TECH By: SGMS Putri April 13, 2018 @ 7:28am

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua staf Samsung. Kejadian ini dilalukan secara tidak sengaja apabila pesalah telah memasukkan perkataan yang salah semasa mengendalikan operasi menggunakan komputer.

Pada Jumaat yang lalu, seorang staf Samsung Securities telah mengagihkan saham milik Samsung sebanyak tiga puluh kali ganda lebih banyak dari jumlah unit saham tertunggak kepada lebih 2000 pekerja mereka yang berada di bawah pelan pemilikan saham Samsung. Hal ini berlaku apabila pesalah telah tersilap dengan memasukkan perkataan ‘saham’, sementara perkataan yang sepatutnya ialah ‘won’ iaitu nilai matawang Korea.

Mengikut laporan Wall Street Journal, Samsung sepatutnya membayar 1000 Won sesaham untuk keseluruhan saham berjumlah 2.8 billion Won kepada pekerja mereka. dan kesilapan yang berlaku itu telah menyebabkan Samsung membayar pekerja mereka dengan 2.8 billion unit saham yang bernilai keseluruhan 111.8 trillion Won bersamaan dengan ~ RM543 billion.

Pihak Samsung hanya sedar berkenaan kesilapan itu selepas 37 minit, dan pada waktu itu terdapat 16 orang daripada penerima saham itu telah pun menjual saham yang diterima akibat kesilapan tersebut. Ia menyebabkan saham Samsung Securities menjunam sebanyak 10% dan menyebabkan Samsung kehilangan US$ 330 juta daripada nilai pasaran mereka.

Siasatan lanjut sedang dijalankan oleh pihak Samsung dan tindakan yang akan diambil kepada pesalah serta 16 pekerja yang telah menjual saham tersebut akan diputuskan kelak.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 18 Sep 2019

Realizing Industry 4.0; Bosch Celebrates Its 100 Years in SEA

Technology, automation and innovation take center stage at Bosch Experience Day 2019.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Peranti Kelas Perdana Terbaru Nokia Dilaporkan Bakal Hadir Dengan Pengimbas Cap Jari Di Dalam Skrin Paparan

HMD Global baru-baru ini dilaporkan dalam proses untuk membangunkan sebuah lagi peranti kelas perdana terbaru mereka yang dikatakan akan diperkenalkan sebagai Nokia 9 atau Nokia A1 Plus. Berdasarkan maklumat terbaru, perantiini dikatakan akan hadir dengan pengimbas cap jari di dalam […]

TECH Wed, 18 Dec 2019

Dengan Satu Hantaran Mesej Pada Aplikasi WhatsApp Menyebabkan Mesej Grup Dipadam

Berpunca daripada pepijat aplikasi tersebut yang boleh diekplotasi untuk dijadikan senjata oleh penyerang.

TECH Sat, 19 Oct 2019

Cara Simpan Gambar Dalam iPhone Sampai 10,000 Keping

Tidak kira telefon pintar jenis apa pun sampai satu tahap pasti akan berhadapan dengan masalah internal memory tidak cukup ataupun gambar terlalu banyak seihingga storage tidak mencukupi. Ya, tambah-tambah kalau orang yang jenis suka simpan foto-foto katanya […]

TECH Sat, 7 Sep 2019

Padamkan (Junk File) Pada Whatsapp, Ini Caranya

Jangan sekali mematikan proses “Auto Download”

TECH Thu, 19 Jul 2018

Imej Sebenar Honor Note 10 Dikatakan Telah Tersebar Di Internet

Honor sebelum ini mengesahkan penyambungan semula siri Note mereka yang terhenti pada model Honor Note 8 dengan model baru Honor Note 10 Seperti biasa, semakin hampir model itu dengan hari pelancarannya, semakin banyak bocoran imej […]

TECH Sat, 20 Jul 2019

Buat Emoji Menggunakan Aplikasi Gboard

Pelekat emoji itu boleh diubah suai mengikut citarasa pengguna. Berikut cara-cara untuk membuat pelekat emoji dari aplikasi kekunci Gboard.

Automobile Wed, 23 May 2018

Push Start 能致死?原因竟然是因为这样!

究竟什么原因Push Start无钥匙进入竟然会导致一氧化碳中毒?

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

TIME Beri Amaran Kepada Telekom Malaysia

Awal minggu ini, kita dihidangkan dengan pengumuman berkenaan pakej unifi Turbo daripada Telekom Malaysia(TM) kepada semua pelanggan mereka. Ia tentunya merupakan satu berita yang amat menggembirakan pengguna internet di Malaysia yang sudah lama mengidamkan internet yang lebih […]

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

| Live TV