TECH By: SGMS Enal May 25, 2018 @ 5:18am

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

Siapa pengguna peranti iPhone, mesti stress kalau tengah nak ambil gambar tapi tiba-tiba ada notification ‘Cannot Take Photo, Storage Full’! Ugh…

Mana taknya, selfie tahun lepas pun masih simpan lagi. Gambar merepek dalam WhatsApp pun tak clear, memanglah storage anda cepat full! Tak sedar iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja!

Jadi, apa anda perlu buat? Mestilah tambah storage iPhone kan? Tapi, nak tambah storage kena bayar… Kami ada 9 cara untuk tambah storage iPhone anda secara percuma. Jom try!

  1. Buka setting dan tap pada General dan tap pada iPhone storage

Anda boleh check storage yang tinggal dahulu sebelum mengikut step ini untuk membezakan berapa banyak storage yang tinggal.

  1. Scroll ke bawak dan pilih aplikasi mana yang paling banyak menggunakan storage anda, dan tap aplikasi itu

Instagram antara aplikasi yang paling banyak guna storage.

  1. Delete aplikasi itu dan kemudian download semula. Jika anda ada apa-apa maklumat yang perlu di backup, pastikan simpan dahulu!

Pastikan anda ingat password Instagram kerana selepas ada install semula aplikasi, anda kena login semula macam biasa.

  1. Download Google Photo di App Store

Boleh klik link INI untuk download, dan buka aplikasi tersebut.

  1. Sign in akaun Gmail anda

Anda boleh pilih sama anda mahukan gambar high quality (storage tanpa had) atau gambar original (ada limit). Kemudian pilih sama ada nak guna mobile data atau WiFi untuk memuatnaik gambar ke Google Photo.

Kami cadang anda guna WiFi. Bukan apa, kalau ada beribu gambar dalam iPhone, boleh habis data langganan anda tu. Kalau anda pilih WiFi dan waktu itu anda memang sudah bersambung dengan WiFi, semua gambar dalam iPhone akan automatik terus backup dan upload ke Google Photo. Kalau WiFi 100Mbps, 200 gambar tak sampai 2 minit sudah selesai.

Kalau anda mahu segera upload semua gambar, jangan keluar dari aplikasi Google Photo.

  1. Selepas selesai upload semua gambar, anda akan nampak notificationbackup complete’ dan anda boleh tap butang 3 line seperti gambar di atas.
  2. Kemudian tap di ‘free up space

Fungsi free up space ini adalah untuk membuang semua gambar dalam iPhone anda yang sudah dimuatnaik. Jadi, kalau anda nak selfie banyak-banyak sekalipun, anda boleh kosongkan gambar yang ada dalam iPhone dan simpan dalam Google Photo.

  1. Sekarang, kami ajar cara untuk download gambar yang sudah dibuang ke dalam iPhone semula

Kalau anda tiba-tiba nakkan semula gambar yang sudah dibuang, anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda mahu download dan tap di 3 titik belah kanan seperti gambar di atas.

  1. Tap download dan selesai!

Jika gambar ini ada dalam iPhone, butang download tidak akan muncul. Jadi, pastikan gambar yang anda nak download memang tiada dalam iPhone.

Senang je kan? Jom cuba!

Ditulis oleh SGMS Epul 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 3 Jan 2018

PEGANG MIKROFON TERBALIK, PROPA KE KHAI?

Kejadian itu menyebabkan  dia sendiri tidak sedar bahawa tindakannya itu mengundang malu lebih-lebih lagi program tersebut bersiaran secara langsung dan semestinya ditonton oleh ribuan rakyat Malaysia

Hiburan Thu, 4 Jul 2019

Casting of Ariel in Disney’s live-action remake of The Little Mermaid causes a stir

The announcement of Ariel being played by a person of colour (PC) for Disney’s upcoming live-action remake The Little Mermaid creates mixed reactions amongst Disney fans.

Events Mon, 28 Jan 2019

Indulge in a Hyper-Reality Experience at The VOID

It is a VR experience like no other.

TECH Thu, 5 Jul 2018

China Mobile Menjadi Mangsa Terbaru Perang Dingin AS-China

Kerajaan Amerika Syarikat(AS) sebelum ini telah menghalang produk keluaran Huawei dan ZTE daripada dijual di kedai-kedai yang beroperasi di dalam kem ketenteraan mereka. Malah, mereka turut pernah menyekat sebarang aktiviti perniagaan daripada dijalankan oleh syarikat tempatan dengan […]

Hiburan Mon, 23 Apr 2018

Sufian Suhaimi Belum Sedia Buka Hati

Lagipun lagu Di Matamu mendapat sambutan baik peminat. Saya tidak mahu momentum lagu ini terganggu akibat kisah peribadi.

Hiburan Thu, 5 Sep 2019

Noor Nabila Lebih Bahagia Selepas Bercerai?

Doakan yang baik-baik saja buat Bella…

Hiburan Thu, 24 May 2018

Syed Saddiq Harap Anggota Kerajaan PH Isytihar Harta

Sebelum ini pengisytiharan aset hanya terhad kepada Perdana Menteri tetapi terdapat pertindihan kepentingan

Hiburan Tue, 17 Apr 2018

Achey Tuju Lagu Untuk Makcik Bawang

Video yang dimuatnaik di laman Youtube sejak semalam ini sudah ditonton hampir 94,000 orang. Wow, luar biasa ni Achey. Tapi memang best lagu ni, korang kena layan ok!

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Wow…Tiket Konsert Hujan X Kugiran Masdo Laku Macam Goreng Pisang Panas!

Difahamkan setakat ini, 1000 keping tiket sudah habis dijual. Untuk anda yang belum bepeluang mendapatkan tiket, sila lakukan dalam kadar segera! Pihak penganjur juga akan cuba menambah kapasiti ruangan namun bergantung kepada permintaan tiket.

Contest Tue, 25 Sep 2018

| Live TV