TECH By: Rosli Ab Rahman June 30, 2018 @ 11:55am

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cam

Yang mengatakan, VSCO Cam adalah aplikasi penyuntingan foto kontemporari. Ia tidak merasakan seperti memuat naik foto ke Instagram tanpa mengeditnya terlebih dahulu dalam aplikasi VSCO Cam.

Mengedit menggunakan VSCO Cam sebenarnya tidak sukar, tetapi jika anda tidak berdaya tahan dan berhati-hati, suntingan anda mungkin buruk. Oleh itu, supaya pengeditan menggunakan VSCO Cam dapat secara estetik serupa dengan foto pengeditan selebriti, maka IDN Times berikut akan memberikan tips dan trik penyuntingan foto menggunakan VSCO Cam. Lihatlah!

 

1. Tentukan foto dan pilih filter yang paling menggambarkanmu.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Silap mata pertama untuk membuat pengeditan anda dalam VSCO Cam sama dengan pengeditan Selebgram adalah untuk menentukan foto paling estetik dan pilih penapis yang paling menggambarkan anda. filter sangat penting untuk membuat foto anda lebih kecil, kerana penapis yang berbeza adalah berbeza daripada hasil penyuntingan foto.

Cuba pilih penapis yang paling menarik dan konsisten. Bilangan pilihan  (bermula dari A4-A6) bukanlah alasan anda untuk percubaan dan kesilapan. Pilih yang paling ‘anda’ dan gunakannya dalam hampir semua suntingan foto untuk Instagram. Dijamin, suntingan foto dalam VSCO Cam anda tidak kalah dengan suntingan selebriti.

2.

Jika sudah memilih filter, tentukan perlu tambahan edit.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Nah, kalau kamu sudah memilih filter foto yang paling menggambarkanmu maka langkah selanjutnya adalah menentukan perlu tambahan editan apalagi. Jika kamu ingin menambahkan editan untuk foto agar tampak lebih ‘hangat’ maka gunakanlah tools editing Temperature yang tersedia di aplikasi VSCO Cam.

 

Tools ini bisa bikin fotomu makin terlihat cerah dan terasa ‘hangat’ serta estetik. Kamu bisa geser tools edit Temperature ke bagian kiri untuk membuat foto lebih cool, tapi jika ingin tampilan lebih hangat seperti foto sebelah kanan di atas maka coba geser tools editing ke sebelah kanan.

Fyitools editing Temperature sangat pas untuk membuat warna fotomu makin keluar terutama jika warna-warnanya sangat soft seperti daun cokelat di atas.

 

3. Jangan sedih kalau foto yang dipotret gelap, cerahkan pakai Exposure di VSCO Cam saja.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Jangan mengambil objek tertentu tetapi hasilnya gelap. Sama ada kerana kekurangan cahaya atau ketika anda ditembak kembali ke cahaya, aka backlight. Nah, jika tangkapan anda gelap maka gunakan alat penyuntingan pendedahan yang terdapat di VSCO Cam.

Exposure membuat foto yang mempunyai hasil yang gelap boleh menjadi lebih cerah, tetapi terdapat kesan sampingan, foto akan kehilangan butiran, terutama jika anda mengeditnya over exposure. Untuk itu, pastikan nombor Exposure menjadi terlalu tinggi. Jika anda benar-benar perlu mencerahkan foto, cuba meningkatkan exposure kepada tidak lebih daripada 20.

 

4. Agar lebih center, manfaatkan crop tools di VSCO Cam.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Ia mungkin apabila merakam tangan anda gemetar, supaya objek yang difoto menjadi condong. Jangan sedih, anda boleh memanfaatkan alat tanaman dalam aplikasi VSCO Cam untuk memfokuskannya.

Crop tools, boleh membuat komposisi foto lebih menarik. Selain dapat menumpukan objek ke tengah, anda juga boleh menggunakan alat tanaman untuk mengalih keluar satu bahagian tertentu dari objek foto anda supaya hasilnya lebih estetik.

5. Jika crop tools kurang memuaskan, gunakan straighten tools di VSCO Cam untuk membuat foto lebih estetik.

5 Trik Mudah Edit Foto ala Selebgram Pakai VSCO Cammomentlens.co

Crop tools sangat berguna untuk memfokuskan objek, tapi resolusi bisa turun jika kamu croping-nya kurang tepat. Atas sebab ini, gunakan croping apabila mengedit foto yang kekurangan pusat dengan VSCO Cam.

Tools ini boleh membuat foto lebih menarik dan menyeronokkan estetik dan membuat komposisi foto lebih sesuai. Mahu membuat kedudukan foto yang lebih dramatik, anda juga boleh menggunakan tools editing ini. Ia berdaya tahan dan anda mengutak dengan teliti dengan straighten tools agar sesuai dengan kedudukannya.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Fri, 25 Jan 2019
TECH Sun, 7 Jul 2019

Cara Terbaik Untuk Mengesan Kamera Tersembunyi Dalam Bilik

cara-cara mudah untuk mengesan kamera tersembunyi

TECH Thu, 14 Nov 2019

5 Aplikasi Untuk Hasilkan Kandungan Media Sosial Yang Lebih Menarik

Mungkin masih ada yang tercari-cari aplikasi mudah untuk menghasilkan kandungan media sosial yang lebih menarik. Semua aplikasi ini mudah digunakan dan tidak memerlukan kepakaran dalam reka bentuk. Anda boleh menambah kesan khas daripada koleksi templat […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Digi Dijangka Perkenal Pelan Internet Tanpa Had Pada Harga Bulanan RM38

Syarikat telco yang menawarkan pelan internet tanpa had dengan bulanan mampu milik pasti menjadi pilihan pengguna di Malaysia. Terdahulu, U Mobile hadir dengan pelan internet tanpa had Giler Unlimited bersama yuran langganan sebanyak RM30 sebulan. Dilihat seolah-olah […]

TECH Tue, 16 Oct 2018

「睡眠监测指环」睡美人不需再等王子亲吻才醒!

SLEEPON开发的「GO2SLEEP睡眠监测指环」,号码全球最小,能简易搜集睡眠数据。

TECH Tue, 17 Jul 2018

Ramalan Tepat EA Sports Mengenai Juara Piala Dunia 2018

EA Sports sebagai pemegang francais permainan FIFA 18 dengan tepat meramal Perancis sebagai juara Piala Dunia 18 di Rusia. Mereka melakukannya dengan melakukan simulasi pada bulan May menggunakan DLC (downloadable content) Piala Dunia Rusia. Mereka […]

TECH Mon, 9 Jul 2018

“Subtitle” Filem Terus Daripada VLC Media Player

Perlukan ‘subtitle’ untuk menonton filem anda dalam ‘VLC’?Anda boleh cuba cara ini.

TECH Tue, 19 Jun 2018

Kesan Lokasi Kereta Atau Motosikal Yang Dicuri

Kereta anda dicuri?Anda ingin mengesan kenderaan anda dimana?Cubalah info yang kami kongsikan ini.

TECH Sun, 24 Jun 2018

Cara Untuk Menyelesaikan Masalah Matematik & Algebra

Jika anda seorang pelajar dan ingin mengetahui cara menyelesaikan soalan matematik,anda boleh cuba laman sesawang ini.

Automobile Tue, 18 Sep 2018

养车小知识:Engine Bay可以用水清洗吗?

用水清洗 Engine Bay 真的会造成引擎和电子部件损坏吗?

| Live TV