TECH By: SGMS Putri July 23, 2018 @ 9:08am

AMD Zen 2 Dengan Teknologi 7nm Bakal Hadir Dengan 16 Teras Dan 15% Peningkatan IPC

Sebelum AMD memperkenalkan Ryzen, pegangan pasaran mereka jauh ketinggalan berbanding pesaing Intel mereka. Senibina Bulldozer mereka sebelum Zen, tidak dapat menandingi prestasi yang dihasilkan oleh cip Intel dari segi teras tunggal dan teras pelbagai.

Tahun 2017 merupakan tahun kemunculan semula bagi AMD dengan pengenalan Ryzen bagi pasaran pengguna dan pelayan mereka. AMD cukup terkenal dengan cip yang mempunyai bilangan teras yang tinggi dan harga yang lebih murah dari Intel.

Untuk Zen 2 yang menggunakan teknologi fabrikasi 7nm, AMD dikatakan akan meletakkan sehingga 16 teras untuk soket AM4, 32 teras untuk soket TR4 dan juga 64 teras bagi soket SP3. Sebagai rujukan, Intel pula akan memperkenalkan cip 8 teras pertama mereka untuk soket LGA 1150 di bawah senibina Coffee Lake generasi ke-9.

Untuk ryzen 2 pula, maklumat mengenai prestasinya masih dalam samar-samar. Khabar angin di laman sesawang China, Zen 2 mungkin akan meningkatkan prestasi sehingga 10 ke 15 peratus IPC (instruction per cycle) berbanding senibina Zen+ yang terdahulu.

 

Kiraan IPC lebih menarik perhatian kerana ia dapat menterjemahkan kepada aplikasi sebenar. Lebih tinggi kiraan IPC maka lebih pantas setiap aplikasi tersebut dapat dijalankan. Malang sekali bukan semuanya tertakluk kepada kiraan teras kerana tidak semua aplikasi yang dioptimakan dalam menggunakan teras yang banyak.

Apa-apa pun, pengguna sentiasa menunggu produk saingan terbaik untuk Intel yang selama ini mendominasi pasaran cip pemprosesan pengguna dan sudah tiba masa untuk AMD cuba menawarkan perisa mereka tersendiri.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 1 Sep 2019

Cara Cegah “Browser History” Dikesan Telco

Semua orang boleh melayari laman-laman sesawang berjam-jam. Tetapi adakah anda tahu bahawa “Browser History” anda boleh dikesan oleh telco?

TECH Thu, 22 Aug 2019

Cari Popular Dishes Melalui Google Maps

Bestnya kalau melalui Google Maps boleh cari tempat makanan yang popular kan?

TECH Wed, 19 Sep 2018

Menambahkan Lokasi Perniagaan Anda Pada Google Maps

Kepada anda yang mempunyai perniagaan sendiri atau ingin kemaskini lokasi bagi sesuatu tempat, berikut kami kongsikan tutorialnya.

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Tue, 10 Jul 2018

Zen Dari China; Cip Pemprosesan Mikro x86 Oleh Pengeluar China Berdasarkan Senibina AMD

Cip pemprosesan x86 Dhyana yang berdasarkan senibina mikro Zen oleh AMD telah mula muncul dari pengeluar cip Hygon yang berpusat di China. Cip ini berjaya dihasilkan setelah berlaku perjanjian perlesenan antara AMD dengan rakan kongsi China mereka. […]

TECH Thu, 22 Aug 2019

10月起大马全面停播类比信号!数码信号取代告别「雪花」时代

政府将在10月起,将全面停播类比信号电视,并以数码信号取而代之。

TECH Fri, 6 Jul 2018

Honor Play Akan Hadir Ke Pasaran Malaysia Tidak Lama Lagi

Selepas Razer Phone, Nubia Red Magic dan Xiaomi Black Shark, pengeluar telefon pintar semakin berlumba-lumba dalam menghasilkan peranti permainan mudah alih masing-masing. Honor juga tidak mahu ketinggalan apabila mereka telah mengumumkan pelancaran Honor Play pada bulan lepas. Kira-kira sebulan selepas ia […]

TECH Wed, 18 Sep 2019

Jika Telefon Pintar Masuk Air Cuba Cara Ini

JIka boleh elak memang bagus tetapi kalau terjadi ini antara caranya ye

TECH Sun, 26 Jan 2020

Cara Semak CTOS Secara Dalam Talian

CTOS and CCRIS dua yang berlainan ye

TECH Fri, 1 Nov 2019

Selain 15GB Storan Percuma, Ini Kelebihan Menggunakan Google Drive

Google Drive memberi ruang storan kepada anda untuk menyimpan sebarang fail dan ia termasuklah foto, lukisan, reka bentuk, rakaman suara mahupun video dan pelbagai lagi. Anda diberi peluang untuk membawa fail itu ke mana sahaja […]

| Live TV