TECH By: SGMS Enal May 25, 2018 @ 5:18am

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

Siapa pengguna peranti iPhone, mesti stress kalau tengah nak ambil gambar tapi tiba-tiba ada notification ‘Cannot Take Photo, Storage Full’! Ugh…

Mana taknya, selfie tahun lepas pun masih simpan lagi. Gambar merepek dalam WhatsApp pun tak clear, memanglah storage anda cepat full! Tak sedar iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja!

Jadi, apa anda perlu buat? Mestilah tambah storage iPhone kan? Tapi, nak tambah storage kena bayar… Kami ada 9 cara untuk tambah storage iPhone anda secara percuma. Jom try!

  1. Buka setting dan tap pada General dan tap pada iPhone storage

Anda boleh check storage yang tinggal dahulu sebelum mengikut step ini untuk membezakan berapa banyak storage yang tinggal.

  1. Scroll ke bawak dan pilih aplikasi mana yang paling banyak menggunakan storage anda, dan tap aplikasi itu

Instagram antara aplikasi yang paling banyak guna storage.

  1. Delete aplikasi itu dan kemudian download semula. Jika anda ada apa-apa maklumat yang perlu di backup, pastikan simpan dahulu!

Pastikan anda ingat password Instagram kerana selepas ada install semula aplikasi, anda kena login semula macam biasa.

  1. Download Google Photo di App Store

Boleh klik link INI untuk download, dan buka aplikasi tersebut.

  1. Sign in akaun Gmail anda

Anda boleh pilih sama anda mahukan gambar high quality (storage tanpa had) atau gambar original (ada limit). Kemudian pilih sama ada nak guna mobile data atau WiFi untuk memuatnaik gambar ke Google Photo.

Kami cadang anda guna WiFi. Bukan apa, kalau ada beribu gambar dalam iPhone, boleh habis data langganan anda tu. Kalau anda pilih WiFi dan waktu itu anda memang sudah bersambung dengan WiFi, semua gambar dalam iPhone akan automatik terus backup dan upload ke Google Photo. Kalau WiFi 100Mbps, 200 gambar tak sampai 2 minit sudah selesai.

Kalau anda mahu segera upload semua gambar, jangan keluar dari aplikasi Google Photo.

  1. Selepas selesai upload semua gambar, anda akan nampak notificationbackup complete’ dan anda boleh tap butang 3 line seperti gambar di atas.
  2. Kemudian tap di ‘free up space

Fungsi free up space ini adalah untuk membuang semua gambar dalam iPhone anda yang sudah dimuatnaik. Jadi, kalau anda nak selfie banyak-banyak sekalipun, anda boleh kosongkan gambar yang ada dalam iPhone dan simpan dalam Google Photo.

  1. Sekarang, kami ajar cara untuk download gambar yang sudah dibuang ke dalam iPhone semula

Kalau anda tiba-tiba nakkan semula gambar yang sudah dibuang, anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda mahu download dan tap di 3 titik belah kanan seperti gambar di atas.

  1. Tap download dan selesai!

Jika gambar ini ada dalam iPhone, butang download tidak akan muncul. Jadi, pastikan gambar yang anda nak download memang tiada dalam iPhone.

Senang je kan? Jom cuba!

Ditulis oleh SGMS Epul 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 6 Jan 2020
Hiburan Fri, 13 Sep 2019

The Queen Choi Sooyoung of Girls’ Generation Has Come to Conquer YouTube

We stan! Literally, even before anything else, we seriously stan!

Hiburan Tue, 17 Dec 2019

Fattah Dan Fazura Sudah Bersedia Untuk Hidup ‘Bertiga’

Semoga cepat-cepat dimakbulkan Allah…

LIFESTYLE Tue, 16 Apr 2019

Go on a Wild Adventure at These 5 Wonders of Nature

What is life without some adventurous fun?

Hiburan Fri, 13 Jul 2018

Wow! Si Cantik Uyaina Arshad Bakal Jadi Pengacara Liga Dangdut

Saya adalah pengacara luar pertama. Jadi, banyak mendapat sokongan dan tunjuk ajar daripada rakan pengacara yang lain juga. Pastinya, peluang ini sangat bermakna, segali gus ia menguji kemampuan sebenar saya sebagai pengacara.

Hiburan Fri, 30 Nov 2018

Impian Jadi Kenyataan, Syamel Mampu Beli Kereta Mewah Okay!

Wah, lepasni bolehlah tumpang kereta Syamel ronda-ronda

Hiburan Mon, 8 Apr 2019

’Lebih Baik Bunuh Saja Suami Saya…’- Almy Nadia Bengang Tuduhan Netizen

Fitnah memang tidak boleh dibuat main-main kerana ia boleh merosakkan reputasi seseorang sehingga mengganggu rumah tangga suami isteri. Begitulah situasi dilalui pelakon, Datin Almy Nadia yang menyelar tindakan warganet yang memfitnah suaminya, pelakon dan usahawan, […]

Hiburan Wed, 21 Mar 2018

“ Kami Redha Dan Maafkan Dia,” – Datuk K

Menurut Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa, beliau dan isteri sudah memaafkan individu berkenaan. “Kami reda dengan apa yang jadi dan tidak mahu menjadikan ia satu isu,” katanya.

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

Hiburan Thu, 25 Jul 2019

#ThrowbackThursday Produce X 101 Moments that Disintegrated Our Wigs and Left Us Gagged Part 1

This post is dedicated to the post-Produce X 101-depressed out there.

| Live TV