TECH By: SGMS Enal May 25, 2018 @ 5:18am

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

Siapa pengguna peranti iPhone, mesti stress kalau tengah nak ambil gambar tapi tiba-tiba ada notification ‘Cannot Take Photo, Storage Full’! Ugh…

Mana taknya, selfie tahun lepas pun masih simpan lagi. Gambar merepek dalam WhatsApp pun tak clear, memanglah storage anda cepat full! Tak sedar iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja!

Jadi, apa anda perlu buat? Mestilah tambah storage iPhone kan? Tapi, nak tambah storage kena bayar… Kami ada 9 cara untuk tambah storage iPhone anda secara percuma. Jom try!

  1. Buka setting dan tap pada General dan tap pada iPhone storage

Anda boleh check storage yang tinggal dahulu sebelum mengikut step ini untuk membezakan berapa banyak storage yang tinggal.

  1. Scroll ke bawak dan pilih aplikasi mana yang paling banyak menggunakan storage anda, dan tap aplikasi itu

Instagram antara aplikasi yang paling banyak guna storage.

  1. Delete aplikasi itu dan kemudian download semula. Jika anda ada apa-apa maklumat yang perlu di backup, pastikan simpan dahulu!

Pastikan anda ingat password Instagram kerana selepas ada install semula aplikasi, anda kena login semula macam biasa.

  1. Download Google Photo di App Store

Boleh klik link INI untuk download, dan buka aplikasi tersebut.

  1. Sign in akaun Gmail anda

Anda boleh pilih sama anda mahukan gambar high quality (storage tanpa had) atau gambar original (ada limit). Kemudian pilih sama ada nak guna mobile data atau WiFi untuk memuatnaik gambar ke Google Photo.

Kami cadang anda guna WiFi. Bukan apa, kalau ada beribu gambar dalam iPhone, boleh habis data langganan anda tu. Kalau anda pilih WiFi dan waktu itu anda memang sudah bersambung dengan WiFi, semua gambar dalam iPhone akan automatik terus backup dan upload ke Google Photo. Kalau WiFi 100Mbps, 200 gambar tak sampai 2 minit sudah selesai.

Kalau anda mahu segera upload semua gambar, jangan keluar dari aplikasi Google Photo.

  1. Selepas selesai upload semua gambar, anda akan nampak notificationbackup complete’ dan anda boleh tap butang 3 line seperti gambar di atas.
  2. Kemudian tap di ‘free up space

Fungsi free up space ini adalah untuk membuang semua gambar dalam iPhone anda yang sudah dimuatnaik. Jadi, kalau anda nak selfie banyak-banyak sekalipun, anda boleh kosongkan gambar yang ada dalam iPhone dan simpan dalam Google Photo.

  1. Sekarang, kami ajar cara untuk download gambar yang sudah dibuang ke dalam iPhone semula

Kalau anda tiba-tiba nakkan semula gambar yang sudah dibuang, anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda mahu download dan tap di 3 titik belah kanan seperti gambar di atas.

  1. Tap download dan selesai!

Jika gambar ini ada dalam iPhone, butang download tidak akan muncul. Jadi, pastikan gambar yang anda nak download memang tiada dalam iPhone.

Senang je kan? Jom cuba!

Ditulis oleh SGMS Epul 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 27 Jan 2020
Events Tue, 21 May 2019
Events Mon, 23 Jul 2018

Kevin Hart Will be Making Malaysians LOL During His Tour

The man himself will be making a pit stop in

Hiburan Thu, 6 Dec 2018
Hiburan Wed, 12 Dec 2018

‘ OK Kan Tengok Kat Mamak, Tak Dosa Kan?’, Tindakan Rita Rudaini Dipuji Netizen

Nama pelakon Rita Rudaini terus hangat diperkatakan di sosial media apabila sering memuatnaik gambar dan kapsyen ‘mengusik’ individu tertentu. Sebelum ini, Rita ada memaklumkan akan mempertimbangkan membawa dua anaknya Rayyan dan Arjuna ke stadium Bukit […]

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

EXO’s Lay Will NOT Allow His Children to Become an Idol

EXO’s Lay talks to Pear Vid in an interview about supporting youngsters chasing their dreams, and future children’s plans on becoming an idol like him.

Hiburan Fri, 6 Jul 2018

Lagu “Police Entry” Tuju Untuk Lelaki Penipu?

Penyanyi ini pernah bercinta dengan seorang ahli perniagaan dan hubungan mereka putus di tengah jalan angkara orang ketiga.  

Trending Thu, 3 Dec 2020
Hiburan Fri, 27 Dec 2019

‘Takkan Nak Menangis Di Instagram’- Zara Zya Sudah Move On?

Kami putus tunang secara baik dan tidak bergaduh pun…

| Live TV