TECH By: SGMS Putri October 29, 2018 @ 2:45pm

6 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Telefon Android Lama

Hari demi hari, pelbagai peranti mudah-alih baru hadir ke pasaran, dan perkara ini membuatkan ramai yang sering berganti dan bertukar peranti mereka kepada peranti baru, sekaligus menjadikan peranti lama terbiar begitu sahaja.

Sekiranya peranti anda sebelum ini adalah peranti berasaskan Android, anda boleh melakukan beberapa perkara menarik menggunakannya, dan tidak membiarkan peranti lama terbiar begitu sahaja di rumah anda.

1. Jual

Seperti biasa, salah satu perkara utama yang boleh dilakukan apabila anda mempunyai peranti yang tidak digunakan adalah menjualnya.

Untuk pengguna tempatan, anda boleh menjual sesuatu peranti itu di beberapa laman popular, seperti di Lelong, Mudah dan sebagainya. Terdapat beberapa kedai telefon yang turut membeli peranti terpakai daripada pengguna – namun harga yang ditawarkan mereka mungkin tidak begitu tinggi (memandangkan mereka perlu membuat keuntungan melaluinya).

Selain menjualnya, anda juga turut boleh memberikan peranti tersebut kepada ahli keluarga terdekat yang mempunyai peranti yang lebih lama daripada peranti terpakai anda.

2. Menggunakannya Sebagai Modem Hotspot

 

Sekiranya anda mempunyai SIM tambahan dengan langganan data, anda boleh menggunakan peranti terpakai anda itu untuk digunakan sebagai modem mudah-alih untuk berkongsi akses internet bersama-sama beberapa peranti lain.

3. Mendedikasikan Untuk Tujuan Bacaan

Sekiranya anda mempunyai tablet ataupun phablet terpakai, salah satu perkara yang anda boleh lakukan anda menggunakannya sebagai tablet bacaan tetap.

Terdapat beberapa aplikasi yang menawarkan bahan bacaan menarik, termasuk Google Play Books, Pulse, Flipboard, Zinio, dan sebagainya.

Anda juga boleh memasang aplikasi daripada penerbit akhbar tempatan seperti Harian Metro, Berita Harian dan sebagainya, dan menggunakan tablet atau phablet anda itu untuk mengakses bahan bacaan berita harian menggunakannya.

4. Menggunakannya Sebagai Bingkai Gambar Atau Jam Digital

Bagi anda yang mempunyai meja komputer atau meja kerja, salah satu perkara menarik yang boleh dilakukan adalah dengan mengubahnya menjadi bingkai gambar digital ataupun mengubahnya untuk memaparkan masa.

Dayframe

Antara aplikasi menarik yang membantu untuk perkara ini adalah Dayframe (untuk bingkai gambar digital), ataupun Timely (untuk mengubahnya menjadi jam digital).

 

5. Menggunakannya Sebagai Kamera Keselamatan

Telefon pintar Android pada hari ini sering hadir dengan sokongan kamera. Salah satu perkara yang anda boleh lakukan dengan peranti Android lama adalah dengan menggunakannya, dan mengubah ia kepada kamera keselamatan berasaskan web.

IP Webcam

Untuk mengubah peranti anda sebagai kamera keselamatan, salah satu aplikasi yang memudahkannya adalah IP Webcam. Sebaik sahaja selesai memasangnya pada peranti, anda boleh mengaktifkannya dan melihat perkembangan daripada lensa peranti anda menggunakan pelayar web di komputer anda.

6. Menggunakannya Sebagai GPS Dalam Kenderaan

Untuk Android, terdapat beberapa aplikasi pemetaan yang hadir dengan sokongan untuk memuat-turun data pemetaan dan menggunakannya secara offline. Perkara ini sekaligus akan membolehkan anda untuk menggunakan telefon pintar Android lama anda sebagai GPS dalam kenderaan, serta menggunakan pengecas dalam kenderaan untuk tujuan pengecasan peranti tersebut.

Selain daripada ini, terdapat beberapa kegunaan lain yang turut anda boleh gunakan untuk peranti Android terpakai anda, dan antaranya adalah menyumbangkan tenaga pemprosesannya untuk tujuan sains, menggunakannya sebagai bahan rujukan resipi di dapur, serta beberapa perkara lain.

Sekian sahaja perkongsian kami pada kali ini.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 13 Jul 2018

Cara Menyembunyikan Foto dan Video di Android

Untuk versi Pro ini, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah,

Hiburan Wed, 13 Nov 2019

Aeril Zafril Boleh Jadi Contoh Calon Suami Yang Baik

Zaman sekarang, perempuan memang suka ambik suami orang kan?

Hiburan Tue, 16 Jul 2019

‘PDRM, Jawab Soalan Saya’ – Eizlan Yusof Naik Angin?

Sebelum mengeluarkan kenyataan atau fakta, mereka mestilah membuat siasatan menyeluruh.

TECH Thu, 26 Jul 2018

BERITA Pemain Dota 2 Di Belanda Kini Boleh Melihat Kandungan ‘Loot Box’ Sebelum Membuat Pembelian

Pemain Dota 2 di Belanda kini sudah boleh melihat kandungan loot box mereka sebelum mereka membuat keputusan membelinya. Perkara ini dikongsikan oleh seorang redditor, Larhf telah mengirim gambar yang mempunyai pernyataan:  Kandungan treasures di rantau ini boleh dilihat dahulu sebelum membukanya. Perkara […]

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Uji Rashid Baru Kenal Siapa ‘Makcik Bawang’!

Pelantun lagu ‘Semakin Hari Semakin Rindu’ ini memohon netizen termasuk jiran tetangga memberikannya sedikit ruang privasi.

Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Elfira Loy Sudah Hamil?

Dalam pada itu, Elfira turut memuat naik story yang menunjukkan beliau seakan mengidam asam jeruk. Selalunya ibu-ibu mengandung memang macam ni. Dah bagi hint ke tu?

Hiburan Fri, 2 Aug 2019
Hiburan Fri, 12 Apr 2019

Amyra Rosli Dan Azhan Rani Dimaki Bertubi-Tubi?

Kena maki pun takpe, yang penting Nur 2 meletop! Tak Gitu?

Hiburan Tue, 22 Oct 2019

| Live TV