TECH By: Rosli Ab Rahman September 29, 2018 @ 2:57pm

4 Cara Mudah untuk Menguatkan Isyarat WiFi

Telefon pintar tanpa rangkaian internet seperti makan sayur tanpa garam. Sama ada menggunakan data selular atau WiFi. Tetapi pada kesempatan ini, kami akan membincangkan beberapa cara untuk menguatkan isyarat WiFi supaya sambungan menjadi lebih stabil. Apa jalannya? Berikut adalah kajian semula.

Aplikasi booster WiFi

wifi analyzer

Cara yang paling cepat dan paling mudah ialah memasang aplikasi penguat isyarat WiFi. Anda boleh menemuinya di Google Play Store atau Apple App Store. Walau bagaimanapun, anda juga perlu berhati-hati apabila memasangnya.

Ia baik untuk memberi perhatian kepada ulasan dan kadar permohonan. Aplikasi yang boleh dicuba seperti Rangkaian Penyambung Kelajuan Rangkaian atau Sambung Mudah Wifi. Jika anda masih keliru, anda boleh melihat beberapa cadangan untuk aplikasi penguat isyarat WiFi di sini.

Tukar tetapan WiFi

optimal wifi

Jika anda menggunakan rangkaian WiFi dengan banyak penghala, adalah idea yang baik untuk menukar beberapa tetapan pada telefon pintar. Cuba masukkan tetapan WiFi -> pilih Lanjutan -> semak pilihan mengelakkan sambungan sambungan yang lemah. Untuk Android Lollipop di atas, tetapan ini nampaknya berjalan secara automatik. Dengan cara ini, rangkaian WiFi pada telefon pintar akan segera berubah jika isyarat dari satu penghala lemah.

Beri perhatian kepada lokasi penghala

netgera

Isyarat WiFi sudah tentu mempunyai had tertentu untuk dapat bekerja secara optimum. Selain itu, isyarat WiFi juga boleh disekat jika terdapat banyak dinding di sekeliling penghala. Jadi pastikan anda berada di tempat yang dekat dengan lokasi penghala dan tidak disekat oleh banyak dinding atau bulkhead.

Gunakan peranti tambahan

wifi kaleng

Sekiranya isyarat masih lemah, anda boleh menggunakan alat tambahan. Alat pertama adalah extender WiFi atau repeater. Peranti ini boleh meningkatkan isyarat WiFi. Jika anda tidak mahu membelanjakan lebih banyak untuk membeli repeater, anda boleh menggunakan penghantaran isyarat dari minuman yang boleh digunakan. Anda boleh melihat bagaimana membuatnya dalam gambar di atas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 18 Oct 2018

Sewa Pocket WiFi Serendah RM20 Sahaja Untuk Travel

Peranti sewa wifi diprogramkan menggunakan teknologi CloudSim bermaksud pengguna tidak perlu berurusan dengan kad sim fizikal.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Instagram Lite Untuk Pasaran Peranti Membangun

Facebook Inc. memperkenalkan aplikasi Instagram yang lebih kecil yang dipanggil Instagram Lite. Aplikasi yang ditujukan untuk peranti yang berprestasi rendah itu mengambil ruang simpanan aplikasi hanya 573 Kilobytes berbanding 30 Megabytes, saiz aplikasi Instagram normal. Instagram Lite menyokong kebanyakkan […]

TECH Mon, 28 Oct 2019
TECH Tue, 17 Jul 2018

Xiaomi Redmi 6 Dan Redmi 6A Sudah Rasmi, Dijual Pada Harga RM349 Dan RM499

Peranti bajet Xiaomi Redmi 6 dan Redmi 6A, kini sudah diumumkan bakal ditawarkan untuk pasaran Malaysia. Hal ini sudah dijangka lebih awal kerana Mi Malaysia sudah beberapa kali memberi bayangan kehadiran dua model kelas permulaan itu. […]

TECH Tue, 4 Sep 2018

IG版面泄露你的隐藏性格!使用「这种色调」忧郁指数最高

IG时代不光是照片要好看,连版面也要干净整洁,你的版面是哪种呢?其实你选择的色调,能够看出隐藏的性格。

TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

TECH Wed, 20 Jun 2018

Guna Aplikasi Office Tanpa Perlu Pemasangan

Anda perlukan aplikasi ‘Office’ tanpa perlu ‘install’?Anda bole cuba cara ini.

TECH Fri, 31 Jan 2020

Cara Memasukkan Paparan “Kredit” Pada Power Point

Kepada anda yang menggunakan perisian power point bagi tujuan kerja ataupun pelajar. berikut kami kongsikan cara untuk memasukkan paparan animasi kredit pada slaid power point. Pertama sekali klik pada menu berikut. Cursor tetikus anda akan […]

TECH Fri, 4 Oct 2019

HUAWEI WATCH GT 2 强劲续航力!探索无止尽

Huawei Watch GT2智能手表正式登入大马市场!

TECH Sun, 25 Feb 2018

Tips Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Rimas dengan pelbagai notifikasi ketika melayari internet? Sememangnya Google Chrome dan Mozilla firefox merupakan pelayar laman sesawang paling terkenal dan banyak digunakan diseluruh dunia.

| Live TV