TECH By: SGMS Putri December 15, 2018 @ 10:00am

4 Aplikasi Ini Untuk Bantu Anda Terjemahkan Idea Ubah Suai Rumah Anda

Anda bercadang untuk mengubah suai rekaan dalaman rumah tetapi tidak pandai melukis?

Mahu cat rumah tapi tak tahu warna apa yang sesuai?

Tidak mengapa kerana 4 aplikasi ubah suai dan reka bentuk rumah ini mampu menterjemahkan idea-idea menarik anda ke dalam bentuk visual.

1. Houzz Interior Design Ideas (Android, iOS)

Dianugerahkan sebagai “Aplikasi Terbaik 2016” oleh Google, Houzz merupakan cara baru anda merancang reka bentuk dan susun atur perabot di dalam rumah.

Mempunyai pelbagai pilihan gaya susun atur yang boleh anda lihat, antaranya…

  • Gaya Mediterranean
  • Gaya Victorian

… anda juga boleh mendapat khidmat nasihat menerusi komuniti Houzz.

2. Floorplanner (Android, iOS)

Rancang ubah suai rumah anda menggunakan visual 2D dan 3D dan akses kepada lebih 15 juta contoh pelan melalui aplikasi Floorplanner.

3. MagicPlan (Android, iOS)

Ambil gambar ruang rumah sedia ada dan berimaginasilah menggunakan MagicPlan. Dari situ, aplikasi menghasilkan pelan 2D dan dieksport kepada fail berformat…

  • PDF
  • JPG
  • DXF
  • HTML atau
  • CSV.

Aplikasi itu boleh dimuat turun secara percuma tetapi beberapa fungsi menarik perlu dibeli dalam aplikasi.

4. Dulux Visualizer (Android, iOS)

Anda tidak pasti warna apa yang sesuai dengan dinding di ruang tamu? Tangkap gambar, pilih warna dan mula “mengecat” rumah sambil baring. Ia membantu anda untuk membayangkan warna apa yang sesuai tanpa perlu pening kepala disebabkan tersalah memilih warna.

Diharap 4 aplikasi diatas sedikit sebanyak dapat membantu untuk mendapatkan hasil terbaik dalam menghiasi rumah idaman anda.

Untuk muat turun sila klik (Android/iOS) di sebelah nama aplikasi tersebut. Kongsikan pada keluarga dan teman-teman yang nak ubah suai rumah untuk permudahkan urusan mereka.

Kredit foto utama: CitizenEffect.org

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 8 Mar 2018

Bakal Bergelar Bapa, Adam Corrie Akhiri Penantian 10 Tahun

Dengan hashtag #adamcorrie #bakaljadiayah, entri tersebut telah menarik perhatian followers beliau dengan mendapat 44, 513 likes. Tahniah Adam Corrie dan isteri!

Trending Hari Ini Tue, 9 Jun 2020
Hiburan Mon, 25 Jun 2018

Cayalah! Majlis Ramah Mesra Bersama Pelakon ‘Pulang’ Gamat

Suasana menjadi lebih gamat apabila pengacara majlis, Haziq menjemput lima orang peminat naik ke pentas dan melakonkan beberapa babak yang ada di dalam filem Pulang. Kelakar habis!

Hiburan Sun, 7 Jul 2019

‘Kalau Boleh Anak Perempuan Kali Ini’- Saharul Ridzuan

Insha Allah rezeki Tuhan tak kemana.

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

Gandingan Mantap Neelofa Dan Tommy Hilfiger

Orang cantik pakai apa pun lawa…

Hiburan Tue, 11 Jun 2019

Rumah Kena Pecah Masuk, Nash Rancang Pasang CCTV

Saya bagaimanapun, bersyukur kerana ketika kejadian, tiada sesiapa di rumah, malah tiada barangan berharga yang dilarikan.

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

Nedim Mohon Bantuan Netizen!

Beliau mahu menyampaikan hasrat untuk membantu merawat kos perubatan anak Danial Rayyan yang menghadapi ekzema kritikal.

Trending Mon, 20 Apr 2020
Hiburan Wed, 7 Mar 2018

“Happy Birthday B***”, Ayah Dua Lipa Dikecam Netizen Malaysia?

Dua Lipa lantas menukar caption tersebut tanpa membalas komen yang ditinggalkan. Namun, terdapat segelintir rakyat di negara ini berasa malu dengan tindakan sesetengah netizen Malaysia yang tidak tahu menghormati bahasa ibunda negara lain

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Elisya Sandha Mampu Berdiri Sendiri

Patutlah sekarang ni asyik tengok muka Elisya je kat TV kan?

| Live TV