TECH By: SGMS Enal December 8, 2019 @ 2:36pm

10 Tips iOS 13 Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda tahu, Apple memperkenalkan iOS 13 di WWDC 2019 dan terdapat banyak ciri baharu yang telah diperkenalkan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa tips dan ciri baharu yang mungkin anda belum tahu mengenai iOS 13.

Tangkap layar halaman penuh di Safari dan simpan sebagai PDF

Fungsi yang hanya boleh digunakan di Safari ini boleh dilakukan dengan tangkap layar seperti biasa, kemudian anda boleh memilih untuk menyimpan skrin sebagai imej atau halaman penuh sebagai dokumen PDF.

Undo dan Redo

Anda hanya perlu menggunakan tiga jari dan sapu ke kiri bagi fungsi undo teks, manakala untuk redo anda boleh lakukannya dengan sapuan ke kanan.

Potong, Salin dan Tampal

Cara mudah untuk salin adalah dengan pinch atau cubit pada skrin menggunakan tiga jari. Untuk potong, anda boleh pinch dengan tiga jari sebanyak dua kali. Bagi fungsi tampal pula, hanya perlu pilih tempat yang anda ingin tampal dan unpinch dengan tiga jari.

Gerakkan kursor di sekitar skrin

Bagi memudahkan anda untuk menyunting teks, hanya perlu tap hold space bar pada papan kekunci dan kemudian gerakkan jari anda di sekitar skrin untuk menggerakkan kursor dan letakkannya pada tempat yang diingini.

Paparkan Formatting Bar

iOS 13 juga merangkumi Formatting Bar yang menyediakan akses untuk potong, salin dan tampal serta undo dan redo. Fungsi ini boleh dilakukan dengan hanya tap & hold di skrin dengan tiga jari dan anda akan melihat Formatting Bar ini muncul di bahagian atas skrin.

Anda boleh menggunakan ikon ini selain dari gerakan-gerakan di atas.

Suntingan Video

Dengan iOS 13, suntingan video kini boleh dibuat dengan cara yang sama anda menyunting foto. Anda boleh memotong, memusing, menambah filter dan menyesuaikan warna. Selain itu, anda boleh menyimpan video versi suntingan dan menyuntingnya kembali tanpa perlu membuat banyak salinan video setiap kali anda trim video tersebut. Paling penting, tidak perlu lagi menggunakan iMovie atau aplikasi luar untuk menggunakan fungsi di atas.

Imbas dokumen di aplikasi File

Imbasan dokumen boleh dilakukan di aplikasi File dengan menekan pada tiga titik di bahagian atas kanan skrin dan memilih scan documents. Kemudian, anda boleh mencipta folder baru untuk menyimpan dokumen yang telah diimbas.

Muat turun menggunakan Safari

Kini anda boleh memuat turun fail dari Safari dengan hanya menekan pautan muat turun bagi muzik, video, dokumen, serta lain-lain.  Seterusnya, Download Manager akan muncul dengan perkembangan muat turun.

Simpan Live Photo sebagai Video

Live Photo kini boleh disimpan sebagai video dan mempunyai pilihan effect seperti Live, Loop, Bounce dan Long Exposure.

Slide Typing di papan kekunci

Seperti SwiftKey, Gboard dan lain-lain, papan kekunci Apple iaitu Quicktype kini sudah mempunyai “gelongsor untuk menaip” yang dipanggil QuickPath.

Selamat mencuba.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 26 Nov 2018

10 Persoalan Paling Popular Tentang PUBG

Sejak anda bermain, pernahkah timbul persoalan mengenai permainan ini seperti menembak Flare Gun dalam keadaan berlari, adakah suar itu akan menyala diatas atau dibawah? Jom lihat 10 persoalan popular yang berkait dengan PUBG Mobile.

TECH Wed, 18 Apr 2018

三星新专利「可卷曲萤幕」让苹果迷都变心!

现在的手机荧幕越做越大,虽然滑起来感觉很过瘾,但在携带上实在有够不方便。日前三星与苹果的科技大战又有了新突破!

Automobile Thu, 19 Apr 2018

OPPO F7「6.2寸全面屏+智能美颜2.0」售价RM1399!

自拍专家与潮流先锋的OPPO F系列手机,今日再添新成员,正式发布:OPPO F7!

TECH Mon, 16 Apr 2018

Router一直不关 长时间会有哪些影响?

随着智能设备的兴起,无论是在家里还是在办公场所,都离不开网络。路由器也成了我们不可缺少的网络硬件之一。对于大多用户来说,家中的路由器都是处于24小时开机的状态,那么长时间不关会对路由器产生哪些影响呢?

TECH Mon, 23 Apr 2018

There Will be TWO Harry Potter Mobile Games Releasing This Year!

Time to live out your Hogwarts dreams, Potterheads.

Automobile Sun, 29 Apr 2018

Jack Ma Mengesahkan Alibaba Sedang Melihat Ke Dalam Teknologi Kereta Panduan Sendiri

Pernah terfikir untuk melihat kereta dipandu sendiri? Tidak mustahil perkara ini boleh terjadi. Teknologi kereta panduan sendiri menarik pelaburan berbilion-bilion US$ dari syarikat gergasi teknologi dan pemain automotif walaupun teknologi tersebut mengakibatkan seorang wanita mati […]

Automobile Tue, 2 Jul 2019

Cara Mengetahui Pengguna Wifi Anda

Hati – hati ! mungkin ada pengguna lain selain anda ya.

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

TECH Mon, 23 Apr 2018

Lancar Kemaskini Terbaru, Yahoo Mail Kini Lebih Pantas & Hebat

Yahoo Mail kini tampil dengan kemaskini personalization baharu dan lebih pantas dan smooth berbanding biasa.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Huawei Dijangka Hadir Dengan Telefon Pintar Gaming Hujung Tahun Ini

Pasaran telefon pintar masa kini semakin berkembang dengan hadirnya model yang memfokuskan kepada permainan mudah alih. Sepertimana Razer dengan Razer Phone, Xiaomi dengan Black Shark dan terbaru, Asus melalui Asus ROG Phone. Tidak mahu ketinggalan, Huawei, […]

error: Content is protected !!