TECH By: Rosli Ab Rahman June 30, 2018 @ 11:55am

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cam

Yang mengatakan, VSCO Cam adalah aplikasi penyuntingan foto kontemporari. Ia tidak merasakan seperti memuat naik foto ke Instagram tanpa mengeditnya terlebih dahulu dalam aplikasi VSCO Cam.

Mengedit menggunakan VSCO Cam sebenarnya tidak sukar, tetapi jika anda tidak berdaya tahan dan berhati-hati, suntingan anda mungkin buruk. Oleh itu, supaya pengeditan menggunakan VSCO Cam dapat secara estetik serupa dengan foto pengeditan selebriti, maka IDN Times berikut akan memberikan tips dan trik penyuntingan foto menggunakan VSCO Cam. Lihatlah!

 

1. Tentukan foto dan pilih filter yang paling menggambarkanmu.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Silap mata pertama untuk membuat pengeditan anda dalam VSCO Cam sama dengan pengeditan Selebgram adalah untuk menentukan foto paling estetik dan pilih penapis yang paling menggambarkan anda. filter sangat penting untuk membuat foto anda lebih kecil, kerana penapis yang berbeza adalah berbeza daripada hasil penyuntingan foto.

Cuba pilih penapis yang paling menarik dan konsisten. Bilangan pilihan  (bermula dari A4-A6) bukanlah alasan anda untuk percubaan dan kesilapan. Pilih yang paling ‘anda’ dan gunakannya dalam hampir semua suntingan foto untuk Instagram. Dijamin, suntingan foto dalam VSCO Cam anda tidak kalah dengan suntingan selebriti.

2.

Jika sudah memilih filter, tentukan perlu tambahan edit.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Nah, kalau kamu sudah memilih filter foto yang paling menggambarkanmu maka langkah selanjutnya adalah menentukan perlu tambahan editan apalagi. Jika kamu ingin menambahkan editan untuk foto agar tampak lebih ‘hangat’ maka gunakanlah tools editing Temperature yang tersedia di aplikasi VSCO Cam.

 

Tools ini bisa bikin fotomu makin terlihat cerah dan terasa ‘hangat’ serta estetik. Kamu bisa geser tools edit Temperature ke bagian kiri untuk membuat foto lebih cool, tapi jika ingin tampilan lebih hangat seperti foto sebelah kanan di atas maka coba geser tools editing ke sebelah kanan.

Fyitools editing Temperature sangat pas untuk membuat warna fotomu makin keluar terutama jika warna-warnanya sangat soft seperti daun cokelat di atas.

 

3. Jangan sedih kalau foto yang dipotret gelap, cerahkan pakai Exposure di VSCO Cam saja.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Jangan mengambil objek tertentu tetapi hasilnya gelap. Sama ada kerana kekurangan cahaya atau ketika anda ditembak kembali ke cahaya, aka backlight. Nah, jika tangkapan anda gelap maka gunakan alat penyuntingan pendedahan yang terdapat di VSCO Cam.

Exposure membuat foto yang mempunyai hasil yang gelap boleh menjadi lebih cerah, tetapi terdapat kesan sampingan, foto akan kehilangan butiran, terutama jika anda mengeditnya over exposure. Untuk itu, pastikan nombor Exposure menjadi terlalu tinggi. Jika anda benar-benar perlu mencerahkan foto, cuba meningkatkan exposure kepada tidak lebih daripada 20.

 

4. Agar lebih center, manfaatkan crop tools di VSCO Cam.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Ia mungkin apabila merakam tangan anda gemetar, supaya objek yang difoto menjadi condong. Jangan sedih, anda boleh memanfaatkan alat tanaman dalam aplikasi VSCO Cam untuk memfokuskannya.

Crop tools, boleh membuat komposisi foto lebih menarik. Selain dapat menumpukan objek ke tengah, anda juga boleh menggunakan alat tanaman untuk mengalih keluar satu bahagian tertentu dari objek foto anda supaya hasilnya lebih estetik.

5. Jika crop tools kurang memuaskan, gunakan straighten tools di VSCO Cam untuk membuat foto lebih estetik.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Crop tools sangat berguna untuk memfokuskan objek, tapi resolusi bisa turun jika kamu croping-nya kurang tepat. Atas sebab ini, gunakan croping apabila mengedit foto yang kekurangan pusat dengan VSCO Cam.

Tools ini boleh membuat foto lebih menarik dan menyeronokkan estetik dan membuat komposisi foto lebih sesuai. Mahu membuat kedudukan foto yang lebih dramatik, anda juga boleh menggunakan tools editing ini. Ia berdaya tahan dan anda mengutak dengan teliti dengan straighten tools agar sesuai dengan kedudukannya.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 19 Aug 2019

Jangan Panik Bila Disk Write Protected Pada Thumbdrive !

Jangan panik ada caranya , kenalah baca dan ikuti langkah di atas

TECH Thu, 22 Mar 2018

Memori Peranti Penuh? Jom Lihat Cara Menyelesaikan Masalah File Pendua

Memori peranti penuh? Bingung kenapa ada file pendua dalam peranti anda? Masalah ini tidaklah signifikan sekiranya anda menggunakan peranti yang mempunyai saiz storan yang besar. Namun sedikit sebanyak kehadiran fail ini agak mengganggu kita, apa […]

TECH Wed, 15 Aug 2018

YouTube Perlahan Pada Safari, Edge Dan Firefox?

Berikut cara untuk mengatasi masalah YouTube Perlahan dialami pengguna pelayar Safari, Edge, Firefox, dan lain – lain.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Khabar Angin OnePlus 6T Mungkin Dilengkapi Dengan 3 Kamera Utama Serta Kamera Pop-Up

Tetapan tiga kamera mula mendapat perhatian selepas Huawei memperkenalkan model P20 Pro yang dilengkapi 3 lensa dari Leica. Ramai beranggapan ia perubahan yang besar untuk tahun ini tetapi beberapa bulan selepas itu, Vivo serta OPPO […]

TECH Sun, 1 Sep 2019

Cara Cegah “Browser History” Dikesan Telco

Semua orang boleh melayari laman-laman sesawang berjam-jam. Tetapi adakah anda tahu bahawa “Browser History” anda boleh dikesan oleh telco?

TECH Mon, 23 Dec 2019

‘Influencer’ Facebook &Instagram Diharamkan Promosi Iklan Vape, Tembakau & Senjata

Kandungan yang mempromosi arak dan ubat kurus juga akan memerlukan sekatan khusus

TECH Sat, 16 Jun 2018

Melihat Kata Laluan & Info Kad Kredit Yang DiSimpan Pada iOS 12

Jika anda mempunyai Iphone iOS 12,anda perlu mengetahui info ini.

TECH Mon, 18 Dec 2017

Tronsmart Perkenal Pengecas Pantas Di Pasaran Tempatan

Tronsmart, pengeluar aksesori telefon pintar terkemuka, kini dengan rasminya telah memasuki pasaran Malaysia dengan memperkenalkan empat produk terbaharunya

TECH Sun, 6 Oct 2019

Bekas Pekerja Yahoo Mengaku Bersalah Menggodam Lebih 6 Ribu Pemilik Akaun Yahoo

Tertuduh juga mengaku menggodam pengguna storan awan iCloud, Facebook, Dropbox dan Gmail semata-mata bagi mencuri kandungan lucah milik mangsanya.

TECH Wed, 28 Aug 2019

Cara Daftarkan Alamat Di Google Map

Apa kata jom cuba daftarkan alamat di Google Maps

| Live TV