TECH By: Rosli Ab Rahman September 29, 2018 @ 2:57pm

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

Telefon pintar tanpa rangkaian internet seperti makan sayur tanpa garam. Sama ada menggunakan data selular atau WiFi. Tetapi pada kesempatan ini, kami akan membincangkan beberapa cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil. Apa jalannya? Berikut adalah kajian semula.

Aplikasi booster WiFi

wifi analyzer

Cara yang paling cepat dan paling mudah ialah memasang aplikasi penguat isyarat WiFi. Anda boleh menemuinya di Google Play Store atau Apple App Store. Walau bagaimanapun, anda juga perlu berhati-hati apabila memasangnya.

Ia baik untuk memberi perhatian kepada ulasan dan kadar permohonan. Aplikasi yang boleh dicuba seperti Rangkaian Penyambung Kelajuan Rangkaian atau Sambung Mudah Wifi. Jika anda masih keliru, anda boleh melihat beberapa cadangan untuk aplikasi penguat isyarat WiFi di sini.

Tukar tetapan WiFi

optimal wifi

Jika anda menggunakan rangkaian WiFi dengan banyak penghala, adalah idea yang baik untuk menukar beberapa tetapan pada telefon pintar. Cuba masukkan tetapan WiFi -> pilih Lanjutan -> semak pilihan mengelakkan sambungan sambungan yang lemah. Untuk Android Lollipop di atas, tetapan ini nampaknya berjalan secara automatik. Dengan cara ini, rangkaian WiFi pada telefon pintar akan segera berubah jika isyarat dari satu penghala lemah.

Beri perhatian kepada lokasi penghala

netgera

Isyarat WiFi sudah tentu mempunyai had tertentu untuk dapat bekerja secara optimum. Selain itu, isyarat WiFi juga boleh disekat jika terdapat banyak dinding di sekeliling penghala. Jadi pastikan anda berada di tempat yang dekat dengan lokasi penghala dan tidak disekat oleh banyak dinding atau bulkhead.

Gunakan peranti tambahan

wifi kaleng

Sekiranya isyarat masih lemah, anda boleh menggunakan alat tambahan. Alat pertama adalah extender WiFi atau repeater. Peranti ini boleh meningkatkan isyarat WiFi. Jika anda tidak mahu membelanjakan lebih banyak untuk membeli repeater, anda boleh menggunakan penghantaran isyarat dari minuman yang boleh digunakan. Anda boleh melihat bagaimana membuatnya dalam gambar di atas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 7 Feb 2018

AIR ASIA LAUNCHES FACIAL RECOGNITION SYSTEM TO SPEED UP CHECK-IN

Check out the new system and learn on how to use it when it reaches airports near you.

TECH Sat, 13 Jul 2019

Cara Cepat Membuat Pelekat WhatsApp Menggunakan Imej Sendiri

Dengan cara ini, anda boleh membuat pelekat WhatsApp menggunakan imej anda sendiri dengan masa penciptaan yang lebih pantas.

Automobile Thu, 28 Dec 2017

THIS WOMAN IS CRAZY ABOUT SPORTS CARS AND MODIFICATIONS!

People always say cars are meant for men only but this Malaysian woman is out to prove the stereotype wrong.

TECH Tue, 28 Aug 2018

苹果卖得最好的产品,其实不是iPhone?

前段时间苹果市值突破一兆美元,谁都无法否认其中iPhone是最大贡献者,Q3财报中iPhone营收占比达56%,在大部分人印象中iPhone无疑是苹果最畅销的产品。

TECH Sat, 13 Oct 2018

Mengembalikan Fail Yang Hilang Dengan Menggunakan Perisian Percuma

Apabila fail yang hilang pasti pening kepala. Bagaimana nak dapatkan balik fail lagi-lagi kalau fail atau data yang penting .

TECH Thu, 15 Nov 2018

Bateri Telefon Pintar Kamu Tak Tahan Lama, Salah Siapa?

Korang boleh mula cas handphone apabila beteri berada diparas 15 hingga 35 peratus okay?

TECH Thu, 5 Dec 2019

Cara Alternatif Untuk Mengimbas Dokumen Pada Windows 10

aplikasi sedia ada pengimbas bermasalah dengan Windows 10.

TECH Wed, 4 Jul 2018

Honor 10 GT Kini Sudah Rasmi

Honor 10 merupakan model flagship yang dilancarkan secara rasmi pada penghujung April lalu dan pada bulan yang berikutnya ia mula menjengah ke pasaran tempatan. Seakan-akan tidak puas, Honor kini menampilkan lagi sebuah versi dalam siri […]

TECH Thu, 13 Sep 2018

Cara Untuk “Force Restart” iPhone 8 dan iPhone 8 Plus

Anda perlu ‘Restart’ Iphone anda?Bacalah info ini!

TECH Thu, 17 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!谁才是最后赢家?

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!一连四天的任务挑战,到底谁能拥有较高的电量成功脱颖而出呢?

| Live TV