TECH By: SGMS Enal January 16, 2020 @ 11:53am

4 App Terbaik Untuk Pelajar Universiti Guna Dalam Aktiviti Harian. Wajib Download!

Siapa kat sini baru daftar atau masuk ke universiti? Dah ready ke nak tempuh hari-hari yang sibuk dengan assignment, proposal, kelas, perbincangan dan sebagainya? Larat keee nak hadap? Dahlah banyak gila task takut tak terkejar semua tu… Kalau zaman sekolah rendah dulu mungkin ada mak ayah boleh tolong ingatkan apa perlu buat dan sebagainya. Kalau zaman universiti, tiada siapa melainkan diri anda sendiri kena ingat dan buat semua tu. Barulah ada rasa tanggungjawab! Jangan pening-pening, kali ni kami berbaik hati nak bantu ringankan beban anda semua. Jom download 4 aplikasi terbaik ni dalam membantu menguruskan dan memudahkan urusan harian
anda… Semuanya PERCUMA!

1. Office Lens

Aplikasi Office Lens memang satu aplikasi hebat dari Microsoft yang membolehkan anda mengambil gambar dari dokumen, papan putih, papan hitam, majalah, resit dan lain-lain lalu menukarkannya kepada teks yang boleh diedit dan dikongsi antara rakan sekelas. Hebat kan? Walau angle anda jauh dari subjek, ia boleh menjadikan gambar lebih tajam dan menangkap subjek dengan fokus tanpa ada bayang sekalipun. Lalu, anda boleh simpan gambar itu sebagai fail format PDF, Word atau Powerpoint. Download Office Lens untuk peranti iOs dan Android di sini.

2. Sleep Cycle alarm clock

Mendapatkan tidur yang cukup penting untuk pendidikan lebih sempurna dan tenaga secukupnya bagi menempuh cabaran hari esok. Tetapi, tidur yang cukup bukan dikira dari berapa jam anda tidur tapi bagaimana kitaran tidur anda sehari-hari… Sleep Cycle akan menggunakan mikrofon dan/atau accelerometer untuk mengenalpasti gaya tidur dan mengejutkan anda dari tidur pada masa yang sesuai. Terdapat juga versi premium dengan ciri hebat seperti menilai kadar degupan jantung, Philips Hue integration dan pengesanan dengkuran. 

3. Mathway

Anda stuck ketika menyelesaikan soalan Matematik? Mungkin Mathway boleh bantu. Anda cuma perlu taip permasalahan atau ambil gambar soalan dan Mathway boleh bagi jawapan dalam sekelip mata! Ia mampu menyelesaikan pelbagai permasalahan Matematik dari peringkat asas dan pre- algebra sehingga calculus, statistic dan graphing. Ada Mathway versi premium juga, tapi mahal sedikitlah. Tapi jika anda sanggup berhabis sedikit duit untuk membeli versi premium, anda akan menerima step-by- step cara menyelesaikan setiap
permasalahan. Bukan sekadar jawapan!

4. Goodbudget

Pernah tak ibu bapa anda ajar bagaimana untuk membelanjakan wang dengan cara betul iaitu mengasingkan setiap keperluan dalam sampul surat. Goodbudget mengambil idea itu ke arah digital dengan menggunakan konsep sama untuk perbelanjaan barang dapur, pengangkutan, hiburan, minyak kereta dan macam-macam lagi. Jika ada baki duit yang tidak digunakan, ia akan dicampur bersama duit belanja bulan hadapan untuk kegunaan lain. Hebatkan? Untuk aplikasi versi percuma, anda akan dapat 10 sampul surat biasa dan 10 sampul surat tahunan untuk kegunaan 2 peranti. Makin teratur duit anda nanti!

Tunggu apa lagi? Download semua aplikasi ni sekarang!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 11 Jun 2018

Pengusaha Kosmetik Di Luar Sana, Jom Debat!

Saya mencabar individu yang dikatakan ‘hebat’ dalam bidang berkaitan suplemen kecantikan ini membuktikan kesahihan dan keberkesanan produk yang dijual. Ayuh!

TECH Tue, 12 Jun 2018

明年地球人看手机电脑时间将第一次超过电视

空闲时间只有那么多,你是用来上网,还是用来看电视?

Hiburan Mon, 3 Jun 2019

Adibah Noor Bengang Pengguna Akaun Linked In Guna Tanpa Izin!

Adibah Noor meminta pengikutnya di laman sosial agar melaporkan sebuah akaun palsu dipercayai Linked In yang menggunakan fotonya untuk tujuan negatif.

Events Thu, 16 Apr 2020
Hiburan Mon, 7 Oct 2019
FESYEN Thu, 21 Nov 2019
Hiburan Sun, 1 Sep 2019

Siapa ‘Seth’ Di Hati Shila Amzah?

Kehadiran Seth mewarnai hidup Shila

Hiburan Wed, 14 Feb 2018

TONTON BAKAL PERKENAL WAJAH BAHARU, ANDA PILIH!

Tonton bakal memilih wajah-wajah barunya untuk tahun 2018 menerusi undian pembaca

Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Aizat Sedih beraya tanpa Arwah.

Tidak mahu bersedih meraikan 1 Syawal selepas kehilangan bapa tersayang pada 9 Januari lalu, Aizat dan keluarga membuat keputusan menyambut hari mulia itu di Kota Kinabalu, Sabah.

Hiburan Fri, 22 Jun 2018

Wow! Aizat Kongsi Pentas Dengan PADI Reborn

Aizat dan penganjur masih merahsiakan lagu yang bakal dipersembahkan oleh mereka.

| Live TV