TECH By: SGMS Putri May 31, 2018 @ 3:47am

5 Kelemahan Peranti Pintar “Bezel-Less”

Apakah itu “Bezel-less”? 

Mutakhir ini memang menjadi suatu “Trend” kepada pengeluar produk peranti pintar dengan menawarkan peranti dengan layar penuh atau dikenali sebagai “Bezel-less”. Pada pandangan fizikalnya memang kelihatan cantik dan “smart” , namun tahukah anda bahawa peranti dengan layar jenis tersebut hadir dengan banyak kelemahan.

Berikut kami senaraikan 5 kelemahan peranti dengan ciri “Bezel-less” .

1.Perlindungan daripada hentakan

Kewujudan bezel pada peranti pintar bukanlah sekadar perhiasan semata-mata, salah satu fungsinya adalah sebagai penyerap hentakan agar layar tidak mudah pecah ataupun retak.

2.Tempat terkumpulnya pelbagai sensor

Antara fungsi lain bezel ialah sebagai tempat pemasangan sensor tambahan seperti finger print dan kamera depan. Apabila dimasukkan ciri bezel-less maka ruangan tersebut terpaksa dialihkan dan dipasang pada tempat yang kurang sesuai yang mana perkara ini boleh memberi kesan pada kualiti dan daya ketahan cip peranti.

3.Menahan jari daripada tersentuh layar

Bezel pada peranti pintar berfungsi sebagai tempat untuk anda memengang peranti agar tidak tersentuh layar. Memang agak leceh sekiranya anda selalu tersentuh skrin tanpa sengaja ketika menaip ataupun sedang bermain permainan video.

4.Kurang serasi dengan “casing”

Layar dengan ciri bezel-less akan menyukarkan anda mendapatkan “casing” yang sesuai kerana akan terjadi masalah “casing” menutupi ruangan layar.

5.Output layar lebih cantik dengan kehadiran bezel

Video dan gambar akan kelihatan lebih cantik dengan kehadiran bezel. Kerana bezel akan memberikan kesan yang lebih artistik.

 

Itulah sedikit sebanyak pandangan daripada kami, apapun erpulanglah kepada penilaian diri sendiri, maklumlah perantidengan ciri bezel-less ini agak mahal harganya, “Tepuk dada tanyalah wallet”. Semoga bermanfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 29 Nov 2019

Cipta Aplikasi Dating Yang Cuma Pilih Dia Seorang Saja

Disebabkan tidak mahu bersaing dengan sesiapa cipta applikasi ni.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Kemaskini MIUI 10 Bakal Menyokong 28 Peranti Xiaomi

Xiaomi telah memperkenalkan versi terkini antaramuka MIUI 10 pada majlis pelancaran peranti Mi 8 pada bulan Mei yang lepas. Pelancaran peranti itu juga menandakan sambutan ulang tahun ke-lapan bagi syarikat berkenaan. Terkini, Xiaomi telah mengumumkan bahawa kemaskini ini akan menyokong 28 peranti Xiaomi […]

TECH Sun, 26 Jan 2020

Cara Semak CTOS Secara Dalam Talian

CTOS and CCRIS dua yang berlainan ye

TECH Wed, 18 Dec 2019

Dengan Satu Hantaran Mesej Pada Aplikasi WhatsApp Menyebabkan Mesej Grup Dipadam

Berpunca daripada pepijat aplikasi tersebut yang boleh diekplotasi untuk dijadikan senjata oleh penyerang.

Automobile Mon, 20 May 2019
TECH Sun, 11 Mar 2018

Cara Membuka Aplikasi Pada Android Dengan Kaedah Imbasan Cap Jari

Kepada pengguna Android, berikut adalah satu kaedah mudah untuk membuka aplikasi kegemaran anda dengan hanya satu sentuhan cap jari.

TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

TECH Tue, 10 Jul 2018

Alpha Universe – Hab Informasi Bagi Pengguna Kamera Sony

Sony merupakan syarikat yang mempunyai pelbagai jenis barisan produk. Dari televisyen, laptop, konsol permainan video dan banyak lagi. Ia termasuklah kamera. Sony juga adalah antara pengeluar terkemuka bagi peranti kamera terutamanya kamera DSLR. Bagi memastikan mereka terus […]

Fab Foodies! Sat, 18 May 2019

You Can Now Use Your Touch ‘n Go eWallet to Pay at KFC

TNG Digital Sdn Bhd announced a strategic partnership with the country’s biggest quick service restaurant chain, KFC Malaysia. Customers can now make QR-payments across all KFC restaurants nationwide using Touch ‘n Go eWallet. Syahrunizam Samsudin, […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Asus ZenFone 5Z Sudah Kelihatan Di Lazada, Harga Bawah RM 2000

Telefon pintar Asus ZenFone 5Z dilihat sudah mula disenaraikan dalam gedung dalam talian rasmi Asus Malaysia. Perkhabaran mengenai model flagship Asus itu memasuki pasaran dalam negara sudah bertiup lebih sebulan yang lalu dimana ia telah terlihat pada […]

| Live TV