TECH By: Rosli Ab Rahman December 22, 2018 @ 1:21pm

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Sejak pertama kali dilancarkan secara global pada bulan Ogos. ASUS akhirnya secara rasmi membawa dua siri TUF Gaming terbaru, FX505 dan FX705 ke pasaran laptop di Indonesia. Kedua-dua komputer riba ini dibuat secara khusus untuk pemain permulaan dan dijual pada harga yang lebih rendah daripada keluarga Republik Gamers. Berikut adalah beberapa kelebihan komputer riba ASUS TUF Permainan FX505 dan FX705.

Tentera standard

TUF Gaming FX505 dan FX705 dilengkapi dengan serangkaian ujian standard ketenteraan yang ketat MIL-STD-810G. Komputer riba ini telah terselamat dalam pelbagai keadaan termasuk pendedahan kepada radiasi matahari, ketinggian, dan suhu yang melampau. Dalam demonstrasi yang dijalankan oleh ASUS, FX505 juga dapat bertahan dari tidak sengaja untuk jatuh di atas meja.

Skrin IPS 144 Hz

Kedua layar ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 ini datang dengan teknologi NanoEdge yang membolehkan bezel skrin menjadi lebih tipis mengukur 6.5mm. Lalu panel layarnya menggunakan IPS-level dengan 100% color gamut sRGB yang didakwa dapat memaparkan warna konsisten, bahkan ketika dilihat dari kedudukan ekstrem.

Untuk pengalaman bermain yang lebih optimum, skrin telah disokong oleh tahap refresh 144 Hz. Ini sememangnya boleh memberikan pendedahan ultra-lancar berbanding skrin yang hanya 60Hz dan meminimumkan kabur. Perbezaan antara kedua-dua versi ini adalah pada skrin, FX505 mempunyai skrin 15.6 inci apabila FX705 mempunyai saiz skrin 17.3 inci.

Keyboard Hyperstrike

ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 mempunyai papan kekunci yang juga dioptimumkan untuk permainan. Teknologi HyperStrike yang tertanam mampu menaip lebih tepat dan meningkatkan ergonomik kerana susun atur desktop yang diilhamkan dengan kumpulan utama WASD yang berbeza, butang ruang yang lebih luas dan kekunci anak panah yang berasingan.

Sokongan ASUS AURA RGB menjadikan keyboard ini dapat memaparkan RGB backlighting di semua zon yang boleh dikawal melalui panel TUF Aura Core. ASUS mendakwa papan kekunci ini mempunyai ketahanan sehingga 20 juta kali dan perjalanan utama 1.8mm.

Prestasi hebat

Dalam sektor spesifikasi, ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 disokong oleh pemproses Intel Core Core I7-8750H ke-8 dengan kelajuan sehingga 3.9GHz, 23% lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Pemproses terkini ini membolehkan multitasking yang lebih cepat dan lebih cekap, termasuk bermain serentak, rakaman, dan streaming.

Walaupun untuk pemproses grafik terdapat tiga pilihan, iaitu NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, GTX 1050TI 4GB dan GTX 1060 6GB. Untuk penyimpanan, ASUS bergantung pada 8 GB LPDDR4 2666MHz RAM, 1 TB 7200 rpm HDD, dan SSD yang menyokong sehingga 128 GB.

Pendingin canggih

Laptop gaming serupa dengan hawa panas yang berlebihan. ASUS mengatasi hal tersebut dengan menyematkan teknologi HyperCool ekslusif yang terdiri daripada sistem Anti-Dust Cooling (ADC) dan teknologi Fan Overboost. Seterusnya setiap bahagian dari kedua-dua komputer riba ini boleh berfngsi untuk meningkatkan kestabilan dan kecekapan sitem.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 7 Jan 2020

Pengguna Buat Semakan PTPTN & Cara Untuk Mendaftar

PTPTN ada mengeluarkan aplikasi mudah alih atau apps yang bertujuan untuk menyenangkan para peminjam PTPTN dan pendeposit SSPN bagi membuat semakan. Namun begitu, difahamkan bahawa pada 2018 atau secara tepatnya 28 November 2018, hanya aplikasi […]

TECH Wed, 6 Dec 2017

Cara Menghantar Mesej Whatsapp kepada Nombor Tiada Dalam “Contact”

Pernahkah anda ingin menghantar WhatsApp tetapi kemudian menyedari bahawa nombor tersebut tiada di dalam senarai ‘Contact’ anda?

TECH Sun, 25 Feb 2018

7 Things You Need To Know About Brand New Samsung Galaxy S9 and S9+

Samsung Galaxy S9 and S9+ will launch really soon and there are so many amazing features you need to check out.

TECH Wed, 1 Aug 2018

Tetapan Pada Modem Untuk Akses Ke Laman Yang Disekat

Kami ingin kongsikan tutorial untuk membuat tetapan DNS terus pada modem, dengan itu anda tidak perlu lagi membuat tetapan pada mana – mana peranti yang berhubung pada modem tersebut.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Kre8tif 2018 Cyberjaya- Apabila Seni Kreatif Dan Teknologi Digital Bergabung

Malaysian Digital Economy Corporation (MDEC) sebuah organisasi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia bakal meriuhkan Cyberjaya pada 6-12 Ogos ini dalam satu acara tahunan, Kre8tif Conference & Content Festival untuk edisi yang ke-7. Kepada yang […]

TECH Thu, 30 Aug 2018

Cara Menyimpan Voice Note Daripada Whatsapp Sebagai Fail mp3

Ini dikongsikan cara – cara untuk mengubah fail suara tersebut kepada fail jenis mp3.

Events Fri, 8 Nov 2019

HONOR Band 5 Sport Opens For Pre-Sale RM10 Cheaper On 11.11

Get your game on! The smart fitness tracker the keeps you stylish and fashionable all game, all season.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Mi A2 Lite – Model “Adik” Kepada Mi A2 Dilancarkan

Disamping pelancaran Mi A2, Xiaomi turut melancarkan model kelas permulaan iaitu Mi A2 Lite dengan penawaran yang rendah sedikit berbanding model utama. Berbeza dari abangnya, Mi A2 Lite mempunyai rekaan takuk pada bahagian atas skrin yang berukuran […]

TECH Fri, 29 Jun 2018

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam […]

TECH Tue, 29 Oct 2019

Hanya Kerana Media Sosial, ‘Terkantoi’ Dengan Majikan

Dah Tak Selamat Kutuk Bos Belakang-Belakang

| Live TV