TECH By: SGMS Putri July 30, 2018 @ 10:04am

8 Idea Susun Atur Foto Menarik Untuk Instagram

Instagram, platform perkongsian gambar yang cukup popular masa kini. Diawal pengenalannya, ia merupakan aplikasi eksklusif untuk peranti iOS dan dua tahun kemudian ia mula ditawarkan kepada Android.

Sejak dari itu, pengguna dilihat semakin kreatif untuk berkongsi gambar bersama kenalan. Bukan sahaja sekadar media sosial, Instagram kini turut menjadi landasan peniaga mempamerkan produk jualan mereka.

Selain rakaman foto yang berkualiti, susun atur foto juga memainkan peranan penting dalam menarik perhatian pengguna lain mengunjungi akaun anda.

Mahukan penampilan kemas pada Instagram? Jom ikuti 8 tips susun atur yang sedap mata memandang.

1. Squares

Susun atur paling mudah dan ringkas. Anda tidak perlu pening kepala untuk memuat naik jenis foto. Asalkan semua gambar menggunakan filter dan kombinasi warna yang sama.

2. Diagonal

Antara susun atur kegemaran Instafamous seluruh dunia. Apa yang perlu anda lakukan adalah pilih jenis gambar atau warna. Muat naik supaya ia kelihatan sebaris dari penjuru atas kebawah.

3. Tiles

Anda pasti pernah lihat susun atur ini. Sangat mudah. Muat naik gambar diselang seli dengan foto ayat atau kata-kata hikmah seperti dibawah. Atau selang selikan dengan jenis foto; manusia, barangan. Ikut selera anda.

4. Row by Row

Satu lagi susun atur yang menarik. Muat naik foto mengikut jenis dalam satu baris. Nampak tersusun cantik.

5. Line in the middle.

Susun atur seakan-akan foto dibahagi kepada dua bahagian. Boleh letakkan ayat-ayat dibahagian tengah. Kalau anda peniaga, boleh letak promosi.

6. Raibow Feed

Jika akaun Instagram ditatal, susun atur memaparkan foto berlainan warna. Macam pelangi.

7. Borders

Bermacam jenis bingkai yang boleh anda pamerkan. Petak atau bulat.

8. Puzzle

Susun atur ini agak sukar sedikit untuk dilakukan tetapi hasilnya sangat menarik. Foto-foto dimuat naik dilihat ibarat satu imej besar yang bercantum.

Untuk menghasilkan susun atur yang menarik dan sedap mata memandang, anda boleh gunakan beberapa aplikasi suntingan gambar seperti UNUM, The Preview App, Snapseed dan lain-lain.

 

sumber : wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 30 Jan 2018

Cara Kembalikan & Preview Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previe mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka. Cuba tips ini

TECH Thu, 20 Dec 2018

4 Tips Memilih Casing Telefon pintar yang Tepat

Selain berfungsi untuk melindungi, casing juga boleh mencantikkan telefon pintar kesayangan. Namun, jangan salah langkah untuk memilih aksesori ini yang kini mula kembali disukai banyak penyuka alat.

TECH Sun, 17 Nov 2019

Cara Menjadikan Tontonan Youtube Lebih Puas Dan “Gempak”

Kepada anda yang gemar menonton youtube menggunakan PC ataupun Laptop, berikut kami kongsikan Extension yang membolehkan anda menonton video pada YouTube dengan lebih berkualiti, yang mana anda boleh mengawal kekuatan bunyi menggunakan Mouse scroll, paparan keseluruhan Youtube juga akan […]

TECH Tue, 1 May 2018

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya! Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast […]

TECH Thu, 29 Aug 2019

全球最小且方便易用的3LCD雷射投影机

爱普生推出全球最小3LCD雅致雷射投影机,势必改变家庭影院的面貌!

TECH Wed, 9 May 2018

这款移动电源居然永不断电?简直是户外神器

世界上最痛苦的事情不是没有手机,而是明明手机在手里却没电,所以移动电源成了很多人手机的标配,但是如果移动电源也没电了呢?

TECH Thu, 16 Jan 2020

4 App Terbaik Untuk Pelajar Universiti Guna Dalam Aktiviti Harian. Wajib Download!

Jom download 4 aplikasi terbaik ni dalam membantu menguruskan dan memudahkan urusan harian anda… Semuanya PERCUMA!

TECH Sat, 14 Jul 2018

Cara Mencegah Virus Pada PC Anda Tanpa Sebarang Aplikasi

Cara memastikan komputer anda bebas dari virus yang ada dalam komputer anda.Sangat mudah dan senang.

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

TECH Tue, 10 Jul 2018

Cara Untuk Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Paparan notifikasi yang selalu “Pop – Up” dengan pelbagai permintaan sememangnya agak menjengkelkan kita. Berikut kami kongsikan cara – cara untuk anda matikan kemunculan notifikasi pada Chrome dan Mozilla.

error: Content is protected !!