TECH By: SGMS Putri April 13, 2018 @ 7:28am

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua staf Samsung. Kejadian ini dilalukan secara tidak sengaja apabila pesalah telah memasukkan perkataan yang salah semasa mengendalikan operasi menggunakan komputer.

Pada Jumaat yang lalu, seorang staf Samsung Securities telah mengagihkan saham milik Samsung sebanyak tiga puluh kali ganda lebih banyak dari jumlah unit saham tertunggak kepada lebih 2000 pekerja mereka yang berada di bawah pelan pemilikan saham Samsung. Hal ini berlaku apabila pesalah telah tersilap dengan memasukkan perkataan ‘saham’, sementara perkataan yang sepatutnya ialah ‘won’ iaitu nilai matawang Korea.

Mengikut laporan Wall Street Journal, Samsung sepatutnya membayar 1000 Won sesaham untuk keseluruhan saham berjumlah 2.8 billion Won kepada pekerja mereka. dan kesilapan yang berlaku itu telah menyebabkan Samsung membayar pekerja mereka dengan 2.8 billion unit saham yang bernilai keseluruhan 111.8 trillion Won bersamaan dengan ~ RM543 billion.

Pihak Samsung hanya sedar berkenaan kesilapan itu selepas 37 minit, dan pada waktu itu terdapat 16 orang daripada penerima saham itu telah pun menjual saham yang diterima akibat kesilapan tersebut. Ia menyebabkan saham Samsung Securities menjunam sebanyak 10% dan menyebabkan Samsung kehilangan US$ 330 juta daripada nilai pasaran mereka.

Siasatan lanjut sedang dijalankan oleh pihak Samsung dan tindakan yang akan diambil kepada pesalah serta 16 pekerja yang telah menjual saham tersebut akan diputuskan kelak.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 11 Jul 2018

Kemaskini Terbaru Aplikasi YouTube Dilengkapi Dengan Mod Incognito

Mod incognito cukup sinonim dengan pelayar internet Chrome, dimana ia digunakan ketika anda mahu “menyembunyikan” aktiviti anda dari dikesan pada log history. Melaluinya, pelayar internet tidak akan mengesan serta menyenaraikan laman web yang dilawati dan anda tidak perlu bersusah payah […]

TECH Tue, 17 Jul 2018

Apple Masih Jauh Ketinggalan Di Pasaran India

India merupakan pasaran ketiga terbesar bagi industri telekomunikasi dunia di belakang China dan Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia bukanlah pasaran yang terbaik bagi syarikat pengeluar peranti paling bernilai di dunia untuk tahun 2018, Apple Inc. Ini kerana menurut laporan Bloomberg, […]

TECH Fri, 9 Aug 2019

Kena Fitnah di WhatsApp, Facebook?

Rupanya ini cara-caranya. Boleh disimpan jika terjadi apa -apa

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Wed, 25 Apr 2018

佛珠也能高科技!宏碁智慧佛珠正式推出

从来不介意乱点科技树的宏碁,之前就有与宗教界合作的前例,现在更是将脑筋动到了佛珠上,在今天发表了「宏碁智慧佛珠(Leap Beads)」,来做为独门的「高科技化」穿戴产品。

Hiburan Thu, 25 Oct 2018

Penyiar Antarabangsa German Jalinkan Hubungan Digital Bersama Tonton

Deutsche Welle (DW) mengumumkan bahawa mereka akan menjalinkan kerjasama bersama tonton. 

Automobile Tue, 13 Mar 2018

WhatsApp延迟「为所有人删除」时间

早前WhatsApp推出了能够撤回信息的功能,这对那些「懵查查」的用户可是非常实用,唯只能在7分钟内完成这动作;日前全新版本的WhatsApp延长了信息撤回时间至1小时8分钟16秒,为用户悄来好消息!

TECH Mon, 9 Jul 2018

The World Bank: Sambungan Jalur Lebar Tetap Malaysia Perlahan Dan Tidak Mampu Milik

Satu laporan terbaru The World Bank bertarikh 2 Julai 2018, menyatakan bahawa penggunaan digital oleh perniagaan di Malaysia berada di takuk sederhana dalam kalangan negara yang berpendapatan sederhana rendah. Antara penyebab yang menghalang daripada percambahan ekonomi digital […]

TECH Sun, 15 Sep 2019

Cipta Konsep Ambulans Seakan Monorel

Elak Tersangkut Dalam Kesesakkan Lalu Lintas

TECH Sun, 7 Jan 2018

Tips Kembalikan Nama Pengirim Dan Previu Whatsapp Pada Lock Screen iPhone Anda

Beberapa rungutan daripada pengguna iPhone berkenaan nama pengirim dan previu mesej tidak lagi dapat dilihat pada pusat notifikasi di lock screen peranti mereka.

| Live TV