TECH By: SGMS Putri May 1, 2018 @ 2:51am

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya!

Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast yang digemari masa kini?

Ais Kacang merupakan satu aplikasi podcast yang mengetengahkan tentang isu semasa dan menghidangkan pengisian yang mengupas pelbagai topik menarik, berbeza dari radio tradisional. Podcast adalah platform popular di luar negara tetapi ia masih baru di Malaysia.

Ais Kacang adalah satu bentuk media digital yang terdiri daripada beberapa siri pilihan bersama episod fail audio yang boleh dilanggan dan dimuat turun melalui penstriman web atau melalui telefon pintar.

Dari segi rekaan antaramuka yang diketengahkan, saya rasa tiada masalah kerana ianya sangat ringkas dan minimalis. Di laman utama pengguna dapat memilih 3 jenis segmen yang terdiri daripada bahasa Malaysia, Inggeris dan Cina.

 

Antara program yang menarik perhatian adalah The Balls, The True Me, How to Adult (English), Face With Fara, Yu Laser, Paranormal, Tolong Ketawa, Why Repose? Oleh Diva AA (Bahasa Melayu), Gossip Talk di Mahjong Table, Feng Shui (Cina) dan banyak lagi.

Bukan itu saja, setiap daripada pendengar juga boleh memulakan podcast mereka sendiri dengan menghantar rakaman dan bekerjasama dengan Ais Kacang di sini.

Ulasan Ringkas : Kemas dan Minimalis

Setiap satu episod berjalan dalam 3 ke 4 minit. Saya memilih untuk mendengar siri The Balls yang berkisarkan tentang cerita dan kupasan mereka tentang bola. Ianya seperti mendengar perbualan orang kebiasaan di mamak. Sangat dekat dihati pendengar. Berbeza dengan pengisian yang selalu kita dengar di radio mahupun rancangan TV.

Terdapat beberapa kelemahan yang saya dapati apabila menggunakan aplikasi podcast ini terutamanya dari segi kawalan dari episod ke episod. Mereka perlu meletakkan butang ‘NEXT’ untuk memudahkan pengguna meneruskan ke episod seterusnya.

Saya juga berpendapat aplikasi podcast Ais Kacang ini akan jadi lebih menarik jika mereka meletakkan ruang untuk pengguna berinteraksi dengan jurucakap atau selebriti di setiap siri dengan meletakkan ruang komen di setiap episod.

Dari segi pengisian, mereka perlu menyusun setiap siri mengikut ketegori masing-masing supaya lebih mudah untuk pengguna memilih citarasa yang ingin didengari.

Aplikasi ini juga agak berat dari segi masa ‘loading’ tetapi secara keseluruhannya, aplikasi Ais Kacang ini membawa sesuatu kelainan dalam dunia digital Malaysia. Sesuai untuk penggemar ASMR yang sukakan bunyi yang sedap dan pengguna yang susah untuk tidur.

Worth a try!

Boleh dapatkan di Google Playstore dan Apple Store.

 

Kredit sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 31 Jan 2018

旅行青蛙「幸运轮」赠品效果大解析

最近,日本手机游戏“旅行青蛙”(旅かえる)风靡中国和台湾,就连娱乐圈的艺人都深陷在这疗愈又可爱的手游。相信大家都知道青蛙每次出游回到家,都会带回一张「抽奖券」。而集满五张就可以转一次「幸运轮」!但是抽到的赠品到底有什么功用呢?

TECH Sun, 7 Apr 2019

Cara Mainkan Lagu Pada Aplikasi Google Maps

Bolehkah kita buka lagu di aplikasi Google Maps? Tetapi bagaimana caranya? Ketahui cara-caranya disini.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Pirate Bay Guna CPU Anda Untuk Melombong Mata Wang Kripto

Sekitar Oktober tahun lalu kita dikejutkan dengan isu Pirate bay yang mengeksploitasi CPU pengguna untuk melombong mata wang kripto. Terdapat perdebatan mengenai perkara ini dimana satu pihak menentang keras perlakuan itu dan disebelah pihak lagi […]

Contest Fri, 4 Oct 2019

Lebih Canggih Dan Urban, Ini Sebab Kenapa Korang Patut Grab HUAWEI GT 2 Watch

Wow! Lebih bergaya dan trendy dengan Huawei GT2 Watch

TECH Fri, 20 Jul 2018

FreeSync vs G-Sync: Mana Satu Yang Lebih Sesuai?

Anda sedang berkira-kira mahu membeli monitor PC yang baharu dan terjumpa dengan terminologi teknologi G-Sync dan FreeSync yang wujud di dalam monitor yang anda cari sebentar tadi. Apa itu G-Sync dan FreeSync? Dua terma tersebut […]

TECH Sun, 25 Feb 2018

Tips Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Rimas dengan pelbagai notifikasi ketika melayari internet? Sememangnya Google Chrome dan Mozilla firefox merupakan pelayar laman sesawang paling terkenal dan banyak digunakan diseluruh dunia.

TECH Mon, 19 Mar 2018

The Future is Here: 3D-Printed 8-bit Sushi is Completely Edible!

It seems like the future has finally arrived!

TECH Fri, 27 Jul 2018

Facebook Rugi Lebih RM400 Billion Dalam Masa Satu Hari

Walaupun mempunyai berbillion pengguna, Facebook dengan rasminya telah mengumumkan bahawa mereka telah mengalami kerugian sebanyak lebih dari RM400 billion dalam masa satu hari!

Automobile Fri, 19 Oct 2018

驾驶小知识:空调循环系统应该怎么用?

我国日前又发生了一宗开空调睡死车内的悲剧!为什么这样做会致命?而当中扮演着重要角色的空调循环( Aircon Circulation )系统的操作原理你又是否了解呢?

TECH Thu, 25 Jan 2018

IPHONE X MIGHT BE DISCONTINUED, LAZADA RETAILERS GIVE MASSIVE DISCOUNTS

The sales for the pricey iPhone X hasn’t been what the Apple people expected. Worst of all, they might be discontinued sometime this year! Now, Lazada retailers are

| Live TV