TECH By: Rosli Ab Rahman December 9, 2018 @ 11:29am

5 Aplikasi Terbaik untuk Mencantikkan Instagram Stories

Bercakap mengenai Instagram, ciri Stories menjadi salah satu yang paling diminati oleh banyak orang. Di sini pengguna boleh berkongsi pelbagai gambar dan video ringkas dengan mudah.

Selain itu pihak Instagram juga telah memberikan banyak hal-hal menarik yang boleh dipakai di IG Stories, seperti pelekat, pandangan-pandangan yang unik hingga yang terbaru boleh upload video lebih dari 14 saat.

Agar pandangan Stories kalian berbeza dengan orang-orang, kali ini kami akan memberikan senarai cadangan aplikasi terbaik untuk mencantikkan Instagram Stories. Apa yang kamu lakukan

Adobe Spark

Pertama adalah Spark Post. Aplikasi yang dicipta oleh Adobe ini menawarkan pelbagai template yang boleh dikreasikan pengguna. Bermula daripada menukar imej, menulis dan lain-lain reka bentuk yang menarik. Bukan hanya boleh digunakan untuk Instagra Stories tetapi juga di sosial media lain.

Unfold

Mempunyai tagline a toolkit for storytellers, aplikasi Unfold ini memang sesuai untuk orang yang suka bercerita di Instagram Stories. Ada 25 template percuma dan 60 template premium dengan pelbagai style. Lalu pada menu edit text, pengguna boleh memilih 6 jenis font berbeza dan tetapan lain untuk mencantikkan teks.

StoryArt

Tidak jauh beza dengan dua aplikasi yang sudah disebutkan tadi, StoryArt boleh menjadikan kalian untuk mencipta Stories cantik dengan menggabungkan pelbagai hal. Di sini terdapat 200 template percuma dan 20 tema menarik seperti filem, marmar, retro dan minimalism. Pihak StoryArt sendiri menjanjikan akan ada template baru setiap minggunya.

DesignLab

Seterusnya ada DesignLab. Permohonan yang dibuat oleh hoanghuy.designs menyediakan pelbagai ciri-ciri untuk membuat Stories. Selain adanya template, DesignLab menyediakan editor foto yang fungsinya untuk memanipulasi gambar sebelum dipublish. Hanya saja jumlah iklan dalam aplikasi mungkin membuat anda sedikit kesal.

Canva

Nama Canva mungkin sudah tidak asing lagi untuk kalian yang hobi membuat reka bentuk grafik. Canva menyediakan template untuk pelbagai sosial media, seperti Facebook post, cover, instagram stories, post, hingga YouTube. Semua gambar dan teks boleh diedit dengan mudah.

Itulah beberapa cadangan aplikasi terbaik untuk mencantikkan Instagram Stories. Dari senarai di atas, Canva dan Spark boleh menjadi pilihan jika ingin berkreasi untuk aplikasi sosial media lain.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Taylor Swift Mula Terima Hakikat…

Semoga Taylor Swift terus kuat dan sabar!

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

Tiada Lagi FBI Live…Next Is?

Nampaknya FBI dan Fara tak lagi berdua, mereka bakal ditemani tiga wajah baru iaitu personaliti media sosial, Faiz Dickie, penulis dan penceramah Ustaz Aiz serta Faiz Haiqal. Wah, meriahlah lepasni!

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

Kiriman Bunga Tak Bermakna Bercinta

Hal ini turut diakui sendiri oleh Ruhainies namun pelakon Hello, Mr Perfect! ini menegaskan hubungan mereka hanya sekadar kawan. Dengar tu, Ruhainies masih single ya!

Hiburan Sat, 8 Sep 2018

Tipulah Kalau Tak Sedih…Isma Mengaku Bukan Lagi Isteri Zul 2 By 2

Isma yang kini menyanyi di sebuah restoran di Putrajaya memberitahu soal kesetiaan antara sebab dirinya tidak lagi mahu bersama lelaki terbabit.

Hiburan Wed, 22 May 2019

Artis Senior Lancar Tabung Kilat Buat Keluarga Shah Slam

Lebih RM 600 berjaya dikutip untuk diserahkan kepada keluarga Shah Slam pada Isnin lalu. Alhamdulillah…

Hiburan Wed, 6 Nov 2019

‘Kejoraku Bersatu’ Bawa Tuah…Apex Dinobat Juara Minggu Ke-5 Mentor Milenia 2019!

“Ini merupakan satu wake-up call untuk kesemua protege yang berada di sini. Tak semestinya anda juara minggu lepas, anda terbaik untuk minggu ini atau minggu yang akan datang. Anda semua perlu berusaha dan sentiasa merendah […]

TECH Fri, 28 Sep 2018

Tips Supaya Komputer Anda Tidak Terkena Virus

Tahukah anda salah satu mudahnya anda dijangkiti virus kerana anda mudah tertipu dengan iklan yang terdapat di dalam laman sesawang.

Hiburan Sun, 2 Sep 2018

Sebab Ariana Grande, Majlis Pengebumian Bertukar Kecoh?

Biskop Charles H. Ellis III bagaimanapun memohon maaf dengan mengatakan beliau tidak sedar tindakan ‘terlebih mesra’ pada majlis itu.

Hiburan Tue, 25 Sep 2018

Sembuhkan Rindu Taruhan Pertama Sekar Qaanita

Gadis kelahiran Jakarta ini juga bakal tampil dengan album mini tak lama lagi namun mengambil pendekatan dengan melancarkan lagu demi lagu dahulu.

Events Fri, 8 Jun 2018

Donald Trump Anjur Majlis Buka Puasa

Kami rasa ini kemuncak tindakan hipokrit Donald Trump. Mengenakan sekatan terhadap orang Islam dalam masa sama meraikan diplomat kanan di Rumah Putih untuk berbuka puasa.

| Live TV