TECH By: SGMS Enal May 25, 2018 @ 5:18am

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

Siapa pengguna peranti iPhone, mesti stress kalau tengah nak ambil gambar tapi tiba-tiba ada notification ‘Cannot Take Photo, Storage Full’! Ugh…

Mana taknya, selfie tahun lepas pun masih simpan lagi. Gambar merepek dalam WhatsApp pun tak clear, memanglah storage anda cepat full! Tak sedar iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja!

Jadi, apa anda perlu buat? Mestilah tambah storage iPhone kan? Tapi, nak tambah storage kena bayar… Kami ada 9 cara untuk tambah storage iPhone anda secara percuma. Jom try!

  1. Buka setting dan tap pada General dan tap pada iPhone storage

Anda boleh check storage yang tinggal dahulu sebelum mengikut step ini untuk membezakan berapa banyak storage yang tinggal.

  1. Scroll ke bawak dan pilih aplikasi mana yang paling banyak menggunakan storage anda, dan tap aplikasi itu

Instagram antara aplikasi yang paling banyak guna storage.

  1. Delete aplikasi itu dan kemudian download semula. Jika anda ada apa-apa maklumat yang perlu di backup, pastikan simpan dahulu!

Pastikan anda ingat password Instagram kerana selepas ada install semula aplikasi, anda kena login semula macam biasa.

  1. Download Google Photo di App Store

Boleh klik link INI untuk download, dan buka aplikasi tersebut.

  1. Sign in akaun Gmail anda

Anda boleh pilih sama anda mahukan gambar high quality (storage tanpa had) atau gambar original (ada limit). Kemudian pilih sama ada nak guna mobile data atau WiFi untuk memuatnaik gambar ke Google Photo.

Kami cadang anda guna WiFi. Bukan apa, kalau ada beribu gambar dalam iPhone, boleh habis data langganan anda tu. Kalau anda pilih WiFi dan waktu itu anda memang sudah bersambung dengan WiFi, semua gambar dalam iPhone akan automatik terus backup dan upload ke Google Photo. Kalau WiFi 100Mbps, 200 gambar tak sampai 2 minit sudah selesai.

Kalau anda mahu segera upload semua gambar, jangan keluar dari aplikasi Google Photo.

  1. Selepas selesai upload semua gambar, anda akan nampak notificationbackup complete’ dan anda boleh tap butang 3 line seperti gambar di atas.
  2. Kemudian tap di ‘free up space

Fungsi free up space ini adalah untuk membuang semua gambar dalam iPhone anda yang sudah dimuatnaik. Jadi, kalau anda nak selfie banyak-banyak sekalipun, anda boleh kosongkan gambar yang ada dalam iPhone dan simpan dalam Google Photo.

  1. Sekarang, kami ajar cara untuk download gambar yang sudah dibuang ke dalam iPhone semula

Kalau anda tiba-tiba nakkan semula gambar yang sudah dibuang, anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda mahu download dan tap di 3 titik belah kanan seperti gambar di atas.

  1. Tap download dan selesai!

Jika gambar ini ada dalam iPhone, butang download tidak akan muncul. Jadi, pastikan gambar yang anda nak download memang tiada dalam iPhone.

Senang je kan? Jom cuba!

Ditulis oleh SGMS Epul 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.

Hiburan Thu, 5 Sep 2019

‘Ayah Selalu Lost Control’- Anak Ahmad Dhani Sedia Jadi Pengganti?

Ke Mana Tumpahnya Kuah, Kalau Tidak Ke Nasi, kan?

Hiburan Mon, 14 May 2018

Sheila Rusly Kecewa Dengan Syafiq Kyle?

“Saya tak boleh sewenang-wenangnya tukar pelakon sebab watak itu dipegang oleh Syafiq, kalau orang lain lakonkan dah tak jadi Dekatkan Jarak Kita…

Hiburan Fri, 29 Jun 2018

Alahai, Wak Doyok Kantoi Tayang Gambar Kasut Dari Pinterest

Agaknya apalah yang difikirkan oleh Wak Doyok sebelum memuat naik gambar tersebut kan?

Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Terserahlah…Janna Nick Tak Kisah Dah

Saya tahu tidak semua boleh menerima cara saya, namun terserah kepada penilaian mereka…Saya tidak melatah.

Hiburan Thu, 4 Jul 2019
TECH Thu, 3 May 2018

Switch竟涉嫌抄袭!任天堂在美国受到起诉

去年八月,美国配件厂商Gamevice就起诉日本任天堂抄袭了他们Joy-Con手柄可拆卸设计,并要求任天堂不得在美国境内出售Switch主机;而这起诉讼日前也有了新的进展……

Trending Hari Ini Mon, 27 Apr 2020
TECH Wed, 2 Oct 2019

Twitter Dan Tweetdeck Terganggu

Anda mungkin mengalami masalah melakukan Tweeting, mendapatkan notifikasi, atau melihat DMs.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Penstrim Twitch Terkenal, Shroud ‘Diharamkan’ Selama 30 Hari

Michael “Shroud” Grzesiek atau dikenali dengan nama in-game Shroud dilaporkan telah diharamkan oleh PUBG setelah didapati melanggar peraturan di dalam permainan. Dia yang terkenal di kalangan pemain PUBG telah diletakkan bersama penggodam di dalam satu pasukan. Bagi […]

| Live TV