TECH By: SGMS Enal January 5, 2020 @ 11:59am

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

 

Selepas melalui banyak perbincangan, menurut The Washington Post di bawah ini adalah senarai yang dipercayai bukan hanya permainan yang berkualiti, malah telah membentuk satu medium dan terus melakukannya dalam cara yang luar biasa.

2010

Amnesia: The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent merupakan permainan first-person dengan genre survival horror yang dikeluarkan oleh Frictional GamesPermainan ini mempunyai watak protagonis bernama Daniel yang menjelajah istana penuh misteri dan gelap, sambil cuba mengekalkan kewarasannya dengan cara mengelak dari raksasa dan halangan menakutkan yang lain.

Untuk pengetahuan anda, Amnesia juga membantu dalam melancarkan karier Youtuber paling berpengaruh pada hari ini iaitu PewDiePie. Dengan 102 juta subscribers, beliau menjadi viral dengan hanya menjerit semasa bermain permainan ini, terutamanya semasa adegan dalam air.

Video beliau telah meningkatkan minat dalam permainan video dan mencuri perhatian penerbit. Seterusnya, membuatkan para pemain sedar bermain dan memberi reaksi kepada permainan seram adalah cara yang bagus untuk mendapatkan tontonan di Youtube.

Minecraft

Minecraft adalah permainan video kotak pasir yang dicipta oleh Markus Persson, seorang ahli pengaturcaraan Sweden. Dikeluarkan oleh Mojang pada tahun 2011 dan dibeli oleh Microsoft pada tahun 2014. Ia merupakan permainan yang tiada tujuan khusus.

Aspek kreatif dan pembinaan Minecraft membolehkan pemain membina binaan daripada kiub-kiub bertekstur di dalam dunia 3D atau dipanggil “blocks” yang mewakili pelbagai bahan seperti kotoran, batu, batang pokok, air, dan lava. Aktiviti lain dalam permainan ini termasuk penerokaan, mengumpul sumber, menghasilkan kraf, dan pertempuran. Minecraft telah memenangi banyak anugerah seperti Best Downloadable Game of 2010, Most Innovative and Best Singleplayer Indie, Most Addicting Game di 2015 Kids’ Choice Awards dan sebagainya.

 

2012

Candy Crush Saga

Candy Crush Saga yang dibangunkan oleh King bermula sebagai permainan di Facebook. Ia mempopularkan model freemium dalam pasaran permainan mudah alih iaitu memberikan permainan asas secara percuma, dan mengenakan cas untuk barangan tertentu sama ada untuk meningkatkan, mempercepatkan atau mencantikkan pengalaman pemain.

Permainan mudah alih akhirnya mencipta permainan “bayar untuk menang”, merujuk kepada permainan video yang direka untuk memperlahankan perkembangan permainan dan mendorong pemain membayar untuk menang.

Walaupun cuma satu angka peratusan pemain yang membuat pembelian, lebih 500 juta orang mempunyai permainan ini hanya selepas setahun ia dilancarkan. Pada 2017, ia dimuat turun lebih 2.7 bilion dan dengan peratusan kecil pembelian dari jumlah muat turun sudah membuatkan King meraih berjuta-juta sebulan.

The Walking Dead: Season One

Menghidupkan semula permainan pengembaraan bukanlah satu usaha kecil, tetapi The Walking Dead yang dibangunkan oleh Telltale Games merupakan salah satu permainan yang membantu menghidupkan kembali genre tersebut. Ia menceritakan kisah Clementine dan persahabatannya dengan Lee yang menjelajah perjalanan menyayat hati sambil berusaha untuk bertahan dalam realiti dunia yang kejam.

Sebelum pelancaran, “permainan pengembaraan sudah mati” adalah sentimen biasa dalam industri permainan. Zaman kegemilangan genre tersebut adalah sekitar 1980 dan awal tahun 90-an, tetapi kemudian popularitinya berkurang dan jualan permainan pengembaraan semakin jatuh. Namun The Walking Dead telah mengubah segalanya.

Dalam masa 20 hari pelancaran, musim pertama (dari jumlah 5 musim) berjaya terjual sebanyak 1 juta unit. Awal tahun 2013, Telltale meraih pendapatan lebih kurang US$40 juta hanya dari musim pertama sahaja. Namun, Telltale ditutup pada akhir 2018 selepas pelabur terakhir mereka menarik diri dan diisytiharkan muflis. Ia dibangunkan semula sebagai LCG Entertainment pada Disember tahun lalu.

 

2015

The Witcher 3: Wild Hunt

Dunia The Witcher 3 begitu besar dan hampir menakutkan. Semasa pembangunan, CD Projekt Red melihat Skyrim yang dilancarkan beberapa tahun lalu sebagai inspirasi. Tetapi mereka tidak mahu hanya meniru apa sahaja yang ada pada Skyrim.

Paling utama, The Witcher 3 menetapkan bar yang tinggi untuk bercerita dalam permainan dunia terbuka seperti Red Dead Redemption 2, yang menafikan tanggapan bahawa dunia terbuka dan penceritaan yang berkualiti tidak boleh wujud bersama.

Namun, setelah kejayaan The Witcher 3, banyak permainan yang menggabungkan permainan dunia terbuka dan penceritaan mula muncul sejak beberapa tahun ini.

2016

Pokémon Go

Apabila Pokémon Go dilancarkan, ia digembar-gemburkan sangat hebat. Dengan kejayaan besarnya (lebih 540 juta muat turun sehingga kini), Pokémon Go adalah permainan yang mendorong persoalan setiap teknologi, media dan syarikat perisian tentang bagaimana AR menjadi faktornya.

Permainan ini membolehkan anda mematikan keupayaan AR. Mungkin tiada sesiapa yang mahu menjadi orang yang terlalu sibuk di tempat awam, dengan berjalan pergi balik cuba mencari Pidove yang bersembunyi. Pokémon Go adalah permainan yang dimaksudkan untuk bermain ketika sedang melakukan perkara lain. Ramai orang yang tidak disangka, masih bermain Pokémon Go sehingga kini.

 

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 27 Nov 2018

Sunway Pyramid’s New Parking System Doesn’t Use Tickets Anymore

You don’t have to use Sunway Pals or Touch n’ Go cards either!

TECH Fri, 17 Aug 2018

Cara Memeriksa Tahap “Kesihatan” Bateri Komputer Riba Windows 10

Kepada pengguna Windows 10, berikut kami kongsikan cara – cara untuk memeriksa “Battery Health” Pada peranti tersebut.

TECH Sun, 17 Mar 2019

Earbuds Tanpa Wayar Berkualiti Mampu Milik

Kepada anda yang pernah mencuba Earpod daripada Apple sememangnya akan terpesona dengan kualiti bunyi yang dihasilkan,oleh kerana harganya agak mahal maka tidak ramai pengguna yang mampu memilikinya. Berikut kami kongsikan 2 peranti Earbuds tanpa wayar dengan harga mampu milik.

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

TECH Fri, 6 Jul 2018

Honor Play Akan Hadir Ke Pasaran Malaysia Tidak Lama Lagi

Selepas Razer Phone, Nubia Red Magic dan Xiaomi Black Shark, pengeluar telefon pintar semakin berlumba-lumba dalam menghasilkan peranti permainan mudah alih masing-masing. Honor juga tidak mahu ketinggalan apabila mereka telah mengumumkan pelancaran Honor Play pada bulan lepas. Kira-kira sebulan selepas ia […]

TECH Tue, 13 Feb 2018

TELEFON BIMBIT: 5 PANDUAN HARUS TAHU

Sekiranya berada di satu kawasan yang tiada signal, hanya dail 112 bagi membolehkan peranti anda  mencari-cari network yang tepat untuk mendapatkan nombor kecemasan. Menariknya nombor 112 ini boleh di dail walau pun pad kekunci terkunci.

TECH Thu, 26 Jul 2018

Samsung Berjaya Cipta Skrin Paparan Tahan Lasak Yang Tidak Mudah Pecah

Samsung dilaporkan telah berjaya mencipta skrin paparan tahan lasak yang tidak mudah pecah. Sudah mendapat pensijilan daripada Underwriters Laboratories dan melepasi ujian OSHA(Occupational Safety and Health Administration),skrin tersebut adalah skrin paparan OLED fleksibel yang terkandung […]

TECH Tue, 26 Mar 2019

Vivo Partners with Tencent Games and PUBG Corporation for PUBG MOBILE Club Open 2019

Being the official smartphone partner, Vivo showcases its commitment to connect with gamers around the world

TECH Wed, 26 Dec 2018

Lupa Kat Mana Letak Fon? Guna Cara Ni!

Sering tidak jumpa dimana anda letak telefon anda? Anda boleh cuba cara ini.

TECH Thu, 30 Nov 2017

Cara Kongsi Kata Laluan Wifi Tanpa Diketahui Orang

Mahu kongsikan password WIFI tetapi risau password Hotspot anda diketahui umum? 

| Live TV