TECH By: SGMS Enal January 5, 2020 @ 11:59am

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

 

Selepas melalui banyak perbincangan, menurut The Washington Post di bawah ini adalah senarai yang dipercayai bukan hanya permainan yang berkualiti, malah telah membentuk satu medium dan terus melakukannya dalam cara yang luar biasa.

2010

Amnesia: The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent merupakan permainan first-person dengan genre survival horror yang dikeluarkan oleh Frictional GamesPermainan ini mempunyai watak protagonis bernama Daniel yang menjelajah istana penuh misteri dan gelap, sambil cuba mengekalkan kewarasannya dengan cara mengelak dari raksasa dan halangan menakutkan yang lain.

Untuk pengetahuan anda, Amnesia juga membantu dalam melancarkan karier Youtuber paling berpengaruh pada hari ini iaitu PewDiePie. Dengan 102 juta subscribers, beliau menjadi viral dengan hanya menjerit semasa bermain permainan ini, terutamanya semasa adegan dalam air.

Video beliau telah meningkatkan minat dalam permainan video dan mencuri perhatian penerbit. Seterusnya, membuatkan para pemain sedar bermain dan memberi reaksi kepada permainan seram adalah cara yang bagus untuk mendapatkan tontonan di Youtube.

Minecraft

Minecraft adalah permainan video kotak pasir yang dicipta oleh Markus Persson, seorang ahli pengaturcaraan Sweden. Dikeluarkan oleh Mojang pada tahun 2011 dan dibeli oleh Microsoft pada tahun 2014. Ia merupakan permainan yang tiada tujuan khusus.

Aspek kreatif dan pembinaan Minecraft membolehkan pemain membina binaan daripada kiub-kiub bertekstur di dalam dunia 3D atau dipanggil “blocks” yang mewakili pelbagai bahan seperti kotoran, batu, batang pokok, air, dan lava. Aktiviti lain dalam permainan ini termasuk penerokaan, mengumpul sumber, menghasilkan kraf, dan pertempuran. Minecraft telah memenangi banyak anugerah seperti Best Downloadable Game of 2010, Most Innovative and Best Singleplayer Indie, Most Addicting Game di 2015 Kids’ Choice Awards dan sebagainya.

 

2012

Candy Crush Saga

Candy Crush Saga yang dibangunkan oleh King bermula sebagai permainan di Facebook. Ia mempopularkan model freemium dalam pasaran permainan mudah alih iaitu memberikan permainan asas secara percuma, dan mengenakan cas untuk barangan tertentu sama ada untuk meningkatkan, mempercepatkan atau mencantikkan pengalaman pemain.

Permainan mudah alih akhirnya mencipta permainan “bayar untuk menang”, merujuk kepada permainan video yang direka untuk memperlahankan perkembangan permainan dan mendorong pemain membayar untuk menang.

Walaupun cuma satu angka peratusan pemain yang membuat pembelian, lebih 500 juta orang mempunyai permainan ini hanya selepas setahun ia dilancarkan. Pada 2017, ia dimuat turun lebih 2.7 bilion dan dengan peratusan kecil pembelian dari jumlah muat turun sudah membuatkan King meraih berjuta-juta sebulan.

The Walking Dead: Season One

Menghidupkan semula permainan pengembaraan bukanlah satu usaha kecil, tetapi The Walking Dead yang dibangunkan oleh Telltale Games merupakan salah satu permainan yang membantu menghidupkan kembali genre tersebut. Ia menceritakan kisah Clementine dan persahabatannya dengan Lee yang menjelajah perjalanan menyayat hati sambil berusaha untuk bertahan dalam realiti dunia yang kejam.

Sebelum pelancaran, “permainan pengembaraan sudah mati” adalah sentimen biasa dalam industri permainan. Zaman kegemilangan genre tersebut adalah sekitar 1980 dan awal tahun 90-an, tetapi kemudian popularitinya berkurang dan jualan permainan pengembaraan semakin jatuh. Namun The Walking Dead telah mengubah segalanya.

Dalam masa 20 hari pelancaran, musim pertama (dari jumlah 5 musim) berjaya terjual sebanyak 1 juta unit. Awal tahun 2013, Telltale meraih pendapatan lebih kurang US$40 juta hanya dari musim pertama sahaja. Namun, Telltale ditutup pada akhir 2018 selepas pelabur terakhir mereka menarik diri dan diisytiharkan muflis. Ia dibangunkan semula sebagai LCG Entertainment pada Disember tahun lalu.

 

2015

The Witcher 3: Wild Hunt

Dunia The Witcher 3 begitu besar dan hampir menakutkan. Semasa pembangunan, CD Projekt Red melihat Skyrim yang dilancarkan beberapa tahun lalu sebagai inspirasi. Tetapi mereka tidak mahu hanya meniru apa sahaja yang ada pada Skyrim.

Paling utama, The Witcher 3 menetapkan bar yang tinggi untuk bercerita dalam permainan dunia terbuka seperti Red Dead Redemption 2, yang menafikan tanggapan bahawa dunia terbuka dan penceritaan yang berkualiti tidak boleh wujud bersama.

Namun, setelah kejayaan The Witcher 3, banyak permainan yang menggabungkan permainan dunia terbuka dan penceritaan mula muncul sejak beberapa tahun ini.

2016

Pokémon Go

Apabila Pokémon Go dilancarkan, ia digembar-gemburkan sangat hebat. Dengan kejayaan besarnya (lebih 540 juta muat turun sehingga kini), Pokémon Go adalah permainan yang mendorong persoalan setiap teknologi, media dan syarikat perisian tentang bagaimana AR menjadi faktornya.

Permainan ini membolehkan anda mematikan keupayaan AR. Mungkin tiada sesiapa yang mahu menjadi orang yang terlalu sibuk di tempat awam, dengan berjalan pergi balik cuba mencari Pidove yang bersembunyi. Pokémon Go adalah permainan yang dimaksudkan untuk bermain ketika sedang melakukan perkara lain. Ramai orang yang tidak disangka, masih bermain Pokémon Go sehingga kini.

 

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 13 Mar 2018

Volkswagen Bus Is Back With A Revamp New Look And Features!

Volkswagen iconic Hippie bus gets a new look and the company will be releasing a newer version of the hippie bus, with I.D. Buzz and other new features!

TECH Fri, 23 Mar 2018

Cara Meninggalkan WhatsApp Group Tanpa Dikesan Ahli Group Lain

Hampir semua orang mempunyai WhatsApp Group. Isu “Left Group” sememangnya menjadi sesuatu masalah kerana berkemungkinan akan menyinggung perasaan ahli yang lain. Namun, tahukah anda yang anda boleh meninggalkan WhatsApp Group (“Left Group”) tanpa meninggalkan kesan? […]

TECH Tue, 28 Nov 2017

Cara Memadam Folder Kosong Pada Android

Ramai yang tidak sedar bahawa peranti pintar mereka dipenuhi ‘sampah’ yang tidak dikehendaki. Tahukah anda bahawa setiap kali aplikasi di padam akan meninggalkan folder kosong dan beberapa file “sampah” yang akan menjejaskan prestasi peranti? Berikut kami […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!谁才是最后赢家?

「最强WATCH GT2电池挑战」大比拼!一连四天的任务挑战,到底谁能拥有较高的电量成功脱颖而出呢?

TECH Mon, 16 Jul 2018

SPECTRIX D80 DDR4 RGB: Modul Memori RAM Dengan Penyejukan Hybrid

SPECTRIX D80 DDR4 RGB Jika sebelum ini semua perkakasan/komponen PC mempunyai fungsi RGB di dalamnya, modul RAM dari XPG kini membawakan penyejukan hybrid-cecair dan udara untuk SPECTRIX D80 DDR4. XPG mengatakan yang SPECTRIX D80 DDR4 merupakan […]

TECH Mon, 15 Oct 2018

Cara Membuat Tulisan Berwarna Pada Whatsapp

Adakah anda bosan dengan warna ‘Whatsapp’ anda?Jika ya,anda perlu cuba tips ini.

TECH Tue, 21 Jan 2020

Cara Melakukan Tetapan Kad Kredit Pada Pelayar Chrome

Kepada anda yang gemar memebeli belah secara atas talian menggunakan kad kredit atau debit, berikut kami kongsikan cara untuk menghubungkan kad kredit dengan pelayar chrome untuk memudahkan proses pembayaran atas talian. Pertama sekali buka aplikasi […]

TECH Wed, 15 Aug 2018

5 Surprising Jobs Which Uses a LOT of WD-40

Who would have known these people needed the handy lubricant too?

TECH Mon, 7 Jan 2019

3 Kesilapan Terbesar Yang Mungkin Anda Buat Apabila Membeli Telefon Pintar

Berikut kami kongsikan kesilapan-kesilapan terbesar yang yang sering dilakukan oleh pengguna apabila membeli telefon pintar.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Asus Zenfone 5z Disenaraikan Pada Harga RM 8,070 Bagi Pasaran Amerika Syarikat

Asus Zenfone 5z merupakan model paling premium bagi siri Asus Zenfone 5. Pada 26 Jun yang lalu, Asus telah mengumumkan bahawa peranti berkenaan akan mula dijual di pasaran India melalui Flipkart dengan harga sekitar $ 560(~RM 2,250) […]

| Live TV