TECH By: Rosli Ab Rahman September 29, 2018 @ 2:57pm

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

Telefon pintar tanpa rangkaian internet seperti makan sayur tanpa garam. Sama ada menggunakan data selular atau WiFi. Tetapi pada kesempatan ini, kami akan membincangkan beberapa cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil. Apa jalannya? Berikut adalah kajian semula.

Aplikasi booster WiFi

wifi analyzer

Cara yang paling cepat dan paling mudah ialah memasang aplikasi penguat isyarat WiFi. Anda boleh menemuinya di Google Play Store atau Apple App Store. Walau bagaimanapun, anda juga perlu berhati-hati apabila memasangnya.

Ia baik untuk memberi perhatian kepada ulasan dan kadar permohonan. Aplikasi yang boleh dicuba seperti Rangkaian Penyambung Kelajuan Rangkaian atau Sambung Mudah Wifi. Jika anda masih keliru, anda boleh melihat beberapa cadangan untuk aplikasi penguat isyarat WiFi di sini.

Tukar tetapan WiFi

optimal wifi

Jika anda menggunakan rangkaian WiFi dengan banyak penghala, adalah idea yang baik untuk menukar beberapa tetapan pada telefon pintar. Cuba masukkan tetapan WiFi -> pilih Lanjutan -> semak pilihan mengelakkan sambungan sambungan yang lemah. Untuk Android Lollipop di atas, tetapan ini nampaknya berjalan secara automatik. Dengan cara ini, rangkaian WiFi pada telefon pintar akan segera berubah jika isyarat dari satu penghala lemah.

Beri perhatian kepada lokasi penghala

netgera

Isyarat WiFi sudah tentu mempunyai had tertentu untuk dapat bekerja secara optimum. Selain itu, isyarat WiFi juga boleh disekat jika terdapat banyak dinding di sekeliling penghala. Jadi pastikan anda berada di tempat yang dekat dengan lokasi penghala dan tidak disekat oleh banyak dinding atau bulkhead.

Gunakan peranti tambahan

wifi kaleng

Sekiranya isyarat masih lemah, anda boleh menggunakan alat tambahan. Alat pertama adalah extender WiFi atau repeater. Peranti ini boleh meningkatkan isyarat WiFi. Jika anda tidak mahu membelanjakan lebih banyak untuk membeli repeater, anda boleh menggunakan penghantaran isyarat dari minuman yang boleh digunakan. Anda boleh melihat bagaimana membuatnya dalam gambar di atas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 26 Jul 2018

EU ‘Mengganas’ Lagi, Kali Ini 4 Pengeluar Barangan Elektronik Disaman

Kesatuan Eropah (EU) sebelum ini telah mengenakan saman yang tinggi terhadap Google kerana melanggar undang-undang perdagangan kesatuan itu. Tidak terhenti di situ, kini kesatuan tersebut telah mengenakan saman terhadap 4 pengeluar barangan elektronik, Asus, Denon […]

TECH Wed, 25 Apr 2018

Teringin Menjadi Angkasawan? Ambil Ujian Dari NASA Sekarang

Anda pernah mempunyai cita-cita untuk menjadi angkasawan?  Jika anda rasa anda layak untuk menjadi angkasawan, ada satu laman sesawang yang membolehkan anda mengambil ujian yang diberikan kepada calon angkasawan pada tahun 1969. Ujian ini dibahagikan kepada 5 […]

TECH Sun, 7 Oct 2018

Gunakan iPhone Seperti Seorang Jurugambar Pro Dengan 3 Lensa Kamera Ini

Adakah anda gemar bergambar menggunakan Iphone anda dan ingin meningkatkan lagi kecantikan gambar anda?Anda boleh cuba beberapa ‘item’ tambahan yang dianjurkan dalam artikel ini.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Wed, 19 Sep 2018

The New Apple Watch Could Just Save Lives

There are several interesting health features in the new watch.

TECH Tue, 30 Oct 2018

Instagram荣登美国青少年最喜爱使用的社群平台

调查显示,全美国有高达85%的青少年平均每月至少使用一次Instagram!

Automobile Mon, 6 Aug 2018

驾驶小知识:如何正确手握方向盘?

如果说轮胎是汽车与地面接触的唯一媒介体,那方向盘(Steering Wheel)可算是唯一和掌控汽车的驾驶者接触的媒介体了。

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Sat, 20 Jul 2019

Buat Emoji Menggunakan Aplikasi Gboard

Pelekat emoji itu boleh diubah suai mengikut citarasa pengguna. Berikut cara-cara untuk membuat pelekat emoji dari aplikasi kekunci Gboard.

TECH Thu, 25 Oct 2018

Taip Dengan Lebih Cekap Menggunakan 5 Keyboard Mekanikal Ini

Jika anda teringin untuk membeli ‘mechanical keyboard’,sama ada jenis yang murah atau mahal,cuba baca artikel ini.