TECH By: Rosli Ab Rahman December 22, 2018 @ 1:21pm

5 Kelebihan Laptop Gaming Murah ASUS TUF FX505 dan FX705

Sejak pertama kali dilancarkan secara global pada bulan Ogos. ASUS akhirnya secara rasmi membawa dua siri TUF Gaming terbaru, FX505 dan FX705 ke pasaran laptop di Indonesia. Kedua-dua komputer riba ini dibuat secara khusus untuk pemain permulaan dan dijual pada harga yang lebih rendah daripada keluarga Republik Gamers. Berikut adalah beberapa kelebihan komputer riba ASUS TUF Permainan FX505 dan FX705.

Tentera standard

TUF Gaming FX505 dan FX705 dilengkapi dengan serangkaian ujian standard ketenteraan yang ketat MIL-STD-810G. Komputer riba ini telah terselamat dalam pelbagai keadaan termasuk pendedahan kepada radiasi matahari, ketinggian, dan suhu yang melampau. Dalam demonstrasi yang dijalankan oleh ASUS, FX505 juga dapat bertahan dari tidak sengaja untuk jatuh di atas meja.

Skrin IPS 144 Hz

Kedua layar ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 ini datang dengan teknologi NanoEdge yang membolehkan bezel skrin menjadi lebih tipis mengukur 6.5mm. Lalu panel layarnya menggunakan IPS-level dengan 100% color gamut sRGB yang didakwa dapat memaparkan warna konsisten, bahkan ketika dilihat dari kedudukan ekstrem.

Untuk pengalaman bermain yang lebih optimum, skrin telah disokong oleh tahap refresh 144 Hz. Ini sememangnya boleh memberikan pendedahan ultra-lancar berbanding skrin yang hanya 60Hz dan meminimumkan kabur. Perbezaan antara kedua-dua versi ini adalah pada skrin, FX505 mempunyai skrin 15.6 inci apabila FX705 mempunyai saiz skrin 17.3 inci.

Keyboard Hyperstrike

ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 mempunyai papan kekunci yang juga dioptimumkan untuk permainan. Teknologi HyperStrike yang tertanam mampu menaip lebih tepat dan meningkatkan ergonomik kerana susun atur desktop yang diilhamkan dengan kumpulan utama WASD yang berbeza, butang ruang yang lebih luas dan kekunci anak panah yang berasingan.

Sokongan ASUS AURA RGB menjadikan keyboard ini dapat memaparkan RGB backlighting di semua zon yang boleh dikawal melalui panel TUF Aura Core. ASUS mendakwa papan kekunci ini mempunyai ketahanan sehingga 20 juta kali dan perjalanan utama 1.8mm.

Prestasi hebat

Dalam sektor spesifikasi, ASUS TUF Gaming FX505 dan FX705 disokong oleh pemproses Intel Core Core I7-8750H ke-8 dengan kelajuan sehingga 3.9GHz, 23% lebih tinggi daripada generasi terdahulu. Pemproses terkini ini membolehkan multitasking yang lebih cepat dan lebih cekap, termasuk bermain serentak, rakaman, dan streaming.

Walaupun untuk pemproses grafik terdapat tiga pilihan, iaitu NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, GTX 1050TI 4GB dan GTX 1060 6GB. Untuk penyimpanan, ASUS bergantung pada 8 GB LPDDR4 2666MHz RAM, 1 TB 7200 rpm HDD, dan SSD yang menyokong sehingga 128 GB.

Pendingin canggih

Laptop gaming serupa dengan hawa panas yang berlebihan. ASUS mengatasi hal tersebut dengan menyematkan teknologi HyperCool ekslusif yang terdiri daripada sistem Anti-Dust Cooling (ADC) dan teknologi Fan Overboost. Seterusnya setiap bahagian dari kedua-dua komputer riba ini boleh berfngsi untuk meningkatkan kestabilan dan kecekapan sitem.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 5 Jul 2018

Razer Huntsman Dengan Suis Mekanikal Cahaya Yang Lebih Pantas

Papan kekunci mekanikal telah lama berada di pasaran dengan papan kekunci IBM Model M diingati sebagai bapa papan kekunci mekanikal moden dengan penggunaan teknologi suis ikonik, buckling spring pada ketika itu membuatkan pengalaman menaip di atasnya lebih […]

TECH Fri, 12 Jan 2018

Atasi Masalah PC Windows selalu “Restart”

Masalah “Restart” yang kerap dialami oleh pengguna Windows, apa kata cuba tips ini

TECH Sun, 23 Jun 2019

Cara Buat Pelekat Wajah Anda Sendiri Di WhatsApp

Anda boleh mencipta pelekat dengan wajah anda, ahli keluarga mahupun kenalan yang lain apa kata cuba langkah ini tengok berjaya ke tak?

TECH Fri, 16 Feb 2018

FACEBOOK RANCANG KELUAR SPEAKER PINTAR JULAI

Aloha direka  lebih sofistikated daripada Fiona kerana ia bukan sahaja menggunakan arahan suara tetapi turut mempunyai fungsi  pengiktirafan muka bagi  mengenal pasti pengguna facebook melalui lensa sudut lebar yang dipasang di bahagian hadapan peranti.

TECH Sat, 28 Jul 2018

Lagi Video Acah Berkenaan Galaxy Note 9 Dikeluarkan Oleh Samsung

Selepas kami melaporkan berkenaan satu video acah yang dikirimkan oleh pihak Samsung berkaitan bateri perantiGalaxy Note 9 di laman Youtube mereka semalam, kami dapati Samsung turut mengirimkan dua video lain tentang peranti yang sama.   Video yang pertama […]

TECH Sun, 30 Sep 2018

Watermark “Shot On” di Telefon Pintar Android

Yeay! Anda boleh berkongsi secara langsung dengan pelbagai media sosial melalui butang share saja tau.

TECH Tue, 25 Dec 2018

Lelaki Tipu IPhone Dan Macbook Dicuri Untuk Tuntut Wang Insuran

Bongkar penipuan seorang lelaki yang menipu syarikat insuran untuk mendapatkan wang menerusi tuntutan palsu insuran.

TECH Tue, 24 Jul 2018

Cara Merakam Video Secara Sembunyi Pada Android

Berikut kami kongsikan cara untuk merakam video secara tersembunyi menggunakan peranti Android.

TECH Wed, 18 Dec 2019

Dengan Satu Hantaran Mesej Pada Aplikasi WhatsApp Menyebabkan Mesej Grup Dipadam

Berpunca daripada pepijat aplikasi tersebut yang boleh diekplotasi untuk dijadikan senjata oleh penyerang.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Honor Akan Bawa Telefon Pintar Gaming Ke Pasaran Malaysia 7 Ogos Nanti

Permainan video semakin popular dimainkan pada peranti mudah alih seperti telefon pintar. Kita sudah melihat pelbagai permainan video yang biasanya dimainkan pada komputer sudah dibangunkan untuk platform telefon pintar. Tidak mahu melepaskan peluang dalam pasaran tersebut, Honor telah […]

| Live TV