TECH By: SGMS Putri July 30, 2018 @ 10:04am

8 Idea Susun Atur Foto Menarik Untuk Instagram

Instagram, platform perkongsian gambar yang cukup popular masa kini. Diawal pengenalannya, ia merupakan aplikasi eksklusif untuk peranti iOS dan dua tahun kemudian ia mula ditawarkan kepada Android.

Sejak dari itu, pengguna dilihat semakin kreatif untuk berkongsi gambar bersama kenalan. Bukan sahaja sekadar media sosial, Instagram kini turut menjadi landasan peniaga mempamerkan produk jualan mereka.

Selain rakaman foto yang berkualiti, susun atur foto juga memainkan peranan penting dalam menarik perhatian pengguna lain mengunjungi akaun anda.

Mahukan penampilan kemas pada Instagram? Jom ikuti 8 tips susun atur yang sedap mata memandang.

1. Squares

Susun atur paling mudah dan ringkas. Anda tidak perlu pening kepala untuk memuat naik jenis foto. Asalkan semua gambar menggunakan filter dan kombinasi warna yang sama.

2. Diagonal

Antara susun atur kegemaran Instafamous seluruh dunia. Apa yang perlu anda lakukan adalah pilih jenis gambar atau warna. Muat naik supaya ia kelihatan sebaris dari penjuru atas kebawah.

3. Tiles

Anda pasti pernah lihat susun atur ini. Sangat mudah. Muat naik gambar diselang seli dengan foto ayat atau kata-kata hikmah seperti dibawah. Atau selang selikan dengan jenis foto; manusia, barangan. Ikut selera anda.

4. Row by Row

Satu lagi susun atur yang menarik. Muat naik foto mengikut jenis dalam satu baris. Nampak tersusun cantik.

5. Line in the middle.

Susun atur seakan-akan foto dibahagi kepada dua bahagian. Boleh letakkan ayat-ayat dibahagian tengah. Kalau anda peniaga, boleh letak promosi.

6. Raibow Feed

Jika akaun Instagram ditatal, susun atur memaparkan foto berlainan warna. Macam pelangi.

7. Borders

Bermacam jenis bingkai yang boleh anda pamerkan. Petak atau bulat.

8. Puzzle

Susun atur ini agak sukar sedikit untuk dilakukan tetapi hasilnya sangat menarik. Foto-foto dimuat naik dilihat ibarat satu imej besar yang bercantum.

Untuk menghasilkan susun atur yang menarik dan sedap mata memandang, anda boleh gunakan beberapa aplikasi suntingan gambar seperti UNUM, The Preview App, Snapseed dan lain-lain.

 

sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 23 Jul 2018

Spesifikasi Kirin 980 Tertiris, Cip Dengan Kelajuan 2.8Ghz

Huawei telah memperlengkapkan sejumlah peranti flaghsip mereka tahun lalu dan 2018 dengan cip pemprosesan 970. Hadir dengan ciri kecerdasan buatan, cip terbabit bakal menerima pengganti berdasarkan khabar angin yang sedang berlegar ketika ini. Difahamkan spesifikasi cip Kirin 980 sudah tertiris dengan kelajuan […]

TECH Tue, 8 Jan 2019

「尘归尘土归土」还比火化更环保!冰葬让人体回归天地

随着环保意识抬头,葬礼的精简和大体回归自然成为新一代身后方案追求的目标,除了最近推广的树葬、植葬外,最近还有另一种新的环保葬:冰葬。

TECH Thu, 31 Jan 2019

Here’s How You Can Make Your Chinese New Year Even More Memorable Than Ever

Pictures are so old school. Now, it’s all about short-form videos!

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kementerian Pertahanan Malaysia Larang Warga ATM Guna Tik Tok

Tik Tok adalah aplikasi video pendek yang semakin menjadi perhatian ramai ketika ini dan popularitinya melonjak naik lebih-lebih lagi dirantau Asia. Walaupun ia sekadar hiburan bagi si pengguna, namun Kementerian Pertahanan Malaysia melihat ia membawa […]

TECH Wed, 8 Aug 2018

Tukar Paparan iPhone kepada versi “Black”

Jika anda bosan dengan paparan Iphone anda yang sedia ada,cubalah cara ini.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Khabar Angin Mengenai Cip Intel Core-i9 Yang Tertiris

Beberapa minggu lepas, Intel telah mengeluarkan beberapa dokumen di laman sesawang mereka yang merujuk kepada beberapa cip pemprosesan generasi ke-9 mereka. Antara yang disebut adalah cip 4 teras/ 4 bebenang Core i3-9000 dan 6 teras/ 6 bebenang Core i5-9600K. Yang menarik perhatian pula […]

TECH Sat, 6 Jul 2019
TECH Sat, 1 Sep 2018

Facebook新功能开放用户靠影音赚钱了!

经一年在美国市场推出后,Facebook宣布旗下影音服务Facebook Watch正式在全球推出!

TECH Thu, 5 Jul 2018

Facebook Diserang Pepijat, Tarik Balik Sekatan Keatas Akaun Yang Disekat

Fungsi sekatan atau blocking yang terdapat pada tetapan Facebook sememangnya sangat berguna jika anda mahu mengelak daripada seseorang di platform berkenaan. Individu yang sudah disekat tidak boleh melihat apa-apa status anda di garis masa, tidak boleh menghantar […]

TECH Mon, 20 Nov 2017

Cara Untuk Menukar “Background” Gambar Menggunakan Android

Sebelum ini kami pernah berkongsi kaedah ini menggunakan perisian Adobe Photoshop. Berikut salah satu kaedah yang boleh digunakan dengan menggunakan Android. Caranya sangat mudah, boleh sahaja ikuti langkah-langkah berikut. Langkah 1 Pasang aplikasi Auto Photo […]

| Live TV