TECH By: SGMS Putri November 2, 2018 @ 12:27pm

5 Tips Menjaga Laptop Supaya Tahan Lama

Sekarang, pada zaman teknologi, terdapat pelbagai jenis laptop yang berada di pasaran. Ada yang murah dan juga yang mahal. Sebagai contoh laptop yang khusus untuk bermain permainan komputer daripada Alienware, Siri ROG daripada ASUS, ataupun laptop yang dibuat oleh Apple iaitu Macbook, Macbook Pro dan sebagainya merupakan laptop yang digelar high-end dimana ia mempunyai spesifikasi yang tinggi dan kos untuk memiliki laptop-laptop ini bukannya rendah.

Kita mahukan laptop bertahan pada jangka masa yang panjang agar kita dapat menggunakannya tanpa sebarang masalah. Penjagaan laptop daripada segi perkakasan ataupun luaran adalah penting, ini kerana ia memainkan peranan yang sangat besar untuk jangka masa yang panjang.

5 Tips Menjaga Laptop Anda Supaya Tahan Lama

Tips 1: Dapatkan Beg Laptop Yang Terbaik

Tips Menjaga Laptop

Penjagaan laptop bermula daripada bahagian perkakasan. Beg laptop yang baik mampu menjaga laptop daripada sebarang masalah ketika sedang berada didalam perjalanan. Jika anda terjatuh, pad pada laptop itu akan menjaga laptop anda daripada kerosakan pada fizikal ataupun pada cakera keras.

Cakera keras merupakan perkakasan yang sensitif kerana apabila ia terjatuh, jejari mekanikal yang terdapat pada cakera keras itu boleh rosak dan menyebabkan cakera keras tidak dapat berfungsi. Beg laptop yang terbaik mempunyai ruang poket yang banyak untuk tetikus, power adapter atau sebagainya dan juga pad lembut yang mampu melindungi keseluruhan fizikal laptop.

Tips 2: Jauhkan Cecair Daripada Laptop

Tips Menjaga Laptop

Kemalangan di mana air tertumpah keatas laptop sering terjadi. Kita semua tahu barang-barang elektrik dan juga elektronik sensitif terhadap air. Kita perlu berhati-hati ketika kita sedang meminum air ataupun cara yang terbaik adalah dengan jauhkan air daripada laptop. Kalau tertumpah, cepat-cepat bersihkan dan keringkan air itu agar tiada perkara buruk terjadi kepada laptop.

Tips 3: Bersihkan Laptop Secara Berkala

Tips Menjaga Laptop

Kita selalu bersihkan skrin laptop untuk melihat dengan lebih jelas. Kita juga boleh lakukan benda yang sama pada bahagian lain. Ambil kain yang bersih, basahkan sedikit pada kain tersebut dan bersihkan pada bahagian luar laptop daripada sebarang kotoran yang mungkin hadir daripada kulit kita ataupun dari luar.

Kita juga boleh dapatkan satu tin compressed air dan semburkan pada bahagian-bahagian yang mudah untuk habuk berkumpul sebagai contoh pada bahagian papan kekunci, kipas, dan juga gril udara laptop.

Tips 4: Menjaga Bateri Laptop
Tips Menjaga Laptop

Bateri laptop adalah nyawa dan juga jiwa laptop, tertutama sekali untuk mereka yang selalu melancong sama ada untuk perniagaan atau percutian. Ketika berada di dalam kapal terbang, bas, ataupun kereta, kita tidak boleh menggunakan power adapter kerana tiada sumber kuasa yang disediakan. Jadi kita perlu menjaganya agar bertahan lama.

Jangan selalu overcharge atau terlebih caj kerana ia akan memudaratkan jangka hayat bateri. Setelah bateri penuh, segera tanggalkan power adapter. Hanya caj bateri laptop anda ketika bateri laptop anda lemah. Dengan ini kita akan dapat beberapa jam ekstra untuk menggunakan laptop. Dengan penjagaan yang baik , bateri kita akan tahan lebih lama.

Tips 5: Membersihkan Kipas Dan ‘heatsink’
tips menjaga laptop

Kipas dan heatsink merupakan antara sistem penyejukan utama untuk menyejukkan laptop. Oleh kerana processor dan graphic chipset mengeluarkan haba panas bila laptop ‘on’, laptop wajib disejukkan.

Biasakan tengok kipas dinding di rumah, lama kelamaan kipas jadi hitam sebab habuk terperangkap pada bilah kipas. Kipas laptop pun sama. Bila habuk semakin banyak berkumpul, ia akan menutup dan menghalang laluan angin dan udara panas dari laptop tak dapat keluar.

Udara panas yang berkumpul dalam laptop akan menyebabkan kerosakan pada komponen elektronik motherboard. Kalau motherboard rosak, kos repair memang tinggi. Untuk elakkannya, anda mesti buat servis berkala untuk mencuci habuk yang terperangkap dalam laptop terutamanya di bahagian kipas dan heatsink.

Sekian sahaja perkongsian kami pada kali ini.Semoga bermanfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 7 Aug 2018

Saksikan Ketibaan Kapal Equanimity Milik Jho Lo Tiba Di Pelabuhan Klang Hari Ini

Kapal Equanimity milik Jho Lo tiba Di Pelabuhan Klang hari ini. saksikan siaran secara langsung sekarang!

Hiburan Wed, 23 Jan 2019

AJL33: Bawa Lagu Sedih, Kaer Mahu All Out Untuk Tak Mungkin Hilang

Jangan lupa saksikan AJL ke 33 pada 3 Februari ini. Untuk Kaer & Amylea, break a leg guys!

Events Wed, 28 Nov 2018

Let’s Be Honest, This Year’s Christmas Party is Gonna Be Lit!

Details inside. There’s an after party too!

Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Aleeza Kassim Kongsi Cerita Pertama Kali Mengajar Neelofa Jadi Model

Bila peragawati kelas A berkongsi tips…dengar tu!

Hiburan Thu, 26 Apr 2018

Itu Urusan Saya Dengan Allah, Kata Fathia Latiff

Perbuatan Fathia mengerjakan solat dalam kereta menjadi persoalan ramai memandangkan keadaan negara yang tidak dalam keadaan darurat dan berkemungkinan tempat yang dituju mempunyai surau.

Trending Hari Ini Thu, 11 Jun 2020
Hiburan Tue, 22 Oct 2019

NICO G Pertaruhkan KGB, Tampil Dengan Imej Lebih Ghetto!

Siapa sangka sudah tiga dekad kumpulan NICO bertapak di dalam industri muzik Malaysia.  Walaupun industri hiburan kini jauh berbeza, NICO tampil dengan penjenamaan baharu dengan memperkenalkan diri mereka sebagai NICO G dan mempersembahkan album berjudul […]

OMG Thu, 12 Jul 2018

Wow! Mak Cun Adventure Curi Perhatian Peminat, Catat 250,000 Muat Turun Dalam Masa Singkat

Mak Cun’s Adventure mula mencipta sejarah tersendiri apabila mendapat 100,000 muat turun dalam hanya tempoh 10 hari sahaja. Wow!

FESYEN Fri, 12 Jul 2019

It’s Not TeaLive But Tea Hair, This Peculiar Hair Color Went Viral On Social Media

People is taking Bobba tea to another different level!

| Live TV