TECH By: SGMS Putri May 1, 2018 @ 2:51am

Ais Kacang – Aplikasi Podcast Yang Anda Patut Cuba

Ais Kacang adalah antara hidangan kegemaran rakyat Malaysia apa lagi ketika cuaca yang panas. Ais Kacang tambah cendol dan durian, perghhh…tak terkata lazatnya!

Namun demikian, tahukah anda, Ais Kacang juga adalah satu nama aplikasi podcast yang digemari masa kini?

Ais Kacang merupakan satu aplikasi podcast yang mengetengahkan tentang isu semasa dan menghidangkan pengisian yang mengupas pelbagai topik menarik, berbeza dari radio tradisional. Podcast adalah platform popular di luar negara tetapi ia masih baru di Malaysia.

Ais Kacang adalah satu bentuk media digital yang terdiri daripada beberapa siri pilihan bersama episod fail audio yang boleh dilanggan dan dimuat turun melalui penstriman web atau melalui telefon pintar.

Dari segi rekaan antaramuka yang diketengahkan, saya rasa tiada masalah kerana ianya sangat ringkas dan minimalis. Di laman utama pengguna dapat memilih 3 jenis segmen yang terdiri daripada bahasa Malaysia, Inggeris dan Cina.

 

Antara program yang menarik perhatian adalah The Balls, The True Me, How to Adult (English), Face With Fara, Yu Laser, Paranormal, Tolong Ketawa, Why Repose? Oleh Diva AA (Bahasa Melayu), Gossip Talk di Mahjong Table, Feng Shui (Cina) dan banyak lagi.

Bukan itu saja, setiap daripada pendengar juga boleh memulakan podcast mereka sendiri dengan menghantar rakaman dan bekerjasama dengan Ais Kacang di sini.

Ulasan Ringkas : Kemas dan Minimalis

Setiap satu episod berjalan dalam 3 ke 4 minit. Saya memilih untuk mendengar siri The Balls yang berkisarkan tentang cerita dan kupasan mereka tentang bola. Ianya seperti mendengar perbualan orang kebiasaan di mamak. Sangat dekat dihati pendengar. Berbeza dengan pengisian yang selalu kita dengar di radio mahupun rancangan TV.

Terdapat beberapa kelemahan yang saya dapati apabila menggunakan aplikasi podcast ini terutamanya dari segi kawalan dari episod ke episod. Mereka perlu meletakkan butang ‘NEXT’ untuk memudahkan pengguna meneruskan ke episod seterusnya.

Saya juga berpendapat aplikasi podcast Ais Kacang ini akan jadi lebih menarik jika mereka meletakkan ruang untuk pengguna berinteraksi dengan jurucakap atau selebriti di setiap siri dengan meletakkan ruang komen di setiap episod.

Dari segi pengisian, mereka perlu menyusun setiap siri mengikut ketegori masing-masing supaya lebih mudah untuk pengguna memilih citarasa yang ingin didengari.

Aplikasi ini juga agak berat dari segi masa ‘loading’ tetapi secara keseluruhannya, aplikasi Ais Kacang ini membawa sesuatu kelainan dalam dunia digital Malaysia. Sesuai untuk penggemar ASMR yang sukakan bunyi yang sedap dan pengguna yang susah untuk tidur.

Worth a try!

Boleh dapatkan di Google Playstore dan Apple Store.

 

Kredit sumber: wiser.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 5 Jul 2018

Pirate Bay Guna CPU Anda Untuk Melombong Mata Wang Kripto

Sekitar Oktober tahun lalu kita dikejutkan dengan isu Pirate bay yang mengeksploitasi CPU pengguna untuk melombong mata wang kripto. Terdapat perdebatan mengenai perkara ini dimana satu pihak menentang keras perlakuan itu dan disebelah pihak lagi […]

Automobile Wed, 6 Jun 2018

你必须知道关于轮胎的一些小贴士!

很多人认为轮胎扮演着无足轻重的角色,这点是大错特错的想法!一台车可否刹得住则需要视乎轮胎,因为轮胎……

TECH Thu, 5 Jul 2018

Asus Zenfone 5Z Diperkenalkan Di India Dengan Harga Serendah RM 1,760

Pada minggu lepas, kami telah melaporkan bahawa peranti kelas perdana terbaru dari Asus, Zenfone 5Z akan mula berada di pasaran India pada 4 Julai ini. Sehubungan dengan itu, peranti tersebut telah pun mula disenaraikan di pasaran Flipkart dengan harga serendah 29999 INR(~RM […]

TECH Tue, 8 Jan 2019

Cara Mudah Semak Nombor Resit untuk Ekspedisi Pelbagai di Android

Selain dapat melakukannya di mana saja, anda boleh membandingkan pelbagai produk mengikut poket anda.

TECH Sun, 14 Oct 2018

童年回忆大爆发!Game Boy游戏机手表萌翻

虽然现在APP种类繁多又好玩,但总觉得不如童年那台Game boy?现在你可以大大重温一番了!

TECH Thu, 12 Jul 2018

Samsung Galaxy Note 9 Dilancarkan Pada 24 Ogos Ini

Samsung Galaxy Note 9 akan diperkenalkan di Korea Selatan pada 24 Ogos ini, lapor sebuah portal tempatan ETNews semalam. Sekiranya ia berlaku, ini bermakna Note 9 telah dilancarkan lebih kurang 3 minggu lebih awal berbanding peranti sebelumnya, Note 8 […]

TECH Wed, 9 Jan 2019

Go Beast Mode on the New Lenovo Legion Y740 and Y540 Laptops

Bring your gaming experience to the next level.

TECH Wed, 22 Jan 2020

Tips Tambah Baik Kelajuan Internet Di Rumah

Anda mungkin pernah beberapa kali menghadapi masalah internet perlahan di rumah, dan membuatkan anda lebih kecewa apabila telah membuat aduan kepada penyedia perkhidmatan namun tiada apa-apa perubahan berlaku. Penyedia perkhidmatan biasanya hanya akan menyediakan sambungan […]

TECH Mon, 6 Aug 2018

Sembunyikan Butang Start Windows dengan Start Killer 3.1

Apakah itu ‘Start Killer’? Bacalah artikel ini.

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

| Live TV