TECH By: Rosli Ab Rahman December 22, 2018 @ 1:21pm

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Sejak pertama kali dilancarkan secara global pada bulan Ogos. ASUS akhirnya secara rasmi membawa dua siri TUF Gaming terbaru, FX505 dan FX705 ke pasaran laptop di Indonesia. Kedua-dua komputer riba ini dibuat secara khusus untuk pemain permulaan dan dijual pada harga yang lebih rendah daripada keluarga Republik Gamers. Berikut adalah beberapa kelebihan komputer riba ASUS TUF Permainan FX505 dan FX705.

Tentera standard

TUF Gaming FX505 dan FX705 dilengkapi dengan serangkaian ujian standard ketenteraan yang ketat MIL-STD-810G. Komputer riba ini telah terselamat dalam pelbagai keadaan termasuk pendedahan kepada radiasi matahari, ketinggian, dan suhu yang melampau. Dalam demonstrasi yang dijalankan oleh ASUS, FX505 juga dapat bertahan dari tidak sengaja untuk jatuh di atas meja.

Skrin IPS 144 Hz

Kedua layar ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 ini datang dengan teknologi NanoEdge yang membolehkan bezel skrin menjadi lebih tipis mengukur 6.5mm. Lalu panel layarnya menggunakan IPS-level dengan 100% color gamut sRGB yang didakwa dapat memaparkan warna konsisten, bahkan ketika dilihat dari kedudukan ekstrem.

Untuk pengalaman bermain yang lebih optimum, skrin telah disokong oleh tahap refresh 144 Hz. Ini sememangnya boleh memberikan pendedahan ultra-lancar berbanding skrin yang hanya 60Hz dan meminimumkan kabur. Perbezaan antara kedua-dua versi ini adalah pada skrin, FX505 mempunyai skrin 15.6 inci apabila FX705 mempunyai saiz skrin 17.3 inci.

Keyboard Hyperstrike

ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 mempunyai papan kekunci yang juga dioptimumkan untuk permainan. Teknologi HyperStrike yang tertanam mampu menaip lebih tepat dan meningkatkan ergonomik kerana susun atur desktop yang diilhamkan dengan kumpulan utama WASD yang berbeza, butang ruang yang lebih luas dan kekunci anak panah yang berasingan.

Sokongan ASUS AURA RGB menjadikan keyboard ini dapat memaparkan RGB backlighting di semua zon yang boleh dikawal melalui panel TUF Aura Core. ASUS mendakwa papan kekunci ini mempunyai ketahanan sehingga 20 juta kali dan perjalanan utama 1.8mm.

Prestasi hebat

Dalam sektor spesifikasi, ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 disokong oleh pemproses Intel Core Core I7-8750H ke-8 dengan kelajuan sehingga 3.9GHz, 23% lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Pemproses terkini ini membolehkan multitasking yang lebih cepat dan lebih cekap, termasuk bermain serentak, rakaman, dan streaming.

Walaupun untuk pemproses grafik terdapat tiga pilihan, iaitu NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, GTX 1050TI 4GB dan GTX 1060 6GB. Untuk penyimpanan, ASUS bergantung pada 8 GB LPDDR4 2666MHz RAM, 1 TB 7200 rpm HDD, dan SSD yang menyokong sehingga 128 GB.

Pendingin canggih

Laptop gaming serupa dengan hawa panas yang berlebihan. ASUS mengatasi hal tersebut dengan menyematkan teknologi HyperCool ekslusif yang terdiri daripada sistem Anti-Dust Cooling (ADC) dan teknologi Fan Overboost. Seterusnya setiap bahagian dari kedua-dua komputer riba ini boleh berfngsi untuk meningkatkan kestabilan dan kecekapan sitem.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 11 Jan 2018

Tips Mudah Untuk Mendapatkan Semula Fail Dari Pemacu Pena Anda

Hilang fail penting yang telah disimpan dalam pemacu pena (pendrive) sering memeningkan kita. Pernah tak anda kehilangan fail-fail penting yang anda simpan dalam pemacu pena anda secara tiba-tiba?

Automobile Thu, 5 Apr 2018

马来西亚Galaxy Note 8用户可以吃上Oreo啦!

随着Samsung Galaxy S8 与 S8+ 都抢先收到了 Android 8 的更新,许多人也开始期待自己手上的 Galaxy 手机也能得到这个最新的 Android 系统更新。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

TECH Fri, 29 Jun 2018

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) […]

TECH Thu, 31 Jan 2019

Check Out the Winners of Legion of Champions Seriess III

There’s a steadier path now for gamers to turn their hobby into a profession.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Xiaomi Membayangkan Kemasukan Redmi 6 Dalam Pasaran Tempatan

Xiaomi memang terkenal sebagai pengeluar telefon pintar kelas permulaan berprestasi baik. Bagi memeriahkan lagi pasaran kelas permulaan di Malaysia, Mi Malaysia telah memuat naik satu gambar acah yang memperlihatkan Redmi 6. Dengan jolokan The entry-level smartphone […]

TECH Thu, 20 Dec 2018

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Selain berfungsi untuk melindungi, casing juga boleh mencantikkan telefon pintar kesayangan. Namun, jangan salah langkah untuk memilih aksesori ini yang kini mula kembali disukai banyak penyuka alat.

TECH Tue, 20 Aug 2019

Buang Malware Dari Komputer Windows

5 Cara Ini Mungkin Dapat Membantu Komputer Anda Dari Virus Malware

TECH Mon, 6 Aug 2018

Sembunyikan Butang Start Windows dengan Start Killer 3.1

Apakah itu ‘Start Killer’? Bacalah artikel ini.

TECH Fri, 3 Jan 2020

Cara Bersihkan Charging Port & Speaker

Guna dulu cara nie kalau tak boleh juga baru hantar kedai.. Jimat weii

| Live TV