TECH By: SGMS Putri April 13, 2018 @ 7:28am

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua staf Samsung. Kejadian ini dilalukan secara tidak sengaja apabila pesalah telah memasukkan perkataan yang salah semasa mengendalikan operasi menggunakan komputer.

Pada Jumaat yang lalu, seorang staf Samsung Securities telah mengagihkan saham milik Samsung sebanyak tiga puluh kali ganda lebih banyak dari jumlah unit saham tertunggak kepada lebih 2000 pekerja mereka yang berada di bawah pelan pemilikan saham Samsung. Hal ini berlaku apabila pesalah telah tersilap dengan memasukkan perkataan ‘saham’, sementara perkataan yang sepatutnya ialah ‘won’ iaitu nilai matawang Korea.

Mengikut laporan Wall Street Journal, Samsung sepatutnya membayar 1000 Won sesaham untuk keseluruhan saham berjumlah 2.8 billion Won kepada pekerja mereka. dan kesilapan yang berlaku itu telah menyebabkan Samsung membayar pekerja mereka dengan 2.8 billion unit saham yang bernilai keseluruhan 111.8 trillion Won bersamaan dengan ~ RM543 billion.

Pihak Samsung hanya sedar berkenaan kesilapan itu selepas 37 minit, dan pada waktu itu terdapat 16 orang daripada penerima saham itu telah pun menjual saham yang diterima akibat kesilapan tersebut. Ia menyebabkan saham Samsung Securities menjunam sebanyak 10% dan menyebabkan Samsung kehilangan US$ 330 juta daripada nilai pasaran mereka.

Siasatan lanjut sedang dijalankan oleh pihak Samsung dan tindakan yang akan diambil kepada pesalah serta 16 pekerja yang telah menjual saham tersebut akan diputuskan kelak.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 3 Jun 2019

世界卫生组织正式将「游戏失调症」列为疾病!

沉迷电玩是精神疾病! 世界卫生组织正式将「游戏失调」纳为疾病类型。

TECH Wed, 25 Apr 2018

佛珠也能高科技!宏碁智慧佛珠正式推出

从来不介意乱点科技树的宏碁,之前就有与宗教界合作的前例,现在更是将脑筋动到了佛珠上,在今天发表了「宏碁智慧佛珠(Leap Beads)」,来做为独门的「高科技化」穿戴产品。

TECH Tue, 24 Jul 2018

Asus ROG Phone Bakal Hadir Ke Pasaran Malaysia Secara Rasmi Dalam Masa Terdekat

Pengedar sah bagi Asus di Malaysia, DirectD hari ini telah membuka pendaftaran minat bagi peranti menfokuskan permainan video dari Asus, ROG Phone buat pengguna di Malaysia hari ini. Pengumuman berkenaan pendaftaran minat itu dibuat melalui laman Facebook rasmi mereka sebentar tadi. […]

TECH Thu, 30 Jan 2020

Cara Mengubah Graf Pada Excel Kepada Lengkung

Kepada anda yang menggunakan perisian Microsoft excel untuk melakukan tugasan kerja dan sebagainya, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah bentuk graf garis yang tajam kepada jenis lengkung. Berikut contoh data yang ingin diwakilkan sebagai graf. […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

BERITA Sambungan USB Type-C Tunggal Untuk Peranti VR Generasi Akan Datang

Sambungan USB ke peranti set kepala realiti maya(VR) yang ada pada hari ini agak menjengkelkan kerana mempunyai lebih daripada satu sambungan kabel diperlukan untuk berhubung dengan PC. Namun, ia dijangka tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. […]

TECH Sat, 18 Aug 2018

Cara Mudah Mengubah Format dan Saiz Video

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengubah format video ataupun mengecilkan saiz asal, berikut kami kongsikan cara -caranya.

TECH Thu, 12 Apr 2018

Instagram新增「Focus功能」不用双摄镜头也能做到!

现在越来越多手机产品有内建「人像模式」可玩背景虚化功能来突出拍摄主体,但就算你的手机没内建人像模式也没关系,只要有 Instagram 就可以啦!

TECH Mon, 16 Apr 2018

Spotify Perkenalkan Wajah Baru Aplikasi Mudah Alih

Apa sahaja tujuan sebenar Spotify menganjurkan majlis ini tentu ditunggu-tunggu oleh penggemar muzik serta para pesaing Spotify yang turut berada dalam industri penstriman muzik.

TECH Mon, 8 Apr 2019

「最后的Windows XP」也将在4月9日退役

Microsoft「最后的Windows XP」也将在4月9日正式退役!

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Xiaomi Hilang Status Sebagai Jenama Telefon Pintar Paling Popular Di India Kepada Samsung

Xiaomi sebelum ini menjadi peranti paling popular di India sejak enam bulan yang lalu, dan sebahagian besar dari tempoh itu mereka diekori rapat oleh Samsung di tempat kedua. Namun, perkara itu nampaknya telah berubah apabila Samsung dilaporkan […]

| Live TV