TECH By: SGMS Putri May 1, 2018 @ 2:51am

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya!

Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast yang digemari masa kini?

Ais Kacang merupakan satu aplikasi podcast yang mengetengahkan tentang isu semasa dan menghidangkan pengisian yang mengupas pelbagai topik menarik, berbeza dari radio tradisional. Podcast adalah platform popular di luar negara tetapi ia masih baru di Malaysia.

Ais Kacang adalah satu bentuk media digital yang terdiri daripada beberapa siri pilihan bersama episod fail audio yang boleh dilanggan dan dimuat turun melalui penstriman web atau melalui telefon pintar.

Dari segi rekaan antaramuka yang diketengahkan, saya rasa tiada masalah kerana ianya sangat ringkas dan minimalis. Di laman utama pengguna dapat memilih 3 jenis segmen yang terdiri daripada bahasa Malaysia, Inggeris dan Cina.

 

Antara program yang menarik perhatian adalah The Balls, The True Me, How to Adult (English), Face With Fara, Yu Laser, Paranormal, Tolong Ketawa, Why Repose? Oleh Diva AA (Bahasa Melayu), Gossip Talk di Mahjong Table, Feng Shui (Cina) dan banyak lagi.

Bukan itu saja, setiap daripada pendengar juga boleh memulakan podcast mereka sendiri dengan menghantar rakaman dan bekerjasama dengan Ais Kacang di sini.

Ulasan Ringkas : Kemas dan Minimalis

Setiap satu episod berjalan dalam 3 ke 4 minit. Saya memilih untuk mendengar siri The Balls yang berkisarkan tentang cerita dan kupasan mereka tentang bola. Ianya seperti mendengar perbualan orang kebiasaan di mamak. Sangat dekat dihati pendengar. Berbeza dengan pengisian yang selalu kita dengar di radio mahupun rancangan TV.

Terdapat beberapa kelemahan yang saya dapati apabila menggunakan aplikasi podcast ini terutamanya dari segi kawalan dari episod ke episod. Mereka perlu meletakkan butang ‘NEXT’ untuk memudahkan pengguna meneruskan ke episod seterusnya.

Saya juga berpendapat aplikasi podcast Ais Kacang ini akan jadi lebih menarik jika mereka meletakkan ruang untuk pengguna berinteraksi dengan jurucakap atau selebriti di setiap siri dengan meletakkan ruang komen di setiap episod.

Dari segi pengisian, mereka perlu menyusun setiap siri mengikut ketegori masing-masing supaya lebih mudah untuk pengguna memilih citarasa yang ingin didengari.

Aplikasi ini juga agak berat dari segi masa ‘loading’ tetapi secara keseluruhannya, aplikasi Ais Kacang ini membawa sesuatu kelainan dalam dunia digital Malaysia. Sesuai untuk penggemar ASMR yang sukakan bunyi yang sedap dan pengguna yang susah untuk tidur.

Worth a try!

Boleh dapatkan di Google Playstore dan Apple Store.

 

Kredit sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 21 Nov 2017

Cara Mendapatkan Subtitles (Sarikata) Filem Bagi Pemain VLC Media Player

Ramai diantara anda yang sudah biasa dengan pemain media jenis VLC dek kerana kemampuannya untuk memainkan pelbagai jenis format video tanpa ada sebarang masalah. Namun tahukah anda bahawa pemain jenis VLC boleh diubahsuai agar tersedia […]

TECH Wed, 11 Apr 2018

Google Hentikan Penjualan Google Pixel Edisi Pertama

Ini dapat dilihat apabila Google telah memindah keluar sebarang iklan atau maklumat berkenaan Google Pixel dan Pixel XL dari kedai atas talian mereka, Google Store.

TECH Sat, 24 Nov 2018

Cara Bermain Permainan Android pada Windows

Bermain permainan video pada peranti mudah alih kian menjadi kegilaan pengguna, tapi nak main pada Windows atau PC?

TECH Sun, 11 Mar 2018

Cara Membuka Aplikasi Pada Android Dengan Kaedah Imbasan Cap Jari

Kepada pengguna Android, berikut adalah satu kaedah mudah untuk membuka aplikasi kegemaran anda dengan hanya satu sentuhan cap jari.

TECH Sat, 16 Jun 2018

Melihat Kata Laluan & Info Kad Kredit Yang DiSimpan Pada iOS 12

Jika anda mempunyai Iphone iOS 12,anda perlu mengetahui info ini.

TECH Fri, 26 Jan 2018

Cara Untuk Kesan Malware Menggunakan Pelayar Chrome

Tahukah anda bahawa Chrome telah tersedia dengan satu fungsi khas untuk mengesan “Malware” yang terdapat dalam PC anda?

TECH Mon, 9 Jul 2018

Facebook Buktikan Pelaburan Ke Atas Instagram Berbaloi

Sebelum diambil oleh Facebook kira-kira enam tahun lepas, Instagram sudah pun bergelar platform perkongsian gambar paling popular di dunia. Ia menyebabkan Facebook mengambil keputusan untuk membelanjakan wang sebanyak $ 1 billion(~RM 4.11 billion) bagi membeli laman […]

Automobile Thu, 25 Apr 2019
TECH Tue, 26 Dec 2017

2017最受欢迎iOS App出炉!

2017年来到了尾声,苹果目前发布了本年度东南亚(不包括泰国)最热门App排行榜!到底有哪些App会挤进榜内?而你最常用的那个App又是否榜上有名呢?

| Live TV