun menggunakan Safari

Kini anda boleh memuat turun fail dari Safari dengan hanya menekan pautan muat turun bagi muzik, video, dokumen, serta lain-lain.  Seterusnya, Download Manager akan muncul dengan perkembangan muat turun.

Simpan Live Photo sebagai Video

Live Photo kini boleh disimpan sebagai video dan mempunyai pilihan effect seperti Live, Loop, Bounce dan Long Exposure.

Slide Typing di papan kekunci

Seperti SwiftKey, Gboard dan lain-lain, papan kekunci Apple iaitu Quicktype kini sudah mempunyai “gelongsor untuk menaip” yang dipanggil QuickPath.

Selamat mencuba.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 21 Jul 2018

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri […]

TECH Tue, 19 Dec 2017

Celcom Dan Uber Berkerjasama Naik Taraf Pengalaman Digital

Kerjasama dengan Uber ini membolehkan Celcom menyediakan pengalaman digital yang hebat kepada pelanggan dalam menjalankan urusan seharian di samping memberikan mereka pelbagai ganjaran hebat.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Meizu 16 Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin, Dilancarkan Pada 26 Ogos Ini

Selepas Vivo memperkenalkan teknologi pengimbas cap jari di dalam skrin pada peranti X20 Plus UD, beberapa pengeluar lain turut menggunapakai teknologi itu pada peranti mereka. Sebuah lagi syarikat pengeluar dari China iaitu Meizu, juga tidak mahu ketinggalan dari menggunakannya. […]

TECH Sat, 28 Jul 2018

Huawei Kini Bersaing Dengan Diri Mereka Sendiri Di Pasaran China

Huawei merupakan syarikat telekomunikasi terunggul di China sejak sekian lama meninggalkan pesaing-pesaing mereka seperti Oppo, Vivo dan Xiaomi. Menurut laporan Canalys, Huawei memegang 27% daripada pasaran China jauh meninggalkan Oppo(21%) di tempat kedua. Bagaimanapun, Huawei sebenarnya […]

Automobile Sun, 29 Apr 2018

Jack Ma Mengesahkan Alibaba Sedang Melihat Ke Dalam Teknologi Kereta Panduan Sendiri

Pernah terfikir untuk melihat kereta dipandu sendiri? Tidak mustahil perkara ini boleh terjadi. Teknologi kereta panduan sendiri menarik pelaburan berbilion-bilion US$ dari syarikat gergasi teknologi dan pemain automotif walaupun teknologi tersebut mengakibatkan seorang wanita mati […]

TECH Thu, 17 May 2018

Kawal Aktiviti & Berhenti Menonton Ikut Waktu Dengan Ciri Baru YouTube Ini

Take A Break antara applikasi terbaru dari Youtube kawal aktiviti & berhenti menonton ikut waktu

TECH Wed, 29 Jan 2020

Cara Semak CCRIS Secara Dalam Talian

Apabila mahu membuat pinjaman di bank, dua terma CTOS dan CCRIS seringkali menjadi perhatian. Mungkin ada yang masih keliru antara CTOS dan CCRIS. Bagi mengelakkan kekeliruan, CTOS dan CCRIS adalah dua institusi yang berbeza. Central […]

TECH Thu, 25 Jan 2018

4 Cara Virus Boleh Menjangkiti Sesebuah peranti

Virus dan Malware sememangnya sinonim kepada pengguna PC jenis Windows. Walaupun  kebanyakan daripadanya tidaklah merbahaya, namun kehadiranya sangat menjengkelkan pengguna.

Events Fri, 8 Nov 2019

HONOR Band 5 Sport Opens For Pre-Sale RM10 Cheaper On 11.11

Get your game on! The smart fitness tracker the keeps you stylish and fashionable all game, all season.

TECH Wed, 4 Jul 2018

“Download Bomb” Kembali Menyerang Google Chrome

Awal tahun ini, Google Chrome terdedah kepada pepijat yang mendedahkah pelayar internet itu kepada serangan “download bomb”. Apabila pelayar internet terkesan dengannya, aktiviti muat turun akan berlaku secara tiba-tiba dan berterusan serta boleh menyebabkan pelayar terus terhenti. Teknik ini kerap digunakan pihak tidak […]

| Live TV