TECH By: SGMS Putri June 18, 2018 @ 11:15am

5 Tips Untuk Memastikan Kesihatan Bateri Telefon Pintar Anda

Kita sering tertekan dengan masalah bateri peranti yang gagal bertahan untuk tempoh yang lama. Bagi menyelesaikannya, kita seringkali mencari sebarang cara atau tips untuk menjimatkan penggunaan bateri dalam kegunaan seharian peranti.

Tapi kita lupa, kadang kala kita telah melakukan beberapa kesilapan yang akan mengakibatkan kesihatan bateri itu sendiri terjejas. Oleh itu, mari kami kongsikan tips bagaimana untuk anda memanjangkan usia bateri telefon pintar anda.

1. Cas semula kuasa dengan lebih kerap

Kita sering dimomokkan dengan mitos bahawa mengecas bateri hanya selepas bateri peranti habis sepenuhnya adalah baik untuk bateri. Ianya mungkin betul satu masa dulu, tapi tidak kini. Namun berbeza dengan hari ini.

Ia kerana bateri lithium-ion & lithium polymer yang digunakan oleh kebanyakan peranti hari ini tidak mempunyai efek memori. Maka anda tidak lagi perlu menunggu peranti kehabisan kuasa sepenuhnya untuk mengecas semula.

Waktu terbaik untuk mengecas semula ialah pada tahap kuasa 10% hingga 20%.

2. Jangan cas peranti sepanjang masa

Mengecas peranti dengan terlalu lama tidak lagi menjadi masalah untuk peranti hari ini. Ia disebabkan peranti sekarang mempunyai keupayaan untuk memotong aliran masuk kuasa bagi menghentikan pengecasan selepas bateri dicas penuh.

Namun, ia tidak bermakna anda boleh terus menerus mengecas peranti tanpa henti. Anda perlu biarkan bateri perantiuntuk berfungsi dengan sendiri tanpa memaksa kuasa bateri untuk terus kekal di tahap yang tinggi.

Untuk keputusan yang terbaik, kekalkan bateri peranti pada tahap 40% hingga 80% untuk menjaga kesihatan bateri anda.

3. Tanggalkan sarung peranti ketika mengecas

Kebanyakan dari kita menggunakan sarung pelindung pada peranti demi menjaga peranti daripada mudah retak sekiranya jatuh ke lantai. Tiada masalah dengan perkara itu.

Akan tetapi, semasa mengecas peranti, pastikan anda menanggalkan sarung tersebut daripada peranti. Ini bagi memastikan suhu bateri peranti tidak meningkat tinggi akibat terperangkap oleh sarung pelindung.

4. Elakkan peranti daripada terdedah pada suhu yang tinggi atau terlalu rendah

Masih lagi berbincang mengenai suhu. Anda diingatkan supaya sentiasa memastikan peranti terdedah pada suhu yang terlalu tinggi dan terlalu rendah.

Sebagai contoh, sekiranya anda menunggang motorsikal sewaktu cuaca panas, jangan sesekali meletakkan telefon bimbit anda di raga motorsikal. Suhu yang panas bukan sahaja memberi kesan kepada bateri, malah panel skrin juga mungkin terjejas. Akibatnya, skrin akan kelihatan semakin malap.

Bateri peranti juga gagal berfungsi dengan sebaiknya sekiranya suhu terlalu rendah, ibarat enjin kereta yang tidak dipanaskan dulu pada waktu pagi. Jadi jika anda bercuti di kawasan sejuk, pastikan anda kurangkan penggunaan perantisemasa di luar bangunan.

5. Kosongkan kuasa bateri dari masa ke semasa

Walaupun anda dinasihatkan untuk tidak membiarkan peranti kehabisan kuasa sepenuhnya dengan kerap, ia perlu juga dilakukan dari masa ke semasa. Ia bertujuan untuk ‘menyegarkan’ kembali bateri peranti.

Anda dinasihatkan untuk mengosongkan bateri peranti sekurang-kurangnya sekali untuk setiap tiga bulan. Adalah lebih baik sekiranya anda dapat melakukannya untuk sebulan sekali.

Untuk keputusan terbaik, pastikan jarak masa antara setiap pengosongan kuasa itu adalah sama. Dalam kata mudah, jika anda mengosongkan bateri buat kali pertama selepas 30 hari, maka pengosongan bateri yang kedua juga perlu dilakukan 30 hari selepas itu.

Itu sahaja perkongsian daripada pihak kami buat masa ini. Diharapkan perkongsian ini dapat memberi sedikit manfaat kepada para pembaca.

Sumber : wiser.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

Setelah Sekian Lama, Notepad Terima Kemaskini

Ketika mana Windows dikemaskini serta dinaiktaraf dengan pelbagai fungsi, Microsoft seakan-akan terlupa satu aplikasi yang sudah lama wujud dalam platform berkenaan, Notepad. Digarap dari pengumuman kemaskini oleh Google Blog minggu lalu, satu naik taraf signifikan […]

TECH Sun, 21 Jan 2018

8 Fungsi Rahsia Google Chrome Yang Perlu Anda Tahu

Ada beberapa fungsi ‘Google Chrome’ yang perlu anda ketahui.Berikut adalah fungsi-fungsinya.

TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

TECH Mon, 9 Jul 2018

Vivo NEX Bakal Menemui Pembeli Tempatan Tidak Lama Lagi

Kelainan demi kelainan ditampilkan oleh syarikat pembuat telefon pintar. Tren kamera keluar masuk atau pop-up camera sudah mula menyinari pasaran dengan beberapa model sudah dilancarkan. Hadir dengan rekaan skrin hampir memenuhi bahagian hadapan peranti, Vivo NEX […]

TECH Thu, 26 Jul 2018

EU ‘Mengganas’ Lagi, Kali Ini 4 Pengeluar Barangan Elektronik Disaman

Kesatuan Eropah (EU) sebelum ini telah mengenakan saman yang tinggi terhadap Google kerana melanggar undang-undang perdagangan kesatuan itu. Tidak terhenti di situ, kini kesatuan tersebut telah mengenakan saman terhadap 4 pengeluar barangan elektronik, Asus, Denon […]

TECH Wed, 7 Feb 2018

日本女机器人当主播!

被誉为「最逼真」的日本机器人“埃丽卡”确定找到了令人羡慕的新工作,即将从4月亮相电视荧幕,为观众播报新闻。不过,新闻主播需要流畅的语言能力,以及随机应变的灵活性,机器人能否胜任?

Automobile Thu, 29 Mar 2018

养车小知识:火星塞( Spark Plug )多久换一次?

火星塞(Spark Plug)一般多久需要更换一次?

TECH Sun, 28 Apr 2019

Instagram Menguji Cara Baru Untuk Melihat Gambar Pada Explore Tab

Instagram kini dilihat sedang menguji cara baru untuk pengguna melihat gambar pada aplikasi mereka.

TECH Sat, 4 May 2019

Cara hilangkan iklan “Pop-up” pada Chrome

Semoga bermanfaat perkongsian daripada kami.

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019

| Live TV