TECH By: SGMS Enal January 16, 2020 @ 11:53am

4 App Terbaik Untuk Pelajar Universiti Guna Dalam Aktiviti Harian. Wajib Download!

Siapa kat sini baru daftar atau masuk ke universiti? Dah ready ke nak tempuh hari-hari yang sibuk dengan assignment, proposal, kelas, perbincangan dan sebagainya? Larat keee nak hadap? Dahlah banyak gila task takut tak terkejar semua tu… Kalau zaman sekolah rendah dulu mungkin ada mak ayah boleh tolong ingatkan apa perlu buat dan sebagainya. Kalau zaman universiti, tiada siapa melainkan diri anda sendiri kena ingat dan buat semua tu. Barulah ada rasa tanggungjawab! Jangan pening-pening, kali ni kami berbaik hati nak bantu ringankan beban anda semua. Jom download 4 aplikasi terbaik ni dalam membantu menguruskan dan memudahkan urusan harian
anda… Semuanya PERCUMA!

1. Office Lens

Aplikasi Office Lens memang satu aplikasi hebat dari Microsoft yang membolehkan anda mengambil gambar dari dokumen, papan putih, papan hitam, majalah, resit dan lain-lain lalu menukarkannya kepada teks yang boleh diedit dan dikongsi antara rakan sekelas. Hebat kan? Walau angle anda jauh dari subjek, ia boleh menjadikan gambar lebih tajam dan menangkap subjek dengan fokus tanpa ada bayang sekalipun. Lalu, anda boleh simpan gambar itu sebagai fail format PDF, Word atau Powerpoint. Download Office Lens untuk peranti iOs dan Android di sini.

2. Sleep Cycle alarm clock

Mendapatkan tidur yang cukup penting untuk pendidikan lebih sempurna dan tenaga secukupnya bagi menempuh cabaran hari esok. Tetapi, tidur yang cukup bukan dikira dari berapa jam anda tidur tapi bagaimana kitaran tidur anda sehari-hari… Sleep Cycle akan menggunakan mikrofon dan/atau accelerometer untuk mengenalpasti gaya tidur dan mengejutkan anda dari tidur pada masa yang sesuai. Terdapat juga versi premium dengan ciri hebat seperti menilai kadar degupan jantung, Philips Hue integration dan pengesanan dengkuran. 

3. Mathway

Anda stuck ketika menyelesaikan soalan Matematik? Mungkin Mathway boleh bantu. Anda cuma perlu taip permasalahan atau ambil gambar soalan dan Mathway boleh bagi jawapan dalam sekelip mata! Ia mampu menyelesaikan pelbagai permasalahan Matematik dari peringkat asas dan pre- algebra sehingga calculus, statistic dan graphing. Ada Mathway versi premium juga, tapi mahal sedikitlah. Tapi jika anda sanggup berhabis sedikit duit untuk membeli versi premium, anda akan menerima step-by- step cara menyelesaikan setiap
permasalahan. Bukan sekadar jawapan!

4. Goodbudget

Pernah tak ibu bapa anda ajar bagaimana untuk membelanjakan wang dengan cara betul iaitu mengasingkan setiap keperluan dalam sampul surat. Goodbudget mengambil idea itu ke arah digital dengan menggunakan konsep sama untuk perbelanjaan barang dapur, pengangkutan, hiburan, minyak kereta dan macam-macam lagi. Jika ada baki duit yang tidak digunakan, ia akan dicampur bersama duit belanja bulan hadapan untuk kegunaan lain. Hebatkan? Untuk aplikasi versi percuma, anda akan dapat 10 sampul surat biasa dan 10 sampul surat tahunan untuk kegunaan 2 peranti. Makin teratur duit anda nanti!

Tunggu apa lagi? Download semua aplikasi ni sekarang!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 5 Apr 2018

马来西亚Galaxy Note 8用户可以吃上Oreo啦!

随着Samsung Galaxy S8 与 S8+ 都抢先收到了 Android 8 的更新,许多人也开始期待自己手上的 Galaxy 手机也能得到这个最新的 Android 系统更新。

Hiburan Wed, 6 Mar 2019
Hiburan Tue, 29 Oct 2019
TECH Sun, 5 Jan 2020

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

  Permainan video telah mengalami landskap perubahan yang ketara dalam teknologi, model perniagaan dan pasarannya, yang kini termasuk lebih banyak pemain wanita dan penonton yang puratanya lebih berusia. Mungkin anda tertanya, apakah 10 permainan video paling […]

Hiburan Tue, 27 Mar 2018

Kejutan Pereka Popular Buat Siti Aafiyah

Bukan hanya persalinan rona hijau muda yang disarung Siti mendapat pujian malah gaun hijau yang dipakai oleh anaknya, Siti Aafiyah Khalid tidak kurang hebatnya. Sedondon ibu dan anak, comel sekali!

Hiburan Tue, 27 Feb 2018

Akhirnya…Tahniah Mat Dan!

Lelaki Inggeris yang berasal dari Bristol, Britain itu telah memenuhi kesemua kriteria ditetapkan termasuk sumbangan diberikan dalam mempromosikan Terengganu dan Malaysia terutama dalam sektor pelancongan.

Hiburan Sun, 14 Jul 2019

“Ada Kereta Masuk Kanan Tiba-Tiba…”- Ebit Lew Cemas Kena Langgar

Ada kereta berhenti sekejap semua terus jalan. Tiba saya pandang mana kereta satu lagi…

Hiburan Mon, 21 Oct 2019

Minta Maaf Atau Jumpa Di Mahkamah…Rita Rudaini Bagi Amaran!

Netizen sekarang mesti lebih peka dan berhati-hati dalam melayangkan komen

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Dan Instagram Larang Akaun Pengguna Bawah 13 Tahun

Sosial media Facebook dan Instagram bakal memperketatkan lagi polisi umur pengguna dimana pemegang akaun dibawah 13 tahun akan dikunci daripada aktif. Mengesahkan perkara tersebut kepada Tech Crunch, Facebook menyatakan sekiranya pengguna akaun tersebut dikenal pasti dibawah […]

TECH Fri, 6 Jul 2018

Surface Dari Microsoft Menggunakan Cip Intel Pentium Yang Lebih Murah

Keberangkalian untuk komputer tablet Surface dari Microsoft untuk membuat kemunculan pada tahun ini meningkat disebabkan maklumat dari FCC. Microsoft dikhabarkan mahu mengeluarkan rangkaian Surface yang baharu dengan harga yang lebih kompetitif berbanding pesaing mereka, iPad. […]

| Live TV