TECH By: Rosli Ab Rahman December 22, 2018 @ 1:21pm

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Sejak pertama kali dilancarkan secara global pada bulan Ogos. ASUS akhirnya secara rasmi membawa dua siri TUF Gaming terbaru, FX505 dan FX705 ke pasaran laptop di Indonesia. Kedua-dua komputer riba ini dibuat secara khusus untuk pemain permulaan dan dijual pada harga yang lebih rendah daripada keluarga Republik Gamers. Berikut adalah beberapa kelebihan komputer riba ASUS TUF Permainan FX505 dan FX705.

Tentera standard

TUF Gaming FX505 dan FX705 dilengkapi dengan serangkaian ujian standard ketenteraan yang ketat MIL-STD-810G. Komputer riba ini telah terselamat dalam pelbagai keadaan termasuk pendedahan kepada radiasi matahari, ketinggian, dan suhu yang melampau. Dalam demonstrasi yang dijalankan oleh ASUS, FX505 juga dapat bertahan dari tidak sengaja untuk jatuh di atas meja.

Skrin IPS 144 Hz

Kedua layar ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 ini datang dengan teknologi NanoEdge yang membolehkan bezel skrin menjadi lebih tipis mengukur 6.5mm. Lalu panel layarnya menggunakan IPS-level dengan 100% color gamut sRGB yang didakwa dapat memaparkan warna konsisten, bahkan ketika dilihat dari kedudukan ekstrem.

Untuk pengalaman bermain yang lebih optimum, skrin telah disokong oleh tahap refresh 144 Hz. Ini sememangnya boleh memberikan pendedahan ultra-lancar berbanding skrin yang hanya 60Hz dan meminimumkan kabur. Perbezaan antara kedua-dua versi ini adalah pada skrin, FX505 mempunyai skrin 15.6 inci apabila FX705 mempunyai saiz skrin 17.3 inci.

Keyboard Hyperstrike

ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 mempunyai papan kekunci yang juga dioptimumkan untuk permainan. Teknologi HyperStrike yang tertanam mampu menaip lebih tepat dan meningkatkan ergonomik kerana susun atur desktop yang diilhamkan dengan kumpulan utama WASD yang berbeza, butang ruang yang lebih luas dan kekunci anak panah yang berasingan.

Sokongan ASUS AURA RGB menjadikan keyboard ini dapat memaparkan RGB backlighting di semua zon yang boleh dikawal melalui panel TUF Aura Core. ASUS mendakwa papan kekunci ini mempunyai ketahanan sehingga 20 juta kali dan perjalanan utama 1.8mm.

Prestasi hebat

Dalam sektor spesifikasi, ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 disokong oleh pemproses Intel Core Core I7-8750H ke-8 dengan kelajuan sehingga 3.9GHz, 23% lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Pemproses terkini ini membolehkan multitasking yang lebih cepat dan lebih cekap, termasuk bermain serentak, rakaman, dan streaming.

Walaupun untuk pemproses grafik terdapat tiga pilihan, iaitu NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, GTX 1050TI 4GB dan GTX 1060 6GB. Untuk penyimpanan, ASUS bergantung pada 8 GB LPDDR4 2666MHz RAM, 1 TB 7200 rpm HDD, dan SSD yang menyokong sehingga 128 GB.

Pendingin canggih

Laptop gaming serupa dengan hawa panas yang berlebihan. ASUS mengatasi hal tersebut dengan menyematkan teknologi HyperCool ekslusif yang terdiri daripada sistem Anti-Dust Cooling (ADC) dan teknologi Fan Overboost. Seterusnya setiap bahagian dari kedua-dua komputer riba ini boleh berfngsi untuk meningkatkan kestabilan dan kecekapan sitem.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Xiaomi Hilang Status Sebagai Jenama Telefon Pintar Paling Popular Di India Kepada Samsung

Xiaomi sebelum ini menjadi peranti paling popular di India sejak enam bulan yang lalu, dan sebahagian besar dari tempoh itu mereka diekori rapat oleh Samsung di tempat kedua. Namun, perkara itu nampaknya telah berubah apabila Samsung dilaporkan […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

Apa Terjadi Jika Kuota 60GB Dihabiskan? Apakah Kriteria Untuk Mendaftar Pelan Ini? Fakta Mengenai Unifi Basic Plan Untuk Golongan Sasar

Telekom Malaysia (TM) telah menyediakan pelan unifi Basic yang memberikan akses jalur lebar dengan kelajuan muat turun pada 30 Mbps dan kelajuan muat naik sehingga 10Mbps tetapi dengan kuota bulanan sebanyak 60GB. Untuk membuat panggilan suara,  pelan unifi Basic […]

TECH Sat, 20 Apr 2019

Water Resistant Atau Waterproof? Cara Kenali Ciri Kalis Air Telefon Anda

Tedapat perbezaan maksud antara ‘waterproof’ dan ‘water resistant’. Anda perlu ketahui jika telefon anda ‘waterproof’ atau ‘water resistant’.

TECH Fri, 6 Jul 2018

Masukkan “Subtitle” Pada Video Yang Dimuat Naik ke Youtube

Kepada anda yang baru berjinak – jinak sebagai “Youtuber” berikut kami kongsikan satu tutorial ringkas untuk anda memasukkan sari kata pada video yang anda muat naik pada saluran Youtube anda.

Automobile Fri, 20 Jul 2018

5 Rekomendasi Aplikasi Pencari Kerja Terbaik di Android

Ini adalah beberapa cadangan aplikasi carian pekerjaan terbaik yang boleh anda gunakan secara langsung pada telefon pintar Android.

TECH Tue, 26 Feb 2019

These 5 New Nokia Smartphones Will Bring You a New Kind of Intelligent Experience

Have you ever seen FIVE cameras on ONE single smartphone?

TECH Fri, 21 Dec 2018

Cara Memaksa Isyarat pada Android menjadi 4G Sahaja

Seperti yang kita tahu, rangkaian 4G mula berkembang di Malaysia. Bagi anda yang ingin mengunci telefon pintar ke dalam rangkaian 4G, inilah caranya.

TECH Thu, 2 Aug 2018

Menambah Baik Penerimaan Isyarat Pada Peranti Mudah Alih

Masalah “signal” yang lemah pada peranti pintar sememangnya tidak asing lagi, Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba sekiranya penerimaan isyarat adalah lemah.

Automobile Thu, 3 Oct 2019

HUAWEI Lancar 13 Produk Terbaharu Hari Ini

Wow! So, apa tunggu lagi dapatkan produk terbaru yang pastinya hot dari HUAWEI

TECH Thu, 18 Jul 2019

Langkah Alternatif Pengganti Tombol Bunyi Pada Android

Kepada anda yang memiliki peranti Android yang rosak tombol bunyi, berikut kami kongsikan alternatif kepada masalah tersebut.

error: Content is protected !!