TECH By: SGMS Enal May 25, 2018 @ 5:18am

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

Siapa pengguna peranti iPhone, mesti stress kalau tengah nak ambil gambar tapi tiba-tiba ada notification ‘Cannot Take Photo, Storage Full’! Ugh…

Mana taknya, selfie tahun lepas pun masih simpan lagi. Gambar merepek dalam WhatsApp pun tak clear, memanglah storage anda cepat full! Tak sedar iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja!

Jadi, apa anda perlu buat? Mestilah tambah storage iPhone kan? Tapi, nak tambah storage kena bayar… Kami ada 9 cara untuk tambah storage iPhone anda secara percuma. Jom try!

  1. Buka setting dan tap pada General dan tap pada iPhone storage

Anda boleh check storage yang tinggal dahulu sebelum mengikut step ini untuk membezakan berapa banyak storage yang tinggal.

  1. Scroll ke bawak dan pilih aplikasi mana yang paling banyak menggunakan storage anda, dan tap aplikasi itu

Instagram antara aplikasi yang paling banyak guna storage.

  1. Delete aplikasi itu dan kemudian download semula. Jika anda ada apa-apa maklumat yang perlu di backup, pastikan simpan dahulu!

Pastikan anda ingat password Instagram kerana selepas ada install semula aplikasi, anda kena login semula macam biasa.

  1. Download Google Photo di App Store

Boleh klik link INI untuk download, dan buka aplikasi tersebut.

  1. Sign in akaun Gmail anda

Anda boleh pilih sama anda mahukan gambar high quality (storage tanpa had) atau gambar original (ada limit). Kemudian pilih sama ada nak guna mobile data atau WiFi untuk memuatnaik gambar ke Google Photo.

Kami cadang anda guna WiFi. Bukan apa, kalau ada beribu gambar dalam iPhone, boleh habis data langganan anda tu. Kalau anda pilih WiFi dan waktu itu anda memang sudah bersambung dengan WiFi, semua gambar dalam iPhone akan automatik terus backup dan upload ke Google Photo. Kalau WiFi 100Mbps, 200 gambar tak sampai 2 minit sudah selesai.

Kalau anda mahu segera upload semua gambar, jangan keluar dari aplikasi Google Photo.

  1. Selepas selesai upload semua gambar, anda akan nampak notificationbackup complete’ dan anda boleh tap butang 3 line seperti gambar di atas.
  2. Kemudian tap di ‘free up space

Fungsi free up space ini adalah untuk membuang semua gambar dalam iPhone anda yang sudah dimuatnaik. Jadi, kalau anda nak selfie banyak-banyak sekalipun, anda boleh kosongkan gambar yang ada dalam iPhone dan simpan dalam Google Photo.

  1. Sekarang, kami ajar cara untuk download gambar yang sudah dibuang ke dalam iPhone semula

Kalau anda tiba-tiba nakkan semula gambar yang sudah dibuang, anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda mahu download dan tap di 3 titik belah kanan seperti gambar di atas.

  1. Tap download dan selesai!

Jika gambar ini ada dalam iPhone, butang download tidak akan muncul. Jadi, pastikan gambar yang anda nak download memang tiada dalam iPhone.

Senang je kan? Jom cuba!

Ditulis oleh SGMS Epul 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 9 Aug 2018

Cara Unik Mengambil Screenshot Lewat Google Assistant

Menangkap gambar yang ada di layar smartphone dengan cara konvensional? Guna tips ini

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Sekitar Majlis Aqiqah anakanda Che Puan Juliana Evans

Che Puan Juliana Evans makin anggun selepas bergelar ibu…

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

Hiburan Mon, 23 Dec 2019

Nina Iskandar Selamat Lahirkan Anak Sulung

Tahniah buat Nina & Lan Lebah!

Events Tue, 27 Feb 2018

Anda Rasa Diri Cool? Ini Mungkin 5 Rancangan Hot Wajib Tonton Anda

Wow! tonton bukan sahaja mengumpulkan pelbagai koleksi drama local malah, turut mengumpulkan pelbagai drama antarabangsa seperti Korea (annyeonghaseyo!), Thailand (Sawadekap), China dan juga India. Bukan itu sahaja, rancangan-rancangan ini boleh di tonton menerusi siaran HD! Mesti korang cair tengok muka pelakon favourite Korea korang kan? 

Hiburan Mon, 7 Jan 2019

Amira Othman Tak Mahu Karya ‘Asal Boleh’

Kenapa agaknya Amira lama menyepi?

LIFESTYLE Fri, 14 Dec 2018

3 Tips Cantik Sebelum Tidur

Nak cantik sebelum tidur ikuti tips ini

Hiburan Mon, 25 Nov 2019

“Nampak Je Keras Tapi…” -Emelda Rosmila Tunjuk Perangai Adlin Yang Orang Tak Tahu

Teringat masa Adlin jadi juri tetap Akademi Fantasia! Teguran tegas tapi membina!

Hiburan Fri, 10 May 2019
TECH Fri, 13 Jul 2018

Blackmagic eGPU Tambah Sentuhan Magis Kepada MacBook Pro

Seiring dengan pelancaran MacBook Pro 2018 oleh Apple Inc., mereka juga menambah satu lagi perkakasan yang boleh membuatkan MacBook Pro sedia ada lebih berkuasa daripada biasa. Blackmagic eGPU, sebuah unit pemprosesan grafik yang boleh digunakan bersama-sama dengan […]

| Live TV