TECH By: SGMS Putri October 30, 2018 @ 4:39pm

5 Tips dan Teknik WhatsApp Yang Perlu Diketahui

Sudah berapa lamakah anda menjadi pengguna WhatsApp? Adakah anda sudah benar-benar arif dengan semua teknik WhatsApp?

Mungkin anda tahu cara menghantar mesej,car menukar gambar profil dan status dan maksud status ikon jam,’tick’ warna kelabu atau biru pada mesej anda. Tetapi tahukah anda bagaimana cara untuk menulis mesej WhatsApp tanpa perlu menaip? Ataupun cara menukar tulisan WhatsApp ke jenis Monospace?

Jika anda berminat untuk mengetahui tips dan teknik WhatsApp, teruskan membaca.

1. Cara menghilangkan ‘tick’ biru atau status ‘telah dibaca’ pada WhatsApp penghantar

WhatsApp Tik biru tanda dibaca

Jika kita menghantar mesej WhatsApp pada seseorang kita tahu bahawa status 2 ‘tick’ berwarna biru bermaksud mesej telah sampai dan dibaca.

Kadang-kadang kita tidak mahu si penghantar mesej tersebut tahu kita sudah membaca mesejnya atas sebab-sebab tertentu…

Anda boleh membuatkan tik biru tersebut tidak muncul di WhatsApp si pengirim dengan mematikan fungsi ‘read receipts’ yang terdapat pada ‘privacy setting’ WhatsApp anda.

Cara (Android): Setting>Account>Privacy>Read recipts

Nota : Jika anda mematikan notifikasi ‘Read receipts’, ‘Ticks’ berwarna biru itu juga tidak muncul pada screen anda. Anda juga boleh mengubah setting untuk profile foto dan status (last seen) pada ruangan yang sama.

WhatsApp hilangkan tik biru pada screen penghantar

Nota : Jika anda mematikan notifikasi ‘Read receipts’‘ticks’ berwarna biru itu juga tidak muncul pada screen anda. Anda juga boleh mengubah setting untuk profile foto dan status (last seen) pada ruangan yang sama.

2. Shortcut untuk chat

Anda mungkin mahu membuat shortcut button untuk orang-orang penting seperti ibubapa, isteri, suami, abang, adik dan sebagainya.

Shortcut untuk chat tersebut akan muncul di homescreen handphone anda.

Shortcut Chat

Caranya:

  1. Buka WhatsApp anda dan pilih tabs chats.
  2. Pilih chat yang anda mahu.
  3. tekan dan tahan sehingga keluar pilihan.
  4. Pilih ‘add chat shortcut’.

 

3. Ketahui status mesej WhatsApp anda – Sudah diterima, dibaca atau tidak

Selain daripada dua ‘ticks’ berwarna biru, anda masih boleh mengetahui bila mesej yang anda hantar itu sampai dan dibaca oleh penerima dengan satu lagi cara.

Cara mengetahui status msg whatsapp anda

Caranya:

  1. Buka mana-mana msg yang anda telah hantar tapi belum mendapat balasan. Sentuh dan tahan sehingga ‘highlight‘ biru muncul.
  2. Pergi ke tanda info (huruf i dalam bulatan) pada bahagian atas telephone (android). Ia akan memaparkan bila msg anda itu diterima dan dibaca oleh penerima.

 

Nota : Teknik ini juga boleh diguna pakai untuk msg yang dihantar ke chat group. Jika si penerima mematikan fungsi ‘read receipt’ teknik ini tidak dapat digunakan.

4. Perbezaan lokasi sebenar & lokasi palsu yang dikongsikan melalui WhatsApp

Tahukah anda bahawa anda boleh menghantar lokasi palsu melalui WhatsApp?

Pernahkah anda terfikir sama ada lokasi kedudukan yang dihantar oleh kawan/girlfriend/boyfriend anda benar atau tidak?

Berikut merupakan perbezaan antara lokasi palsu dan lokasi sebenar jika anda ‘share location’ menggunakan WhatsApp.

 

Cara mengetahui kedudukan palsu dan sebenar melalui whatsapp

Perhatikan gambar diatas.

Jikalau anda menghantar kedudukan sebenar anda melalui google map, google map tidak akan memberi apa-apa penerangan pada map.

Jikalau anda memasukkan (atau memalsukan) kedudukan anda dalam google map secara manual, penerangan akan muncul pada bahagian tepi atau bawah map tersebut.

Jika si dia memberitahu lokasinya melalui WhatsApp, periksa dahulu mapnya..

Kongsi Lokasi dalam WhatsApp

Nota : Kedudukan anda (google map) boleh dikongsikan dengan rakan anda dengan menekan butang ‘attachment‘ pada bahagian atas chat dan pilih ‘location’.

5. Fungsi ‘Broadcast’ dalam WhatsApp

‘Broadcast’ membolehkan anda menghantar mesej kepada ramai orang pada masa yang sama. Kelebihan ‘Broadcast’ adalah si penerima tidak tahu bahawa mesej yang sama juga dihantar kepada orang lain. Ia akan muncul dalam WhatsApp seperti chat antara anda dan si penerima sahaja.

Mungkin anda terfikir – Kenapa tidak ‘copy’ atau ‘forward’ sahaja?

Bagaimana jika anda ingin menghantar mesej tersebut kepada 50 orang? ‘copy’ atau ‘forward’ sebanyak 50 kali?

‘Broadcast’ amat berguna jika anda ingin menjemput kawan-kawan anda untuk menghadiri majlis yang anda anjurkan tanpa membuat group chat.

Orang yang menerima mesej anda akan berasa ‘special’ kerana anda menghantar mesej jemputan khas kepadanya (walaupun sebenarnya pada masa yang sama orang lain menerima msj yang sama).

 

Cara hantar msg whatsapp guna broadcast

 

Cara (Android) : Dalam ruangan chats tekan simbol more pada bahagian atas kanan WhatsApp anda dan pilihan baru akan keluar. Pilih ‘New broadcast’ dan masukkan senarai rakan yang ingin anda hubungi.

Sekian sahaja perkongsian kami pada kali ini. Semoga perkongsian kami ini bermanfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 9 Jul 2018

Gara-Gara Suka Ejek Lionel Messi, Suami Nekad Ceraikan Isteri…

Sejak awal Piala Dunia, beliau tidak berhenti mencemuh Messi dan berkata Messi tidak mampu menyempurnakan tendangan penalti dalam perlawanan menentang Iceland. Pelik tapi benar…kejadian ini betul-betul terjadi di Russia!

Hiburan Thu, 7 Nov 2019
Events Mon, 18 Mar 2019

IKEA Terbesar Dibuka Di Penang

Berita baik buat orang Utara! IKEA kini membuka gedung pertamanya di daerah Batu Kawan, Pulau Pinang.

Hiburan Sat, 22 Sep 2018

#ABPBH31: Aizat Tak Pernah Undi Diri Sendiri

Sekiranya dipilih, Alhamdulillah… Kalau tak dipilih pun tak apa. Apapun, terima kasih bagi yang mengundi untuk ke peringkat seterusnya…Terima Kasih!

Hiburan Tue, 21 Jan 2020

Naim Daniel Nafi #SembahNaim Pesongkan Akidah

Netizen pun…jangan lah cepat nak hukum orang.

Hiburan Wed, 6 Nov 2019

Selepas Ironman, Alif Satar Dinobat Personaliti Tahun 2019!

Apa saja yang Alif Satar tak mampu lakukan?

Events Tue, 20 Nov 2018

Keputusan UPSR, PPSR Keluar 29 November

Dup dap dup dap…Tinggal sembilan hari saja lagi, keputusan PPSR & UPSR akan diumumkan. Pasti nervous kan?

LIFESTYLE Fri, 7 Sep 2018

Bosan Tersangkut Dalam Kesesakan? Cuba Aktiviti Ini!

Mati kutu dalam kesesakan trafik jadi nak buat apa? Ini sekadar pengkongsian yang boleh admin share

Hiburan Thu, 1 Aug 2019

Lamanya Najwa Latif ‘Peram’ Lagu?

Makesure dengar tau lagu ni!

| Live TV